x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
15 Feb 2006 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

OREZ THAILANDEZ

JO de la Torino
  • Locatia Italia
  • Anul 2006
  • Editia a XX-a
  • INGREDIENTE:
    200 g orez , un ardei gras rosu , un ardei gras verde , o ceapa , 100 g broccoli , 5 catei de usturoi , 100 ml ulei de masline , un piept de pui , 75 ml sos de soia , 75 ml sos salsa , un morcov , 5-6 ciuperci , sare , piper

    MOD DE PREPARARE
    Se fierbe orezul in apa cu sare. Intre timp, se taie usturoiul in felii subtiri, care se calesc in putin ulei de masline. Se adauga pieptul de pui taiat bucatele si se rumeneste usor. Se stinge cu sos de soia si sos salsa. Treptat, se pun peste orezul fiert : un morcov taiat julien, o ceapa taiata rondele, ciuperci taiate felii, ardeii feliati, broccoli si piper. Se lasa sa fiarba impreuna. Pentru aceasta reteta e important ca legumele sa nu fie fierte in totalitate.

    Orezul cu legume se asaza pe un platou, iar sosul obtinut din sos de soia, sos salsa si piept de pui se poate servi separat in sosiera.

    FICAT À LA VENITIENNE

    JO de la Cortina
  • Locatia Italia
  • Anul 1956
  • Editia a VII-a
  • INGREDIENTE:
    600 g ficat de vitel , doua cepe rosii , 4 linguri cu ulei de masline , o lingura cu otet alb , doua linguri cu patrunjel verde tocat , sare , piper , salvie

    MOD DE PREPARARE
    Ficatul se condimenteaza si se taie in bucati potrivite, dupa care se prajeste in doua linguri cu ulei de masline.

    In alte doua linguri cu ulei se caleste ceapa rosie taiata julien, se stinge cu otet, se condimenteaza cu sare, piper si salvie tocata, se adauga putina apa si se lasa sa dea in clocot.

    Ficatul se asaza in farfurie si peste el se pun ceapa si sosul pe care aceasta l-a lasat. Se decoreaza cu patrunjel verde tocat. Se serveste cu garnitura de orez.

    BARBEQUE IN STIL COUNTRY

    JO de la Lake Placid
  • Locatia SUA
  • Anul 1980
  • Editia a XIII-a
  • INGREDIENTE:
    un kilogram si jumatate coasta de porc sau cotlete , 200 ml dulceata de prune , 125 g ceapa verde , 60 ml suc de lamaie , doua linguri cu sos de soia , o lingura cu ghimber ras , o lingurita cu boabe de mustar

    MOD DE PREPARARE
    Se portioneaza carnea, se usuca bine cu hartia absorbanta, se asaza pe un grill cu caldura indirecta, unde se lasa o ora.

    In acest timp, se amesteca dulceata de prune cu ceapa verde, sucul de lamaie, ghimberul ras, sosul de soia si boabele de mustar. Se lasa pe foc cateva minute, apoi se ia de pe grill carnea, se badijoneaza cu acest sos si se pune iar pe grill timp 30 de minute, tot la caldura indirecta, pana cand se desprinde carnea de pe os. Se serveste cu restul de sos.

    ESCALOP CU SOS CHORON

    JO de la Oslo
  • Locatia Norvegia
  • Anul 1952
  • Editia a VI-a
  • INGREDIENTE:
    600 g carne de vita , doua galbenusuri , 100 g sos tomat , cateva fire de tarhon , o legatura de asmatui , sucul de la doua lamai , o ceapa esalota , 50 ml otet , o lingura cu ulei , 150 g unt , sare , piper

    MOD DE PREPARARE
    Carnea de vita se taie in escalopuri, se lasa 30 de minute in sucul de la o lamaie, se unge cu ulei si se frige pe gratar, pe ambele parti.

    Pentru sosul Choron, se topesc 50 g de unt care se incorporeaza in galbenusuri, pana cand capata un aspect cremos. Se adauga zeama de la o lamaie si se omogenizeaza. In 50 g de unt se caleste o ceapa, se stinge cu otet, se adauga tarhonul si asmatuiul tocat, sarea, piperul si se lasa sa scada la foc mic. Dupa ce s-a racorit, se toarna peste sosul de galbenusuri si se pune vasul la bain-marie, invartind mereu cu o lingura de lemn. Catre sfarsit se adauga sosul tomat si se ia de pe foc. Se pune restul de unt. Se monteaza pe platou mai intai escalopurile, apoi sosul tomat si se decoreaza cu tarhon sau asmatui.

    PREPARATE DIN PESTE

    COCTEIL DE CREVETE

    JO de la Oslo
  • Locatia Norvegia
  • Anul 1952
  • Editia a VI-a
  • INGREDIENTE:
    100 g crevete , o telina mijlocie , un morcov , o lamaie , patrunjel verde , sare

    MOD DE PREPARARE
    Crevetele se fierbe in apa cu putina sare, se scurge si se da deoparte sa se racoreasca. Telina si morcovul se dau pe razatoarea mare. Jumatate de lamaie se taie felii.

    Se asaza in straturi, in cupa pentru cocteil, mai intai morcovul si telina rase, apoi, crevetele si feliile de lamaie. Se stropeste cu sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se decoreaza cu frunze de patrunjel verde.

    SOMON MARINAT

    JO de la Lillehammer
  • Locatia Norvegia
  • Anul 1994
  • Editia a XVII-a
  • INGREDIENTE:
    4 fileuri de somon a cate 200 g fiecare , 4 linguri coriandru proaspat, tocat , doua linguri patrunjel proaspat tocat , 3 catei de usturoi zdrobiti , o lingurita cu boia dulce , o jumatate de lingurita cu piper cayenne , 4 linguri cu ulei de masline , sucul si coaja de la o lamaie

    MOD DE PREPARARE
    Se asaza fileurile intr-un vas din portelan. Se amesteca restul ingredientelor si se toarna peste peste. Se lasa la marinat timp de o ora.

    Pestele se frige intr-o tigaie neadeziva sau pe un gratar timp de patru minute pe fiecare parte, turnand deasupra marinata ramasa. Se serveste pestele cu linte verde si sote de spanac.

    SALATA CALIFORNIANA

    JO de la Salt Lake City
  • Locatia SUA
  • Anul 2002
  • Editia a XIX-a
  • INGREDIENTE:
    400 g crevete , o lingura cu suc de lamaie , sare , piper macinat , o salata verde , 6 rosii , 6 funduri de anghinare , 3 oua fierte , 6 ardei rosii iuti , o cana cu maioneza , 4 lingurite cu boia de ardei iute , o lingura cu praz tocat , o lingurita cu tarhon , patrunjel

    MOD DE PREPARARE
    Intr-un vas cu apa sarata se pun la fiert crevetele aproximativ 5 minute. Se lasa sa se raceasca. Intr-un bol se amesteca ardeiul iute, prazul, patrunjelul, tarhonul, se omogenizeaza totul cu maioneza si suc de lamaie si se potriveste de sare si piper.

    Se taie salata, rosiile si se asaza intr-un castron. In mijloc se pun ouale taiate in sferturi si fundurile de anghinare.

    Se toarna compozitia cu maioneza si verdeata, se asaza deasupra crevetele si se presara boiaua de ardei iute.

    STIUCA MARINATA CU MIERE

    JO de la Lillehammer
  • Locatia Norvegia
  • Anul 1994
  • Editia a XVII-a
  • INGREDIENTE:
    400 g stiuca , 40 ml ulei , un morcov , o ceapa , o capatana de telina , 5 linguri cu miere , 40 ml otet , o lingura cu faina , o foaie de dafin , piper boabe , sare , cimbru , o lamaie

    MOD DE PREPARARE
    Pestele se curata, se portioneaza si se sareaza. Se rumeneste in ulei incins, dar nu prea mult, pentru ca va fierbe si in sosul marinat. In uleiul ramas de la peste se rumenesc morcovul si telina taiate felii. Se adauga ceapa, o lingura cu faina si se stinge, dupa doua minute, cu otetul in care s-a dizolvat mierea, adaugandu-se apa dupa nevoie.

    Se lasa sosul la fiert 30 de minute, se potriveste de sare si otet (marinata trebuie sa fie dulce-acrisoara), apoi se strecoara. Pestele se pune intr-un vas si peste el se toarna sosul preparat. Se mai adauga foaia de dafin, piperul, cimbrul, si se lasa sa dea o data in clocot. Se recomanda ca, dupa ce a fiert, sa se introduca la cuptor zece minute. Marinata se serveste rece, aranjata pe platou si garnisita cu felii de lamaie.

    PREPARATE DIN LEGUME

    GNOCCHI CU SOS DE IERBURI

    JO de la Torino
  • Locatia Italia
  • Anul 2006
  • Editia a XX-a
  • INGREDIENTE:
    Gnocchi un kg cartofi (din soiul bintje) , 60 g de unt , un ou , 300 g faina , sare
    Sosul 130 ml ulei de masline , doi catei de usturoi , o lingura cu busuioc , o lingura cu oregano , sare , piper macinat

    MOD DE PREPARARE
    Cartofii se curata, se taie in cuburi si se pun la fiert in apa cu sare, se scurg si se zdrobesc intr-un castron. Se adauga un ou batut, sare, unt si 150 g de faina si se amesteca. Se adauga, putin cate putin, restul de faina, pana se obtine un aluat elastic. Se modeleaza gnocchi de 1-2 cm lungime. Se pun gnocchi la fiert, in apa fierbinte cu sare, pentru doua-trei minute. Se unge un platou cu putin unt si se asaza gnocchi deasupra.

    Sosul: se pune uleiul de masline intr-o craticioara, se adauga usturoiul tocat marunt, sarea si piperul si se lasa la foc mic, timp de trei-patru minute. Se trage de pe foc, se adauga busuioc si oregano tocat, se acopera si se lasa doua-trei minute sa se patrunda. Se varsa apoi sosul peste gnocchi deja asezate pe platou.

    MINESTRONE

    JO de la Torino
  • Locatia Italia
  • Anul 2006
  • Editia a XX-a
  • INGREDIENTE:
    un morcov , un nap , o ramura de telina , doi cartofi , 100 g inima de varza , doua rosii , 200 g mazare verde , 200 g fasole verde , 100 g orez (sau 100 g spaghete) , un catel de usturoi , doua linguri cu ulei

    MOD DE PREPARARE
    Se incinge uleiul si se calesc in el morcovul, napul si cartofii - toate legumele fiind taiate in felii subtiri. Se taie si crenguta de telina si se caleste cat sa-si lase aroma. Se adauga imediat varza taiata fideluta si rosiile, fara pielita si seminte, zdrobite cu furculita. Dupa 30 de minute de clocot, se adauga mazarea, fasolea verde taiata in bucatele mici, orezul (sau spaghetele, rupte in bucati) si apa. Se lasa la foc domol 40-50 de minute. In ultimul moment, se pune un catel de usturoi zdrobit.

    Dupa inspiratie, la aceasta supa se pot pune toate legumele proaspete ale sezonului.

    SUPA CREMA DE MAZARE

    JO de la Oslo
  • Locatia Norvegia
  • Anul 1952
  • Editia a VI-a
  • INGREDIENTE:
    500 gr mazare boabe , 125 g unt , o laptuca (salata) , o lingurita cu zahar , doua cepe mici , 200 ml zeama de carne (sau de legume) , sare

    MOD DE PREPARARE
    Se pune mazarea la fiert in apa, impreuna cu cepele taiate marunt, zaharul, 75 g de unt si laptuca taiata marunt.

    Cand a fiert, mazarea se piseaza si se trece prin sita. Se pune piureul de mazare obtinut intr-o alta cratita, se adauga zeama de carne (sau de legume) si sare dupa gust. Se aduce din nou la fierbere. La sfarsit se adauga 50 g de unt.

    COLESLOW

    JO de la Salt Lake City
  • Locatia SUA
  • Anul 2002
  • Editia a XIX-a
  • INGREDIENTE:
    o varza mica , un morcov , o ceapa , 100 g branza sarata , o jumatate de lingura cu otet , doua linguri cu suc de lamaie , 4 linguri cu maioneza , doua linguri cu mustar , doua linguri cu ulei de masline , sare , piper

    MOD DE PREPARARE
    Se amesteca otetul cu sucul de lamaie, maioneza, mustarul, uleiul de masline, condimentele si se omogenizeaza.

    Morcovul se taie cubulete, ceapa solzisori, branza bucatele, iar varza fideluta. Se toarna peste ele amestecul de condimente si se omogenizeaza. Se lasa la macerat o jumatate de ora si se serveste pe un platou, ca aperitiv.

    PREPARATE DULCI

    COOKIES

    JO de la Salt Lake City
  • Locatia SUA
  • Anul 2002
  • Editia a XIX-a
  • INGREDIENTE:
    8 linguri cu unt topit , 6 linguri cu zahar brun , 6 linguri cu zahar alb , sare , o lingurita cu esenta de vanilie , un ou , o lingurita cu drojdie uscata , 150 g faina , 100 g nuci , 175 g ciocolata

    MOD DE PREPARARE
    Se amesteca untul, zaharul, sarea si esenta de vanilie pana cand se topeste zaharul, se incorporeaza oul, iar drojdia se dizolva in putina apa calduta. Se amesteca toate cu faina cernuta, se omogenizeaza, se adauga nuca si ciocolata taiate bucatele.

    O foaie de aluminiu se unge cu unt si, cu o lingurita, se pun gramajoare din compozitia obtinuta, la distanta de cel putin 4 cm. Se dau la cuptorul preincalzit, la foc puternic, pentru 12-15 minute, iar cand sunt gata, se scot foile de aluminiu din tavi si se lasa fursecurile la racit.

    RICOTTA CU CIOCOLATA ALBA

    JO de la Torino
  • Locatia Italia
  • Anul 2006
  • Editia a XX-a
  • INGREDIENTE:
    500 g branza Ricotta , 150 g zahar , 100 g ciocolata alba , 50 g macaroane

    MOD DE PREPARARE
    Se amesteca branza Ricotta cu zaharul, ciocolata alba rasa si macaroanele fierte. Se pune amestecul intr-un bol si se da la frigider timp de doua ore.

    Cand serviti, intoarceti bolul si scoateti amestecul inchegat pe un platou, apoi ornati cu ciocolata rasa si macaroane fierte.

    CHEC DE MORCOVI

    JO de la Salt Lake City
  • Locatia SUA
  • Anul 2002
  • Editia a XIX-a
  • INGREDIENTE:
    250 g morcovi , 200 g faina , 400 g zahar , 3 oua , 250 ml ulei de arahide , drojdie uscata , scortisoara , o lingurita cu nucsoara , sare , 100 g nuci , 100 g stafide , 120 g branza dulce , 30 g unt , o lamaie , o lingurita cu vanilie , ulei

    MOD DE PREPARARE
    Morcovii se dau pe razatoarea mica, se pun ouale, 200 g zahar, uleiul de arahide si se bate totul foarte bine. Separat, se amesteca faina cu o lingurita cu drojdie uscata, sare o lingurita cu scortisoara si nucsoara, dupa care se adauga compozitia de morcovi preparata dinainte, stafidele si nucile. O forma de chec se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se da la cuptor timp de 45 de minute.

    Intr-un bol, separat, se amesteca branza dulce, cu untul, vanilia, restul de zahar si zeama de la o lamaie.

    Cand e gata checul, se lasa sa se raceasca si se acopera cu aceasta crema de branza. Deasupra se rade morcov si coaja de lamaie.

    SABAYON CU MARSALA

    JO de la Torino
  • Locatia Italia
  • Anul 2006
  • Editia a XX-a
  • INGREDIENTE:
    6 galbenusuri , 50 g zahar , o jumatate de lingurita cu praf de scortisoara , 200 ml vin de Marsala , un paharel cu rom , frunze de menta , betisoare de scortisoara , ciocolata

    MOD DE PREPARARE
    Intr-un castron se freaca bine galbenusurile cu zaharul, pana cand acesta se topeste si compozitia se albeste. Scortisoara se dizolva, intr-un alt vas, in vinul de Marsala si se aromatizeaza cu romul. Lichidul rezultat se incorporeaza putin cate putin in doua treimi din crema de galbenusuri, mixand energic.

    Se pune apoi vasul la bain-marie, la foc moale, continuand sa invartim in castron cu o spatula de lemn.

    La fel se procedeaza si cu crema simpla de galbenusuri care a ramas deoparte. Cand cele doua compozitii au devenit onctuoase, se rastoarna in cupe, alternand culorile. Sabayonul se poate orna, dupa preferinta, cu frunze de menta, betisoare de scortisoara, ciocolata rasa.
    Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   anul,   sare,   ciocolata,   minute,   lămăie,   intr-un,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   brănză,   ceapa,   măsline,   sosul,   oţet,   făină,   linguri,   lingura,   lasa,   ingrediente,   taie,   fiert,   tocat,   lingurita,   asaza,   amesteca,   telina,   morcov,   preparare,   locatia,   editia,   platou,   anul editia,   italia anul,   locatia italia,   norvegia anul,   locatia norvegia,   torino locatia

    Serviciul de email marketing furnizat de