x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
14 Sep 2005 - 00:00
Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CARNATI TARANESTI
INGREDIENTE:
500 g carnati , 200 g mazare fiarta , 300 g cartofi , 250 g varza , ulei , sare , piper , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Intr-o cratita, in ulei incins, se calesc usor cartofii fierti cu mazarea si varza tocata. Se adauga sare si piper si putina apa si se lasa cateva minute la fiert.
Carnatii portionati se rumenesc in ulei. Se servesc impreuna cu legumele calite.
SFAT
Sunt mai gustosi cu gogosari acri.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
TOCANITA CU CARNE
INGREDIENTE:
700 g carne de vita , doua cepe , 400 g cartofi , o radacina de telina , 4 morcovi , 2-3 radacini de patrunjel , un fir de praz , doua linguri cu ulei , 800 g supa de carne , sare , piper , cimbru , patrunjel tocat

MOD DE PREPARARE
Carnea se taie cuburi, ceapa se toaca, prazul se taie rondele. Cartofii, telina, radacina de patrunjel si morcovii se curata si se taie cuburi. Se prajeste carnea in ulei si se scoate. Se incalzeste supa de carne. Intr-un vas termorezistent cu capac se pun straturi alternative de carne, cartofi, telina, morcovi, radacina de patrunjel, praz si ceapa. Peste fiecare strat se presara sare, piper si cimbru. Se toarna deasupra supa. Se acopera cratita si se da la cuptor.
Daca este nevoie, se mai adauga din cand in cand putina apa. Se tine la cuptor pana cand zeama aproape a scazut, iar legumele s-au rumenit.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat, presarat deasupra.
BAUTURA:
Pinot Noir
FICATEI CU LEGUME
INGREDIENTE:
o punga cu ficatei , doi-trei morcovi , fasole verde , cateva buchetele de conopida , doi-trei gogosari , ulei , unt , sare , piper , maioneza , ketchup

MOD DE PREPARARE
Ficateii se spala si se pun la prajit in ulei incins. Se lasa pana ce se rumenesc, dupa care se scot pe un platou si se incepe prepararea legumelor.
Morcovii se curata, se spala si se pun la calit in putin unt. La fel si conopida, fasolea verde si gogosarii. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Garnitura de legume se serveste impreuna cu ficateii prajiti.
SFAT
Dupa preferinta, puteti servi legumele cu maioneza sau ketchup.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
PIZZA EXOTICA
INGREDIENTE:
Blatul 225 g faina , un pachetel de drojdie , doua linguri cu ulei
Umplutura 200 g sunca , 200 g ananas din compot , 100 g porumb dulce , ketchup , sare , sos de rosii

MOD DE PREPARARE
Se amesteca ingredientele pentru blat si se adauga apa fierbinte cat sa se obtina un aluat moale, dar nu lipicios. Se framanta pe o suprafata tapetata cu faina, pana ce devine pufos si neted. Se intinde un blat si se asaza pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Blatul se unge uniform cu sos de rosii. Sunca taiata felii subtiri, ananasul cubulete impreuna cu porumbul din conserva se asaza peste blat. Se sareaza si se toarna ketchup dulce. Se tine la cuptor 15 minute, pana cand marginile devin aurii. Se scoate pizza, se imparte in patru portii si se serveste calda.
SFAT
Se poate folosi piept de pasare fiert in loc de sunca.
BAUTURA:
Bere

PREPARATE DIN PESTE

SOMON CU AVOCADO
INGREDIENTE:
4 felii de somon proaspat , doua rosii , o lamaie , doua fructe de avocado , doua lamai verzi , doua cepe , o capatana de usturoi , patrunjel , 30 g unt , ardei iute , sare

MOD DE PREPARARE
Pentru sos se procedeaza astfel: se curata ceapa si usturoiul. Se oparesc rosiile, se curata de pielita si de seminte, dupa care se taie cubulete. Fructele de avocado se taie in doua, se scot cu lingurita mijlocul si apoi pulpa. Se storc lamaile verzi si se pastreaza zeama. Se amesteca toate, dupa care se mixeaza pana ce devine o pasta destul de omogena. Se adauga ardei iute si sare dupa gust.
Feliile de peste se ung cu unt, se sareaza si se frig pe fiecare parte. Se garnisesc cu patrunjel si sferturi de lamaie. In mijlocul fiecarei felii de peste se adauga putin din piureul obtinut.
SFAT
Se poate servi cu garnitura de orez.
BAUTURA:
Sampanie
FILEURI CU ALGE SI SOS
INGREDIENTE:
cateva fileuri de peste , doua oua , 200 g ulei , o lingurita cu mustar , 2-3 castraveciori murati , patrunjel verde , o punga de alge , cateva masline , otet , tarhon , sare , piper , cartofi , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Ouale se fierb. Se prepara o maioneza din galbenusurile zdrobite, sare, piper si ulei. Daca este nevoie, adaugati si o lingurita cu mustar. Castraveciorii murati si maslinele se taie cubulete si se adauga peste maioneza obtinuta. In cazul in care compozitia este prea legata, se adauga putin otet. Fileurile de peste se umplu cu amestecul obtinut si cu algele. Se pot prinde, pentru a nu se desface si a nu se risipi compozitia, cu cateva scobitori sau betisoare speciale. Se servesc cu gogosari acri si cu garnitura de cartofi natur si cartofi copti.
SFAT
Pe fileuri se presara patrunjel verde tocat sau cateva frunzulite de tarhon.
BAUTURA:
Chardonnay
CIORBA DE PESTE CU HREAN
INGREDIENTE:
un kg peste , 2-3 cepe , doi ardei grasi , un morcov , doi litri de apa , doua oua , 2-3 rosii , o radacina de hrean , leustean , sare , piper , o mana de corcoduse

MOD DE PREPARARE
Se pun intr-o oala la foc ceapa tocata marunt si apa. Cand ceapa este aproape fiarta, se adauga ardeii taiati subtire, morcovul taiat cubulete, rosiile curatate de pielite si samburi si pestele curatat, spalat si taiat in bucati potrivite pentru patru persoane si, de asemenea, putin hrean ras. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cand pestele este bine fiert, fara insa sa se sfarame, se ia oala de pe foc. Se acreste cu corcoduse (sau alte fructe crude) si se drege cu ou.
Se toaca verdeata si se presara deasupra. Bucatile de peste se scot din oala una cate una cu spumiera si se pun pe supiera cu atentie, ca sa nu se sfarame.
SFAT
Se poate servi cu mamaliguta calda si cu smantana.
BAUTURA:
Tuica
SALATA DE PESTE AFUMAT
INGREDIENTE:
200 g peste afumat , 4-5 cartofi , o conserva cu porumb , doi castraveti murati , o ceapa , o cutie cu ciuperci , 4 linguri cu maioneza , piper , sare , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Cartofii se fierb in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce s-au fiert, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se taie apoi cubulete. Porumbul se lasa la scurs si se pune peste cartofii taiati. Castravetii se taie cubulete, iar pestele se curata de piele si de oase, dupa care se taie si el in bucatele. Ciupercile se spala si se toaca marunt, iar ceapa se taie solzisori. Se amesteca totul si se adauga maioneza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se presara patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN LEGUME

PRAZ CU CREMA DE BRANZA
INGREDIENTE:
500 g praz , 300 g branza dulce de vaca , doua oua , 50 g unt , 100 g parmezan , 100 g masline , patrunjel verde , sare , piper , cascaval

MOD DE PREPARARE
Prazul se curata, se spala si se taie in bucati lungi de aproape 10 cm. Fiecarei bucati de praz i se scoate miezul. Branza de vaca se amesteca impreuna cu ouale si cu jumatate din cantitatea de verdeata tocata marunt.
Cu aceasta pasta se umplu bucatile de praz care se asaza intr-o tava unsa cu unt. Intre bucatile de praz se asaza maslinele carora li s-au scos samburii. Se da tava la cuptor la foc moderat si se tine circa o jumatate de ora. Se serveste cald, presarat cu patrunjel verde si parmezan ras.
SFAT
Se poate folosi si cascaval.
BAUTURA:
Pinot Gris
ARDEI COPTI CU ROSII
INGREDIENTE:
8 ardei , un morcov , 5 cepe , o cana cu ulei , un kg de rosii , o lingura cu faina , sare , piper , boia dulce , doua lingurite cu zahar , o capatana de usturoi , marar verde

MOD DE PREPARARE
Ardeii se sterg cu un prosop umezit si se pun la prajit in ulei incins. Se scot si se pun intr-un bol cu apa rece, dupa care se curata de coaja. Se lasa la scurs, timp in care se incepe prepararea sosului de rosii.
Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in cinci linguri cu ulei. Morcovul se da pe razatoarea mica si se adauga peste ceapa. Rosiile se spala si se dau prin masina de tocat, adaugandu-se la randul lor peste ceapa si morcov. Se lasa la foc mic, amestecandu-se din cand in cand, apoi se adauga boiaua, sarea si piperul.
Faina, zaharul si usturoiul maruntit se amesteca bine cu putin din sosul de rosii pana se omogenizeaza, apoi se pun peste sosul obtinut. Se serveste cu ardeii copti.
SFAT
Se presara marar verde tocat marunt.
BAUTURA:
Feteasca Neagra
SPARANGHEL CU OREZ
INGREDIENTE:
600 g sparanghel , 200 g orez , o ceapa , ulei , concentrat de pasare , 5-6 capatani de usturoi , sare , piper , o legatura de patrunjel , 3 rosii

MOD DE PREPARARE
Orezul se spala si se pune la fiert impreuna cu ceapa, un praf de sare si un cub de concentrat de pasare. Dupa ce a fiert, se scurge si se amesteca impreuna cu patrunjelul verde tocat.
Sparanghelul se spala si se grupeaza in buchetele mai multe fire care se leaga cu ata si se pun la fiert in apa clocotita, usor sarata. Dupa ce a fiert, se scoate, se scurge si se lasa intreg sau se taie in bucati de 3-4 cm lungime, dupa preferinta. Se serveste sub forma de gramajoare de orez impreuna cu catei de usturoi rumeniti in putin ulei incins.
SFAT
Se serveste cu rosii fripte.
BAUTURA:
Merlot
PATEURI CU CIUPERCI SI MARAR
INGREDIENTE:
foi de pateuri
Umplutura 300 g ciuperci , o ceapa , sare , piper , marar tocat , o lingura cu unt , o lingura cu smantana , o lingura cu faina

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune cu unt si putina apa sa fiarba inabusit intr-o cratita. Dupa aproximativ 10 minute se adauga ciupercile si se lasa in continuare la fiert. Cand ciupercile sunt aproape fierte, se adauga smantana, amestecata cu faina, sare, piper macinat si marar tocat. Compozitia se amesteca bine pana se omogenizeaza si se lasa la fiert 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se umplu foile de pateuri. Se coc in cuptor la foc potrivit.
SFAT
In loc de ciuperci se poate folosi cascaval sau branza.
BAUTURA:
Pinot Gris

PREPARATE DULCI

PLACINTA CU MERE
INGREDIENTE:
10 mere , 200 g unt , 3 oua , 200 g iaurt , 100 g smantana , 250 g zahar , o lingura cu bicarbonat , scortisoara , 200 g nuci , zahar pudra , faina cat cuprinde , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Untul se freaca spuma cu zaharul. Galbenusurile se pun unul cate unul in compozitie, dupa care se adauga iaurtul si smantana, bicarbonatul de amoniu, faina si se framanta foarte bine. La final, se bat albusurile spuma si se adauga peste compozitia de mai sus.
Se curata merele, se taie in bucati si se amesteca si cu zahar si se calesc pana isi lasa zeama. Se lasa putin la racit, dupa care, intr-o tava in care s-a asezat o foaie de pergament, se intind 2/3 din aluat, se pun merele scurse si amestecate cu scortisoara si cu nucile coapte zdrobite, peste care se intinde restul aluatului. Placinta se pune in cuptorul usor incalzit la foc mediu. Dupa ce este scoasa si lasata putin la racit, se pudreaza cu zahar pudra.
SFAT
Se poate orna si cu topping de ciocolata.
BAUTURA:
Ceai fructe de padure
FURSECURI CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Compozitia 120 g unt , 200 g zahar pudra , un albus , 200 g alune prajite , 4 linguri cu faina , doua pliculete cu zahar vanilinat
Crema 100 g ciocolata sau doua linguri cu cacao , o lingura cu zahar , doua linguri cu apa , o lingurita cu rom , fulgi de cocos

MOD DE PREPARARE
Se amesteca bine zaharul cu untul, se adauga albusul, frecand totul spuma. Se pun vanilia, alunele si faina, se amesteca bine si se toarna compozitia intr-o tava de copt unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit. Pentru crema se fierb ciocolata cu zaharul si apa, se adauga romul si se amesteca.
Dupa ce s-a racit, foaia obtinuta se unge cu crema fierbinte. Se taie in forma rotunda (puteti folosi si un pahar cu gura rotunda sau o forma speciala).
SFAT
Se pot presara fulgi de cocos.
BAUTURA:
Kagor
PRAJITURA CARAMELIZATA
INGREDIENTE:
300 g de zahar , 3 linguri cu miere , doua oua , o lingurita si jumatate cu amoniac , un pachet de unt sau margarina , 7 linguri cu lapte , 600 g faina , scortisoara , un praf de sare , marmelada de caise , topping de caramel , cuisoare

MOD DE PREPARARE
Se topeste mierea pe foc. Cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga zaharul si amoniacul amestecand pana la omogenizare. Se pun ouale, untul netopit, laptele, cuisoarele pisate si pudra de scortisoara. Se adauga faina, sarea si se framanta pana cand se obtine un aluat potrivit de tare. Din acest aluat se fac trei foi care se coc pe spatele tavii tapetate cu faina.
Dupa ce foile s-au copt, se asaza intre ele marmelada de caise in strat subtire. Pe foaia de deasupra se toarna topping de caramel.
SFAT
In loc de marmelada de caise, foile se pot umple cu crema de lamaie.
BAUTURA:
Lapte cald
TARTA CU STRUGURI
INGREDIENTE:
200 g faina , un cub de drojdie , 30 g zahar , 30 g unt , sare , 100 ml lapte
Umplutura 3 oua , 60 g zahar , coaja rasa de lamaie , un praf de budinca de vanilie , 4 linguri cu suc de lamaie , 200 ml frisca , 400 g struguri

MOD DE PREPARARE
Se amesteca laptele cu drojdia si zaharul. Se lasa 15 minute, apoi se incorporeaza faina, un varf de cutit cu sare si untul topit. Se lasa aluatul la dospit 35 de minute.
Se separa ouale, iar galbenusurile se bat cu zaharul si coaja de lamaie. Se amesteca apoi si cu zeama de lamaie, praful de budinca si albusurile batute spuma tare. Frisca se incorporeaza in crema si se amesteca totul usor. Se intinde aluatul intr-o tava tapetata cu faina si se pun deasupra crema si strugurii. Se lasa 25 de minute intr-un loc mai caldut, dupa care se da la cuptor la foc potrivit.
SFAT
Se poate folosi sarlota de vanilie sau ciocolata in loc de budinca.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   intr-o,   carne,   bautura,   minute,   lămăie,   pătrunjel,   impreuna,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   praz,   cartofi,   roşii,   zahărul,   făină,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   serveste,   fiert,   tocat,   amesteca,   crema,   marunt,   cubulete,   preparare

Serviciul de email marketing furnizat de