x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Parul in exces, o boala endocrina

Parul in exces, o boala endocrina

05 Mai 2006   •   00:00

Parul in exces este un cosmar pentru multe femei. Pilozitatea nefireasca, numita de medici hirsutism, apare la femeile care secreta hormoni masculini in exces. Peste 6% dintre femei au aceasta problema, medicii apreciind ca hirsutismul este cea mai frecventa boala endocrina la femei.

Haward Pele/CORBIS/PHOTOLAND
Parul in exces este un cosmar pentru multe femei. Pilozitatea nefireasca, numita de medici hirsutism, apare la femeile care secreta hormoni masculini in exces. Peste 6% dintre femei au aceasta problema, medicii apreciind ca hirsutismul este cea mai frecventa boala endocrina la femei.

Explica aceasta afectiune dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

Hirsutismul se manifesta prin prezenta in exces a unor fire de par la nivelul fetei (cel mai frecvent deasupra buzei superioare, pe barbie), in zona perciunilor, existand cazuri in care firele de par acopera chiar toata fata, formand un fel de barba ca la barbati. La nivelul mainilor si picioarelor, hirsutismul se manifesta prin prezenta unor fire de par groase si inchise la culoare. In mod normal, femeile au pe maini si pe picioare fire de par subtiri, fine, mai decolorate decat ale barbatilor.

Totodata, pilozitatea excesiva mai poate afecta regiunea toracica (pieptul, sanii, de obicei in jurul areolei mamare), zona subombilicala si zona lombara (presacrala). Modificarea distributiei firelor de par din zona inghinala din forma de triunghi cu baza in sus, asa cum este in mod normal la femei, in forma de romb, cum este la barbati, este tot un semn de hirsutism.

Trup de barbat, voce groasa, acnee

Adesea, femeilor cu hirsutism li se modifica si forma trupului. Silueta specific feminina este asa-numita "silueta-amfora", cu umeri ingusti si bazin lat. In cazul femeilor cu probleme hormonale se observa androgenizarea scheletului: ele au umeri lati si bazin ingust, dupa modelul siluetei masculine. Si tesutul adipos este distribuit la aceste femei mai mult in zona abdomenului, ca la barbati.

Ba mai mult, aceste femei au chiar o atitudine masculina: sunt autoritare, dominante. Potrivit unor studii recente, se pare ca aceasta atitudine se manifesta si pe plan sexual, libidoul lor fiind mai crescut. Se pare ca estrogenii, hormonii feminini, fac femeia dorita, iar androgenii, hormonii masculini, fac femeia doritoare.

Femeile androgene au voce groasa, transpira abundent, cu miros caracteristic sexului masculin. In plus, ele sufera de acnee la nivelul fetei, spatelui, pe piept, insotita de hiperseboree (ingrasarea parului). Si au un model de insertie a podoabei capilare cu doua golfuri frontale, precum barbatii. In cazurile extreme de hiperandrogenism, femeile prezinta riscul de a pierde parul din zona frontala si de a avea chelie ca barbatii.

Cauze

T. Morozova/DREAMSTIME
Cea mai frecventa cauza pentru care unele femei au par in exces este sindromul ovarului polichistic. Femeile cu aceasta boala secreta hormoni masculini in exces.

Cele mai recente studii considera ca diagnosticul de sindrom al ovarului polichistic poate fi stabilit daca se asociaza cel putin doua dintre urmatoarele simptome: tulburari de ciclu menstrual, elemente de hiperandrogenism (enumerate mai sus), aspect ecografic caracteristic (cand ecografia transvaginala arata fie un volum crescut al ovarelor, fie un numar mai mare de zece chisturi pe ovar).

Mai rar, o alta cauza a hirsutismului este prezenta unor tumori ovariene sau tumori suprarenale, care secreta hormoni masculini.

Cum se diferentiaza aceste doua cazuri? Ovarul polichistic este o boala innascuta si incepe sa se manifeste de la prima menstruatie, o data cu intrarea in functie a ovarelor. Fetita pubera nu are niciodata menstruatie regulata si incepe sa prezinte elemente de hirsutism, care se accentueaza in timp. De obicei, la maturitate femeia cu ovar polichistic este si infertila. In timp ce in cazul unei tumori endocrine hipersecretante de androgeni evolutia este complet diferita. Femeia are menstruatie normala, fara hirsutism, si intr-un timp relativ scurt incepe sa aiba mult par in exces, iar valorile hormonilor masculini sunt mult mai mari, comparativ cu cele ale barbatilor, nu usor crescute, ca in majoritatea cazurilor de ovar polichistic.

COMPLICATII. Pacientele cu ovar polichistic pot sa nu aiba multi ani menstruatie, ceea ce este foarte grav pentru organism. Ele prezinta risc crescut de diabet pentru ca au rezistenta la insulina, la care se asociaza tendinta spre obezitate. In plus, femeile care nu au menstruatie sunt in pericol de cancer de endometru din cauza ingrosarii mucoasei uterine. Asadar, netratarea acestui sindrom conduce la complicatii pe termen lung.
GENETIC. Distributia firelor de par la femei depinde si de factori genetici sau de rasa. De exemplu, femeile mediteraneene au fire de par mai vizibile decat cele nordice. Acestea sunt forme de hirsutism etnic. Mai exista o forma de hirsutism idiopatic (din cauze necunoscute) sau hirsutism familial. Femeile afectate de aceasta forma nepatologica sunt "mai paroase", dar nu au tulburari de ciclu menstrual si nici nu sufera de infertilitate.

TRATAMENT. Este foarte important ca femeile sa mearga la medic de la primele semne de ovar polichistic, adica din adolescenta, astfel incat sa beneficieze din timp de tratamentul adecvat. Vestea buna este ca ovarul polichistic se trateaza, iar vestea rea este ca nu se vindeca. Tratamentul urmareste ameliorarea simptomelor bolii: reglarea ciclului menstrual, dobandirea fertilitatii (daca pacienta doreste acest lucru) si rezolvarea problemelor cosmetice. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de contraceptive orale, asociate uneori cu medicatie antiandrogena, care blocheaza producerea in exces de hormoni masculini. Din punct de vedere cosmetic, pentru eliminarea parului in exces exista o serie intreaga de metode moderne si eficiente: epilare cu laser, cu lumina intens pulsata. Respectarea tratamentului asociat cu metodele cosmetice asigura scaderea hormonilor masculini. Astfel, firele de par incep sa se rareasca si sa fie mai putin viguroase. Insa terapia completa in cazul ovarului polichistic dureaza ani intregi. De obicei, problemele sunt tinute sub control dupa minimum doi ani de tratament.
×