x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Obezitatea atarna de un fir de par

Obezitatea atarna de un fir de par

02 Mai 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • METODE DE SLABIT
  • Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre romanii de varsta adulta sunt supraponderali sau obezi. In sprijinul persoanelor cu probleme de greutate vine D-Cell Plus, o metoda noua folosita in depistarea si tratarea celulitei si a obezitatii. Aceasta metoda este centrata pe persoana (regim individualizat), si nu pe boala.

    Factorii care favorizeaza celulita

    Constitutia noastra fizica, felul in care ni se depun grasimile pe corp, predispozitia spre cresterea in greutate sunt rezultatul interactiunii dintre informatiile noastre genetice si mediul extern, stilul de viata, obiceiurile alimentare etc. Metoda D-Cell Plus evalueaza zestrea genetica a individului si influentele mediului extern asupra organismului in mai multe etape. Prima etapa consta in efectuarea unor masuratori antropometrice (inaltime, greutate, varsta, temperatura corporala, circumferinta taliei si a soldurilor) si adunarea unor informatii despre stilul de viata al individului (sedentarism, tip de activitate fizica). "Acest lucru ne permite sa formulam o ipoteza despre influentele sistemului endocrin asupra cresterii in greutate si asupra aparitiei tesutului adipos in diferite zone ale corpului", afirma doctorul Stefan Tiron.

    Urmatorul pas este completarea unui chestionar de catre pacient pentru a se determina capacitatea de detoxifiere a organismului, pentru ca eliminarea toxinelor din organism este importanta in mentinerea greutatii. Pacientul trebuie sa raspunda unor intrebari legate de factorii nocivi care ar putea actiona asupra sanatatii sale (substante chimice, microbi, medicamente, bauturi alcoolice). A doua parte a chestionarului evalueaza factorii care cauzeaza celulita, in 90% dintre cazuri aceasta insotind obezitatea. Chestionarul a fost pus la punct de cercetatori din cadrul Grupului de Studiu al Medicinei Naturale din Italia si prezinta 32 de combinatii posibile intre factorii care favorizeaza celulita: stilul de viata sedentar, purtarea hainelor foarte stramte, vene varicoase, solduri mari, coapse groase, tratamente medicamentoase, folosirea contraceptivelor, diabet, colesterol crescut etc.

    Analiza minerala tisulara

    Principalul examen pe care se bazeaza metoda D-Cell Plus este analiza minerala tisulara. Aceasta se efectueaza pe un esantion de par si permite evaluarea nivelului mineralelor esentiale pentru sanatate si a nivelului mineralelor toxice din organism. Firul de par ofera informatii despre ce s-a petrecut in organism in ultimele trei luni, despre excesul sau carenta unor minerale, la aparitia obezitatii putand contribui un raport anormal al acestor minerale, arata dr. Stefan Tiron. In faza de crestere, parul este influentat de factorii metabolici (sangele, limfa, lichidul extracelular care il scalda). Pe masura ce parul creste si depaseste epiderma, straturile sale externe se intaresc, ingloband inauntru produsii metabolici acumulati in timpul perioadei de formare.

    Prin metoda D-Cell Plus se stabileste modul de functionare a metabolismului fiecaruia. Individul are un metabolism propriu, glanda tiroida regleaza productia de energie a organismului diferit de la o persoana la alta, glanda suprarenala raspunde altfel la stres la fiecare dintre noi.

    Dupa completarea chestionarelor si primirea rezultatelor analizei minerale tisulare, medicul elaboreaza o schema de tratament si o dieta. Se incearca in acelasi timp corectarea stilului de viata si indepartarea factorilor toxici. Atat dieta, cat si tratamentul sunt personalizate pentru fiecare pacient.

    SFATUL MEDICULUI
    "Dupa rezultatele analizelor este prescris un tratament pe baza de vitamine, minerale si extracte din plante. Fiecarui pacient i se alcatuieste de catre medic un regim personalizat, i se propun cate trei variante pentru mic dejun, pranz si cina, pentru a nu avea o dieta monotona.

    Sunt recomandate numarul de calorii si repartitia calorica (proteinele, glucidele si lipidele pe care trebuie sa le contina alimentatia sa zilnica). In procente, dieta trebuie sa cuprinda 40% carbohidrati, 30% proteine, 30% lipide. Bauturile indicate pentru acest tip de dieta se limiteaza la apa minerala si ceaiuri de orice tip (fara zahar sau indulcitori). Cafeaua este permisa numai la micul dejun. Daca exista celulita, extern sunt recomandate impachetari cu namol verde, o data pe saptamana", ne sfatuieste doctorul Stefan Tiron.

    REZULTATE. Dupa doua luni de tratament se face o reevaluare, in unele cazuri se schimba tratamentul sau se nuanteaza. Dupa sase luni se poate repeta analiza minerala tisulara. Numarul kilogramelor pierdute depinde de la un pacient la altul. Metoda D-Cell Plus da rezultate la toate varstele, dar mai ales la femeile adulte, atunci cand apare celulita. Sub supravegherea medicului nutritionist, aceasta metoda este recomandata si copiilor supraponderali, carora li se elaboreaza un regim de slabire individualizat. Dupa incheierea tratamentului, pentru pastrarea greutatii trebuie respectate aceleasi indicatii legate de stilul de viata.

    STUDIU. Un studiu facut pe sportivi de performanta vizand suplimentele nutritive (minerale, vitamine) prescrise pe criterii "traditionale" – "istorice" arata ca: la 50% dintre ei s-au prescris produse contraindicate, la 20% produse ineficiente si doar la 30% produse benefice. Extrapoland se poate deduce ca si la populatia generala administrarea suplimentelor nutritive fara o baza stiintifica (de exemplu analiza minerala tisulara) este in general putin eficace, daca nu chiar daunatoare.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul metoda