x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Recomandarea saptamanii - Pui ca la Gorj

Recomandarea saptamanii - Pui ca la Gorj

11 Apr 2007   •   00:00

Crede ca bucataria romaneasca cu tot ce are ea specific este la acelasi nivel cu cea franceza. Si, mai cu seama, Flori Vasile, bucatar-sef la un restaurant din Bucuresti, crede in savoarea bucatariei romanesti.

Care sunt ingredientele de baza ale bucatariei gorjene?
Pentru ca este o zona muntoasa, aici se practica indeosebi oieritul. Se servesc foarte multe produse pe baza de branza - urda, cas, cas afumat - si carne de miel. De asemenea, se fac preparate din carne de pasare, de vita. Este foarte bun si bulzul gorjenesc, care la noi se face in test.

Modern

Cum se impaca toate aceste preparate cu bucataria moderna?
Dupa parerea mea, se impaca foarte bine. Eu cred ca in afara de bucataria franceza, care este cea mai buna, gastronomia romaneasca vine dupa ea. Este renumita in toata lumea si sunt foarte multi cei care au ce invata de la noi.

Gustos

Care sunt preparatele gorjene cu care putem iesi in lume?
Placintele cu branza de casa, placintele cu mere, clatitele umplute cu mere, cu nuci, cu dulceata, ciorba de perisoare, ciorba de fasole cu afumatura, de cocos, de salata verde sunt unele dintre cele mai bune preparate.

Normele europene sunt o piedica in calea realizarii produselor noastre traditionale?
Ce este interzis este mai bun. Cu cat vor fi mai greu de facut, cu atat vor fi mai cautate. Oricum, romanul este inventiv, va gasi el o cale sa poata produce in continuare.

Ce beau gorjenii?
La noi este o zona cu foarte multe fructe. Se face rachiu din comina (n.r. - struguri), care este traditional zonei.

PUI GORJENESC

  • Taina bucatarului
    La fiecare preparat este foarte important ca toate ingredientele sa fie puse la timpul lor, astfel incat aromele sa se intrepatrunda intr-un mod placut.
    Ingrediente: 3 kg pui, 150 g usturoi, 200 ml ulei sau untura, 750 g ceapa, 0,03 g boia dulce, un kg rosii, un kg ardei gras, 100 g verdeata, 0,050 g sare, un kg malai.
  • Preparare: Puiul se curata, se spala, se taie in bucati si se sareaza. Se prajeste in ulei, se scoate si se lasa deoparte. In uleiul ramas se caleste ceapa taiata julien pana cand se rumeneste. Se stinge cu boia de ardei si supa de pui. Se adauga ardeiul gras si rosiile taiate si se mai fierbe 10 minute. Se pune compozitia peste pui, se adauga si mujdeiul si se da la cuptor 30 de minute. Se serveste cu mamaliga si verdeata.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul