x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pestele ii face agili si destepti

Pestele ii face agili si destepti

28 Iun 2006   •   00:00
CAIET DE RETETE
Suedia, Olanda, Mexic, Ghana. Patru tari cu iesire la mare sau la ocean. Patru tari a caror bucatarie este dominata in principal de preparate din peste. Le este cel mai la indemana. Dar pentru ca arta culinara cere mai mult de atat, in gastronomia lor gasim si fructe de mare. Pentru olandezi nu sunt niste delicatese. Sunt preparate aproape obisnuite. Numai ca felul lor riguros de a servi masa le cere sa fie modesti. Doua mese reci si una calda pe zi. Aceasta rigoare se gaseste si in jocul lor de fotbal. Nu degeaba nationala de fotbal a Olandei este denumita "Portocala Mecanica".

La suedezi tot pestele este baza dietei. Ei obisnuiesc sa il afume sau sa il puna la sarat. Mexicanii, desi sunt renumiti pentru preparatele lor foarte picante, atunci cand vine vorba despre peste se dezic de la aceasta regula. In meniurile lor gasim cocteiluri de peste, cu crevete, raci si fructe de mare care, prin rafinament, se apropie mai mult de bucataria frantuzeasca. Ghanezii combina pestele cu fructele exotice pe care le cultiva. Ananasul, nuca de cocos sau avocado sunt garnituri obisnuite pentru preparatele pe baza de peste.

CALITATI. In toate aceste tari se prepara peste. Si asa cum se stie, acest preparat aduce foarte multe beneficii organismului. Iar fotbalistii au nevoie de acest aliment "miraculos", pentru a putea face fata unei competitii asa de importante cum este Campionatul Mondial de Fotbal. Ii ajuta sa fie agili si inteligenti, gratie fosforului.

De aceea, fotbalistii din cele patru tari au sanse mari sa faca o surpriza frumoasa la aceasta editie a Cupei Mondiale.

MEXIC

PRAjiturA cu ciocolatA
  • INGREDIENTE:
  • 5 oua, 400 g zahar pudra, 250 g unt, 500 g ciocolata, 60 g faina.
  • PREPARARE: Se bat spuma galbenusurile cu 300 g zahar pudra si se adauga cateva picaturi de apa si faina, amestecandu-se energic. Jumatate din cantitatea de ciocolata se topeste cu putina apa intr-o cratita. Se lasa sa se raceasca si se amesteca bine cu unt. Se toarna peste crema de ou obtinuta la inceput, amestecand cu grija si adaugand treptat cate un albus batut spuma. Se unge cu unt o forma de tort si se toarna intreaga compozitie. Se acopera cu o foaie alba de hartie si se pune in cuptor o jumatate de ora, la foc mai mare. Peste ea se toarna, cand este gata, glazura. Aceasta se obtine prin topirea intr-o craticioara a ciocolatei ramase, amestecata dupa racire cu restul de zahar.

    FASOLE CU CARNE
  • INGREDIENTE:
  • un kg carne de vita, 100 ml ulei, 4 cepe, 4 catei de usturoi, 8 rosii, doi ardei grasi, 500 g fasole boabe, doua linguri cu faina, o lingura cu chimen pisat, un pahar si jumatate cu smantana, sare, piper.
  • PREPARARE: Se pune fasolea in apa rece la fiert, schimbandu-se apa dupa cateva clocote. Carnea tocata se prajeste in ulei, amestecandu-se cu ceapa si usturoiul tocate marunt, rosiile taiate felii, piperul, sarea si fasolea pe jumatate fiarta. Se adauga un pahar cu apa si se acopera cratita. Se piseaza chimenul si se amesteca bine cu faina, putina zeama de la mancare si se adauga in cratita aflata pe foc. Se lasa sa fiarba aproximativ o ora. Inainte de a fi servita se pune smantana.

    OLANDA

    BIFTEC CU LEGUME
  • INGREDIENTE:
  • 600 g muschi de vaca, 50 g unt, verdeata tocata, legume fierte, smantana, sare.
  • PREPARARE: Carnea se taie in patru portii, se sareaza si se frige pe gratarul incins. Untul se freaca cu verdeata tocata marunt, se formeaza nucsoare si se tin in frigider. La servit, pe fiecare biftec se pune cate o nuca de unt, iar ca garnitura, legume fierte cu smantana deasupra.

    USTUROI LA CUPTOR
  • INGREDIENTE:
  • 500 g usturoi, 200 g franzela, un ou, 400 ml lapte, 3-4 felii de sunca taiate marunt, o lingura cu branza rasa, untura, piper, sare.
  • PREPARARE: Usturoiul se curata, se taie marunt si se fierbe pe jumatate in putina apa. Intr-o forma rezistenta la foc, unsa cu untura, se asaza un rand de felii de paine inmuiate in lapte, iar deasupra usturoiul fiert. Oul se bate cu restul de lapte, se amesteca cu sunca, piper si sare. Se toarna totul peste usturoi, apoi se presara deasupra branza si se coace circa 20 de minute.

    SUEDIA

    KALDOMAR
  • INGREDIENTE:
  • o varza alba, apa, sare; umplutura: o jumatate de ceasca cu apa, 100 g orez, 300 ml lapte, 350 g carne de vita tocata, sare, piper alb, marar, unt, 100 ml smantana.
  • PREPARARE: Se taie cotorul verzei si apoi se pune in apa fiarta cu sare. Se lasa sa fiarba pana cand frunzele devin moi si usor de dezlipit. Apoi se ia fiecare frunza si se usuca intr-un servet. Se decupeaza partea tare a fiecarei frunze. Pentru a prepara umplutura, se pune apa la fiert, se adauga orezul si se lasa pana cand apa scade aproape de tot. Se toarna laptele si se lasa sa fiarba in continuare. Cand s-a racit se amesteca bine compozitia cu carnea si condimentele si se mai adauga lapte daca este necesar. Din acest amestec, se pune cate o lingura in mijlocul fiecarei frunze. Se ruleaza si se infige in fiecare rulou cate o scobitoare. Intr-o craticioara se topeste putin unt si se prajeste fiecare rulou in parte. Dupa aceea, se pun toate rulourile intr-un vas, se adauga supa de vita, se acopera si se lasa sa fiarba 30 de minute. Apoi se pune smantana si se mai lasa sa fiarba 30 de minute.

    BUDINCA DE PESTE AFUMAT
  • INGREDIENTE:
  • 10 pesti afumati, doua kg cartofi noi, doua pahare cu lapte, sare, piper, patrunjel, unt.
  • PREPARARE: Pestele afumat, curatat de piele, aripioare, cap si sira spinarii se lasa o ora in apa calda. Se scoate si se schimba apa. Cartofii noi se fierb si se zdrobesc cu o furculita, adaugandu-se laptele, patrunjelul tocat, sarea si piperul. Intr-o cratita se asaza in straturi pestele, piureul si untul taiat cubulete. Se lasa in cuptor, la foc mic, circa 20-25 de minute.

    GHANA

    PESTE AFUMAT CU AVOCADO
  • INGREDIENTE:
  • 250 g peste afumat, 4 oua fierte tari, doua linguri cu zeama unei lamai verzi, un sfert de lingurita cu zahar, sare, o ceasca cu ulei, doua lingurite cu ulei de masline, doua fructe de avocado coapte, un ardei gras rosu.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se dezoseaza si se paseaza. Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul pana cand se formeaza o pasta. Se adauga zaharul, sarea si o lingura cu zeama de lamaie verde. Se toarna uleiul de masline si restul de zeama de lamaie verde. Albusurile se toaca marunt si se adauga peste peste. Fructele de avocado se taie pe jumatate, li se scot samburii si se umplu cu amestecul din peste. Se decoreaza cu ardei gras.
  • ×