x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
22 Iun 2005 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

OREZ CU MARUNTAIE DE PUI
INGREDIENTE:
300 g pipote si inimi de pui , 200 g orez , 200 ml supa de pui , o ceapa , sare , piper , 100 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Ceapa se spala, se toaca marunt si se inmoaie in grasime incinsa. Orezul, curatat si spalat se pune peste ceapa amestecand pentru a nu se prinde de fundul vasului. Se adauga sare si piper, supa si organele de pui. Se da vasul la cuptor si se tine pana cand orezul si organele au fiert. Daca este nevoie se mai poate adauga si putina apa. Dupa ce apa a scazut si orezul s-a rumenit usor, se poate servi.
SFAT
Se serveste cu salata de castraveti

BAUTURA:
Merlot
CIORBA CU AFUMATURA
INGREDIENTE:
500 g carne de porc , 100 g sunca afumata , o ceapa , doi morcovi , o telina , 3-4 rosii , o radacina de patrunjel , 4 catei de usturoi , 40 ml otet , cimbru , sare

MOD DE PREPARARE
Carnea de porc se portioneaza si se pune la fiert impreuna cu sunca afumata. Se caleste ceapa in ulei, se adauga apoi zarzavatul ras si se mai calesc impreuna inca 10 minute. Cand carnea este pe jumatate fiarta, se pune zarzavatul peste ea, apoi se adauga rosiile pasate, cimbrul, mujdeiul si sarea. Se acreste cu otet dupa gust.
SFAT
Se serveste fierbinte, cu ardei iute.

BAUTURA:
Tuica
PEPENE GALBEN CU SUNCA
INGREDIENTE:
un pepene galben , 150 g sunca , 150 g mozzarella , trei fire de menta , o lamaie , sare , piper , doua linguri ulei de masline

MOD DE PREPARARE
Pepenele se taie in sferturi, se scot semintele si apoi se feliaza fiecare sfert in parte. Mozzarella se taie cubulete, iar menta se rupe in bucati. Se asaza pe farfurii felii de pepene cu branza si sunca. Separat, se pregateste un sos din zeama de la o lamaie, sare si piper, iar apoi uleiul se incorporeaza batandu-se mereu cu telul. Sosul se toarna peste salata pregatita.
SFAT
Se orneaza cu frunze de menta

BAUTURA:
Vermut
COTLETE CU CONOPIDA
INGREDIENTE:
4 bucati cotlet de porc , 300 g conopida , 2-3 rosii , o ceapa , sare , piper , ulei

MOD DE PREPARARE
Se aleg bucati frumoase de cotlet, se spala si se lasa la scurs. Conopida se desface buchetele si se opareste in apa cu sare, dupa care se scoate si se lasa la scurs. Intr-un vas se fierb rosiile si ceapa, in putina apa. Dupa fierbere se paseaza si se toarna peste conopida asezata intr-o cratita care merge la cuptor. Se da vasul la cuptor si se lasa pana se rumeneste. Feliile de cotlet se freaca bine cu sare si piper si se frig pe gratar. Se serveste o felie de cotlet cu conopida in sos de rosii.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

SUPA CU GALUSTE DE PESTE
INGREDIENTE:
un kg rosii , doua cepe , 250 g file de crap , un albus , doua linguri cu smantana , 50 ml ulei de masline , sare , piper , zeama de lamaie , o legatura patrunjel verde , doi catei de usturoi

MOD DE PREPARARE
Se spala pestele, se taie cuburi mari si se paseaza. Se amesteca apoi cu albusul si smantana, se adauga zeama de lamaie, sare si piper. Din aceasta compozitie se iau cu lingura gramajoare potrivite si se fierb in apa clocotita, cu sare, circa 5 minute. Se scot si se lasa sa se scurga.
Rosiile se spala, se curata si se toaca marunt. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca si se calesc in ulei. Dupa ce s-au inmuiat putin se adauga rosiile si se lasa sa se inabuse 10 minute. Se paseaza legumele si se adauga sare si piper. Se dilueaza cu o cana de apa si se mai pun la fiert inca 3-4 minute. Dupa ce galustele s-au scurs, se asaza pe farfurie si se toarna deasupra lor supa.
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat

BAUTURA:
Sauvignon blanc
FILEURI DE SALAU UMPLUTE
INGREDIENTE:
600 g file de peste , 200 g pasta de peste , 200 g cascaval , sare , piper , o lamaie , o salata verde

MOD DE PREPARARE
Se aleg bucati de file proaspat, se spala si se oparesc in apa cu sare si cu cateva boabe de piper. Dupa ce au fiert, se scot cu grija pentru a nu se sfarama. Cascavalul se taie felii mai groase, se asaza cate o felie de cascaval pe cate un file de peste, iar deasupra se adauga pasta de peste. Se asaza pe farfurie, se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc cu salata verde.
SFAT
In loc de zeama de lamaie se pot servi cu pasta de usturoi.

BAUTURA:
Chardonnay
SALATA DE PESTE CU CASTRAVECIORI
INGREDIENTE:
300 g macrou marinat , 150 g masline , 4 castraveciori murati , o rosie , doua linguri cu ulei de masline , sare , doua linguri otet de mere , piper macinat , o legatura patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Macroul marinat se taie rondele sau fasii si se asaza intr-o salatiera. Castravetii murati se taie rondele si se pun deasupra pestelui. Se scot samburii de la masline, se taie in jumatati si se pun in salatiera. Se adauga otetul si uleiul si se presara cu piper. Rosia se taie felii si se adauga cate o felie sau doua la fiecare portie.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde

BAUTURA:
Riesling italian
CRAP IN SOS DE ROSII
INGREDIENTE:
600 g medalioane de crap , doua cepe , 4-5 rosii , 50 ml ulei , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se curata ceapa, se taie solzisori si se asaza intr-o tava care merge la cuptor. Rosiile se spala, se toaca marunt si se paseaza. Medalioanele de peste se spala si se asaza peste ceapa. Sosul de rosii se adauga peste peste. Se pune uleiul, sarea si piperul si se da la cuptor. Dupa ce s-a rumenit se scoate si se poate servi.
SFAT
Se serveste cald

BAUTURA:
Cramposie

PREPARATE DIN LEGUME

SALATA DE LINTE
INGREDIENTE:
500 g linte , 4 linguri ulei de masline , un litru de supa de legume , un ardei rosu , o salata verde , doua linguri pasta de curry , o legatura leustean , zeama de lamaie , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Lintea se pune la inmuiat peste noapte, apoi se scurge si se pune la fiert in supa, impreuna cu o lingura de pasta de curry. Dupa ce a fiert 5 minute, se strecoara, pastrandu-se zeama. Ardeiul gras se curata, se spala si se taie fasii, la fel ca si salata verde, iar leusteanul se spala si se toaca marunt. Zeama de lamaie se amesteca bine cu sare si piper si restul din pasta de curry. Se mai adauga 3-4 linguri din zeama in care a fiert si uleiul. Acest sos se amesteca apoi cu lintea, fasiile de ardei gras si leusteanul.
SFAT
Se serveste pe frunze de salata verde

BAUTURA:
Vodca
GNOCHI CU SOS PESTO
INGREDIENTE:
un kg de cartofi , 150 g parmezan , o cana cu faina , doua oua , doua linguri cu ulei , 50 ml ulei de masline , doi catei usturoi , o legatura de busuioc , 6 muguri de pin , 50 g caju

MOD DE PREPARARE
Se fierb cartofii in coaja. Dupa ce au fiert se curata, se sfarama si se amesteca bine cu ouale, faina, ulei din floarea soarelui si parmezanul ras. Se amesteca totul pana se obtine un aluat bun de intins. Se intinde o foaie, se ruleaza si se taie rondele de aluat care se fierb in apa cu sare. Cand rondelele au fiert, ele se ridica deasupra apei.
Separat, se face un sos pesto din uleiul de masline amestecat cu caju si usturoiul zdrobite, mugurii de pin si busuiocul. Amestecul se face la mixer. Sosul obtinut se toarna peste rondelele de aluat fierte.
SFAT
Se consuma cald

BAUTURA:
Feteasca regala
CLATITE CU PORUMB
INGREDIENTE:
doua oua , o cana cu lapte , 100 g faina , sare , piper , 150 g porumb , 150 g cascaval ras , doua linguri ulei

MOD DE PREPARARE
Se amesteca ouale cu faina, laptele, cascavalul ras, sarea si piperul. Dupa ce s-a obtinut o pasta omogena se adauga porumbul dulce. Luati cate un polonic din aceasta compozitie si faceti cate o clatita, care se prajeste pe ambele parti. Clatitele se servesc cu salata verde.
SFAT
O treime din faina se poate inlocui cu malai.

BAUTURA:
Pinot gris
SUPA CREMA DE MAZARE
INGREDIENTE:
150 g mazare , 1 l supa de legume , o ceapa , o telina mica , doi morcovi , o lingura cu faina , sare , piper , ulei , 150 g crutoane

MOD DE PREPARARE
Telina se spala si se toaca marunt, la fel si morcovii. Ceapa se toaca si ea si se pune la inabusit in putin ulei. Se adauga faina, amestecand mereu, si 500 ml din supa de legume. Se lasa in continuare la fiert si, dupa ce legumele au fiert, se zdobesc cu o furculita si se amesteca pana cand se obtine o pasta mai subtire. Se lasa la fiert inca 20 de minute. Mazarea se fierbe 10 minute in restul de supa, apoi se mixeaza si se amesteca si cu celelalte legume. Totul mai fierbe circa 2-3 minute.
SFAT
Se serveste cu crutoane.

BAUTURA:
Palinca

PREPARATE DULCI

PRAJITURA CU NESS
INGREDIENTE:
Aluat 3 oua , 3 linguri zahar , doua linguri faina , o lingura cacao
Crema 150 ml lapte , 150 g zahar pudra , doua linguri faina , 50 g unt , 500 g frisca , o lingura ness
Sirop 500 g zahar , 400 ml apa , o esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Pentru aluat se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul. Dupa ce au devenit o crema, se adauga faina si cacaua. Albusurile se bat ca pentru bezea si se incorporeaza in crema, cu zaharul vanilinat. Se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se lasa la foc potrivit, apoi se raceste. Pentru sirop, se topeste zaharul in apa pana se ingroasa. Se amesteca apoi cu esenta de vanilie si se mai lasa putin pe foc.
Se fierbe laptele cu faina, amestecand pana se omogenizeaza. Dupa racire, se amesteca si cu untul frecat cu zaharul pudra. Blatul rece se separa in doua foi. O foaie se pune inapoi in tava, se stropeste cu sirop si se pune crema alba. Deasupra, se pune a doua foaie, insiropata. Frisca se amesteca bine cu nessul si se asaza peste prajitura.
SFAT
Se poate orna cu ciocolata amaruie.

BAUTURA:
Cappuccino
CORN CU FRISCA
INGREDIENTE:
400 g aluat fraged , 150 g alune zdrobite , 100 g zahar pudra , 500 g frisca , un plic zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Aluatul fraged se taie in fasii late de doi centimetri. Fasiile se ruleaza pe forme de rulouri. Se asaza in tava si se coc in cuptorul incins. Dupa ce s-au copt, se scot de pe forme si se lasa la racit.
Separat, se amesteca frisca si alunele zdrobite si cu zaharul pudra si zaharul vanilinat. Cu aceasta crema se umplu rulourile racite. Se pudreaza cu zahar.
SFAT
In lipsa formelor de rulat aluatul, se pot face cu mana mici cornete.

BAUTURA:
Cafea
RULADA COLORATA
INGREDIENTE:
4 oua , 4 linguri cu zahar , 4 linguri cu faina , un praf de sare , doua plicuri de zahar vanilinat , 400 g frisca , 30 g unt , topping de caramel , Pentru culoare: o sfecla rosie , 100 g zahar , o cana cu apa , 300 g zmeura

MOD DE PREPARARE
Se bat ouale cu praful de sare si cu zaharul, pana ce ajung o crema groasa. Se adauga faina, untul si zaharul vanilinat. Se omogenizeaza compozitia si se pune la copt intr-o tava imbracata in hartie pentru copt. Se coace in cuptorul incins. Nu trebuie lasata mult pentru ca stratul e subtire si se coace repede. Dupa ce s-a rumenit usor, se rastoarna pe un servet curat, usor umezit, se desprinde hartia si se ruleaza cu servet cu tot. Se scoate apoi servetul si se ruleaza la loc blatul, care si-a pastrat deja forma de rulou.
Separat, se fierbe o sfecla rosie taiata bucati, cu o cana cu apa si cu zaharul, pana ce apa se coloreaza si scade la un sfert. Cu cateva picaturi din aceasta compozitie se coloreaza frisca. Zmeura se amesteca usor cu frisca colorata, se pune peste rulada, apoi se imbraca totul in topping de caramel.
SFAT
Se poate orna si cu glazura de ciocolata.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
BULGARI PORTOCALII
INGREDIENTE:
un plic de sarlota de portocale , 200 g ciocolata , 100 g unt , 3 galbenusuri , 5 albusuri batute spuma

MOD DE PREPARARE
Se topeste ciocolata taiata bucati in baie de aburi. Se adauga untul si galbenusurile, amestecand mereu. Cu o lingura de lemn se pun si albusurile, batute spuma tare, ca pentru bezea, dar fara zahar. Se iau 6 forme mici de tarta, se ung cu unt si se tapeteaza cu faina. Se umplu aceste forme cu compozitia de ciocolata, pana la trei sferturi. Se dau la cuptorul incins si se coc cel mult 10 minute. Se scot apoi, iar dupa ce s-au racit se rastoarna pe un platou de desert. Separat se pregateste sarlota de portocale, care se toarna peste cosuletele de pe platou. Dupa ce s-a inchegat, se orneaza cu ciocolata topita.
SFAT
Se serveste cu felii de kiwi

BAUTURA:
Compot de visine
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   supă,   bautura,   minute,   lămăie,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   măsline,   roşii,   zahărul,   făină,   salata,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   spala,   serveste,   zeama,   fiert,   asaza,   amesteca,   crema,   frisca,   toaca,   pasta,   preparare

Serviciul de email marketing furnizat de