x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Proiectare pe calculator pentru interioarele locuintelor

Proiectare pe calculator pentru interioarele locuintelor

22 Mar 2007   •   00:00

IDEI PENTRU CASA TA
Solutia vizualizarii amenajarilor de interior inca din faza conceperii lor
IDEI PENTRU CASA TA
Solutia vizualizarii amenajarilor de interior inca din faza conceperii lor

Daca de ridicat nu poti ridica o casa fara un proiect avizat, realizat de un specialist in domeniu, amenajarea de interior este o problema a carei rezolvare ramane la latitudinea fiecaruia. Avalansa de solutii de mobilare a interioarelor din zilele noastre creeaza de multe ori confuzii. A apela sau nu la un designer de interior este o optiune proprie, dar de cele mai multe ori necesara. Asa cum fiecare domeniu de activitate are specialistii lui, si amenajarile de interior au nevoie de oameni de specialitate care sa dea directia in designul si decorarea caselor.

Pe langa talentul si imaginatia creatoare a unui astfel de specialist, cunoasterea materialelor disponibile pe piata si a detaliilor tehnice legate de ele, ochiul format si experienta in lucrul cu muncitorii sunt avantajele pe care le poate aduce o astfel de colaborare.

SOLUTII PERSONALIZATE

In pas cu evolutia rapida a tuturor laturilor legate de domeniul constructiilor, si amenajarile de interior se dezvolta. Proiectarea pe calculator a incaperilor locuintei devine o necesitate pentru aceia care nu au vedere in spatiu si nu-si pot imagina solutiile propuse de designer. Astfel, pentru acelasi spatiu se pot prezenta mai multe solutii personalizate in functie de dimensiunile locuintei, stilul ales, si bugetul alocat. Solutia agreata poate fi apoi coordonata cu materiale reale alese din magazinele de specialitate, si astfel se poate vizualiza locuinta inainte ca aceasta sa fie terminata.

Acum exista firme specializate care au oameni pentru toate etapele de realizare a interioarelor, de la electricieni si instalatori, la proiectanti, structuristi, designeri.

CUM SE PROCEDEAZA

Orice client care intra intr-o astfel de firma primeste spre completare un formular cu intrebari legate de felul in care vad ei spatiul ideal pentru locuire (ce culori prefera, daca au copii, daca au animal de casa, daca au hobby-uri, care ar fi camera preferata etc.). Proiectul pentru amenajare incepe, in prima faza, prin realizarea planului (2d) cu 2-3 sau mai multe variante de amenajare. Apoi clientul isi alege una dintre ele sau alege cate ceva din fiecare si se compileaza. Tot in aceasta etapa se realizeaza si planurile plafonului si ale pardoselei.

Etapa urmatoare este aceea de realizare a 3d-ului (perspective si vederi) dupa planurile discutate in prealabil. In stransa legatura cu planurile de mobilare se realizeaza proiectul de instalatii (electrice si sanitare).

Daca nu se lucreaza cu muncitorii firmei, designerul trebuie sa mearga pe santier pentru a explica lucratorilor fiecare detaliu in parte. Daca place intru totul amenajarea propusa, se stabilesc culorile pentru pereti dupa paletare, firma de la care se cumpara parchetul si tipul lui, corpuri de iluminat, canapele, pana la perdele si draperii. Daca se opteaza pentru realizarea mobilierului la comanda, se concepe proiectul de executie, cu toate detaliile necesare.

TINERII DESIGNERI

Pentru ca pana de curand la noi in tara nu a existat scoala de design, iar oferta de mobilier nu a fost prea variata, ideea de amenajare a locuintelor cu ajutorul designerului nu a fost privita ca o necesitate si de aceea nu a fost promovata. Cei care si-au asumat pana acum aceasta responsabilitate au fost arhitectii, dar de foarte multe ori volumetriile caselor au fost concepute fara a se lua in calcul mobilarea la interior, fapt total gresit. Totusi, sunt diferente majore intre designeri si arhitecti, iar practica lor se evidentiaza in doua meserii distincte. De cativa ani incoace, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" pregateste la standarde europene tineri talentati pentru meseria de designer.

PRETURI

Pentru fiecare etapa din procesul de amenajare a locuintei, preturile sunt diferite. Exista mai multe variante. Cea mai convenabila din punct de vedere a eficientizarii lucrarilor este aceea in care atat proiectul, cat si realizarea lui se face cu o singura echipa. Astfel se evita orice neplaceri rezultate din neintelegerea detaliilor de executie. Exista insa si varianta in care clientul apeleaza la firma de proiectare doar pentru conceperea designului de ansamblu, iar punerea lui in opera se face cu oameni diferiti pentru fiecare activitate in parte. In acest caz, costurile pot fi mai scazute, dar riscurile mai mari. Pentru mai multe detalii accesati www.knoxdesign.ro

In stransa legatura cu planurile de mobilare se realizeaza proiectul de instalatii electrice. Iluminatul se stabileste numai dupa ce a fost hotarata amplasarea mobilei. Fiecare zona functionala a casei are nevoie de iluminare personalizata in functie de tipul de activitate care se desfasoara in ea.Prizele, cablul tv, telefonul, interfonul, alimentarea aerului conditionat se stabilesc si ele in prima faza de proiectare a interiorului

Pe langa talentul si imaginatia creatoare a unui designer, cunoasterea materilelor disponibile pe piata si a detaliilor tehnice legate de ele, ochiul format si experienta in lucrul cu muncitorii sunt avantajele pe care le poate aduce o astfel de colaborare

Sfatul designerului

Organizarea interioarelor din locuinte ocupa mult timp si da multa bataie de cap. Iata o solutie convenabila pentru omul modern, a carui viata activa nu ii permite o aplecare atenta asupra etapelor de executie a amenajarii
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul