x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Poluarea otraveste orasele

Poluarea otraveste orasele

29 Apr 2006   •   00:00

Vizibila sau invizibila, poluarea este din ce in ce mai prezenta in orase. Ce impact are ea asupra sanatatii? Poate agrava unele boli sau chiar provoaca aparitia lor? Numeroase studii avertizeaza ca poluarea, chiar si la nivel scazut, are efecte negative asupra sanatatii noastre. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), "trei milioane de persoane mor anual din cauza poluarii atmosferice, adica 5% din cele 55 de milioane de decese ce au loc in fiecare an in lume".

GAZE TOXICE SI PRAF

Factorii poluanti sunt de mai multe feluri. Pot fi gaze toxice sau particule de praf deosebit de iritante pentru aparatul respirator. Dioxidul de azot este un gaz iritant, emanat de autovehicule, care poate patrunde profund in plamani, afectand capacitatea respiratorie si provocand crize persoanelor astmatice. Ozonul este un alt gaz foarte agresiv pentru ochi si caile respiratorii. El irita nasul, ochii si gatul, dar poate ajunge la nivelul plamanilor provocand tuse si senzatie de sufocare. Dioxidul de sulf este tot un gaz iritant care favorizeaza crizele de astm. Monoxidul de carbon (CO) este un gaz foarte periculos atat pentru oameni, cat si pentru animale. Monoxidul de carbon este emis in atmosfera prin arderea combustibililor, iar 67% din CO provine de la vehicule.

Particulele de praf atmosferic sunt retinute in general de caile respiratorii superioare, dar cele mai periculoase sunt particulele fine care patrund in plamani. Acestea transporta in organism substante cancerigene emanate de motoarele diesel, numite hidrocarburi.

Cea mai mare parte a poluarii atmosferice provine din orase, caci industria fie apare in orase, fie creeaza ulterior orase. Asa ca primele victime ale poluarii sunt orasenii. In lume exista numeroase "infernuri ecologice", localitati urbane unde noxele industrializarii se fac simtite prin aerul irespirabil, efectul de smog, zgomot, aglomeratie. In asemenea locuri – cum sunt orasele Sao Paolo, Ciudad de Mexico, Detroit, Calcutta, Los Angeles, New York, Londra – procentul bolilor respiratorii, inclusiv cancerul pulmonar, este ridicat.

BOLI PROFESIONALE

Poluarea industriala face victime si printre oamenii care muncesc in diverse domenii, provocand asa-numitele boli profesionale. Un studiu realizat recent de Inspectia de Sanatate Publica Bucuresti arata ca in tara noastra bolile profesionale provocate de poluarea fonica se afla pe primul loc in clasamentul afectiunilor de acest fel. In Romania, peste 330.000 de angajati au fost expusi in perioada 1995-2005 bolilor profesionale provocate de zgomot, de intoxicatii cronice cu substante si pulberi industriale, de vibratii si trepidatii, de suprasolicitarea aparatului locomotor. Referitor la intoxicatiile cronice, dr. Adriana Todea, sef de sectie medicina muncii din cadrul Inspectiei de Sanatate Publica Bucuresti, spune ca in 2005 au fost inregistrate 209 cazuri de boli profesionale provocate de pulberi silicogene, 172 de compusi cu plumb, 118 afectiuni produse prin gaze si vapori iritanti (clor, acid sulfuric, acid acetic, formol, amoniac, acetaldehida).

Stiati ca

  • Intensitatea sunetelor se masoara in decibeli. Intensitatea cu care un om vorbeste este de 65 pana la 70 de decibeli. Traficul genereaza sunete de pana la 90 de decibeli. Cei care asculta muzica la nivelul de 110 decibeli isi pot pierde auzul dupa cateva minute. La intensitatea de 140 de decibeli, sunetul provoaca durere la nivelul urechii interne si afecteaza iremediabil sistemul auditiv.
  • Majoritatea tarilor europene au adoptat un set de reguli care limiteaza expunerea la zgomot a muncitorilor in mediul de lucru la 85 de decibeli.
  • ZGOMOT. Locuitorii oraselor nu sunt victime doar ale poluarii aerului, ci si ale poluarii fonice. Zgomotul, prezent pretutindeni: acasa, la serviciu, in vacanta, pe strada, este dusmanul sanatatii si al nervilor. Galagia lumii moderne amplifica stresul de zi cu zi si duce la pierderea auzului sau la imbolnavirea inimii.

    AUZ. Poluarea fonica cauzeaza pierderea auzului (hipoacuzie) de la varste din ce in ce mai tinere, avertizeaza profesor doctor Dorin Sarafoleanu. Telefoanele mobile, moda de a asculta muzica la casti si la un volum ridicat, traficul rutier, aerian, feroviar din preajma locuintelor sunt factori de risc pentru auz. Se estimeaza ca mai mult de 60 de milioane de europeni sunt expusi la zgomot puternic aproximativ un sfert din timpul pe care il petrec la serviciu si in jur de 40 de milioane lucreaza cel putin jumatate din timp in zgomot. Muncitorii din constructii, cei din fabrici, personalul militar, politistii, pompierii si muzicienii sunt cei mai expusi riscului de a-si pierde auzul.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul poluarea