x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Parfum de gutuie

Parfum de gutuie

23 Noi 2005   •   00:00
CAIET DE RETETE
Parfum, gust si sanatate... Sunt primele lucruri la care te gandesti, rand pe rand, in momentul in care te decizi sa mananci o gutuie sau sa prepari diferite mancaruri din acest fruct. Solutii ai destule, iar retete, de la cele dulci, pana la bucate "adevarate" gasesti din belsug! Asa ca astazi ne vom gandi, pentru dumneavoastra, cititorii nostri, la un meniu complet pe baza de gutui.

Pentru pranz, avem de ales intre o delicioasa mancarica preparata din savuroasele fructe ale toamnei, gutui cu carne de gaina sau gutui cu carne de porc. Va cunoasteti cel mai bine, asa ca sunteti cei mai in masura sa stiti ce anume va starneste pofta! Cu putin zahar, unt, cu vin, faina si condimente dupa gust, adeseori cu carne, mai grasa sau mai slaba gutuile sunt o adevarata delectare! Asteptam sa se aseze putin mancarea si trecem la desert. Nici nu va puteti imagina cate delicatese se pot pregati din acest fruct, galben si parfumat! Gutui cu zahar ars, gutui umplute cu miere si stafide, peltea, dulceata cu scortisoara si nuci, prajitura cu gutui sunt doar cateva dintre propunerile noastre! Ca sa nu mai vorbim de gutuile coapte, servite cu zahar si vanilie care fac adevarate minuni in zilele friguroase de iarna!

GUTUI CU CARNE

Ingrediente: 600 g carne, 4-5 gutui mai mari, 4 linguri cu zahar, o lingura cu faina, doua linguri cu unt, sare.

Preparare: Se prepara cu carne de vitel, pasare, porc sau cap de piept de vaca. Gutuile nealtoite sunt mai parfumate. Carnea se taie in bucati si se pune la fiert in apa cu sare. Gutuile se taie bucati potrivit de mari, li se scot mijlocul tare si semintele. Pe masura ce se taie, se pun gutuile la rumenit in grasime (nu se tin prea mult sa nu se innegreasca). Dupa ce a fiert carnea, se adauga gutuile, apoi sosul de zahar ars preparat astfel: se rumeneste bine zaharul pus in grasimea incinsa, se stinge cu apa sau cu zeama de carne fierbinte. Se fierbe, adaugandu-se zahar daca mai este nevoie. La sfarsit se pune faina subtiata cu apa si se mai lasa sa fiarba putin.

PELTEA DE GUTUI

Ingrediente: un kg de gutui, un kg de mere, apa cat sa le acopere, zahar

Preparare: Gutuile bine coapte si nepatate se sterg de puf si se taie in bucati potrivite, cu coaja cu tot. Se adauga merele sau coaja de la mere in cantitate mai mare. Se fierb trei ore la foc potrivit, acoperite, iar cand fructele sunt fierte destul, se strecoara. Daca este nevoie, se poate lasa zeama "sa se limpezeasca" aproximativ o ora dupa care se pune din nou la fiert. La un litru din aceasta zeama se adauga un kg zahar si se lasa sa se dizolve, apoi se pune la foc iute sa se lege. Cand este legata si se ia spuma, se toarna in borcane.

MANCARE DULCE DE GUTUI

Ingrediente: un kg de gutui, 200 g zahar, 100 ml vin alb, 50 g faina, 200 ml apa, ulei

Preparare: Gutuile se taie in felii groase, se curata de samburi, se dau prin faina si se prajesc in uleiul incins. Cand se scot, se pun pe servetele pentru a absorbi uleiul. In uleiul ramas se adauga zaharul si faina ramasa si se pun pe foc pana cand se caramelizeaza zaharul, amestecandu-se din cand in cand. Se stinge totul cu vin si cu un pahar cu apa si se lasa la foc mic pana se topeste tot zaharul. Sosul rezultat se pune peste gutui. Mancarea se poate servi calda sau rece, dupa preferinte.

DULCEATA DE GUTUI CU NUCI

Ingrediente: un kg de zahar, un litru de apa, 3 kg de gutui, un kg de nuca

Preparare: Se fierbe apa cu zaharul pana cand se leaga. Gutuile se taie cubulete cu tot cu coaja. In siropul legat, se fierb gutuile pana se leaga din nou (pentru ca intre timp fructele vor lasa zeama). Cand e aproape legat, se pun nucile taiate potrivit de mari. Dulceata se toarna in borcane, dupa care se acopera pana se racesc si apoi se pun in camara.

DULCEATA DE GUTUI

Ingrediente: o farfurie plina cu gutui rase, un kg de zahar, trei pahare cu apa, zeama de la o jumatate de lamaie, vanilie

Preparare: Se curata gutuile de coaja si se rad pe razatoarea mare, astfel incat sa se obtina o farfurie adanca plina cu gutui rase. Se pun intr-un tifon si se fierb cu totul, pana cand incep sa se inmoaie. Se scurg. Gutuile rase nu se tin nefierte la aer, deoarece se innegresc. Se pun sa fiarba in cratita de dulceata zaharul cu trei pahare cu apa. Se ia spuma si cand este aproape legat, se pun gutuile, adaugandu-se vanilie si dupa ce a mai fiert, zeama de la o jumatate de lamaie. Se lasa sa fiarba pana se leaga dulceata cat trebuie.

GUTUI CU ZAHAR ARS

Ingrediente: un kg de gutui, 100 g zahar (3 lingurite zahar pentru ars), zahar vanilinat

Preparare: Gutuile se curata de coaja, de samburi, se taie felii, se pun la fiert in apa cu zahar, iar restul de zahar se arde intr-o tigaita si se stinge cu zeama in care au fiert gutuile. Se toarna zaharul ars peste gutuile aproape fierte. Se adauga zaharul vanilinat. Se lasa la foc mic pana ce devine un sos gros. Se serveste cald sau rece, dupa preferinta.

GUTUI UMPLUTE

Ingrediente: 4 gutui, 100 g miez de nuca, doua linguri cu miere, 50 g stafide, doua linguri cu zahar pudra, un pliculet de zahar vanilinat.

Preparare: Gutuile se spala bine, se sterg de puf, apoi se taie un capacel in partea superioara a fiecareia si se scoate o parte din miez, impreuna cu cotorul. Nucile se prajesc, se piseaza sau se dau prin masina, apoi se amesteca bine cu stafidele tocate marunt si cu mierea. Cu aceasta compozitie obtinuta se umplu gutuile. Acestea se pun intr-o tava uscata si se dau la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se scot si se servesc calde, pudrate cu zahar pudra sau zahar vanilinat.

GAINA CU GUTUI

Ingrediente: 6 portii de carne de gaina, 4 gutui frumoase, doua linguri cu faina, 2-3 linguri cu ulei (sau untura), doua lingurite cu zahar, sare dupa gust.

Preparare: Bucatile de carne se prajesc intr-o cratita cu o lingura cu untura pana capata culoarea aurie. Se adauga o lingurita cu faina si sarea, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba acoperit la foc mic. In acest timp se curata gutuile de coaja, se taie felii groase cam de doua degete, se curata de samburi si se dau prin faina si se prajesc in untura (sau ulei) pe o parte si alta. Cand carnea este aproape gata, se adauga o lingurita cu zahar ars si stins cu putina zeama de carne (sau apa) si o lingurita cu zahar tos. Se asaza gutuile peste carne, se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic. Mancarea nu se amesteca, ci se misca cratita din cand in cand. Sosul trebuie sa fie bine scazut.
×