x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Par frumos, corp sanatos

Par frumos, corp sanatos

24 Mar 2006   •   00:00

Azi se poarta blondul, maine brunetul... Lung sau scurt, intins sau cu bucle. Indiferent de tendintele modei, parul este o veritabila carte de vizita. Daca pentru cei din jur aceasta "carte de vizita" nu ofera prea multe informatii, pentru medic lucrurile stau diferit.

Azi se poarta blondul, maine brunetul... Lung sau scurt, intins sau cu bucle. Indiferent de tendintele modei, parul este o veritabila carte de vizita.

Daca pentru cei din jur aceasta "carte de vizita" nu ofera prea multe informatii, pentru medic lucrurile stau diferit. Ochiul format al medicului poate chiar sa intuiasca afectiunea de care suferi, in functie de doar cateva semne: par uscat, degradat, rar, lipsit de stralucire. Despre modificarile care apar la nivelul parului in functie de diferite boli si despre modul cum ar trebui sa il ingrijim ne vorbesc dr. George-Sorin Tiplica, dr. Magda Constantin si dr. Carmen Salavastru, medici dermatologi din cadrul Spitalului Clinic Colentina.

"Parul poate fi considerat o carte deschisa despre sanatatea organismului. Aici gasim informatii despre starea actuala de sanatate, dar in acelasi timp in firul de par se pastreaza intacte si relatari despre afectiuni vechi. Astfel, analizarea unui fir de par intr-un laborator modern ofera date extrem de variate si complexe despre sanatatea intregului organism", explica doctorul George-Sorin Tiplica. Specialistii arata ca modificarile de aspect ale firului de par (forma, grosime, culoare) sunt deseori semne ale unor afectiuni ale organelor interne.

Cade prea mult

Una dintre problemele care de obicei ne dau batai de cap este caderea excesiva a parului – alopecia. Aceasta este considerata o etapa normala a imbatranirii, mai ales in cazul barbatilor. Insa caderea parului poate surveni ca o consecinta a stresului sau a aparitiei unor anumite afectiuni. Studentii, in timpul sesiunii, sau persoanele care trec printr-o perioada dificila la serviciu se pot confrunta cu problema pierderii unei cantitati ingrijoratoare de par. Bolile insotite de alopecie sunt: afectiunile endocrine (boala Basedow, care evolueaza cu gusa tiroidiana), sifilisul sau unele boli psihice (autoagresiune cu smulgerea firelor de par). "Alopecia poate fi indusa si medicamentos, de exemplu, dupa administrarea chimioterapiei din cadrul tratamentului bolilor canceroase", precizeaza dr. Magda Constantin.

Suvite albe

Parul alb este, in mod normal, o caracteristica a varstei a treia. Se poate intampla insa ca unele persoane sa incarunteasca inainte de a implini 30 de ani. Medicii numesc aceasta particularitate albire precoce si o considera fie o trasatura ereditara, fie semnul unor afectiuni endocrine: boala Basedow si boala Cushing. Insa mai putin cunoscut este ca persoanele care au albit inainte de vreme pot suferi de epilepsie. "Prezenta din copilarie a unei suvite de par alb este semnul albinismului partial. Aceasta afectiune reflecta o tulburare genetica, legata de formarea pigmentului melanic (prezent la nivelul pielii, ochiului si parului). In rest, dezvoltarea organismului este normala. Unele afectiuni psihiatrice pot fi asociate cu modificari ale culorii parului. De exemplu, in cazul persoanelor care sufera de depresii, culoarea parului devine mai terna, iar in episoadele maniacale poate fi mai intensa", arata specialistii nostri.

In ceea ce priveste despicarea inestetica a firelor de par, medicii dermatologi spun ca este o manifestare fiziologica. Ea este cauzata de distrugerea keratinei din firul de par, in urma agresiunilor mecanice obisnuite: periajul, uscarea cu foenul sau utilizarea placii de intins parul. Lipsa stralucirii si a elasticitatii firului de par apare mai ales in cazurile de malnutritie, anemie sau al bolilor neoplazice avansate.

Ingrijire

Pentru a da parului un aspect placut si sanatos, suntem tentati sa folosim cat mai multe produse cosmetice: sampon, balsam, masca, gel, spuma etc. Iar toate acestea, de cat mai multe ori pe saptamana. Medicii specialisti dermatologi ne sfatuiesc insa sa renuntam la aceste obiceiuri, care favorizeaza degradarea firului de par. "In primul rand, trebuie evitata folosirea excesiva a produselor cosmetice. Samponul trebuie utilizat pentru curatarea parului doar o data, maximum de doua ori pe saptamana. In plus, pentru un par sanatos, alimentatia trebuie sa fie echilibrata si sa nu lipseasca proteinele, grasimile, zaharurile, mineralele si vitaminele. Un supliment de vitamine este deseori cheia succesului pentru un tratament impotriva caderii parului", ne sfatuieste dr. Carmen Salavastru.

Matreata este o problema cu care se confrunta foarte multe persoane si care este cauzata de secretia exagerata de sebum. Pentru a scapa de matreata, specialistii ne recomanda sa folosim cel putin sase saptamani sampoanele prescrise de medic. Aceste sampoane trebuie sa contina ingredienti antifungici, care distrug coloniile de ciuperci ce intretin matreata.

SFAT. Tratamentul pentru stoparea caderii parului trebuie prescris de medicul dermatolog. Doctorul va putea stabili o eventuala cauza interna a afectiunii si va indica anumite medicamente care feresc pacientul de instalarea unor reactii nedorite (iritatii, usturimi, atrofie a pielii capului). "Mediul social calm, fara expunere la stres psiho-emotional este, de asemenea, important pentru rezolvarea acestei probleme", precizeaza dr. George-Sorin Tiplica.

STIATI CA
  • Firul de par are un ciclu de viata individual de 2-6 ani, iar tija firului de par se lungeste cu 6 mm in fiecare luna. La sfarsitul ciclului de crestere se elimina tija, iar din radacina ramasa in derm se va forma un alt fir de par
  • Culoarea naturala a parului este conditionata genetic si este determinata de un pigment numit melanina. Incaruntirea este rezultatul imbatranirii, cand celulele radacinii "uita" treptat sa mai produca pigment.
  • Componenta principala a firului de par, responsabila de rezistenta mecanica a acestuia, este keratina, o proteina careia i se alatura glucide, grasimi si minerale (fier, zinc, magneziu, calciu). Toate acestea contribuie la elasticitatea si la volumul parului.
  • Chiar inainte de a iesi la suprafata pielii, tija firului de par este impregnata cu sebum, secretie a glandelor sebacee. Aceasta substanta confera protectie suplimentara parului, care devine flexibil, stralucitor, rezistent la atacul ciupercilor si la conditiile mediului ambiant (vant, ploaie, frig, ceata).
  • STIRI
    SUPLIMENTE. Pentru a reda aspectul sanatos al parului, specialistii va sfatuiesc sa mancati cat mai multe fructe si legume proaspete. Carnea de peste ar trebui sa fie si ea prezenta frecvent in alimentatia dumneavoastra. Curele de vitamine ajuta la intarirea firului de par. Cele mai indicate sunt complexele de vitamine care contin zinc si vitamina B6, principalele elemente care fac minuni in ceea ce priveste cresterea parului. Sulful reda parului stralucirea.

    MASAJ. Masajul scalpului are efecte benefice asupra firelor de par. Tehnicile speciale pentru masajul pielii capului (ciupirea usoara si imitarea ventuzelor) intensifica circulatia sangvina la radacina firului de par. Miscarile trebuie sa fie blande si realizate in sens circular, dinspre ceafa spre crestet, iar apoi de la urechi catre crestet. Masajul scalpului nu trebuie sa dureze mai mult de patru minute.

    VARA. Specialistii dermatologi recomanda protejarea parului de actiunea radiatiei solare cu palarii de soare sau sepci din materiale cu tesatura deasa. De asemenea, pentru a diminua efectivele nocive ale soarelui asupra firului de par, putem utiliza cosmetice fotoprotectoare. "Scaldatul in apa sarata a marii impune clatirea abundenta sub dus, pentru a nu permite degradarea chimica a firului de par", subliniaza medicul George-Sorin Tiplica.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul parului firului