x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
29 Iun 2005 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

SUPA DE PORUMBEI
INGREDIENTE:
3 porumbei , o ceapa , o legatura de patrunjel , o radacina de patrunjel , o telina , 6-7 buchetele de conopida , un borcan cu sparanghel , un galbenus , sare , smantana

MOD DE PREPARARE
Porumbeii se curata, se spala si se taie in doua pe lung, dupa care se pun la fiert in doi l de apa rece cu sare. Dupa ce s-a strans toata spuma, se pun ceapa tocata, telina si radacina de patrunjel taiate felii sau date pe razatoarea mare. Se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie bine carnea. Se adauga sparanghelul conservat si conopida fiarta separat in apa cu sare.
Cand se stinge focul se potriveste de sare, se adauga galbenusul batut si se presara patrunjel.
SFAT
Se serveste cu smantana.

BAUTURA:
Heres
MUSCHI CU CAISE CONFIATE
INGREDIENTE:
500 g muschi de porc , 300 g cascaval , 150 g kaiser , 100 g caise confiate , sare , piper , 50 ml ulei , varza alba , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Se ia muschiul, se curata de pielite, se spala si se pipereaza. Cascavalul se taie felii si se adauga peste muschi. Kaiserul se taie felii, se pune peste cascaval, iar deasupra se asaza caisele confiate. Se leaga totul cu o sfoara, se asaza intr-o tava cu putina apa si ulei si se da la cuptor. Se coace pana ce muschiul se fragezeste, iar caisele se rumenesc frumos.
SFAT
Se serveste cu salata de varza stropita cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Pinot Noir
CHIFTELE CU CROCHETE
INGREDIENTE:
400 g tocatura de porc , doua oua , 400 g crochete de cartofi , sare , piper , 100 ml suc de rosii , doua foi de dafin , o legatura de patrunjel verde , 3 feliute de lamaie , 5 linguri cu faina , 100 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Carnea tocata se amesteca cu ouale, patrunjelul verde, sarea si piperul. Din ea se fac chiftele de marime medie, care se imbraca ori in prapura de porc, ori se tavalesc prin faina. Se prajesc in ulei incins si se asaza intr-o cratita. Separat, se pregateste un sos de rosii din sucul de rosii, rondelele de lamaie, sare, foi de dafin si putina apa, daca mai este nevoie. Acest sos se toarna peste chiftele si se fierbe totul timp de cateva minute. Crochetele de cartofi se prajesc in ulei incins. Se asaza chiftelele pe o farfurie si se servesc cu crochetele de cartofi.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.

BAUTURA:
Cabernet
FRIPTURA INABUSITA DE BIBILICA
INGREDIENTE:
o bibilica grasa , 200 ml vin alb , 100 g slanina neafumata , o ceapa , doua cesti supa de zarzavat , piper boabe , sare

MOD DE PREPARARE
Se curata pasarea, se spala, se taie bucati si se presara cu sare. Intr-o cratita se caleste slanina taiata feliute, impreuna cu ceapa taiata marunt. Dupa cateva minute se pun bucatile de carne si boabele de piper. Se acopera vasul si se lasa sa se prajeasca totul inabusit, la foc iute, dupa care se toarna vinul si se fierbe pana ce scade sosul. Se adauga apoi supa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie carnea.
Cand este gata, se scot bucatile de carne si se asaza pe un platou. Sosul se serveste impreuna cu friptura sau separat.
SFAT
Se serveste fierbinte, cu garnitura de cartofi si ciuperci.

BAUTURA:
Chardonnay

PREPARATE DIN PESTE

MASLINE UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
100 g hamsii afumate , 150 g masline negre taiate rondele , 50 g unt , o lamaie , piper , marar

MOD DE PREPARARE
Hamsiile se curata si li se taie capetele si cozile. Bucata ramasa se faramiteaza si se freaca bine cu untul si cu putina zeama de lamaie. Se pipereaza si cu aceasta compozitie se umplu rondelele de masline.
SFAT
Se servesc cu felii de lamaie si marar tocat.

BAUTURA:
Traminer
SALATA DE PESTE CU BRANZA
INGREDIENTE:
300 g peste marunt sarat , 300 g telemea , 400 g salata verde , 50 g ceapa verde , 100 ml ulei , 50 ml otet , o legatura de marar , 100 ml lapte , sare , piper , cimbru

MOD DE PREPARARE
Se taie salata verde fasiute si se face un sos vinegreta din ulei, otet, cimbru, sare, piper,marar tocat si putina apa. Pestisorii se tin cateva ore la desarat in apa rece, apoi se scufunda in lapte, dupa care se curata.
Se asaza pestele pe un platou si se amesteca cu branza si ceapa taiate. Langa acestea se pune salata si se stropeste totul cu sosul vinegreta.
SFAT
Se serveste rece.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc
FRIGARUI DE PESTE
INGREDIENTE:
300 g file de salau , 300 g file de somon , 10 feliute de dovlecel , un ardei rosu , o jumatate de portocala , 50 g ulei , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se spala fileul de peste, se taie in bucati si se rumeneste usor intr-o tigaie cu ulei incins. La fel se procedeaza si cu restul: feliile de dovlecel de prajesc usor, ardeiul se taie cuburi si se rumeneste, iar feliile de portocala se tin foarte putin in tigaie, atat cat sa-si schimbe culoarea.
Se asaza apoi pe betele de frigaruie cate o bucata de peste, alternandu-se cu dovlecelul, ardeiul, portocala si se asaza pe gratarul incins.
SFAT
Se servesc calde.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SARMALE CU CREVETI
INGREDIENTE:
un kg de creveti , doua rosii , 4 cepe , o varza , un pahar cu orez , o lamaie , 200 g arpagic , sare , piper , ulei de masline , smantana , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Crevetii se spala si se curata. Ceapa se spala, se curata si se da prin masina de tocat impreuna cu arpagicul. Se amesteca apoi rosiile taiate bucati cu crevetii maruntiti si orezul spalat. Peste aceasta compozitie se adauga sucul de la o jumatate de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Varza se opareste in apa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga putin. Se pregatesc apoi foile de varza, dupa care se umplu cu compozitia obtinuta, se ruleaza si se pun la fiert cu putin ulei de masline si apa.
SFAT
Se servesc cu smantana si patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Pinot Gris

PREPARATE DIN LEGUME

ARDEI IN SOS DE ROSII
INGREDIENTE:
8 ardei medii , 4 rosii , doua cepe , un morcov , 150 g orez , 150 ml ulei , 100 ml suc de rosii , sare , piper , o legatura de patrunjel , smantana

MOD DE PREPARARE
Se curata cepele, se spala, se toaca marunt si se pun la inabusit in ulei incins. Se adauga orezul spalat, amestecandu-se cu ceapa. Morcovul se da pe razatoarea mica si se pune peste orez. Se adauga un pahar cu apa, se amesteca totul si se lasa la fiert cateva minute.
Doua dintre rosii se curata de pielite si seminte, se toaca si se amesteca cu orezul. Se adauga sare, piper si patrunjel verde tocat, apoi se ia de pe foc. Ardeii grasi se spala, se curata de cotoarele cu seminte si se umplu cu amestecul de orez. Celelalte doua rosii se taie rondele mai groase si se folosesc drept capacele. Se asaza apoi ardeii intr-un vas, care se pune in cuptor. Deasupra se toarna sucul de rosii, ulei si putina apa. Se lasa pana cand ardeii se rumenesc.
SFAT
Se servesc cu smantana.

BAUTURA:
Cramposie
SUPA-CREMA TARANEASCA
INGREDIENTE:
200 g dovlecei , 100 g morcovi , 100 g telina , 100 g conopida , 50 g pastarnac , 50 g radacina de patrunjel , doua galbenusuri , 80 g smantana , sare , 50 g unt , 100 g crutoane

MOD DE PREPARARE
Se curata bine legumele, se spala, se taie felii si se fierb in apa rece, cu sare. Dupa ce au fiert, se strecoara si se dau prin sita, iar piureul obtinut se amesteca bine cu zeama in care au fiert si se lasa pe foc pana dau in clocot. Se drege cu galbenusurile batute cu smantana si untul topit.
SFAT
Se serveste cu crutoane.

BAUTURA:
Palinca
SUPA-CREMA DE CARTOFI CU PRAZ
INGREDIENTE:
500 g cartofi , 200 g praz , 50 g unt , 20 g faina , 500 ml lapte , sare , piper , 150 g crutoane , o legatura de marar

MOD DE PREPARARE
Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se pun la fiert intr-un litru de apa, impreuna cu prazul curatat, spalat si taiat rondele. Dupa fierbere, se paseaza prin sita. Separat, se incinge untul intr-o tigaie si se rumeneste in el faina. Se adauga laptele, sarea si piperul. Se amesteca bine si se toarna totul peste crema de cartofi. Se mai tine totul la foc mic, inca 5 minute si se presara marar tocat.
SFAT
Se serveste cu crutoane.

BAUTURA:
Votca
MANCARE DE ARDEI CU OUA
INGREDIENTE:
un kg ardei gras , 6 oua , 150 g ceapa , sare , piper , o legatura de patrunjel , 50 ml ulei , 300 g rosii

MOD DE PREPARARE
Se curata ceapa, se spala, se toaca marunt si se caleste in uleiul bine incins. Se lasa cateva minute, apoi se pun ardeii grasi, curatati si taiati fideluta. Se inabusa 20 de minute, dupa care se adauga feliile de rosii curatate de pielite si de samburi. Se sareaza si se pipereaza, iar la sfarsit se adauga verdeata tocata marunt si ouale batute. Se amesteca si se lasa cateva minute la cuptor.
SFAT
Se serveste calda.

BAUTURA:
Tuica

PREPARATE DULCI

LACRIMI DE FRUCTE
INGREDIENTE:
Blat 250 g unt , o cana si jumatate cu lapte , 20 g drojdie , 500 g faina , 150 g zahar , 50 g de cacao
Crema 500 g unt , o cana cu zahar pudra , 250 ml lapte , o lingura cu faina , doua linguri cu sirop de visine

MOD DE PREPARARE
Se amesteca drojdia cu doua linguri cu lapte cald. Untul, faina, cacaua, laptele ramas in care s-a dizolvat zaharul se amesteca pana ce se formeaza un aluat omogen care se toarna in forme speciale. Cand s-a copt se taie pe orizontala.
Separat, se fierbe laptele cu faina, amestecandu-se pe foc pana se omogenizeaza. Se toarna si siropul de visine si se mai amesteca putin. Apoi se ia de pe foc si se lasa la racit. Untul se freaca cu zaharul pudra si se incorporeaza in amestecul de lapte, dupa ce acesta s-a racit. Cu aceasta crema se unesc bucatile de blat. Se toarna deasupra toping de ciocolata si toping de visine.
SFAT
Se preasara cu ornamente de tort din comert.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
RULADA MOZAIC
INGREDIENTE:
Blat 5 oua , 5 linguri cu zahar , 5 linguri cu faina , un praf de sare , 4 plicuri de zahar vanilinat
Crema un pachet de unt , o jumatate de cana cu zahar pudra , doua linguri cu cacao

MOD DE PREPARARE
Ouale, amestecate cu un praf de sare si cu zaharul, se mixeaza pana ajung o crema groasa. Se adauga, amestecand usor cu lingura, faina si zaharul vanilinat. Se omogenizeaza bine si se da la copt intr-o tava unsa cu unt si pudrata cu faina. Se coace in cuptor incins. Dupa ce s-a copt, se scoate pe un servet curat si se ruleaza cu totul. Se deruleaza, se scoate servetul, iar rulada se va rula la loc, pastrandu-si forma.
Se freca untul cu zaharul pana se face o crema care se imparte in doua. O parte se coloreaza cu cacaua. Pe blat se intind fasii de crema, alternandu-se culorile, iar apoi se ruleaza.
SFAT
Se taie a doua zi.

BAUTURA:
Kagor
PRAJITURA CU CAPPUCCINO
INGREDIENTE:
un pachet de unt , 200 g nuci , 6 oua , 100 g praf de cappuccino , 3 linguri cu ness , 600 g zahar , 100 g faina , o esenta rom , o esenta vanilie

MOD DE PREPARARE
Pentru blat se amesteca 200 g zahar cu nucile macinate si esentele de rom si vanilie. Se incorporeaza apoi albusurile batute spuma si faina. Compozitia rezultata se amesteca bine, pana ce devine omogena, apoi se varsa intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se face o glazura din 200 g zahar, frecat cu cele 6 galbenusuri ramase.
Pentru crema se freaca untul spuma cu 100 g zahar si cu nessul si cappuccino dizolvate in putina apa amestecata cu zaharul ramas. Se taie blatul obtinut pe jumatate si se pune un strat de crema intre ele. Deasupra se adauga restul cremei si glazura. Se lasa la frigider cateva ore.
SFAT
Se serveste rece.

BAUTURA:
Moccaccino
PRAJITURA CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
300 g ciocolata de menaj , o sarlota de cacao , o sarlota de vanilie , 100 g unt , 3 galbenusuri , 100 g faina , 5 albusuri , doua linguri cu cacao , visine

MOD DE PREPARARE
Ciocolata, rupta in bucatele, se topeste in baie de aburi. Se prepara sarlotele de vanilie si de cacao dupa instructiunile de pe plic. Se lasa cateva ore la frigider, pana se intaresc. Se face apoi o coca din cele trei galbenusuri, amestecate cu albusurile batute spuma si cu doua linguri cu cacao. Se adauga faina si se omogenizeaza bine. Se pune totul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se lasa la cuptor pana se coace. Se scoate apoi si se decupeaza forme rotunde din acest blat, deasupra carora se asaza un strat mai gros de sarlota de vanilie, apoi unul de cacao. Se imbraca in ciocolata topita si se mai lasa cateva ore la frigider.
SFAT
Se orneaza cu visine.

BAUTURA:
Cappuccino
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   intr-o,   lapte,   bautura,   căteva,   minute,   lămăie,   pătrunjel,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   cacao,   cartofi,   roşii,   făină,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   serveste,   asaza,   amesteca,   smantana,   crema,   toarna,   incins,   untul,   preparare

Serviciul de email marketing furnizat de