x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Piata muncii - Europenii "merg" pe colaborari

Piata muncii - Europenii "merg" pe colaborari

de George Daniel Ripa    |    21 Feb 2007   •   00:00
Piata muncii - Europenii "merg" pe colaborari

Locurile de munca full-time, de opt ore pe zi, sunt tot mai putin cautate pe piata muncii din Uniunea Europeana, in detrimentul unui job cu program redus sau al colaborarilor.

Analistii pietei muncii din Uniunea Europeana sustin ca tendinta comuna, a angajatorilor si a angajatilor, este aceea de a reunta la vechile contracte de munca pe termen nelimitat in favoarea unor contracte de munca mai flexibile. "Exista o nevoie tot mai mare pentru flexibilitate", crede Jean-Pierre Lemonnier, presedintele companiei Manpower France. "Daca vrei sa dai afara un angajat, invocand motive economice, intr-o companie care are mai mult de noua salariati, vei vedea ca este extrem de complicat", afirma Lemonier. "Astfel ca cea mai buna solutie pentru o companie este sa angajeze muncitori cu acte de munca temporara", sustine omul de afaceri francez. Astfel de contracte limitate in timp sunt benefice si pentru salariati, considera analistii pietei muncii din UE. Astfel, angajatul cauta locuri de munca nu doar pentru ca are o mai mare libertate de miscare, ci si pentru faptul ca astfel de job-uri sunt mai bine platite.

TABU IN UE? Analistii considerau pana acum piata muncii din Uniunea Europeana drept una conservatoare, opusa celei din Statele Unite, tara considerata drept "patria" joburilor part-time. Cu toate acestea, in ultimii patru ani, numarul locurilor de munca cu program redus a crescut mult mai mult in spatiul comunitar, comparativ cu piata muncii americane. Din 2004, tendinta de crestere a ratei somajului s-a diminuat in spatiul european, pe masura ce angajatorii au inceput sa ofere contracte de munca part-time. "Daca privesti Europa in ansamblul sau, vei vedea ca «vechea Europa» este cea care are probleme, mai precis Germania, Franta si Italia", afirma Alexander Spermann, expert la Centrul European de Cercetari Economice. In schimb, state ce au imbratisat noua tendinta de pe piata muncii, cum ar fi Danemarca, Olanda sau Marea Britanie, au o rata a somajului sub media UE. "Locurile de munca clasice sunt in declin", confirma si Martin Werding, expert al Insitutului pentru Cercetari Economice de la München.

SPANIA, LIDER IN UE
Locurile de munca temporare reprezinta 13% din totalul joburilor din Statele Unite, conform Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, cu sediul la Paris. Piata muncii din UE tinde sa depaseasca la acest capitol SUA. Astfel, in Franta, Italia si Germania aproximativ 12% din locurile de munca sunt temporare, in Olanda aproximativ 15%. In acest "clasament" pe primul loc se afla Spania, tara in care peste 30% dintre locurile de munca sunt fie part-time, fie cu contracte temporare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul piata munca