x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

RETETE

26 Apr 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

MEDALIOANE DE PORC CU SUNCA
INGREDIENTE:
500 g carne de porc , 150 g sunca , un borcan cu compot de prune , o lingura cu zahar , o jumatate de pahar cu vin rosu , un baton de scortisoara , sare , piper , ulei
MOD DE PREPARARE
Se taie carnea de porc in felii rotunde. Se taie sunca in felii egale cu numarul de felii de carne.
Se presara carnea cu sare si piper. Se infasoara feliile de carne cu feliile de sunca si se leaga cu ata. Se unge o tava cu ulei si se pun medalioanele in ea.
Separat, intr-un vas se pun prunele, se amesteca impreuna cu zaharul, vinul si scortisoara si se pun la fiert pana cand scade un pic sosul. Medalioanele de carne se servesc cu sos de prune.
SFAT

In loc de fructe din compot se pot folosi prune deshidratate.
BAUTURA:

Cabernet Sauvignon
PUI CU SPARANGHEL
INGREDIENTE:
doua bucati piept de pui , o conserva cu sparanghel , doua portocale , sare , piper , cimbru , scortisoara , unt , rozmarin , boia de ardei , busuioc , o lingura cu ulei

MOD DE PREPARARE
Portocala se rade, apoi se curata si se desface in felioare.
Pieptul de pui se curata, se dezoseaza, si se taie in bucati mai mici. Se sareaza si se condimenteaza cu piper, cimbru macinat, boia de ardei si praf de busuioc. Intr-o tigaie se topeste putin unt, se presara coaja rasa de portocala si se asaza bucatile de carne. Se lasa la foc potrivit pana cand carnea se rumeneste putin.
Se presara scortisoara pudra peste felioarele de portocala. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se asaza felioarele de portocale. Se rumenesc foarte putin pe ambele parti. Se scot pe o farfurie si se servesc alaturi de sparanghelul fiert si de bucatelele de carne.
SFAT
Se decoreaza cu frunzulite de rozmarin.
BAUTURA:
Chardonnay
FARFALLE CU CARNACIORI
INGREDIENTE:
500 g farfalle , 300 g carnaciori , o ceapa , o lingura cu mustar dulce , o lingura cu vin , sare , piper , boia de ardei , parmezan , ulei de masline , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert in apa cu un praf de sare si o ceapa intreaga. Dupa ce au fiert, se scurg, se trec sub un jet de apa rece si se lasa din nou la scurs. Intr-un ibric se incinge o lingura cu ulei de masline si apoi se toarna peste farfalle.
Intr-o tigaie se prajesc carnaciorii in ulei de masline. Se presara un praf de sare, piper si un varf de cutit cu boia de ardei (iute sau dulce, dupa preferinta). Se adauga mustarul diluat cu putin vin. Carnaciorii se mai lasa in tigaie doua-trei minute, apoi se scot.
Se asaza pe o farfurie alaturi de farfalle, se sareaza, se pipereaza dupa gust si se orneaza cu frunzulite de patrunjel.
SFAT
Se servesc cu parmezan ras.
BAUTURA:
Feteasca Neagra
FILEURI DE PORC CU STRUGURI
INGREDIENTE:
4 fileuri de porc , 8 cepe mici sau 4 mijlocii , un ciorchine de struguri albi , o jumatate de pahar cu vin rosu , doua rosii , sare , piper , o lingura cu zahar , marar , ulei

MOD DE PREPARARE
Boabele de struguri se iau de pe ciorchine, se spala si se lasa la scurs. Cepele se curata si se lasa pentru cinci minute in apa rece. Apoi se scot si se lasa la scurs. Se pune zaharul intr-o cratita, se caramelizeaza usor si se stinge cu putina apa. Se adauga cepele intregi, boabele de struguri si se lasa putin sa se patrunda. Apoi se scot si se lasa deoparte.
Peste zaharul din cratita se pun vinul rosu, rosiile oparite, descojite si taiate marunt, sarea si piperul.
Fileurile de porc se curata, se spala si se bat putin cu ciocanul de snitele. Se condimenteaza si se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se scot, se asaza pe o farfurie si se servesc cu sosul de vin, ceapa si boabele de struguri.
SFAT
Fileurile se servesc decorate cu marar verde.
BAUTURA:
Pinot Noir

PREPARATE DIN PESTE

COD CU LEGUME
INGREDIENTE:
4 fileuri de cod , 250 g broccoli , 150 g varza de Bruxelles , 100 g morcovi , o lamaie , 100 g smantana , sare , piper , doua foi de dafin , doua linguri cu ulei de masline , 100 ml vin alb , doi catei de usturoi , cartofi natur

MOD DE PREPARARE
Broccoli se desfac buchetele, morcovii se curata, se spala, se taie rondele si impreuna cu varza de Bruxelles se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei de masline.
Fileurile se spala si se lasa la scurs pe un servet curat. Apoi se asaza intr-o tava unsa cu ulei de masline, se presara sare, piper si se adauga foile de dafin. Tava se lasa in cuptor la foc potrivit, stropindu-se din cand in cand pestele cu zeama de lamaie. Cand pestele este aproape gata, se adauga vinul.
Usturoiul se curata, se piseaza si se freaca bine cu un praf de sare. Se adauga smantana si se pipereaza. Sosul se serveste alaturi de fileurile de cod si de garnitura de legume.
SFAT
Pestele se poate servi si cu cartofi natur.
BAUTURA:
Feteasca Regala
SUPA DE CARTOFI CU CHEFAL
INGREDIENTE:
500 g cartofi , unu-doi chefali , o ceapa , o lamaie , ulei de masline , doua linguri cu smantana , unt , sare , un ou , piper , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se eviscereaza si se spala. Se lasa la scurs pe un servet curat, apoi se portioneaza. Se pune la fiert in apa cu un praf de sare si putin ulei de masline.
Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert impreuna cu o ceapa intreaga si cu un praf de sare. Cand au fiert cartofii si ceapa, se scot, se paseaza si se pun inapoi in zeama in care au fiert. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se mai fierb inca zece minute.
Se ia supa de pe foc, se adauga pestele fiert si se drege cu ou batut amestecat cu smantana. La sfarsit se presara patrunjel verde tocat marunt.
SFAT
Se serveste cu bucatele de unt si coaja de lamaie rasa.
BAUTURA:
Cramposie
SALATA DE PESTE
INGREDIENTE:
o cutie cu hamsii afumate , o legatura de ridichi , doua-trei rosii , un fir de praz , salata verde , sare , piper , o lamaie , ulei de masline

MOD DE PREPARARE
Hamsiile se curata si se spala. Ridichile se curata, se spala si se taie rondele. Rosiile se spala si se taie in sferturi sau felii. Prazul se spala si se taie rondele. Dupa preferinta, se poate folosi, in loc de praz, ceapa verde sau ceapa rosie.
Pe o farfurie sau intr-un bol se asaza o frunza de salata verde peste care se pun rosiile, ridichile, prazul si hamsiile. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu zeama de lamaie si cu putin ulei de masline.
SFAT
In loc de hamsii afumate, salata se poate servi cu hamsii sarate.
BAUTURA:
Feteasca Alba
SALAU CU OREZ SI SPANAC
INGREDIENTE:
4 fileuri salau , 500 g spanac , cimbru , o cescuta cu lapte , sare de lamaie , o ceapa , sare , piper , unt , pilaf , piper rosu boabe

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se lasa la scurs. Se unge cu unt topit, se presara sare, piper si cimbru. Se asaza pe gratarul incins si se frige pe ambele parti.
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Spanacul se curata, se spala in mai multe ape si se opareste in apa clocotita. Se scoate, se scurge, se toaca marunt si se pune la calit in ulei incins impreuna cu ceapa. Se lasa la foc mic aproximativ 20 de minute, amestecandu-se din cand in cand.
La sfarsit se toarna laptele, se sareaza si se adauga sare de lamaie. Se serveste alaturi de pestele fript si de pilaf.
SFAT
Se decoreaza cu piper rosu boabe.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN LEGUME

SUPA CREMA DE MORCOVI
INGREDIENTE:
un kg morcovi , o ceapa , un cartof mic , o radacina de patrunjel , 3 linguri cu smantana , delikat , o rosie , sare , ulei , unt , piper , o legatura de marar , iaurt

MOD DE PREPARARE
Morcovii, cartoful, radacina de patrunjel si ceapa se curata, se spala si se pun la fiert intregi in apa clocotita, impreuna cu o lingura cu ulei si cu un praf de sare. Dupa ce au fiert bine, se scot din apa, se paseaza si se reintroduc in zeama in care au fiert.
Rosia se spala, se opareste, se descojeste si se paseaza. Se adauga peste supa impreuna cu o lingurita cu delikat, un praf de piper si un cub de unt.
Se mai lasa sa dea cateva clocote, se sareaza dupa gust si se drege cu smantana. La sfarsit se presara marar verde tocat marunt.
SFAT
In loc de smantana, supa se poate drege cu iaurt.
BAUTURA:
Tuica
SALATA DE CASTRAVETI SI KIWI
INGREDIENTE:
doua fructe de avocado , un castravete mare , doua-trei kiwi , o lamaie , sare , piper , ulei de masline , salata verde , pesmet

MOD DE PREPARARE
Se stoarce lamaia si se pastreaza sucul. Castravetele, kiwi si avocado se curata de coaja, se spala si se taie rondele.

Se amesteca sucul de lamaie cu sare, piper si ulei de masline. Intr-un bol se asaza castravetele, kiwi si avocado, se toarna sucul de lamaie si se serveste cu pesmet. In loc de pesmet se pot folosi felii de paine prajita taiate in cubulete.
SFAT
Se orneaza cu frunze de salata verde.
BAUTURA:
Votca
SUPA DE LINTE
INGREDIENTE:
200 g linte , doua andive , o ceapa mare , un morcov , o jumatate de telina , delikat , sare , piper , marar

MOD DE PREPARARE
Se fierbe lintea separat impreuna cu putin delikat, circa 30-45 de minute. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul si telina se curata, se spala si se dau pe razatoarea mare. Ceapa, morcovul si telina se adauga peste lintea aproape fiarta.
Cand legumele si lintea sunt aproape fierte, se adauga andivele taiate in bucati. La sfarsit se sareaza si se pipereaza.
SFAT
Se serveste cu marar tocat.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
CONOPIDA SI BROCCOLI IN ALUAT
INGREDIENTE:
o conopida mica , cateva buchetele de broccoli , 150 g maioneza , un pahar cu vin alb , apa minerala , un ou , sare , piper , faina , ulei pentru prajit , salata verde

MOD DE PREPARARE
Conopida se desface in buchetele si impreuna cu broccoli se fierb in apa cu sare. Apoi se scot si se lasa la scurs pana cand se racesc.

Se face o compozitie ca de clatite din vin, putina apa minerala, sare, piper, ou batut si faina. Se trec legumele prin acest amestec si se prajesc in uleiul incins.
SFAT
Se servesc cu salata si maioneza.
BAUTURA:
Gin

PREPARATE DULCI

MINIPATEURI CU SUSAN
INGREDIENTE:
un pachet aluat de foietaj , faina , ulei , mac , miez de seminte de floarea-soarelui , fulgi de nuca de cocos , un borcan cu gem de visine , susan

MOD DE PREPARARE
Pe o planseta din lemn se presara faina si se intinde foaia de foietaj. Se taie in doua pe lungime. Se unge fiecare foaie cu gem, se ruleaza si se taie rondele. Se presara fiecare rondea cu susan sau, dupa preferinta, cu mac, miez de seminte de floarea-soarelui si fulgi de nuca de cocos.
Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie pergament se asaza rondelele de foietaj. Tava se lasa in cuptorul incins in prealabil.
Foaia de foietaj se mai poate unge cu marmelada, peltea sau cu miere amestecata cu miez de nuca macinata.
SFAT
Se poate folosi si alt fel de gem.
BAUTURA:
Cappuccino
PISCOTURI CU SPIRALE
INGREDIENTE:
85 g zahar , 3 oua , un cub de ciocolata neagra , un pachetel cu zahar vanilinat , un varf de cutit cu sare , faina cat cuprinde

MOD DE PREPARARE
Se separa ouale. Se bat galbenusurile cu sarea pana cand isi maresc volumul. Albusurile se bat spuma cu 70 g zahar pana cand nu mai cad de pe tel.
Se amesteca galbenusurile cu faina, se adauga zaharul vanilinat si albusurile. Se amesteca usor cu o lingura de lemn. Compozitia trebuie sa fie ca cea pentru chec.
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru prajituri, se presara restul de zahar si se toarna compozitia in forma de piscoturi. Se coc pana cand incep sa se inchida la culoare pe margini.
SFAT
Se decoreaza cu spirale de ciocolata topita.
BAUTURA:
Cafea cu lapte
PRAJITURA CU STRUGURI
INGREDIENTE:
4 oua , 120 g zahar , 100 g faina , un varf de cutit cu sare , doua pliculete cu zahar vanilinat , un ciorchine de struguri rosii , zahar pudra , fulgi de nuca de cocos , frunzulite de menta , ulei

MOD DE PREPARARE
Se separa ouale. Se bat albusurile spuma cu zaharul si sarea, se adauga galbenusurile frecate bine, zaharul vanilinat si faina.
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru prajituri, se unge cu putin ulei si se toarna compozitia. Boabele de struguri se iau de pe ciorchine, se spala si li se scot samburii. Se dau prin faina si se aranjeaza peste compozitia din tava. Apoi tava se lasa in cuptor, la foc potrivit, si cand este gata prajitura se scoate si se lasa la racit.
SFAT
Se serveste presarata cu zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos si frunze de menta.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
FURSECURI CU PORTOCALE
INGREDIENTE:
500 g faina , un cub de drojdie , 140 ml lapte , 100 g zahar , 3 oua , un varf de cutit cu sare , 30 ml ulei , un pliculet cu zahar vanilinat , coaja de portocala rasa , coaja de portocala confiata , zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Se face o maia din drojdie faramitata, putin lapte cald, un praf de sare si putina faina. Se lasa deoparte, la loc caldut, timp de 30 de minute.
Dupa ce a crescut maiaua, se amesteca si cu restul ingredientelor (fara coaja de portocala confiata si pastrand un ou). Se framanta bine pana cand coca nu se mai lipeste de degete si se lasa aluatul la crescut.
Dupa ce a crescut, se intinde o foaie, se taie in patrate mici si se cresteaza in forma de cruce. Se pune coaja de portocala confiata la mijloc si se da forma de trandafiri. Se ung cu ou batut. Se lasa in cuptorul incins pana cand se rumenesc.
SFAT
Se pot servi pudrate cu zahar.
BAUTURA:
Lacrima lui Ovidiu
×