x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Regina dietelor

Regina dietelor

29 Iun 2005   •   00:00

Zilele trecute ramasesem in pana de idei culinare. Nu stiam ce sa mai mananc. Pe caldurile astea insuportabile, sa gatesti este un chin! Si totusi as fi vrut ceva usor, ceva care sa nu ma solicite prea mult si pe deasupra sa mai fie si gustos!
Noroc cu o prietena care m-a sunat si mi-a povestit ca incercase o noua reteta: pui cu papaya. Am ramas surprinsa. Recunosc, mancarea suna tentant, dar nu stiam prea multe amanunte despre fructul de papaya. Asa ca, inainte de a ma apuca de gatit, am hotarat sa ma documentez putin. Ca, de, nu strica niciodata!

ISTORIE. Pe continentul australian, aborigenii cunosc de secole calitatile fructului papaya. Valorile nutritive ale acestuia au constituit elementul-cheie al alimentatiei lor. Mari exploratori precum Cristofor Columb, Marco Polo, Vasco da Gama au observat in expeditiile lor folosirea acestui fruct de catre indigeni. Papaya (carica papaya) este un fruct cu o valoare nutritiva bogata. Originar din America tropicala, arborele de papaya este un copac mic, cu o tulpina subtire, ce poate creste pana la opt metri inaltime. Infloreste o data la noua luni si traieste numai trei ani. Fructul este rotund sau alungit, de culoare galbui-portocaliu, ca si miezul, iar semintele de culoare neagra nu sunt comestibile. Importanta acestui fruct se datoreaza in principal unei substante - papaina - care este un ajutor excelent pentru digestie. Mai mult, bucatile de papaya pot fi utilizate la inchiderea ranilor cauzate de caderi sau de interventii chirurgicale.

SUPLETE. Datorita numarului redus de calorii, fructul este preferat de cei care tin un regim sever. Usor de digerat, gustos, sanatos, papaya se consuma singur sau in combinatie cu alte alimente. Salate, sosuri, papaya umplute la gratar, papaya cu pui, adevarate delicatese! Iar rezultatul este unul benefic pentru sanatatea organismului dumneavoastra! In plus, fructul de papaya este important si pentru revitalizarea si catifelarea pielii.

DELICIU. Sanatate, tinerete, suplete, dar mai ales un adevarat miracol gastronomic! Nici ca mai aveam nevoie de alte amanunte. Era deja prea mult! Am alergat repede si am cumparat ceea ce aveam nevoie. Dupa care, pe baricade: adica in bucatarie. Incet, incet, reteta era gata... si, pe deasupra, foarte gustoasa. Si acum, ca v-am dat cateva amanunte despre acest fruct, nu va ramane decat sa-l incercati! Veti avea doar de castigat!

PAPAYA UMPLUTE


  • INGREDIENTE: doua papaya, doua rosii, o legatura de coriandru proaspat (sau patrunjel), o ceapa, 8 linguri cu ulei de masline, 100 g cascaval ras, o lingura cu pesmet, o lingura cu unt, 4 catei de usturoi, sare, piper.
  • PREPARARE: Rosiile se oparesc, se curata de pielite si samburi si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Papaya se taie de-a lungul, se scot samburii. Cu o lingura se scobeste miezul, lasand cam 1 cm pe coaja. Miezul se taie cubulete. Intr-o tigaie se incinge jumatate din cantitatea de ulei si se inabusa ceapa si usturoiul. Se adauga rosiile si miezul de papaya, se inabusa totul cateva minute, se potriveste de gust cu sare si cu piper. Separat, se amesteca cascavalul ras, pesmetul, untul si restul de ulei. Se umplu jumatatile de papaya si se pun in cuptorul incins dinainte. Se pot insa la fel de bine praji si pe gratar.

    PAPAYA CU PUI


  • INGREDIENTE: un pui, doi morcovi fierti, o jumatate de ceapa, o capatana de usturoi, doua lingurite cu otet, 100 ml apa, o lingura cu sos de peste, o lingurita cu zahar, o lingurita cu sare, o papaya, o lingurita cu sos de chilli, 100 g alune prajite si zdrobite, doua-trei frunze de menta.
  • PREPARARE: Se inabusa puiul la cuptor, dupa care se lasa sa se racoreasca. Intr-un vas mic se amesteca otetul cu apa, zaharul, sosurile de peste si chilli, usturoiul si sarea. Se adauga apoi ceapa taiata pestisori si se continua omogenizarea. Intr-un alt bol se amesteca papaya taiata bucati si rondele de morcovi. Puiul se despica pe piept si se umple cu compozitia obtinuta. Se toarna deasupra sosul pregatit mai sus si se da la rece. Se presara cu alune macinate si se orneaza cu frunze de menta.

    PAPAYA CU CREVETE


  • INGREDIENTE: 300 g carne de porc, 3 cani cu apa, 400 g creveti, o papaya, o ceapa, o jumatate de cana cu sos de peste, 100 g menta sau ierburi aromate.
  • PREPARARE: Se pune carnea de porc pe foc intr-un vas cu apa si sare. Se lasa la fiert pana ce carnea se inmoaie, dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se fierb crevetii in aceeasi apa ca si carnea de porc, pana ce isi schimba culoarea. Se pun intr-o strecuratoare si se clatesc cu apa rece. Se amesteca apoi papaya taiata bucati cu carnea de porc, cu crevetii, ceapa taiata marunt si cu menta (sau ierburile aromate). Se toarna deasupra lor sosul de peste si se amesteca bine. Se servesc imediat.

    PAPAYA CU CREIER


  • INGREDIENTE: 300-400 g creier, o papaya, cateva linguri cu ulei, o jumatate de cana cu sos de peste, sare, frunze de menta, doua linguri cu pesmet.
  • PREPARARE: Creierul se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Cand este gata, se scoate, se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp, fructul de papaya se taie, i se scot samburii, se curata de coaja si se taie bucati marunte. Creierul se da prin pesmet si se prajeste in uleiul incins. Se scoate si se lasa sa se raceasca putin. Bucatile de papaya se servesc alaturi de creierul prajit, peste ele turnandu-se sosul de peste. Se orneaza cu frunze de menta.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ceapa papaya