x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Rosu hranitor

15 Iun 2005   •   00:00

Pentru prima oara, rosiile au fost cultivate in Muntii Anzi din America de Sud, de populatia bastinasa. Acestia au migrat spre teritoriul pe care astazi se afla Mexicul si au luat si rosiile cu ei.

Pentru prima oara, rosiile au fost cultivate in Muntii Anzi din America de Sud, de populatia bastinasa. Acestia au migrat spre teritoriul pe care astazi se afla Mexicul si au luat si rosiile cu ei. Europenii au inceput sa cultive tomate in secolul al XVI-lea, dupa ce au cucerit Mexicul si au descoperit ca locuitorii consuma niste fructe cu gust deosebit. Le-au luat cu ei peste Ocean, iar primii care le-au cultivat au fost italienii.

SANATATE. De atunci s-au descoperit peste 300 de sortimente de rosii. Exista diferente si asemanari intre ele in ceea ce priveste gustul, forma, culoarea. Dar toate au calitatea de a fi sanatoase si hranitoare. Tomatele constituie o importanta sursa de vitamina A, vitamina C si licopenul - care poate combate cancerul. Acesta din urma este recunoscut pentru cantitatea mare de antioxidanti pe care o contine si de care organismul nostru are mare nevoie.

Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii si stralucirii pielii si impiedica parul sa cada. Vitamina C reduce riscul aparitiei cancerului, a bolilor de inima, a infarctului si a diabetului si ajuta la scaderea colesterolului. In consecinta, consumul de rosii ajuta la mentinearea unui trup sanatos si frumos.

Pentru cei care tin cura de slabire, este bine de stiut ca, din cauza continutului ridicat de apa - aproximatix 94% -, rosiile sunt sarace in calorii, dar contin fibre si potasiu.

ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI

  • Ingrediente: 6 rosii mari, 300 g ciuperci, 50 ml ulei de masline, o ceapa, o lingura cu pesmet, patrunjel, sare, piper
  • Preparare: Ceapa tocata marunt se caleste in ulei si cand incepe sa se ingalbeneasca, se adauga ciupercile curatate, spalate si taiate foarte fin. Se fierb impreuna inabusit, pana cand se inmoaie bine. Se scad, se sareaza, se pipereaza, se ia vasul de pe foc si se amesteca cu patrunjelul verde, tocat. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile, se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se presara fiecare rosie cu pesmet, se stropesc cu ulei de masline si se pun la cuptor sa se gratineze, la foc iute, aproximativ 8-10 minute.

    CIORBA DE ROSII CU SMANTANA

  • Ingrediente: 1 kg rosii, un morcov, patrunjel, o ceapa, o lingurita cu zahar, doi ardei grasi, o lingura orez, o lingurita faina, o lingura unt, o jumatate de pahar cu smantana, o lingurita cu marar, sare.
  • Preparare: Rosiile se pun la fiert. Cand s-au inmuiat se strecoara prin sita. Se dau pe razatoare morcovul, patrunjelul si ceapa si se pun la fiert, pana se inmoaie. Se strecoara si se amesteca zeama de zarzavat cu cea de rosii, se adauga sarea, zaharul, orezul si ardeiul taiat felii mari, precum si un rantas facut din unt si faina si stins cu supa. Se lasa sa fiarba pana cand este gata orezul si se adauga mararul tocat. Inainte de a se servi, se bate ciorba cu smantana.

    Dovlecei cu roSii la cuptor

  • Ingrediente: un kg dovlecei tineri, 500 g rosii, 4-5 cepe potrivite, doua linguri cu faina, o lingurita cu pasta de tomate, ulei, patrunjel verde, sare, piper Preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie rondele cam de 1 cm grosime, se tavalesc prin faina si se prajesc intr-o tigaie, in ulei incins, aproximativ un minut pe fiecare parte. Rosiile se taie rondele si se sareaza. Ceapa taiata cubulete se caleste in ulei si se amesteca si cu o lingurita cu pasta de tomate si patrunjel tocat. Intr-o cratita unsa cu ulei se asaza un strat de dovlecei, un strat de ceapa, un strat de rosii. Intre straturi se presara sare si piper. Se completeaza cu o cescuta cu apa si se introduce la cuptor pentru 30-40 de minute.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ulei roşii