x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

0
17 Mai 2005 - 00:00


  • 18 mai 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    PASTE CU CARNE DE VITA
    INGREDIENTE:
  • o jumatate kilogram de carne de vita
  • o punga cu paste
  • un pahar cu bulion
  • piper
  • delicat
  • ulei
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • gogosari acri
  • Se portioneaza carnea de vita, se sareaza si se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Se lasa sa se prajeasca, dupa care se scoate si se pastreaza calda. Pastele se pun la fiert intr-o oala cu apa si cu sare, avand grija sa nu se sfarame.

    Sosul de rosii se prepara din bulion, un pahar cu apa, usturoi pisat, piper si delicat dupa gust. Se lasa sa fiarba, dupa care se serveste alaturi de paste si de carnea de vita.

    SFAT

    Se pot servi cu gogosari acri.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    PUI CU SOS DE SMANTANA
    INGREDIENTE:
  • 4 copane de pui
  • 500 gr smantana
  • sare
  • piper alb
  • o cutie cu ciuperci
  • 4 catei de usturoi
  • doua cepe
  • un pahar cu ulei
  • un pahar cu apa
  • o lingura cu unt
  • patrunjel
  • Se aleg patru copane mari de pui si se fierb. Se lasa sa se scurga putin, dupa care se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce s-au prajit, se scot si se asaza pe o farfurie sa se pastreze calde.

    Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, iar usturoiul se curata si se piseaza. Se pun la prajit in putin ulei, se lasa sa se inabuse, dupa care se pune un pahar cu apa. Se adauga apoi smantana si se lasa in continuare la fiert. Se pune sare si piper dupa gust. Ciupercile se spala si se calesc in unt. Sosul de smantana se serveste alaturi de copanele de pui si de ciuperci.

    SFAT

    Deasupra se presara patrunjel taiat marunt.

    BAUTURA:

    Merlot

    SALATA DE PUI CU MERE
    INGREDIENTE:
  • un piept de pui
  • 2-3 morcovi
  • o legatura de ceapa verde
  • doua mere
  • doua oua fierte
  • cateva linguri cu ulei
  • sare
  • piper
  • vegeta
  • maioneza
  • Pieptul de pui se fierbe in apa cu putina sare sau vegeta. Dupa ce s-a fiert, se scoate si se taie fasii. Morcovii se curata si se taie cubulete. Ceapa verde se spala si se taie bucati mici, iar merele se curata de coaja si se taie fasii.

    Se amesteca toate aceste ingrediente cu putin ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Ouale se fierb, se curata de coaja si se servesc alaturi de salata.

    SFAT

    Se poate servi cu maioneza.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    MANCARE DE VITA CU CASTRAVETI
    INGREDIENTE:
  • un kg carne de vita
  • un borcan cu castraveti murati
  • un pahar cu bulion
  • sare
  • piper
  • o capatana de usturoi
  • marar
  • ulei
  • Carnea de vita se taie bucati care se pun la prajit in ulei. Peste ele se adauga apa cat sa le acopere si se lasa la fiert. Castravetii se taie feliute subtiri, iar usturoiul se curata si se piseaza marunt.

    Peste carnea de vita se adauga bulionul, usturoiul si castravetii si se lasa la fiert pana ce se formeaza un sos. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, iar deasupra se presara marar verde tocat.

    SFAT

    Se poate servi cu mamaliguta.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    PREPARATE DIN PESTE

    PESTE IN ASPIC
    INGREDIENTE:
  • 600 gr peste (somon sau salau)
  • 10 gr gelatina
  • un morcov
  • 3 oua
  • sare
  • doua cepe
  • foi de dafin
  • verdeata
  • gogosari murati
  • Pestele se curata, se dezoseaza si se taie felii subtiri. Oasele si capul se pun la fiert intr-o oala cu apa, impreuna cu ceapa, sarea si foile de dafin. Dupa ce s-au fiert, se pun in aceeasi oala si bucatile de peste. Cand s-au fiert, se scot pe un platou si se asaza la distanta unele de altele. Se da platoul la rece.

    Zeama in care s-a fiert pestele se strecoara si se dizolva in ea gelatina. Se pune din nou la fiert, se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se strecoara cu ajutorul unui tifon. Intre timp se fierb ouale, se curata si se taie in doua. Se asaza jumatatile de oua pe bucatile de peste, iar intre acestea se pune cate o felie de morcov. Peste ele se toarna aspicul tinut la rece. Se da din nou la rece, pana ce se intareste aspicul.

    SFAT

    Se garniseste cu verdeata sau gogosari murati.

    BAUTURA:

    Vin spumos

    SALATA DE PORUMB CU TON
    INGREDIENTE:
  • doua conserve cu ton maruntit
  • o conserva cu porumb boabe
  • 50 gr masline negre
  • o salata verde mica
  • zeama de lamaie
  • Se scurge tonul de surplusul de ulei din conserva si se asaza intr-o salatiera. Porumbul se scurge si el de zeama, daca este cazul, apoi se asaza peste peste. Maslinele se spala si se lasa o ora la desarat.

    Intre timp se spala frunzele de salata si se taie fasii, apoi se adauga peste ton si porumb. Deasupra tuturor se pun maslinele, scurse de apa in care au stat la desarat.

    SFAT

    Salata se serveste rece, stropita cu zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Votca

    RULOURI DE MACROU CU SPANAC
    INGREDIENTE:
  • 6 bucati de macrou afumat
  • 500 gr spanac
  • 3 linguri cu bulion
  • piper
  • sare
  • doua linguri cu ulei
  • salata verde
  • zeama de lamaie
  • Se curata pestele si se taie transversal, astfel incat sa ramana coada intreaga. Intre timp se curata spanacul si se spala, apoi se pune la fiert in apa cu sare. Cand este gata, se scoate si se lasa cateva minute intr-o strecuratoare, pentru a se indeparta surplusul de apa. Se pipereaza dupa gust.

    Jumatatile de peste afumat se intind pe un platou, iar deasupra lor se pune cate o lingura sau doua cu spanac, dupa care se ruleaza si se prind cu o scobitoare sau un bat pentru frigarui, astfel incat sa-si pastreze forma de rulou. Se face un sos de rosii din bulion, ulei si putina apa. Sosul se pune la fiert si se lasa sa se ingroase, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se asaza pe platou alaturi de peste.

    SFAT

    Se serveste cu frunze de salata si zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Feteasca Neagra

    CHIFTELE DE GUVIZI
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • un kg de guvizi
  • 100 gr faina
  • 50 gr orez
  • o legatura de marar
  • doua cepe
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • ceapa verde, usturoi
  • Se pune orezul la fiert, iar pestele se trece prin masina de tocat. Dupa ce orezul s-a fiert, se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    Intre timp se taie ceapa cubulete si verdeata se toaca marunt. Se amesteca impreuna cu orezul si cu pasta de peste si se omogenizeaza bine. La sfarsit se sparg ouale in compozitia obtinuta si se amesteca pana se incorporeaza complet. Se ia apoi cate o lingura din amestec, se modeleaza in palma pana capata o forma rotunda, apoi se trece prin faina si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se lasa pana ce se rumenesc.

    SFAT

    Se servesc reci, cu ceapa verde sau usturoi.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    PREPARATE DIN LEGUME

    PIZZA CU ARDEI
    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 5 oua
  • 250 gr iaurt
  • 12 linguri cu faina

    UMPLUTURA
  • 4 ardei
  • 100 gr masline
  • 100 gr ciuperci
  • 100 gr cascaval
  • 4 linguri cu ulei
  • ketchup
  • Pentru aluat se amesteca toate ingredientele, pana ce compozitia formata este omogena. Se toarna intr-o tava rotunda unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor.

    Intre timp se taie ardeii felii si se calesc putin in ulei. Se lasa sa se raceasca putin. Deasupra blatului se rade cascavalul, se pun ciupercile si maslinele, se asaza ardeii si se da iar la cuptor pentru cateva minute, pana se inmoaie cascavalul si se rumenesc ciupercile.

    SFAT

    Se serveste cu ketchup.

    BAUTURA:

    Bere blonda

    TARTINE CU RIDICHI
    INGREDIENTE:
  • o paine feliata
  • 10 ridichi mari
  • 200 gr branza de vaci
  • boia dulce
  • 100 gr smantana
  • 50 gr maioneza
  • piper
  • zeama de lamaie
  • sare
  • Se freaca branza de vaci cu sare, boia si smantana. Se dau pe razatoare 3-4 ridichi si se amesteca in compozitie pana se omogenizeaza. Se adauga piperul si maioneza, dupa care se lasa cateva minute la rece.

    Ridichile ramase se spala, se curata, apoi se taie rondele. Se iau felii de paine si se ung cu compozitia de branza, apoi se asaza deasupra feliile de ridichi. Se stropeste totul cu zeama de lamaie.

    SFAT

    Tartinele pot fi cu paine normala sau cu paine prajita.

    BAUTURA:

    Tuica

    PLACINTA CU SPANAC
    INGREDIENTE:
  • 500 gr faina
  • 3 linguri cu ulei
  • o lingura cu sare
  • o cana cu apa calda
  • 200 gr spanac
  • 3 oua
  • Se face un aluat, amestecandu-se faina cu uleiul, sarea si apa calda. Coca obtinuta se framanta pana ce devine mai elastica, se unge cu putin ulei, se impatureste si se da la rece timp de o ora.

    Se face o umplutura, amestecandu-se spanacul fiert, scurs si racit, cu ouale. Cand se scoate coca din frigider, se poate imparti in doua sau se poate intinde intr-o singura foaie, in functie de forma pe care doriti sa o ia placinta. Se pune compozitia peste aluat, se stropeste cu putin ulei si se da la cuptor pana se rumeneste.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    OMLETA CU MAC
    INGREDIENTE:
  • 100 gr mac
  • doua linguri cu unt
  • 6 oua
  • sare
  • piper
  • cascaval
  • susan
  • Se bat ouale foarte bine, pana ce deasupra se formeaza un strat subtire de spuma. Se adauga putina sare si piper. Se amesteca si o jumatate din cantitatea de mac, apoi se pune intr-o tigaie in care s-a incins deja untul. Se asteapta pana ce omleta este pe jumatate facuta, apoi se adauga si restul de mac si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Se tine pe foc pana ce se dezlipeste singura de tigaie.

    SFAT

    In loc de mac se poate folosi susan sau cascaval.

    BAUTURA:

    Tuica

    PREPARATE DULCI

    PRAJITURA ASORTATA
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • 8 oua
  • 5 linguri cu ulei
  • 8 linguri cu zahar
  • 10 linguri cu faina
  • o lingura cu cacao

    CREMA
  • 4 oua
  • 15 linguri cu zahar
  • un litru de lapte
  • 8 linguri cu faina
  • esenta rom
  • o ceasca de visine
  • sarlota de fructe
  • fulgi de nuca de cocos
  • Pentru blat se bat albusurile spuma, cu putina sare. Se adauga zaharul si galbenusurile frecate cu ulei, apoi cacaua si faina. Se amesteca usor, pana se incorporeaza faina. Se pune compozitia intr-o tava si se lasa la cuptor circa un sfert de ora.

    Intre timp se face o crema, amestecandu-se zaharul cu ouale, faina si o cana cu lapte. Restul de lapte se pune la fiert la foc mic, iar cand incepe sa fiarba se adauga compozitia obtinuta inainte. Se lasa la fiert pana se ingroasa, se da la racit si se adauga visinele si esenta de rom. Se taie blatul in doua si se umple cu crema.

    SFAT

    Se poate orna cu sarlota de fructe sau se pot presara fulgi de nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    IAURT CU BANANE
    INGREDIENTE:
  • doua banane
  • doua linguri cu zahar
  • scortisoara
  • 400 gr iaurt
  • Se taie bananele rondele, se acopera cu zaharul si scortisoara si se dau la cuptorul incins pentru cinci minute. Se scot din cuptor si se amesteca impreuna cu iaurtul.

    SFAT

    Se poate servi cu fulgi de porumb si felii de portocala.

    BAUTURA:

    Limonada

    TARTA CU FRUCTE
    INGREDIENTE:
  • 3 oua
  • 15 linguri cu ulei
  • 15 linguri cu lapte
  • o cana cu zahar
  • un praf de copt
  • o lingura cu otet
  • 50 gr visine confiate
  • 100 gr ananas
  • 3 kiwi
  • 200 gr faina
  • margarina (pentru uns tava)
  • Se separa galbenusurile de albusuri, apoi galbenusurile se mixeaza cu zaharul, uleiul si laptele fiert si racit. Se adauga faina in ploaie pana ce se obtine o compozitie de consistenta unei smantani mai groase. Se toarna in ea praful de copt stins cu otet si se amesteca.

    Separat se bat albusurile spuma si se incorporeaza in compozitia obtinuta mai sus. Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se toarna in ea compozitia, iar deasupra se asaza visinele, ananasul taiat bucatele si kiwi taiat felii. Pentru ca fructele sa nu se lase la fundul tavii, se trece prin faina partea care vine in contact cu aluatul. Se lasa la cuptor circa trei sferturi de ora, incercandu-se uneori pentru a vedea cat de copt este aluatul.

    SFAT

    Se pot folosi orice fel de fructe, dar sa nu fie prea zemoase.

    BAUTURA:

    Ceai de fructe de padure

    PRAJITURA CU VANILIE SI LAPTE
    INGREDIENTE:
  • 7 oua
  • un pachet de unt
  • 350 gr zahar
  • 10 linguri cu faina
  • un litru de lapte
  • vanilie
  • ulei
  • un pachet de foitaj
  • 200 gr ciocolata
  • fulgi de nuca de cocos
  • Se bat galbenusurile cu zaharul pana ce se obtine o spuma. Se adauga untul topit, laptele fierbinte, faina, vanilia si albusurile batute spuma.

    Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina se asaza straturi alternative de foitaj si compozitie. Se da la cuptor la foc moderat. Se glazureaza cu ciocolata topita.

    SFAT

    Se pot presara si fulgi de nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cafea cu lapte
    Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   intr-o,   lapte,   bautura,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   făină,   salata,   vita,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   cuptor,   spala,   preparate,   zeama,   fiert,   asaza,   amesteca,   compozitia,   gust

    Serviciul de email marketing furnizat de