x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Recomandarea saptamaniiDesfatare de Boboteaza

Recomandarea saptamaniiDesfatare de Boboteaza

03 Ian 2007   •   00:00

Traditia romaneasca ne spune ca de Boboteaza se mananca peste. Romanii, care au inteles tendintele culinare actuale, aleg varianta marina a alimentatiei lor. Care sunt cele mai gustoase preparate din peste, ne spune Nelu Anca, bucatar, dar si proprietar al unui restaurant pescaresc.

Care sunt sortimentele de peste pe care le folositi cel mai des in realizarea meniurilor?
Eu dispun de o foarte mare varietate de peste. Din fiecare realizez meniuri dupa retete proprii sau dupa cum am invatat eu in Germania sa fac. Pregatesc retete din pastruga, nisetru, morun, cega, calcan, zargan, chefal, lufar, stavrid, guvid, crap, ton, ansoa, salau si lista poate continua.

Ce preparate oferiti celor care vin aici, intr-un restaurant pescaresc?
Prepar aici atat meniuri reci, cat si calde. Din meniurile reci fac parte toate fume-urile si toti pestii conservati. Intr-un meniu cald intra chiftelutele din salau, chefal si alti pesti, cu susan, mac, malai si ananas. De asemenea, fac si gujoane cu aceleasi ingrediente. Am si patru feluri de ciorba: de burta de peste, de perisoare de peste, bors de morun si o foarte gustoasa ciorba pescareasca.

In afara de peste, ce alte variante de preparate din vietati acvatice mai propuneti?
Fructe de mare, pui de balta, raci, homari, icre de Beluga, care sunt extraordinare, icre de Manciuria si, bineinteles, caviar. Un element foarte important sunt sosurile, pregatite ca in strainatate. Am sosuri albe, rosii, brune, verzi - toate naturale. Dar asta e deja o cu totul "alta mancare de peste".

Cat sunt de deschisi romanii la astfel de preparate?
Din ce in ce mai deschisi. Cei care accepta cu usurinta noile experiente culinare aleg sa manance peste. La mine vin oameni din societatea de varf, dar si cei care vor sa invete sa manance bine si sanatos.

Care sunt preparatele pe care clientii le cer cel mai adesea?
Incearca de toate: de la tochitura din peste cu mamaliga la salau cu sos de soia, peste de Plewenn, cozi de homar prajite, gamberoni in sos de vin, frigarui din cozi de raci si asa mai departe...

Platouri cu peste

Un platou contine fume-uri de lufar, chefal, pastruga, somon, rechin, morun. Celalalt contine chiftelute si gujoane din morun, salau, somon, cu susan, mac, malai si ananas. Toate acestea se servesc cu diferite sosuri. Se prezinta ambele platouri, iar fiecare alege ceea ce vrea... ca are de unde.

Taina bucatarului
Secretul realizarii unui meniu de peste pe cinste este respectare timpului de preparare. Daca reteta nu este realizata intr-un anume timp, nu iese nimic.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul