x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

RETETE

26 Oct 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

PUI CU CASCAVAL SI CIUPERCI
INGREDIENTE:
piept de pui dezosat , o ceapa , cascaval , o cutie cu ciuperci , 4-5 catei de usturoi , piper , sare , busuioc , sos de rosii , maioneza , ulei

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori. Bucatile de pui se pun la prajit in uleiul incins, apoi se adauga ceapa si usturoiul si se calesc impreuna. Dupa ce s-a calit puiul, se adauga ciupercile taiate, cascavalul ras si busuiocul. Se da la cuptor sa se topeasca bine cascavalul si sa se rumeneasca putin. Se condimenteaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi si cu sos de rosii sau cu maioneza.
BAUTURA:
Feteasca Regala
SNITEL PANE CU LEGUME
INGREDIENTE:
un kg de carne , 150 g faina , 4 oua , 200 g pesmet , 250 ml de ulei , 500 g fasole verde , 4 morcovi , o ceapa , 150 g unt , o legatura de verdeata , 25 g zahar , sare , piper , sos de smantana , 300 g mazare

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se portioneaza, se bate bine cu ciocanul de snitele si se sareaza. Bucatile de carne se trec prin faina, oua batute spuma si pesmet, dupa care se prajesc in uleiul incins. Se scot si se asaza pe un platou.
Ceapa se spala, se curata si se taie solzisori. Fasolea verde, ceapa, mazarea si morcovii se calesc separat in unt, dupa care se sting cu putina apa. Se adauga verdeata, o jumatate de lingurita cu zahar, cat sa-i dea gust, apoi se sareaza si se pipereaza.
SFAT
Se poate servi cu sos de smantana.
BAUTURA:
Pinot Noir
PIZZA SPECIALA CU SALAM
INGREDIENTE:
Aluatul 300 g faina alba , drojdie de bere , 20 g margarina , 30 g apa , o lingura cu zahar , o lingurita cu sare
Compozitia 200 g salam , cascaval , doi-trei ardei grasi , doua-trei rosii , o cutie cu ciuperci , ulei de masline , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se framanta aluatul amestecand toate ingredientele de mai sus, dupa care se lasa la frigider timp de 15 minute. Se unge o tava de copt cu putina margarina si se asaza aluatul. Se adauga apoi salamul feliat, cascavalul ras, ardeii si rosiile taiate feliute. Ciupercile se calesc separat in putin ulei de masline, dupa care se adauga peste celelalte ingrediente. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu ketchup.
BAUTURA:
Bere blonda
CARNE CU SOS CARAMEL
INGREDIENTE:
un kg de carne de porc , o lingura cu ulei de masline , foi de dafin , sare , 100 ml apa , 8 linguri cu zahar , piper , salata de telina , orez

MOD DE PREPARARE
Carnea de porc se portioneaza si se pune in cuptor intr-o tava cu putina apa, ulei, sare, piper si foi de dafin. Se lasa sa se rumeneasca si intre timp se pregateste sosul din caramel.
La foc mic se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa pana cand sosul caramel scade putin. Se serveste alaturi de muschiul rumenit, cu garnitura de orez.
SFAT
Se poate servi si cu salata de telina.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

FRIGARUI DE CREVETE
INGREDIENTE:
10-12 crevete proaspete , 4 felii de ananas , 8 felii subtiri de sunculita , 100 g masline verzi , un ardei gras , 200 g orez , cateva frunze de busuioc , ulei de masline , 30 g unt , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Crevetele decorticate se pun intr-un vas special, se stropesc cu ulei de masline si se lasa 15 minute la marinat. Intre timp orezul se pune la fiert in apa cu putina sare. Dupa cateva clocote se adauga untul si un ardei gras taiat cubulete.
Se pregatesc opt frigarui mici, pe care se pune cate un crevete, o felie de ananas, ardei gras, masline si felii de sunculita. Intr-o tigaie se infierbanta uleiul de la marinarea crevetelor, impreuna cu piperul si putina sare, apoi se asaza in tigaie pentru cinci minute frigaruile, ca sa se rumeneasca frumos pe toate partile. Se asaza orezul pe un platou si se serveste alaturi de frigarui.
SFAT
Se decoreaza cu frunze de busuioc proaspete.
BAUTURA:
Chardonnay
LAMAI UMPLUTE CU TON
INGREDIENTE:
4 lamai , o cutie de 250 g de ton conservat natur , 200 g telemea de vaci , o lingura cu coniac , o lingura cu capere , 10 bucati de arpagic , frunze de patrunjel , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Lamaile se spala in apa calda, se sterg si li se taie capacul. Se taie partea de jos a lamailor pentru ca acestea, asezate pe platou, sa aiba stabilitate, apoi cu o lingurita se golesc de miez.
Bucatile de ton se scurg de sos, se pun intr-un castron, se amesteca impreuna cu branza taiata buculete, coniacul, arpagicul tocat fin, caperele rase, sare si piper dupa gust. Lamaile se umplu cu aceasta compozitie, se asaza pe un platou si se lasa sa stea o ora la rece.
SFAT
Se orneaza cu frunze de patrunjel.
BAUTURA:
Votca
PASTRAV CU LEGUME
INGREDIENTE:
un pastrav mare , 200 g unt , un litru de vin alb sec , doua fire de praz , telina verde , doi morcovi , 300 g fasole pastai , cimbru , o foaie de dafin , o lamaie , doua linguri cu otet , 3 galbenusuri , 300 g orez , sare , piper , cartofi natur

MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala, se taie in bucati mici, apoi se calesc intr-o tigaie cu putin unt la foc domol, timp de 5 minute. Se adauga un pahar cu apa, otetul, sare, piper, cimbru, o foaie de dafin si vin. Se fierbe totul 30 de minute. Se asaza in acest vas si pastravul, lasandu-l sa se patrunda pe ambele parti.
Separat se fierbe orezul, se adauga restul de unt, iar cand s-a racit se incorporeaza galbenusurile crude amestecand continuu. Se adauga zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Pastravul se asaza pe un platou, asezonat cu legumele fierte si orez. Se stropeste totul cu sosul fierbinte.
SFAT
Se serveste cu garnitura de cartofi natur.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PESTE CU SOS DE MENTA
INGREDIENTE:
un kg peste , un morcov , o ceapa mare , cateva frunze de menta , 100 ml apa , o lingura cu ulei , o lingura cu otet , o lingurita cu sare , o lingura cu zahar , piper boabe

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata si se despica in jumatati pe lung. Se cresteaza, se sareaza si se lasa la rece timp de o ora. Intr-o oala se pune la fiert morcovul taiat felii, ceapa taiata in sferturi si boabele de piper.
Separat se pregateste sosul: se fierbe menta in apa clocotita timp de un minut. Cand s-a racit se adauga zaharul, otetul si se toarna peste pestele asezat pe platou. La sfarsit, pestele se stropeste cu ulei.
SFAT
Se poate folosi si peste din conserva.
BAUTURA:
Riesling

PREPARATE DIN LEGUME

ROSII UMPLUTE CU OREZ
INGREDIENTE:
6 rosii , doi ardei grasi , 3 linguri cu orez , maioneza , sare , piper , masline

MOD DE PREPARARE
Se aleg rosii mijlocii si proaspete, se spala, li se taie capacelul, apoi cu o lingurita se scoate miezul. Se presara cu putina sare si se asaza pe un fund cu gura in jos ca sa se scurga, cat timp se prepara umplutura.
Se fierbe orezul in apa cu sare, se scurge si se lasa sa se raceasca. Se pune maioneza intr-un castron, se adauga orezul, piperul, ardeii copti, curatati de pielita, cotoare, seminte si taiati fasii. Se amesteca totul, apoi cu aceasta compozitie se umplu rosiile.
SFAT
In umplutura se pot pune si masline.
BAUTURA:
Pinot Gris
SALATA IN TREI CULORI
INGREDIENTE:
doua-trei mere , doua-trei gulii , o sfecla rosie , maioneza , sare , piper , miez de nuca , ulei de masline , otet

MOD DE PREPARARE
Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Guliile se descojesc, se spala si se taie feliute. Sfecla rosie se fierbe, se curata si se taie marunt. Se amesteca merele, sfecla rosie si guliile cu putin ulei de masline si cu putin otet, dupa care se adauga maioneza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu nuca pisata.
BAUTURA:
Vermut
SUPA DE CIUPERCI
INGREDIENTE:
o cutie cu ciuperci , doi morcovi , pastarnac , o radacina de patrunjel , doua cepe , 150 g smantana , o lingurita cu faina , 50 g unt , verdeata , crutoane , sare , piper , o cescuta cu orez

MOD DE PREPARARE
Zarzavatul se curata si se asaza la foc intr-o oala cu apa si putina sare. Dupa ce zarzavatul a fiert, se strecoara si se pune din nou la fiert. In momentul cand a inceput sa clocoteasca, se introduc ciupercile spalate si taiate felii. Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ 20 de minute, pana cand ciupercile s-au inmuiat.
Intr-o farfurie se amesteca faina cu putina apa rece, apoi se toarna in oala. Se mai lasa sa fiarba impreuna inca 15-20 minute. Se potriveste de sare, se adauga untul, smantana, verdeata, putin piper si optional, o cescuta cu orez, spalat si fiert separat.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA:
Tuica
APERITIV "MONICA"
INGREDIENTE:
o jumatate de kg de faina , 200 g smantana , 400 g branza sarata , 300 g branza dulce , 4 oua , un pachetel de drojdie , ulei , masline

MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in apa calda si se amesteca impreuna cu faina. Se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de degete si se taie in cinci parti egale. Fiecare bucata se intinde, se unge cu ulei, se cresteaza si se impatureste. Se lasa la dospit cam 10 minute. Apoi se intinde pentru a doua oara, fiecare bucata dospita, de data asta o foaie subtire, cat sa se vada prin ea si se asaza in tava unsa cu ulei.
Pe prima foaie se pune umplutura (nu foarte zemoasa), obtinuta prin amestecarea celorlalte ingrediente. Se repeta operatiune pana la ultima foaie. Deasupra se stropeste din loc in loc cu putina compozitie pentru a capata culoare. Se lasa in cuptor la foc puternic, apoi se ridica tava si se da la foc mai mic pana cand se rumeneste.
SFAT
In umplutura se pot folosi si masline.
BAUTURA:
Palinca

PREPARATE DULCI

CREMA DE PERE
INGREDIENTE:
400 g pere , 50 g ciocolata cu lapte , 50 g ciocolata amaruie , 25 g fulgi de porumb , migdale , 100 ml apa , 100 g zahar , o lamaie , 100 ml frisca , 150 g Mascarpone , 50 g branza de vaci , esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Ciocolata se da pe razatoare si se pune la topit la bain-marie. Se adauga fulgii de porumb si migdalele feliate. Se ia cu lingurita din aceasta compozitie si se asaza pe o foaie de hartie cerata sa se intareasca. Perele se curata, se taie cubulete si impreuna cu apa, 50 g zahar, bucati de coaja de lamaie si esenta de vanilie se fierb la foc mic. Se scoate coaja de lamaie si se raceste compotul. Se amesteca bine crema Mascarpone cu branza de vaci, 50 g de zahar si cu zeama de lamaie. Se adauga frisca si se amesteca.
Se pregatesc 4 pahare inalte si in fiecare se pune cate putin din compozitia de Mascarpone, apoi compot de pere si fulgi de porumb imbracati in ciocolata. Se repeta operatiunea si se incheie cu un strat de crema.
SFAT
La sfarsit se orneaza cu putina ciocolata rasa si se serveste rece.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
PRAJITURA CARAMEL
INGREDIENTE:
Foi un pachet de unt , doua cesti cu smantana , faina cat cuprinde
Crema doua pahare cu zahar , un pahar cu lapte , un pachet de unt , topping de caramel

MOD DE PREPARARE
Aluatul se prepara prin amestecul ingredientelor de alaturi. Se imparte in sase foi, care se coc pe fundul unei tavi unse cu ulei si tapetate cu faina, la foc iute.
Crema se prepara dintr-un pahar cu lapte fiert impreuna cu un pahar cu zahar. Celalalt pahar cu zahar se caramelizeaza si se stinge cu laptele fiert, dupa care se adauga untul. Se amesteca bine si se omogenizeaza. Crema se toarna calda intre foi, iar ultima foaie se pune peste ultimul strat de crema. Se orneaza cu topping de caramel.
SFAT
Se poate umple si cu crema de fructe sau de vanilie.
BAUTURA:
Cappuccino
GALUSTE CU PIERSICI
INGREDIENTE:
170 ml lapte , 500 g faina , sare , un cubulet de drojdie , 150 g zahar , doua oua , coaja rasa de la o lamaie , doua pliculete zahar vanilinat , 100 g unt , 4 piersici , doua linguri cu migdale macinate , doua linguri cu mac

MOD DE PREPARARE
Se amesteca laptele cald cu putina faina, sarea, drojdia si 100 g zahar. Se lasa circa 15 minute sa se odihneasca, dupa care se adauga restul de faina, ouale, coaja de lamaie, zaharul vanilinat si 50 g unt. Se mai lasa o ora sa creasca, iar intre timp piersicile se oparesc, se descojesc si se taie felii. Zaharul ramas se caramelizeaza, se amesteca impreuna cu 30 g unt, peste care se adauga feliile de piersici.
Aluatul obtinut se framanta, se formeaza 6 galuste, iar dupa ce se tin 10 minute acoperite se pun la fiert in apa cu sare pentru 6 minute, intorcandu-se din cand in cand si intepandu-se cu furculita. Migdalele se amesteca cu macul, zaharul vanilinat si restul de unt topit. Se toarna peste galuste si se servesc cu piersicile caramelizate.
SFAT
Se pot servi si cu frisca sau crema de fructe.
BAUTURA:
Coniac
PORTOCALE SURPRIZA
INGREDIENTE:
4 portocale mari , 300 g capsuni , doua lingurite cu zahar pudra , 3 lingurite cu miere , putin rom , frunze de menta , fulgi de porumb , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Trei portocale se taie in jumatati si li se scoate miezul, care apoi se taie bucatele. Mierea se topeste la foc mic, adaugandu-se si sucul de la a patra portocala.
Capsunile se taie in jumatati si se pun intr-un bol. Peste ele se adauga cubuletele de portocale si mierea topita. In portocalele pregatite pentru umplut se pun fructele, romul (dupa gust) si fulgii de porumb, se presara zahar pudra si se orneaza cu frunze de menta. Se lasa in frigider timp de o ora inainte de a fi servite.
SFAT
Deasupra se poate turna topping de ciocolata.
BAUTURA:
Ciocolata calda
×