x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reteta contra vergeturilor

Reteta contra vergeturilor

19 Mar 2006   •   00:00

Cosmarul kilogramelor in plus, al celulitei este amplificat si de cel al vergeturilor. Ele sunt o ruptura a tesutului elastic care sustine pielea. Desi ruptura se produce intr-un strat profund al pielii, vergetura se vede la suprafata si complexeaza femeile adulte, dar mai ales pe cele tinere.

"La fetele intre 10 si 12 ani, vergeturile sunt patologice. La femeile peste 20 de ani, care iau contraceptive, vergeturile nu sunt o afectiune", spune medicul. De aceea, dermatologul atrage atentia cu privire la contraceptivele care au cantitate mare de progesteron si recomanda consult ginecologic si endocrinologic atunci cand se schimba tratamentul contraceptiv. Doctorul Viviana Iordache spune ca si barbatii au vergeturi. In cazul acestora, doctorul Viviana Iordache atrage atentia asupra urmatorului aspect. Daca unui barbat ii apar vergeturi fara ca acesta sa foloseasca preparate hormonale de tipul cortizonului sau de tipul testosteronului, inseamna ca are probleme endocrine. Barbatii aflati in aceasta situatie sunt sfatuiti de dr. Viviana Iordache sa ceara sfatul medicului fara ezitare.

TRATAMENT


Medicul Viviana Iordache este de parere ca tratamentul cu adevarat eficient impotriva vergeturilor il reprezinta terapia cu lumina inalt pulsata. "Persoanele care apeleaza la aceasta terapie beneficiaza de un control foarte bun cu ajutorul unor filtre de cristal. Ele arata lungimea de unda care este emisa de catre aparat si care va fi absorbita in piele, astfel incat sa nu provoace arsuri sau cicatrice. Expunerea la lumina inalt pulsata dureaza sub o secunda. Daca vergeturile sunt rosii, se face intai un test respectand urmatorul program: trei sedinte, cu pauze intre ele de trei saptamani. Terapia cu lumina inalt pulsata este indicata si pentru eliminarea unor pete de pe fata. In acest caz, lumina se opreste in stratul superficial al pielii. Avantajul acestui tratament este ca nu prezinta efecte adverse", spune dr. Viviana Iordache. Este foarte important ca tratamentul impotriva vergeturilor sa nu produca cicatrice, lucru care se poate intampla in cazul folosirii peeling-ului si a laserului.

VITAMINA E


In ceea ce priveste prevenirea vergeturilor, medicul ne recomanda sa apelam la vitamina E. Profilactic, gravidele si persoanele predispuse la vergeturi ar trebui sa faca o cura de vitamina E timp de zece zile. La adulti, doza de vitamina E ar trebui sa fie de 12 miligrame zilnic. O grija deosebita ar trebui sa aiba gravidele. Ele nu vor lua pe cale orala vitamina E, ci o vor adauga in uleiul de masaj. Surse naturale de vitamina E sunt: uleiurile vegetale, fructele uscate oleaginoase (de tipul alunelor), germenii de grau, fructele verzi, ouale, ficatul si untul.

PROGESTERON. Mult timp s-a crezut ca raspunzatoare de aparitia vergeturilor (striuri de pe abdomen, coapse, sani) sunt: modificarile bruste ale greutatii corporale, lipsa activitatii fizice, alimentatia necorespunzatoare. De fapt, vinovate sunt doar variatiile de progesteron (hormon care se formeaza in ovare si care este indispensabil in procesul de reproducere), explica dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

×