x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Problema lunara cu batai de cap

Problema lunara cu batai de cap

29 Apr 2006   •   00:00

Ba dureaza prea mult, ba prea putin, ba este prea abundenta, ba vine prea repede, ba mai tarziu decat trebuie... Orice femeie tanjeste dupa o menstruatie normala. Cand acest lucru nu se intampla, femeia se panicheaza, crezand ca sufera de o tulburare menstruala. Dar cand avem intr-adevar de-a face cu o astfel de tulburare si cand trebuie sa apelam la medic?

SUPERSTOCK/PHOTOLAND

Ba dureaza prea mult, ba prea putin, ba este prea abundenta, ba vine prea repede, ba mai tarziu decat trebuie... Orice femeie tanjeste dupa o menstruatie normala. Cand acest lucru nu se intampla, femeia se panicheaza, crezand ca sufera de o tulburare menstruala. Dar cand avem intr-adevar de-a face cu o astfel de tulburare si cand trebuie sa apelam la medic?

Dr. Anca Simionescu, medic primar ginecolog in cadrul Spitalului Clinic Filantropia, ne spune tot ce trebuie sa stim despre aceste tulburari.

NORMAL, ANORMAL

Primele cicluri menstruale apar la pubertate, adica intre 10 si 15 ani, atunci cand axul hipotalamo-hipofizo-gonadal isi incepe activitatea, ne explica dr. Anca Simionescu. In cazul fetelor din Romania, prima menstruatie apare cel mai frecvent in jurul varstei de 13 ani, dar aceasta nu este o regula. In privinta duratei sau cantitatii ciclului menstrual, dr. Anca Simionescu ne asigura ca nu exista norme sau cicluri ideale. La majoritatea femeilor apar in mod firesc tulburari menstruale in perioada pubertatii si inainte de menopauza, dar aceste fenomene pot sa apara si in afara unor astfel de perioade. In cele mai multe cazuri, medicii considera ca tulburarile menstruale sunt fenomene normale, care nu trebuie sa ingrijoreze. Orice modificare de ciclu menstrual tine de particularitatile fizice si emotionale ale fiecarei femei. Tulburarile menstruale pot sa apara chiar si la o femeie sanatoasa, perfect echilibrata hormonal. Astfel, sunt considerate normale atat ciclurile scurte, sub 28 de zile, cat si cele lungi, de peste 30 de zile. Dar si ciclurile care dureaza intre 21 si 40 de zile au toate sansele de a fi normale, aceste variatii fiind date de modificari in faza preovulatorie, ne asigura dr. Anca Simionescu. In ce priveste ciclurile prea abundente sau prea putine cantitativ, acest lucru tine iarasi de organismul fiecarei femei, iar medicii nu o considera o problema patologica, care sa necesite tratament. Durata normala a unei sangerari menstruale este de patru si pana la sase zile, dar aceasta nu este o regula.

MOTIVE DE INGRIJORARE

Sunt patologice si deci necesita tratament doua tulburari menstruale importante: metroragiile (sangerari care apar in afara ciclurilor menstruale) si menoragiile (hemoragia care apare in timpul menstruatiei). Cauzele acestor doua tulburari pot fi existenta unui fibrom uterin, a unui polip, cancer endometrial, infectii genitale, sarcini patologice (extrauterina, avort, boala trofoblastica gestationala). In caz de metroragii sau menoragii, medicul ginecolog va cere mai intai efectuarea unor investigatii menite sa depisteze cauza tulburarilor, iar apoi va recomanda un tratament adecvat.

LA LIMITA

"Pe langa aceste doua tulburari, exista si altele aflate la limita dintre normal si anormal, iar pe multe dintre ele nu le tratam", precizeaza dr. Anca Simionescu. Asa-numitele cicluri "susceptibile" apar la pacientele care, cu ocazia vacantelor, a unui accident, a unui soc emotional sau in urma unei operatii, nu mai au ciclu menstrual. In cazul femeilor obeze poate aparea spaniomenoreea (cicluri rare) si hipomenoree (in cantitate redusa). Daca pacienta revine la greutatea normala, ciclul menstrual normal reapare in mod firesc. Daca obezitatea persista, se poate recurge la un tratament hormonal. Anomalii ale ciclului menstrual apar si la femeile cu maladii psihice sau care urmeaza un tratament cu neuroleptice (medicamente cu efect sedativ asupra sistemului nervos).

LA MEDIC

Prin urmare, unele tulburari menstruale sunt considerate normale, fiziologice, in vreme ce altele pot fi semnul unor afectiuni grave. Dar nu noi suntem cele care decidem daca fenomenul este normal sau nu. Dr. Anca Simionescu ne sfatuieste sa lasam medicul sa hotarasca acest lucru. Menoragia sau metroragia netratata poate duce la instalarea anemiei si a altor complicatii. De aceea, vizita la medic este primul si cel mai important pas pentru o supraveghere si un tratament adecvate.

O alta intrebare frecventa a femeilor care prezinta tulburari menstruale este daca anticonceptionalele regleaza ciclul menstrual. Da, ele au aceasta calitate, insa dr. Anca Simionescu le recomanda numai femeilor care au o viata sexuala activa, cu un partener stabil si sigur. In alte cazuri, anticonceptionalele sunt total contraindicate. Spre exemplu, la pacientele amenoreice (fara ciclu menstrual) sau la cele cu spaniomenoree, estroprogestativele pot agrava amenoreea.

Sfatul medicului

Tensiune si durere a sanilor, balonare abdominala, constipatie, nervozitate, irascibilitate, somnolenta, ameteli. Sunt manifestari normale ce apar inaintea si in timpul ciclului menstrual. Dr. Anca Simionescu ne recomanda cateva trucuri pentru combaterea acestor fenomene neplacute: evitarea constipatiei, consumul unei cantitati mai mici de lichide, restrictie la cafea, dulciuri, ciocolata, tutun, cresterea aportului de zinc si vitamina B6, scaderea consumului de grasimi de origine animala. Daca aceste metode sunt sortite esecului, se poate recurge la hormonoterapie, insa numai sub supraveghere medicala.

PRIMA MENSTRUATIE. Multe mamici se impacienteaza cand fiica lor nu are menstruatie. Acesta este un motiv frecvent de consultatie in cabinetele de ginecologie, ne spune dr. Anca Simionescu. Daca prima menstruatie nu a venit pana la varsta de 17 ani, trebuie facute cateva investigatii pentru indepartarea unor cauze, precum absenta congenitala a uterului si ovarelor, sindromul de testicul feminizant sau un obstacol care impiedica scurgerea ciclului menstrual. Daca nu este vorba de o boala, dr. Anca Simionescu recomanda prudenta in administrarea intempestiva a contraceptivelor, pentru ca la aceasta varsta ele pot perturba cresterea osoasa.
×