x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauza de cafea

Pauza de cafea

14 Iun 2006   •   00:00
ARGUMENT
Poate va intrebati de ce am ales sa scriem un numar intreg dedicat cafelei acum, la inceputul verii. Cel mai simplu dintre raspunsuri este ca licoarea magica nu are un anotimp al ei, este vesnic prezenta in vietile noastre. Insa avem raspunsuri mai multe, care tin de cifre, de istorie, de geografie, de arta, de cate si mai cate.

Incepem cu cifrele, pentru ca sunt cu adevarat uimitoare. In lume sunt 53 de tari producatoare de cafea. Acestea sunt situate de-a lungul Ecuatorului, intre Tropicul Racului si cel al Capricornului. De pe plantatiile acestora se culeg in medie sapte milioane de tone de boabe de cafea verde. Toate acestea sunt culese in mare parte in mod manual. Se estimeaza ca in industria cafelei activeaza peste 25 de milioane de familii, care traiesc numai din culesul boabelor de cafea si depind de recolta din fiecare an. Datorita volumului mare de boabe culese anual, cafeaua a ajuns sa fie a doua marfa comercializata din punct de vedere al cantitatii si al sumelor de bani rezultate, dupa petrol.

Chiar daca pare ciudat, intr-un top al celor mai inraiti bautori de cafea, pe locul doi se afla germanii, care ii urmeaza indeaproape pe turci. La nivel global, cafeaua este cea mai consumata bautura. Doua miliarde de cesti sunt baute anual.

Intr-un clasament al preferintelor, cafeaua indulcita ar avea castig de cauza. Doar 37% dintre cafegii o prefera neagra, restul adaugand in ea diversi indulcitori. Un top s-a facut si pentru momentul in care se bea cafeaua. Astfel, 57% dintre bautori consuma licoarea neagra dimineata, la micul dejun.

Daca este sa privim cafeaua din punct de vedere medical, atunci trebuie sa stim ca parerile medicilor sunt impartite. Oricum, s-au pus de acord ca persoanele care beau cel putin patru cesti cu cafea pe zi sunt mai putin predispuse riscului de a se imbolnavi de Parkinson sau de cancer la stomac. Femeile insarcinate si cardiacii ar trebui insa sa nu consume mai mult de o ceasca pe zi. Si etimologic avem un indiciu pentru care ar trebui sa bem cafea. "Qahwa" - cuvantul arabesc pentru cafea - se traduce prin "lipsa de apetit". Apetit pentru somn. Deci cafeaua ne ajuta sa nu dormim, sa avem simturile treze, sa facem fata acestui secol al vitezei.

Sunt mult mai multe motive pentru care cafeaua este un adevarat fenomen social. Insa faptul ca este prezenta in viata noastra, a fiecaruia, zi de zi, este cel mai important. Nu cred ca trece o zi in care sa nu bem o ceasca de cafea. Simturile noastre o cer fara sa stie atatea cifre, atatea date istorice. O cer pentru ca au nevoie de ea, pentru ca este parte din viata noastra.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cafea cafeaua