x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Operatia de sponsorizare

Operatia de sponsorizare

de Av. Eduard Fagaraseanu    |    15 Apr 2006   •   00:00
Operatia de sponsorizare

In legislatia romana aceasta modalitate de finantare, sponsorizarea, este reglementata prin Legea 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin instructiunile pentru aplicarea acestei legi.

Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.

SPONSORUL SI BENEFICIARUL. Poate fi sponsor orice persoana fizica sau juridica din Romania sau din strainatate, cu conditia ca sursele pentru sponsorizare sa nu provina de la buget.

Beneficiar al sponsorizarii poate fi:
  • a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
  • b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile mai sus prevazute;
  • c) de asemenea, pot fi sponsorizati, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile de la lit. a);
  • d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.

    Este de esenta unui raport juridic de sponsorizare finalitatea urmarita de parti si anume sprijinirea si sustinerea financiara si materiala a activitatii fara scop lucrativ desfasurata de beneficiarul sponsorizarii.

    FACILITATI. Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit. De asemenea, scutirea se aplica si bunurilor materiale primite prin sponsorizare. Persoanele fizice sau juridice straine, care datoreaza statului roman, conform legislatiei in vigoare un impozit pentru un venit realizat in Romania si care efectueaza sponsorizari, beneficiaza, de asemenea, de reducerea bazei impozabile cu echivalentul in lei al sponsorizarii, calculat la cursul de schimb valutar al zilei, la data efectuarii transferului de proprietate, in aceleasi cote aplicate persoanelor fizice sau juridice romane.

    Facilitatile prevazute in lege nu se acorda in cazul:
  • a) sponsorizarii reciproce intre persoane fizice sau juridice;
  • b) sponsorizarii efectuate de catre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
  • c) sponsorizarii unei persoane juridice fara scop lucrativ de catre o alta persoana juridica care conduce sau controleaza direct persoana juridica sponsorizata.

    De asemenea, nu beneficiaza de facilitati sponsorul care, in mod direct sau indirect, urmareste sa directioneze activitatea beneficiarului.

    INCHEIERE. Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor. Astfel, un contract de sponsorizare se incheie in mod valabil din punct de vedere juridic daca consimtamantul partilor este consemnat intr-un act scris care sa contina precizarile prevazute de lege si anume: obiectul sponsorizarii, bunurile materiale sau mijloacele financiare, valoarea sponsorizarii, durata sponsorizarii si drepturile si obligatiile fiecarei parti asumate prin contractul de sponsorizare.

    VALOARE. In ceea ce priveste valoarea sponsorizarii, acest aspect este reglementat in mod expres si separat in lege: "In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar". In privinta mijloacelor financiare, partile sunt obligate sa specifice in mod neechivoc valoarea acestora in contractul de sponsorizare.

    Sponsorizarea in bani si sau in bunuri materiale se va consemna in evidenta contabila a sponsorului si a beneficiarului sponsorizarii, daca prin lege acestia au obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii, pe baza documentelor care atesta efectuarea platii sau predarea, respectiv primirea bunurilor materiale.

    In cazul institutiilor, acestea au obligatia de a prezenta in conturile de executie bugetara trimestriala sau anuala situatia primind sumele primite si utilizate in aceste conditii si cu care a fost majorat bugetul de venituri si cheltuieli. Bunurile materiale primite de institutiile publice in conditiile mai sus amintite se inregistreaza in contabilitatea acestora.

    Legea impune de asemenea, obligativitatea precizarii exprese in contract a duratei sponsorizarii. Acest aspect isi gaseste deplina justificare in cazul contractelor de sponsorizare cu executare succesiva care presupun prestatii periodice din partea sponsorului.

    In acest sens, sponsorul se obliga prin contract sa furnizeze beneficiarului anumite cantitati de bunuri materiale sau sa puna la dispozitia acestuia sume de bani la diferite intervale de timp pana la expirarea unui termen limita care trebuie specificat in contract. Astfel, contractul de sponsorizare trebuie sa prevada data limita pana la care sponsorul este tinut sa isi indeplineasca prestatiile periodice si datele scadentei acestora. Este posibil ca sponsorizarea sa fie constatata printr-un contract cu executare dintr-o data, sponsorul obligandu-se sa execute prestatia sa fata de beneficiar la un moment unic si astfel din punct de vedere temporal obligatia se stinge in acel moment. In acest caz, partile sunt obligate sa prevada data exacta a executarii prestatiei asumate de sponsor.

    DREPTURI SI OBLIGATII
    Sponsorul ori beneficiarul are dreptul sa aduca la cunostinta publicului sponsorizarea prin promovarea numelui, a marcii sau a imaginii sponsorului. Sponsorul ori beneficiarul este obligat sa aduca la cunostinta publicului sponsorizarea intr-un mod care sa nu lezeze direct sau indirect, activitatea sponsorizata, bunele moravuri sau ordinea si linistea publica. Denumirile publicatiilor, titlurilor cartilor si ale emisiunilor de radio si televiziune sponsorizarea trebuie anuntate ca atare. Anunturile vor fi formulate astfel incat sa reiasa clar actiunea de sponsorizare si vor fi aduse la cunostinta publicului, in mod gratuit, de catre beneficiarul sponsorizarii. In cadrul activitatilor de sponsorizare se interzice ca sponsorul sau beneficiarul sa efectueze reclama sau publicitatea comerciala, anterioara, concomitenta sau ulterioara in favoarea acestora sau a altor persoane.

    RASPUNSURI COMPETENTE LA INTREBARILE DUMNEAVOASTRA
    Petrusel Ion, Giurgiu:
    "Am o hotarare din data de 15.05.2001 prin care se specifica ca trebuie sa primesc despagubiri in valoare de 750 de milioane. Mentionez ca suntem trei mostenitori. Am avut in Cadrilater casa si terenuri si ni s-a promis de cinci ani ca vom fi despagubiti, dar pana in prezent nu avem nici informati si nici nu am primit banii. Va rugam sa ne spuneti unde putem sa ne adresam pentru a afla detalii in acest sens."

    RASPUNS: Potrivit Legii nr. 290/2003, despagubirile sau compensatiile banesti vor fi acordate beneficiarilor in termen de un an de la comunicarea hotararii comisiei judetene ori a municipiului Bucuresti, dupa caz; plata lor se poate face si in rate, in maximum doi ani, in functie de disponibilitatile banesti ale directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, in raza carora isi au domiciliul beneficiarii. Plata despagubirilor sau a compensatiilor acordate, in temeiul acestei legi, persoanelor indreptatite se asigura de catre directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, in raza carora isi au domiciliul beneficiarii. Solicitarea platii se face pe baza de cerere scrisa, la care se anexeaza hotararea comisiei judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a comisiei centrale, in cazul contestatiilor, sau hotararea judecatoreasca definitiva, dupa caz. Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, centralizeaza cererile primite si transmit Ministerului Finantelor Publice necesarul de credite bugetare, mentionand numarul si data hotararii comisiei judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a comisiei centrale, in cazul contestatiilor, sau ale hotararilor judecatoresti definitive, numele si prenumele beneficiarilor, adresa acestora si suma de plata. Plata despagubirilor se va face prin virarea sumelor in conturile bancare, la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la trezoreria statului, indicate de beneficiari, pe baza actului prin care s-a dispus acordarea despagubirii. Valoarea despagubirilor stabilite se actualizeaza la data platii, luand ca baza rata inflatiei pe economie din ultima luna a trimestrului expirat, comunicata de Institutul National de Statistica.

    Andrei Dumitru, Gorj:
    "Sotia mea a mai avut o sora, iar tatal lor a murit cand ele erau mici. In urma acestuia au ramas mai multe hectare de pamant. Sora a plecat in alt oras, unde s-a si casatorit, iar acestia, impreuna cu mama si tatal vitreg, au vandut terenurile fara sa o intrebe si pe sotia mea daca este de acord cu vanzarea sau nu. Vanzarea a fost facuta fara un notar, ci prin hartii semnate de mana. Noi vrem sa ne recapatam terenul si va rugam sa ne spuneti ce putem face in acest sens."

    RASPUNS: In primul rand trebuie precizat faptul ca in cazul terenurilor, indiferent ca sunt situate in intravilan sau in extravilan si indiferent de intinderea suprafetei, acestea pot fi instrainate/dobandite numai prin acte juridice incheiate in forma autentica, adica autentificate de notarul public. Daca respectivele terenuri au fost instrainate prin hartii semnate de mana, vanzarea-cumpararea este nula absolut, noii cumparatori nu au drept de proprietate asupra acestor terenuri. O alta problema este cea a publicitatii imobiliare, in sensul ca, in momentul in care se dobandeste dreptul de proprietate asupra unui imobil, acest drept trebuie inscris in cartea funciara pentru a fi opozabil tertilor. In situatia descrisa de cititor nici nu se pune problema inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, intrucat cumparatorii terenurilor nu au un act valabil, adica un contract de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica, pentru a se face inscrierea. Pe de alta parte, daca nu s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui, celelalte rude nu puteau vinde fara acordul sotiei, intrucat cu totii au un drept de coproprietate asupra acelor terenuri.
  • ×