x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

RETETE

28 Dec 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

SALATA RAPIDA CU PUI
INGREDIENTE:
un piept de pui , sfecla rosie , cateva masline verzi , ciuperci , sare , piper , un castravete , o ceapa rosie , o jumatate de cutie cu porumb , ulei , maioneza

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se pune la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa sa fiarba bine, dupa care se taie in bucati potrivit de mari. Ciupercile se taie marunt, maslinelor li se scot samburii, ceapa rosie se taie solzisori, iar castravetele, rondele.
Se amesteca toate impreuna cu pieptul de pui, cu porumbul dulce si cu sfecla rosie, dupa care se omogenizeaza cu o lingura cu maioneza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se pot adauga si cartofi fierti.
BAUTURA:
Francusa
CHIFTELE CU OREZ
INGREDIENTE:
un kilogram de carne , 50 g franzela , 50 g ceapa , trei-patru catei de usturoi , un ou , sare , piper , patrunjel , pesmet , ulei , orez , un ardei rosu

MOD DE PREPARARE
Carnea se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata in apa rece si cu ceapa taiata marunt si calita cu doua linguri cu ulei. Peste tocatura se adauga un ou crud, piper, sare, usturoi taiat marunt si patrunjel verde. Se omogenizeaza totul foarte bine. Se ia cate un varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde.
Intr-o cratita se incinge uleiul, iar chiftelele se prajesc bine pe ambele parti. Orezul se da la foc cu putina apa, ulei si o ceapa intreaga. Se lasa sa fiarba bine, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se adauga ardeiul gras taiat marunt. Chiftelele, pastrate calde, se servesc alaturi de orez sau, dupa preferinta, impreuna cu o garnitura din legume.
SFAT
Deasupra se presara verdeata.
BAUTURA:
Rachiu de secara
SUPA DE GAINA
INGREDIENTE:
un kilogram carne de gaina , o ceapa , un morcov , o bucata de pastarnac , patrunjel , tarhon , piper , sare

MOD DE PREPARARE
Se alege o gaina grasa. Se curata, se spala, dupa care se asaza intr-o oala in care se toarna doi litri de apa, in functie de marimea gainii.
Zarzavatul tocat si ceapa taiata cubulete se adauga dupa ce pasarea a fiert pe jumatate. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. La sfarsit, se pun patrunjelul verde si tarhonul tocate marunt.
SFAT
Se poate drege cu smantana.
BAUTURA:
Riesling
MIEL LA TAVA CU SPARANGHEL
INGREDIENTE:
un kg carne de miel , 100 ml ulei , sare , piper , sparanghel , o lamaie , sos bechamel , patrunjel , o ceapa , vin rosu

MOD DE PREPARARE
Carnea de miel se taie in bucati potrivit de mari, se spala, se scurge, dupa care se condimenteaza cu sare si piper. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se adauga ceapa si sparanghelul, dupa care se da la cuptor. In timpul inabusirii se stropeste cu putin vin rosu si se presara patrunjel vede.
Cand friptura este gata patrunsa si rumenita, se scoate pe un platou si se garniseste cu felii de lamaie. Se poate servi, dupa preferinta, cu sos bechamel.
SFAT
Se serveste cu acrituri si mamaliguta calda.
BAUTURA:
Babeasca Neagra

PREPARATE DIN PESTE

CIORBA DE SOMN
INGREDIENTE:
un kilogram somn , doi ardei grasi rosii , doua cepe , 500 ml bors , 200 g rosii , o legatura de patrunjel , o legatura de leustean , sare , piper , o radacina de patrunjel , un morcov , ulei , bulion

MOD DE PREPARARE
Ardeii se taie rondele, legumele si zarzavatul se toaca. Apoi se pun la inabusit. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga bulionul si apa. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Separat, se pune borsul la fiert, avand grija sa i se ia spuma.
Cand legumele au fiert, se pun bucatile de peste curatate si spalate, rosiile descojite si pasate, iar apoi borsul. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, pentru a nu se desprinde carnea de peste de pe oase. La sfarsit se adauga leusteanul si patrunjelul tocat.
SFAT
Se serveste cu ardei iute si mamaliguta.
BAUTURA:
Traminer
IAHNIE DE FASOLE CU PESTE
INGREDIENTE:
400 g fasole boabe , o conserva cu porumb , o ceapa , 200 g sfecla rosie in otet , doi ardei grasi verzi , o legatura de patrunjel , patru fileuri de peste , un ardei iute , sare , piper , ulei , otet

MOD DE PREPARARE
Fasolea se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare. Pentru mai mult gust, se adauga si o ceapa intreaga. Dupa ce a fiert, se strecoara fasolea si se pune intr-un vas.
Se adauga porumbul scurs, sfecla rosie, ardeii grasi taiati fasii si cel iute taiat rondele. Deasupra se presara patrunjel verde tocat. Se condimenteaza cu sare si piper si, dupa gust, se adauga otet si ulei.
Fileurile de peste se prajesc intr-o tigaie, in ulei sau unt, pana cand s-au rumenit. Pestele se serveste alaturi de iahnia de fasole.
SFAT
Se mai pot adauga rondele de masline negre.
BAUTURA:
Cadarca de Minis
CREVETE CU SOS CURRY
INGREDIENTE:
8 crevete mari , crutoane , salata verde , 3 linguri cu ulei , o ceapa , 4 felii de ghimber , un ardei iute mic , 5 linguri cu rosii pasate , 4 catei de usturoi , o jumatate de lingurita cu curry , o jumatate de lingurita cu coriandru , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Mai intai se prepara sosul. Se pun la calit ceapa tocata si usturoiul. Cand sunt gata, se adauga ardeiul iute tocat, ghimberul ras si mirodeniile. Dupa ce se amesteca foarte bine, se completeaza cu rosiile pasate si apa cat sa se obtina un sos suficient de gros. Sosul se lasa deoparte.
Crevetele decorticate se pun la fiert in apa cu putina sare. Pe un platou se asaza crevetele, crutoanele si frunzele de salata verde. Se toarna sos de curry din belsug.
SFAT
Inainte de a se obtine crutoane, painea se poate freca cu usturoi.
BAUTURA:
Feteasca Regala de Jidvei
SALATA CU DOUA FELURI DE PESTE
INGREDIENTE:
600 g peste (pastrav si guvizi) , 4 rosii , o legatura de ceapa verde , o salata , o legatura de marar , 100 g masline , doua linguri cu otet , doua linguri cu ulei , o lamaie , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Bucatile de pastrav se curata, se spala si se oparesc. Se procedeaza similar si cu guvizii. Rosiile se taie felii, ceapa verde inele, iar maslinele fara samburi se taie rondele.
Intr-un vas se pune pestele, se adauga rosiile, maslinele, ceapa verde, mararul tocat si salata. Se asezoneaza cu otet, ulei, sare si piper.
SFAT
Otetul poate fi inlocuit cu zeama de lamaie.
BAUTURA:
Feteasca Alba

PREPARATE DIN LEGUME

GHIVECI DE LEGUME
INGREDIENTE:
500 g cartofi , 500 g morcovi , 500 g varza alba , 100 g telina , 500 g ceapa , 400 ml ulei , 400 g ardei gras , 100 g verdeata , 5 g boia de ardei , 200 g pasta de tomate , 500 g fasole , 25 g albitura , 100 ml vin , piper, sare , 500 g mazare

MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala si se taie pe lungime. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, apoi se inabusa in ulei cu adaos de apa. Se adauga legumele si zarzavatul, se amesteca si se inabusa, cu vasul acoperit, aproximativ 10-15 minute. In final se adauga pasta de tomate dizolvata in putina apa, boiaua de ardei, piperul macinat si sarea, apoi se amesteca.
Cand legumele s-au inabusit, se rastoarna intr-o tava, adaugand mazarea si fasolea verde, scurse si trecute prin apa rece. Se amesteca bine componentele si se introduce tava la cuptor timp de 30 de minute. Spre sfarsitul inabusirii (la cuptor) se adauga vinul.
SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Galbena de Odobesti
SUPA CU GALUSTE
INGREDIENTE:
o ceapa potrivita , doi-trei morcovi , albitura , patrunjel , 3 linguri cu gris , doua oua , sare , delikat , un varf de lingurita cu bicarbonat de sodiu alimentar

MOD DE PREPARARE
Se toaca ceapa, morcovul si albitura si se pun la fiert impreuna cu doua lingurite cu delikat. Se prepara galustele din oua, gris, sare si bicarbonat. Aceasta compozitie se lasa sa se odihneasca cinci minute, dupa care se pune cu lingurita in supa.
Se acopera cu un capac si se lasa la fiert pana cand galustele au devenit pufoase. Se incearca cu o furculita. La sfarsit, dupa ce se stinge focul, se pune si patrunjelul tocat fin.
SFAT
Pentru a se desprinde mai usor galustele, lingurita trebuie inmuiata in supa fierbinte.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PASTE CU SPANAC SI CIUPERCI
INGREDIENTE:
doua pungi paste (preferabil paste tip tub) , doua cutii ciuperci , doua linguri cu pasta de tomate , doua lingurite cu delikat , piper , usturoi dupa gust , 4 linguri cu margarina , 400 g spanac , sare , ulei

MOD DE PREPARARE
Se fierb pastele cu putina sare. Separat, cat timp fierb pastele, se prepara sosul. Intr-o cratita, se pune la incins putin ulei peste care se adauga pasta de tomate si putina apa. Se lasa sa dea in clocot.
Pana da in clocot sosul, se pregatesc ciupercile care se spala si se taie, daca sunt intregi, dupa preferinta. Spanacul se fierbe si se toaca marunt. Dupa ce sosul a dat in clocot, se adauga ciupercile, spanacul, delikatul, sarea si piperul.
Cand este aproape gata, se adauga usturoiul taiat feliute si se ia sosul de pe foc. Se unge cu margarina o cratita si se adauga pastele, care, in prealabil, au fost strecurate, si sosul. Se dau la cuptor pentru 15-20 minute.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA:
Vin roze
SALATA DE ANDIVE
INGREDIENTE:
500 g andive , doua linguri cu ulei , sare , otet

MOD DE PREPARARE
Andivele se spala si se curata. Apoi se desface fiecare frunza si se taie in bucati potrivit de mari. Cand sunt gata, se asaza in salatiera.
Peste ele se toarna otetul indoit cu putina apa, sare si una-doua linguri cu ulei. Se pot adauga si alte legume, dupa preferinta.
SFAT
Se poate asezona cu patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Pinot Gris

PREPARATE DULCI

RULOURI CU NUCI
INGREDIENTE:
un foietaj (din comert) , 80 g miere , 120 g unt , un galbenus , 80 g zahar pudra , un pliculet cu zahar vanilinat , 200 g nuci

MOD DE PREPARARE
Untul, nucile, zaharul si zaharul vanilinat se amesteca pana cand compozitia incepe sa se albeasca. Se adauga mierea, galbenusul si se omogenizeaza totul cu mixerul.
Aluatul se presara cu putina faina, dupa care se intinde cu sucitorul pentru a se obtine o foaie de circa 5 mm grosime. Din aluat se taie dreptunghiuri care se umplu cu crema de nuci preparata mai sus. Se ruleaza si se asaza in tava unsa cu unt, dupa care se dau la cuptorul incalzit in prealabil, la foc moderat.
SFAT
Se pot umple cu dulceata sau cu ciocolata topita.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
ECLERE CU VANILIE SI KIWI
INGREDIENTE:
220 ml apa , 120 g unt sau margarina , 120 g faina , 4 oua , un praf de sare , budinca de vanilie , doua fructe de kiwi , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Apa se pune la fiert impreuna cu untul intr-o craticioara, la foc mic. Cand incepe sa fiarba, se da la o parte si se adauga faina. Se pune inapoi pe foc (la fel de mic) si se amesteca bine pana cand incepe sa se desprinda de pe margine si se face ca o bila. Dupa ce s-a mai racorit, se pun cele patru oua, un praf de sare si se amesteca bine cu mixerul. Se ia compozitia cu o lingurita si se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se dau la cuptorul incalzit in prealabil.
Dupa ce se scot, se lasa sa se raceasca, dupa care, fiecare ecler se taie orizontal, dar nu pana la capat. Se umplu cu crema de vanilie (facuta din budinca de vanile) amestecata cu bucati de kiwi. Se pot orna, dupa gust, cu topping de ciocolata.
SFAT
Se pot umple si cu o crema obtinuta din dulceata sau ciocolata.
BAUTURA:
Lichior de visine
PRAJITURA ALINA
INGREDIENTE:
5 oua , 11 linguri cu ulei , 15 linguri cu zahar , 17 linguri cu faina , 10 nuci , doua plicuri cu zahar vanilinat , un plic cu praf de copt , crema de ciocolata , gem

MOD DE PREPARARE
Ouale se bat bine. Se adauga uleiul si zaharul si se omogenizeaza. Se pune faina amestecata impreuna cu praful de copt, zaharul vanilinat si nuca macinata.
Aceasta compozitie se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor. Dupa ce blatul s-a copt, se lasa sa se raceasca, se taie in doua foi care se ung cu crema de ciocolata.
SFAT
In loc de crema de ciocolata se poate folosi gem.
BAUTURA:
Cafea
BEZELE CU DULCEATA
INGREDIENTE:
3 albusuri , 100 g zahar , un pliculet zahar vanilinat , dulceata de caise

MOD DE PREPARARE
Albusurile se pun intr-un castron foarte curat (fara pic de grasime). Se adauga 1/3 din cantitatea de zahar si se bat cu telul pana ce devine o spuma tare. Se adauga restul de zahar si zaharul vanilinat si se continua amestecarea acestora. Cand spuma devine consistenta, se fac gramajoare cu lingurita sau cornetul pe tava unsa cu ulei sau pe hartie pergament.
Se coc la 125 grade Celsius, timp de 40 de minute. Cand se scot, se umplu cu dulceata de caise si se lipesc intre ele.
SFAT
Se pot umple si cu ciocolata sau cu alte sortimente de dulceata.
BAUTURA:
Sirop de trandafiri
×