x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

19 Apr 2005   •   00:00


  • 20 aprilie 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    FRIGARUI DE PUI CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de pui
  • doi ardei grasi
  • 4 rosii
  • sare
  • piper
  • o bucata de sunca
  • frunze de salvie
  • salata verde
  • Se alege pieptul de pui, se spala, se curata de pielite si se taie cuburi mai mari. Ardeii si rosiile se taie felii. Se aranjeaza betisoarele pentru frigarui, alternand bucatile de piept de pui (presarate cu piper dupa gust), cu felii de ardei si cu rosiile.

    Se frig pe gratarul incins si uns cu grasime. Cand sunt gata, se sareaza dupa gust.

    SFAT

    Se orneaza cu frunze de salvie si se pot servi cu salata verde.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    ARIPI DE PUI CU PRAZ
    INGREDIENTE:
  • 12 aripi de pui
  • 800 gr praz
  • doua linguri cu pesmet
  • doua oua
  • 5 linguri cu faina
  • 150 ml ulei
  • sare
  • piper
  • doua linguri cu untura
  • Se aleg aripile de pui, se spala si se lasa la scurs pe un servet.

    Separat, se bat ouale cu un praf de sare, peste care se adauga pesmetul si faina. Aripile se trec prin acest amestec si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Prazul, dupa ce a fost spalat si taiat in bucati de 4-5 centimetri, se inmoaie usor in grasimea incinsa.

    Se asaza aripile pe farfurie alaturi de bucatile de praz si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu salata verde si marar.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    COSTITA AFUMATA CU FASOLE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr costita afumata
  • 600 gr fasole alba
  • un morcov
  • o ceapa
  • o telina mica
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • doua linguri cu ulei
  • Costita afumata se taie felii si se rumeneste usor intr-o tigaie cu ulei. Fasolea alba se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa mai multe clocote, se arunca apa si se mai pune la fiert cu alta apa, fiarta in prealabil.

    Cand fasolea e aproape fiarta, se adauga morcovul, ceapa si telina intregi, foile de dafin, sarea si piperul. Dupa ce a fiert, fasolea se scurge de zeama si se asaza pe un platou, impreuna cu feliile de costita afumata.

    SFAT

    Se serveste cu muraturi.

    BAUTURA:

    Cabernet

    SALATA DE LEGUME CU CARNE
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de porc
  • 100 gr boabe de porumb
  • un gogosar
  • 150 gr fasole verde
  • 150 gr cartofi
  • o ceapa
  • un morcov
  • sare
  • 100 ml ulei
  • Se alege carne de porc macra, se taie bucatele si se rumeneste pe ambele parti. Gogosarul si cartofii se taie felii, morcovul se taie rondele, iar ceapa solzisori. Legumele astfel pregatite, se fierb in apa cu sare.

    Dupa fierbere se scot intr-o salatiera si se asaza peste ele bucatile de carne, porumbul si fasolea verde fiarta sau din conserva.

    SFAT

    Se serveste simpla sau drept garnitura.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PREPARATE DIN PESTE

    CALAMAR IN SOS DE ROSII
    INGREDIENTE:
  • 250 gr inele de calamar
  • sos de rosii
  • sare
  • piper
  • otet
  • foi de dafin
  • patrunjel verde
  • Se iau inelele de calamar, se spala si se tin jumatate de ora in otet diluat cu apa, in care s-au pus si foi de dafin.

    Dupa ce se scot, se amesteca cu un sos de rosii usor picant, cu sare si piper.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde, tocat foarte fin.

    BAUTURA:

    Sampanie

    PESTE CU LEGUME LA CUPTOR
    INGREDIENTE:
  • 600 gr file de crap
  • doi morcovi
  • 3 cepe
  • doi cartofi
  • un ardei gras
  • 100 ml ulei
  • condimente
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • patrunjel
  • Se spala fileurile de peste si se asaza pe un prosop pentru a se scurge de apa. Se pun intr-o tava, se ung cu putin ulei, se condimenteaza, iar deasupra se asaza felii de lamaie.

    Se taie cartofii cubulete, ceapa fasii, iar morcovii si ardeiul rondele. Se asaza legumele in tava alaturi de peste, se stropesc cu putin ulei, se sareaza, se pipereaza si se dau la cuptorul gata incins.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata deasupra.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    FRIGARUI DE SOMON
    INGREDIENTE:
  • 400 gr somon
  • 200 gr bulete de cartofi
  • 3 ardei grasi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • Se pregatesc bucatile de peste, se taie cubulete, se sareaza si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se intorc pe ambele parti, pentru a se rumeni bine.

    Ardeii se taie cubulete potrivite si, in functie de gust, se pot rumeni putin in ulei. Cand pestele este patruns, se asaza pe betigasele pentru frigarui, alternandu-se cu ardeii si buletele de cartofi. La sfarsit se pipereaza, dupa gust.

    SFAT

    Se pot servi simple sau cu salata.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    FILE DE COD CU CARTOFI SI SOS
    INGREDIENTE:
  • 4 bucati de file de cod
  • doua linguri cu pesmet
  • doua linguri cu faina
  • 5 cartofi
  • o ceapa
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper, verdeata

    SOSUL
  • 250 ml suc de rosii
  • 100 gr biscuiti sarati
  • 100 gr branza feta
  • Se aleg fileurile de peste, se spala, se lasa la scurs pe un servet, se sareaza, se pipereaza dupa gust si se tavalesc prin faina amestecata cu pesmetul. Pestele astfel pregatit se prajeste in ulei incins. Cartofii se curata de coaja, se taie cuburi potrivite si se pun la fiert, impreuna cu ceapa, in apa cu sare. Cand sunt gata, se scot pe o farfurie.

    Intre timp se prepara un sos din biscuitii pisati, branza zdrobita si sucul de rosii. Se amesteca pana cand se obtine o pasta omogena. Se serveste pe farfurie alaturi de pestele cu cartofi, iar deasupra se presara verdeata.

    SFAT

    Puteti inlocui sosul de biscuiti cu sos de smantana.

    BAUTURA:

    Riesling

    PREPARATE DIN LEGUME

    CIUPERCI CU MAMALIGA
    INGREDIENTE:
  • 600 gr ciuperci
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • 300 gr malai grisat
  • Se aleg ciupercile, se curata si, in functie de preferinte, se toaca. Intr-un vas cu ulei se calesc ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Dupa ce s-au inmuiat putin, se adauga si ciupercile si se continua prepararea. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    Se pregateste o mamaliguta vartoasa, din malaiul grisat, sare si apa. E de dorit ca pregatirea mamaligii sa se faca in acelasi timp cu tocanita, pentru a le servi calde.

    SFAT

    Se poate servi si cu gogosari murati.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SALATA DE VARZA CU RODII
    INGREDIENTE:
  • doua rodii
  • 100 gr stafide
  • 200 gr varza
  • verdeata tocata
  • 150 gr maioneza
  • sare
  • Intr-o salatiera se asaza varza tocata impreuna cu stafidele si verdeata. Rodiile se taie pe jumatate, se scoate miezul si se amesteca cu varza.

    Peste aceasta compozitie se pune maioneza, dupa care se sareaza dupa gust.

    SFAT

    Salata se poate servi ca granitura la friptura de pui.

    BAUTURA:

    Sampanie

    SALATA DE PASTE CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 250 gr paste
  • 100 gr fasole verde
  • o ceapa
  • doua rosii mari si 8 mici
  • un ardei
  • 100 gr maioneza
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
  • Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, dupa care se scurg. Separat, se fierbe fasolea verde tot in apa cu sare, iar dupa ce a fiert se scoate, se lasa sa se scurga si sa se raceasca.

    Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori, iar rosiile si ardeiul se taie cubulete. Dupa ce fasolea s-a racit, se toaca si ea si se adauga la celelalte legume.

    Pastele fierte se amesteca cu legumele si maioneza, se potrivesc de sare si piper.

    Rosiile mici se pun deasupra, pentru a colora si a da un aspect cat mai frumos salatei.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Merlot

    OMLETA CU PORUMB
    INGREDIENTE:
  • 8 oua
  • 150 gr cascaval
  • 150 gr boabe de porumb
  • sare
  • piper
  • ulei
  • Se bat ouale cu un praf de sare. Cascavalul se taie cubulete. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun ouale batute impreuna cu cascavalul.

    Se adauga si porumbul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu diferite garnituri de legume (rosii, castraveti, gogosari).

    BAUTURA:

    Bere

    PREPARATE DULCI

    CHEC CU GLAZURA DE CIOCOLATA
    INGREDIENTE:
  • 200 gr unt
  • 250 gr zahar pudra
  • 60 gr cacao
  • 50 ml lapte
  • 4 oua
  • 100 gr stafide
  • o lingurita cu bicarbonat
  • esenta de rom
  • ulei
  • Se topeste la foc mic untul, amestecand mereu. Se adauga zaharul pudra, cacaua si laptele. Din acest amestec se iau 10 linguri care se pun deoparte, iar restul compozitiei se lasa la racit.

    Se separa albusurile de galbenusuri. Dupa ce amestecul cu lapte s-a racit, se pun galbenusurile unul cate unul, amestecand mereu. Se adauga bicarbonatul, stafidele si esenta de rom. Albusurile, batute spuma, se pun peste compozitie, amestecand usor de jos in sus.

    Checul se coace intr-o forma unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Dupa ce este copt, se toarna peste el cele 10 linguri cu amestecul pastrat inca de la inceput. Se da la rece.

    SFAT

    Se poate orna cu fulgi de nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cafea

    BISCUITI ASORTATI
    INGREDIENTE:
  • 250 gr margarina
  • 250 gr smantana
  • 150 gr zahar pudra
  • un pliculet cu zahar vanilinat
  • 100 gr ciocolata
  • 150 gr alune
  • 150 gr nuci
  • faina
  • Se amesteca bine margarina cu smantana, dupa care se adauga zaharul pudra si cel vanilinat. Se pune faina atat cat este necesar pentru a se obtine o coca buna de intins.

    Se intinde o foaie, din care se fac forme rotinde cu paharul. Acestea se coc in cuptorul bine incins si se trec prin ciocolata topita.

    SFAT

    Deasupra se presara nuci si alune pisate.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    NEGRESA CU NUCA
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • 150 gr unt
  • 50 gr cacao
  • 150 gr nuca
  • un pahar cu iaurt
  • 200 gr zahar
  • o lingurita cu bicarbonat
  • coaja de lamaie
  • zeama de lamaie
  • faina
  • Ouale se bat cu zaharul, se adauga untul topit, amestecat cu iaurtul, coaja de lamaie, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, cacao si faina cat este necesara pentru un aluat ca de chec.

    Intr-o tava unsa si pudrata cu faina se toarna aluatul. Nuca pisata se presara peste aluatul din tava.

    Se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt se scoate si se taie patrate.

    SFAT

    Se poate servi pudrata cu zahar farin.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    PALMIERI
    INGREDIENTE:
  • 400 gr aluat pentru pateuri
  • 200 gr zahar pudra
  • doua pliculete zahar vanilinat
  • nuca pisata
  • Marginile foii de aluat pentru pateuri se indoaie din exterior spre interior, unindu-le la mijlocul foii. Din ruloul astfel obtinut se taie felii de aproximativ un centimentru grosime.

    Dupa coacere se tavalesc prin zahar pudra si zahar vanilinat.

    SFAT

    Se pot presara cu nuca pisata.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda
    ×