x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Peste cu intelepciune

Peste cu intelepciune

22 Mar 2006   •   00:00
GURMANDUL IN BUCATE
Somonul... Regele pestilor, considerat astfel intr-un Dictionar de Simboluri, este semn al intelepciunii in lumea celtica. Importanta acestui peste era diferita de la un popor la altul. Spre deosebire de celtti, unde somonul devenea un preparat fin si o delicatesa, in tarile din nordul Europei era socotit un peste obisnuit. "Eo", in galeza si in bretona - desemna notiunea de peste in general.

La irlandezi somonul era "simbol al stiintei sacre". In anecdotica populara se povesteste despre o fantana, considerata a intelepciunii, in apele careia vietuiau somoni. Pe marginea ei era un alun sau sorb, iar dupa alti naratori, un scorus. Fructele copacilor care cadeau in apa deveneau hrana pentru so-moni. Asa i s-a intamplat si eroului nostru in timp ce pregatea la cina, pentru mentorul sau, un somon. Invartind pestele la frigare s-a ars la un deget si, instinctiv, l-a dus la gura. Instantaneu a simtit ca este haruit "cu darul clarviziunii si al profetiei". Astfel, s-a dus "buha" ca somonul este "simbol al hranei spirituale", oricine mananca din carnea sa "devine nazdravan si atoatestiutor". Despre modul de viata al somonului se stie ca se dezvolta in apele sarate si se reproduce in apele dulci. Infatisarea sa perfect fusiforma i-a determinat pe antici sa dea aceasta forma lingourilor de metal pretios. Se mai spune ca in Evul Mediu acesta era considerat cel mai longeviv dintre vietuitoare. Intr-un "Bestiar fabulos", francezul Cl...bert, in anul 1971, mentiona: "Pe cand cerbul traia 243 de ani, mierla - 729, vulturul - 2.187, somonul atingea incredibila varsta de 6.561 de ani!"

GUST. Pentru multi bucatari francezi, dintre care ii amintim pe Georges Blanc, fratii Paul si Jean-Pierre Haeberlin, Jean si Pierre Troisgros, somonul a reprezentat atat "materia prima", cat si un izvor de inspiratie culinara. Somon afumat, somon in crusta, la gratar, cu sos de lamaie, escalop de somon crud cu pere, escalop de somon cu morcovi, sufleu de somon, somon marinat - iata cateva preparate pe care suntem tentati sa le incercam de fiecare data. Daca legenda irlandeza este sau nu adevarata ramane de vazut, dar cu siguranta merita sa gusti din acest peste. Desi somonul nu este un produs pe care ni-l putem permite in fiecare zi, ramane totusi un preparat de gala, demn de o masa regala.
Un dram de intelepciune costa, nu-i asa?

SOMONUL
Face parte din familia salmonizilor, fiind considerat de specialisti "regele apelor". Modul de viata este unul deosebit, iar durata vietuirii in mare este in cele mai multe dintre cazuri variabila. Astfel, doi ani pentru "somonul de primavara", a carui lungime atinge intre 70 si 80 cm, respectiv trei ani pentru "marele somon de iarna", ce atinge intre 90 cm si chiar un metru.

PASTRAVUL
Este unul dintre cei mai fascinanti si misteriosi pesti rapitori care traiesc in apele noastre, in special in cele reci si limpezi. Face parte, ca si somonul, din familia salmonizilor. Culoarea acestui peste este influentata de mediul inconjurator, astfel incat, daca isi schimba habitatul, i se poate schimba culoarea intr-o singura zi. Exista patru specii de pastravi: cel indigen (brun sau galben-verzui), pastravul de lac (cu pete mari negre), pastravul curcubeu si cel fantanel. Perioada de hranire a pastravului dureaza de la rasaritul soarelui pana cand se lasa caldura, moment in care acesta se retrage.

RETETE GEMENE

SOMON DULCE-ACRISOR

  • INGREDIENTE:
    4 medalioane de somon, doua cepe, doua lamai, doua linguri cu zahar brun, trei linguri cu stafide, 100 g migdale, ghimber, 50 ml otet de mere, sare, o foaie de dafin.
  • PREPARARE: Ceapa se toaca marunt, iar lamAile se taie feliute. Se amesteca bine cu zaharul, stafidele, foaia de dafin si doua cesti cu apa. Medalioanele se spala si se pun n acest amestec. Se acopera si se lasa la foc mic 20 de minute. Apoi, se scot pe un platou, iar n sosul ramas se adauga ghimberul, otetul de mere si migdalele. Se mai lasa putin la foc si apoi se toarna peste somon. Se serveste cald sau rece.
  • SOMON LA GRATAR

  • INGREDIENTE:
    4 medalioane de somon, o ceapa, 50 g unt, 100 ml vin rosu, o lamAie, o frunza de dafin, o legatura de marar, sare, piper.
  • PREPARARE: Medalioanele de somon se pun ntr-o folie groasa de aluminiu. Se adauga frunza de dafin, ceapa tocata marunt, untul, vinul, sucul de lamAie si se mpacheteaza. Se coace la gratar timp de 20 de minute pe fiecare parte. Spre sfArsit se desface folia, pentru a deveni pestele mai crocant, si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper sau cimbru. Se serveste cu marar.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul somon somonul