x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Proiect vs realitate

Proiect vs realitate

05 Apr 2007   •   00:00
IDEI PENTRU CASA TA
Care sunt diferentele intre proiect si rezultatele punerii lui in opera Multi dintre cei care sunt pusi in situatia de a renova sau amenaja o casa nu stiu de unde sa inceapa sau se sperie de complexitatea etapelor de lucru. De aceea, se recomanda colaborarea cu o singura echipa de specialisti, daca nu chiar cu cea care a facut proiectarea.

ETAPE

De fiecare data cand se incepe executarea unui proiect, se doreste punerea lui in opera cat mai aproape de propunerea initiala. Etapele de executie incep de la demolari si decopertari ale peretilor, instalatii termice, sanitare, electrice, placari gips carton, gleduiri, zugraveli, decorari.

In general, o amenajare de locuinta dureaza aproximativ doua luni de zile, timp in care spatiul va fi complet schimbat. Momentele in care totul este daramat si prafuit sunt dificile pentru majoritatea clientilor. Abia cand se ajunge la punerea perdelelor, tablourilor, vazelor, corpurilor de iluminat, spatiul se anima. Cand se schiteaza proiectul, se propune un anumit tip de mobilier. Daca el nu se realizeaza la comanda, important este sa se gaseasca pe piata variante care sa se potriveasca perfect cu amenajarea, sa aiba finisajele bune, dar sa coincida si cu marja de pret pe care o doreste clientul. Partea frumoasa a lucrarilor este ca, in cadrul executiei, datorita nenumaratelor posibilitati de decorare si de achizitie de obiecte de decor, se poate ajunge la imbunatatirea proiectului.

VARIANTE

Problema implicarii beneficiarului in realizarea amenajarii este acum una relativa. Pentru clientii care au timp si se implica activ in toate etapele, lucrurile sunt clare. Se merge in showroom-uri, se aleg toate materialele necesare. Relatia dintre designer si client trece incetul cu incetul de la una formala, de afaceri, la o adevarata prietenie, ca rezultat al timpului petrecut impreuna si al discutiilor care au, in fond, un subiect intim: locuinta si stilul de viata. Conditia principala este ca proprietarul locuintei sa aiba incredere in designer, atat ca si consilier in probleme de estetica, cat si ca executant al amenajarii, sa fie sigur ca dorintele lui vor fi respectate, ca i se vor da solutii bune atat din punct de vedere practic si estetic, cat si financiar.

Exista insa si clienti care din lipsa de timp sau din comoditate prefera sa nu se implice. Pentru ei, unele firme de amenajari ofera varianta preluarii intru totul a sarcinilor si responsabilitatilor, pana la cele mai mici detalii. Astfel, designerii firmei aleg totul, de la perdele, pernute, covoare, lumanari, vaze, plante decorative, pana la pictarea tablourile care s-ar potrivi in amenajare si chiar electronice si electrocasnice. Evident, in acest caz, se cere aprobarea pentru fiecare achizitie in parte, se ofera mai multe variante cu specificatii, preturi, termene de livrare etc. Informatiile pot fi transmise pe internet, insotite de imagini si detalii necesare.

RESPECTAREA BUGETULUI

Alegerea celor mai bune oferte in raportul calitate-pret este un aspect extrem de important. In proiect se urmaresc in primul rand functionalitatea si esteticul; dar cand se ajunge la executie, bugetul este cel mai important factor. Firmele de amenajari profesioniste fac devize cat mai detaliate pentru executia amenajarii, astfel incat, pe parcursul lucrarilor sa nu mai apara surprize pentru client. Se practica insa destul de des pe piata romaneasca un sistem necinstit de promovare, cel de a da un pret mic la inceput, pentru a "agata" lucrarea, iar dupa aceea cererea suplimentarii fondurilor din diverse motive.


Pentru o buna coordonare a proiectului cu realitatea, materialele prezentate in plansele lui trebuie sa fie reale, sa poata fi gasite in magazinele de specialitate de la noi si sa se incadreze in bugetul alocat. Aici intervin experienta, documentarea si cunostintele designerului, care trebuie sa cunoasca indeaproape oferta magazinelor de specialitate


Programele pentru proiectarea de interior care stau la dispozitia designerilor sunt acum extrem de performante. Ele dau posibilitatea redarii exacte a amenajarilor ce urmeaza sa fie facute, cu toate detaliile neceasare unei bune intelegeri (lumini, culori, texturi, etc.)

ATENTIE!
Un proiect bine facut trebuie sa se poata realiza din punct de vedere tehnic in proportie de 100%. Diferentele care pot aparea in materializarea lui sunt in general de ordin estetic, nascute fie din gasirea pe piata a unor variante de materiale si piese de mobilier noi, neasteptate, fie din nehotararea proprietarului in privinta bugetului investit

Sfatul designerului

In urma articolului de acum doua saptamani referitor la proiectarea de interior pe calculator, unii cititori ne-au intrebat in ce proportie se respecta in realitate proiectul prezentat si care sunt etapele in care proprietarul locuintei trebuie sa se implice direct.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul