x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

0
26 Apr 2005 - 00:00


  • 27 aprilie 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    PUI CU SOS DE MAIONEZA
    INGREDIENTE:
  • 600 gr file de pui
  • un ou
  • 150 gr sos de maioneza
  • 250 ml ulei
  • o lamaie
  • o legatura de verdeata
  • sare
  • piper
  • Se portioneaza fileul de pui, se sareaza, se pipereaza si se rumeneste in ulei incins.

    Se face o maioneza mai subtire, din galbenusul de ou, un praf de sare si 200 ml ulei, adaugat picatura cu picatura. Se acreste cu zeama de lamaie, dupa gustul gospodinei.

    Se asaza fileul pe o farfurie si se toarna sosul de maioneza peste el.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    MUSCHI DE VITA CARAMELIZAT
    INGREDIENTE:
  • 800 gr muschi de vita
  • 150 gr zahar
  • sare
  • piper
  • o limeta (lamaie verde)
  • salata verde
  • ulei
  • Se curata muschiul de pielite, se spala si se taie felii mai groase. Se bate fiecare felie, se sareaza putin, apoi se prajeste pe ambele parti intr-o tigaie cu ulei incins.

    Separat se caramelizeaza zaharul, iar dupa ce feliile de muschi s-au rumenit, se toarna zaharul caramel peste fiecare felie in parte. Se asteapta pana se intareste caramelul, apoi se serveste cu zeama de limete.

    SFAT

    Se serveste cu salata verde.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PUI TARANESC CU MAMALIGA
    INGREDIENTE:
  • 800 gr piept de pui
  • 200 gr suc de rosii
  • 150 gr smantana
  • o ceapa
  • 200 gr malai grisat
  • ulei
  • sare
  • verdeata
  • Se taie pieptul de pasare cuburi mai mari, iar acestea se sareaza si se rumenesc in ulei incins. Separat, se pregateste un sos dintr-o ceapa tocata marunt si calita, sucul de rosii si sarea.

    Sosul acesta se toarna peste pieptul de pui rumenit.

    Separat, se pregateste o mamaliguta din malai, apa si sare. Se asaza pe o farfurie cateva bucati de pui, sos de rosii si un bot de mamaliga.

    SFAT

    Se serveste cu smantana si cu verdeata.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CEAFA AFUMATA CU LINTE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr ceafa afumata
  • 400 gr linte din conserva
  • 50 ml ulei
  • un morcov
  • o ceapa rosie
  • o ceapa alba
  • o salata verde
  • patrunjel
  • piper
  • sare
  • Ceafa afumata se taie felii care se rumenesc pe ambele parti in ulei incins. Se curata morcovul, se spala si se taie rondele. Ceapa rosie si ceapa alba se curata, se spala si se taie solzisori.

    Lintea se scoate din conserva si se lasa putin la scurs. Pe un platou se aranjeaza feliile de ceafa rumenite, rondelele de morcovi, ceapa si lintea. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, adaugandu-se patrunjel verde tocat.

    SFAT

    Se asezoneaza cu salata verde.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    PREPARATE DIN PESTE

    FILE DE SOMON CU ANDIVE
    INGREDIENTE:
  • 300 gr file de somon afumat
  • 100 gr pasta de peste
  • o andiva
  • verdeata
  • zeama de lamaie
  • sare
  • Andivele se curata, se desfac in foi, se spala bine una cate una si se oparesc usor in apa cu sare.

    Fileul de somon afumat se taie fasii pe lung, se stropeste cu zeama de lamaie, se umple cu pasta de peste (dupa gustul gospodinei) si se ruleaza. Fiecare rulou se asaza intr-o frunza de andiva.

    SFAT

    Se poate servi si cu sos picant, asezonat cu verdeata.

    BAUTURA:

    Sampanie

    HAMSII IN SOS PICANT
    INGREDIENTE:
  • 200 gr hamsii
  • 100 gr suc de rosii
  • sare
  • piper boabe
  • lamaie si zeama de lamaie
  • verdeata
  • boia iute de ardei
  • Se aleg pestii mai mari, se curata, se spala si se fierb in apa.

    Separat, se pregateste un sos din suc de rosii, boia iute, sare, piper, care se fierbe la foc mic. Dupa ce a fiert se adauga si zeama de lamaie dupa gust. Sosul obtinut se toarna peste pestele fiert.

    SFAT

    Se orneaza cu lamaie si verdeata.

    BAUTURA:

    Traminer

    SANDVIS CU TON SI LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 200 gr ton conservat
  • paine pentru sandvis
  • un ardei rosu
  • un morcov
  • 50 gr masline negre
  • 50 gr masline verzi
  • 50 gr porumb
  • 100 gr maioneza
  • o lamaie
  • sare
  • ceapa
  • salata verde
  • Se curata ardeiul si morcovul si se taie cubulete. Se scoate continutul unei conserve de ton si se amesteca cu ardeiul si morcovul taiate. In continuare se scot samburii de la maslinele negre si de la cele verzi, adaugandu-se peste compozitia de ton si legume.

    Se adauga de asemenea porumbul si se amesteca totul cu maioneza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu painile pentru sandvis.

    SFAT

    Se serveste cu lamaie, ceapa si salata verde.

    BAUTURA:

    Bere

    SCOICI CU OREZ SI MAIONEZA
    INGREDIENTE:
  • 300 gr scoici
  • 200 gr orez
  • 200 gr orez salbatic
  • 150 gr maioneza
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • verdeata
  • curry
  • Se spala scoicile si se prajesc in ulei incins. Separat, se fierbe orezul obisnuit in apa cu sare si piper, iar pentru a-i da gust si culoare se adauga si putin curry. La randul lui, orezul salbatic se fierbe si el in apa cu sare si piper.

    Pe un platou se aranjeaza gramajoare de orez colorat, orez salbatic si scoici. Maioneza se poate turna peste scoici sau se poate servi separat.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Sampanie

    PREPARATE DIN LEGUME

    SOTE DE MORCOVI
    INGREDIENTE:
  • doi morcovi
  • doua legaturi ceapa verde
  • o lamaie
  • ulei
  • sare
  • Se curata morcovii si se taie rondele. Se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Lamaia se taie felii si se prajeste si ea la un loc cu morcovii.

    Dupa cateva minute se adauga ceapa verde taiata bucati potrivit de mari si se lasa foarte putin pe foc, amestecand continuu atat cat sa nu-si schimbe culoarea.

    Se pune apoi amestecul intr-o salatiera si se stropeste din belsug cu zeama de lamaie si se sareaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi simplu sau drept garnitura la friptura.

    BAUTURA:

    Merlot

    SALATA DE CRUDITATI
    INGREDIENTE:
  • 5 cartofi
  • o ceapa rosie
  • o rosie
  • un ardei gras
  • o ceapa alba
  • doua oua
  • 50 gr masline
  • 100 gr maioneza
  • o salata verde
  • zeama de lamaie
  • sare
  • Se fierb cartofii, se curata de coaja si se taie rondele sau cubulete. Se taie si cepele solzisori, iar ouale se fierb tare, se curata si se taie rondele.

    Intre timp, salata verde se spala si se taie taitei. Se pun intr-o salatiera cartofii, ouale, rosia taiate cubulete, ceapa si ardeiul feliat. Se amesteca totul cu maioneza, se stropeste cu zeama de lamaie si se sareaza.

    SFAT

    Se poate servi si cu masline.

    BAUTURA:

    Tuica

    OUA CU MAIONEZA
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • 50 gr maioneza
  • un ardei gras
  • o lingura cu mustar
  • o salata verde
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • Se fierb ouale, iar dupa ce s-au racit si au fost curatate de coaja se taie in jumatate, pe lung. Se scot galbenusurile, se amesteca bine cu maioneza, mustarul se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    Cu aceasta crema se umplu jumatatile de ou. Deasupra se presara verdeata tocata.

    SFAT

    Se poate orna cu salata verde si ardei gras.

    BAUTURA:

    Gin

    CONOPIDA GRATINATA
    INGREDIENTE:
  • o conopida
  • doua oua
  • doua linguri cu pesmet
  • 100 gr unt
  • 100 gr smantana
  • verdeata
  • sare
  • Se desface conopida in buchetele potrivite ca marime, care apoi se spala si se oparesc in apa cu sare. Cand sunt gata fierte, se lasa cateva minute la scurs.

    Separat, se bat ouale spuma cu un praf de sare si cu pesmetul. Buchetelele de conopida se dau prin acest amestec.

    Se incinge untul intr-o tigaie si se pun buchetelele de conopida, lasandu-se atat cat e necesar pentru a capata o culoare aurie.

    SFAT

    Se serveste cu smantana si verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Palinca

    PREPARATE DULCI

    CHEC SAH
    INGREDIENTE:
  • 6 oua
  • o cana si jumatate de zahar
  • 9 linguri de ulei
  • o cana si jumatate de faina
  • 100 gr cacao
  • 150 gr zahar pudra
  • 200 gr unt
  • esenta de rom
  • 150 gr ciocolata menaj
  • zeama de lamaie
  • Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se freaca impreuna cu uleiul, ca la maioneza, apoi se amesteca si cu zeama de lamaie. Peste ele se adauga albusurile, amestecand cu lingura de jos in sus. Peste acest amestec se adauga faina in ploaie. Compozitia se imparte in doua, iar intr-una se adauga doua linguri cu cacao. Se toarna apoi fiecare parte in doua forme unse si tapetate cu faina. Se lasa sa se coaca la foc domol.

    Se pregateste o crema din untul frecat cu zaharul pudra, restul de cacao si esenta de rom. Dupa ce blaturile s-au scos din cuptor si s-au racit se taie fiecare pe lung, in cate 4 fasii. Se asaza cate o fasie din fiecare culoare. Acestea se unesc intre ele cu crema obtinuta. Se topeste ciocolata si se toarna peste chec.

    SFAT

    Checul se taie a doua zi.

    BAUTURA:

    Lichior de ciocolata

    RULADA CU CREMA DE LAMAIE
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • 5 oua
  • 5 linguri cu zahar
  • 5 linguri cu faina
  • 2 linguri cu apa
  • sare

    CREMA
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • 250 ml lapte
  • doua linguri cu faina
  • zeama de la o lamaie
  • Albusurile se bat bine cu zaharul. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare, cu faina, apa si se toarna peste albusurile batute spuma. Cand compozitia s-a omogenizat bine se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit.

    Pentru crema se amesteca pe foc laptele cu faina, pana se ingroasa. Cand s-a racit se amesteca si cu untul care a fost inainte frecat bine cu zaharul pudra. Se picura putin cate putin zeama de lamaie, pana se omogenizeaza bine.

    Dupa ce blatul s-a racit se unge cu crema de lamaie si se ruleaza.

    SFAT

    Se poate imbraca in nuca de cocos sau zahar pudra.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    TORT DE CIOCOLATA
    INGREDIENTE:
  • 250 gr pricomigdale
  • 200 gr unt
  • 150 gr alune
  • 50 gr nuca
  • 100 ml lichior de portocale
  • 400 gr frisca
  • 4 linguri cu apa
  • 800 gr ciocolata menaj
  • doua linguri cu ulei
  • o portocala
  • Se zdrobesc pricomigdalele si se amesteca cu 100 gr unt topit si 100 gr alune. Se imbraca o forma de tort cu folie metalica si se intinde pasta pe aceasta folie, se preseaza bine si se pune la rece.

    La bain-marie se topesc 700 gr ciocolata menaj cu 3-4 linguri cu apa. Se ia vasul de pe foc, se adauga alunele ramase (macinate), nuca pisata si restul de unt, lichiorul de portocale si coaja rasa de portocala. Frisca se amesteca usor cu crema rece si se toarna peste blat. Se pune la frigider.

    A doua zi se rastoarna tortul pe un platou, astfel incat crema sa fie deasupra. Cu un cutit incalzit in apa fierbinte se netezesc marginile tortului. Ciocolata ramasa se topeste cu doua linguri cu ulei in bain-marie si se toarna deasupra cremei, ca o glazura.

    SFAT

    Tortul se poate imbraca si in frisca.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    TARTA CU COACAZE
    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 220 gr faina
  • 150 gr unt
  • 100 gr zahar
  • o lingura cu smantana
  • un galbenus
  • sare

    CREMA:
  • doua linguri cu faina
  • doua oua
  • 100 gr zahar
  • o ceasca de lapte
  • 50 gr unt
  • zahar vanilinat
  • 400 gr coacaze
  • Untul inmuiat se amesteca cu zaharul, galbenusul, smantana, sarea si faina. Aluatul se lucreaza repede, iar dupa framantare se pune in frigider pentru doua ore. Se intinde apoi o foaie, care se coace in forma rotunda de tarta sau se folosesc formele mici de tarte.

    Intr-un vas, pe foc mic, se pun ouale cu zaharul, faina si zaharul vanilinat, amestecand bine. Treptat, se adauga laptele amestecand energic pana la ingrosarea cremei. Se pune apoi untul amestecand in continuare.

    Dupa ce tarta s-a copt si s-a racit se toarna crema. Se asaza deasupra coacaze.

    SFAT

    Peste fructe se poate pune si frisca.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin
    Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   intr-o,   ciocolata,   bautura,   lămăie,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   zahărul,   făină,   salata,   linguri,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   preparate,   zeama,   amesteca,   sareaza,   crema,   toarna,   verdeata,   separat,   maioneza

    Serviciul de email marketing furnizat de