x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 10 iunie 2005

Scrisori - 10 iunie 2005

09 Iun 2005   •   00:00
Verro Stefan, Caras-Severin:
"Sunt pensionar din 01.09.1998, cu decizia de pensionare numarul 165.162/ 19.08.1998, am pensie pentru munca depusa si limita de varsta. Am aflat din presa, in vara anului trecut, ca, in conformitate cu Legea numarul 276/23.06.2004, si cei pensionati inainte de 1.04.2004 au dreptul, prin recalcularea pensiei, cu adaugarea stagiului de cotizare asimilat, la marirea pensiei corespunzator cu numarul anilor de facultate. Am depus in acest sens la Casa Judeteana de Pensii Caras-Severin o cerere, cu documentele necesare, la data de 13.07.2004, la care primesc raspuns la 10.11.2004, adica dupa patru luni, desi termenul legal pentru raspuns este de 30 de zile. Cand am deschis plicul, am constatat ca acesta continea doua decizii: prima, o decizie de recalculare a pensiei mele, cu un calcul initial conform Legii nr. 19/2000, parca nu as fi avut pana in acel moment nici o decizie de pensionare, cum este cea din 1998, calculata pe baza Legii nr. 3/1977. Aceasta are un cuantum cu 558.916 lei mai mic decat pensia pe care am primit-o pana in luna noiembrie 2004, adica de sase ani. O a doua decizie, care la pensia recalculata de la punctul unu (adica prima decizie) are calculul si adaugirea cuantumului datorat anilor de facultate. Aceasta are valoarea de 215.379 lei. Deci, reducerea efectiva a pensiei este de 343.538 lei. Am luat legatura telefonic cu Casa Nationala de Pensii, dar de aici am fost sfatuit sa vorbesc cu cei de la Casa Judeteana de Pensii Caras-Severin, sa-i dau in judecata, deoarece nu aveau dreptul sa-mi diminueze pensia. Ce pot sa fac in acest caz?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Pentru solutionare am solicitat Casei Judetene de Pensii Caras-Severin reanalizarea dosarului de pensionare. Din verificarea efectuata a rezultat faptul ca, in momentul de fata, dosarul de pensionare se afla pe rolul instantei de judecata, motiv pentru care nu ne putem pronunta decat dupa emiterea hotararii de judecata".

Bancas Petru, Maramures:
"Mai multi locatari dintr-un cartier de case din Baia Mare, cu niste alei de trei metri latime si fara trotuare, suntem terorizati de traficul intens al vehiculelor de mare tonaj. Distanta de la casa mea la strada este de 1,6 m. Au inceput sa ne crape peretii din cauza trepidatiei. Va rog sa ne indrumati catre o autoritate competenta care ar putea lua masurile ce se impun in acest caz".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati primariei de care apartineti si sa sesizati aceasta situatie serviciului care se ocupa de urbanism si de strazi.

Ratiu Florea, Bucuresti:
"Sunt proprietarul unui apartament format din doua camere, baie, grup sanitar, bucatarie si dependinte in suprafata totala de 61 mp, precum si al unei boxe de 26 mp. Problema este ca sunt obligat mereu sa platesc cote de intretinere pentru intreaga suprafata de 88 mp. In conformitate cu prevederile Legii 114/96, precum si cu ale HG 400/2003 privind aprobarea normelor metodologice, cotele de intretinere, precum si fondurile constituite la nivelul asociatiei de proprietari se calculeaza in raport cu suprafata utila a apartamentului, in cazul meu la 61 mp. Conducerea asociatiei a hotarat fara nici o baza legala sa ma oblige la plata intretinerii si pentru boxa aflata la subsol si care nu beneficiaza de nici o utilitate. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac pentru a reglementa aceasta situatie".

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat, "normal ar fi ca boxele care nu beneficiaza de utilitati (caldura, apa rece, apa calda etc.) si sunt pozitionate la subsolul blocului sa nu fie considerate in suprafata utila a apartamentului".

Musat Doru, Prahova:
"Am iesit la pensie de la 1 ianuarie 2005. Am primit in martie decizia de pensionare. Pentru 32 de ani munciti primesc o pensie de 3.600.000 lei. Am vorbit cu o persoana care a muncit tot 32 de ani, ca mine, si are o pensie mai mare ca a mea. Se poate recalcula cumva? Poate s-a strecurat o greseala pe undeva prin calculele facute de Casa de Pensii Campina".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina nr. 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11, pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

Banu Maria, Chirnoaga Dumitru, Campina:
"Am fost salariati la o firma in Bucuresti pana la data de 20.09.2004, cand intreprinderea a intrat in faliment. Toti muncitorii au fost disponibilizati, cu exceptia gestionarului si a contabilei. In urma disponibilizarii, toti muncitorii am primit cate o adeverinta in care se specifica ca avem de primit salariile cuvenite pe lunile iunie, iulie, august si septembrie 2004, pe care nu le-am primit. Intreprinderea a fost de stat, iar acum este preluata de AVAS. Din 1997, noi, muncitorii, nu avem platit catre stat nimic, cu toate ca noua ni s-a oprit din salariu pentru sanatate, somaj, pensii. Va rugam din suflet sa ne spuneti cum sa facem sa ne obtinem drepturile banesti, care sunt in jur de 15.000.000 de lei/persoana".

RASPUNS: Puteti incerca sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova, cu adresa in Ploiesti, Strada Anul 1848 nr. 4, telefon 0244-515.014, 0244-510.372, 0244-511.171, 0244-594.394, 0800-800-290 (telverde).

Dobrin Nicolae, Suduti, Ialomita:
"In anul 1987, mi s-a amputat piciorul de trei ori. In acea perioada aveam asigurare mixta pe viata si accidente. Pe timpul cat am stat in spital nu am putut plati asigurarea - patru luni. La externare m-am dus la sucursala agentiei de asigurare sa-mi dea dreptul ce mi se cuvenea. Nu mi-au dat nimic, pentru ca nu platisem cat am stat in spital. Mentionez ca platisem cinci ani acea asigurare, asa ca, daca nu as fi fost bolnav, as fi platit si restul. Intrebarea mea este ce s-a intamplat cu acei bani pe care eu i-am platit timp de mai multi ani?".

RASPUNS: Raspunsul nu vi-l poate da decat societatea de asigurari la care ati platit, dupa cum sustineti, timp de cinci ani. In cazul in care nu sunteti multumit, ii puteti actiona in instanta.

Alexandru Vladasel, Brasov:
"In ziua de 8.03.2005, fata mea, Cornelia Ghindea, nascuta in 1962, cu doi copii, s-a operat in Brasov pentru a i se scoate o glanda, din cauza careia, spuneau medicii, se ingrasa. S-a operat la 8.03.2005, iar a doua zi dimineata, cand s-a dus sotul sa o vada, i s-a spus ca este decedata de la ora 4:00. Vrem sa stim ce s-a intamplat, deoarece ea nu era bolnava, i s-a spus ca este o operatie usoara. Va rog sa ma ajutati".

RASPUNS: Puteti sa va adresati Colegiului Medicilor din Brasov sau Colegiului Medicilor din Romania, cu adresa in Bulevardul Timisoara 15, Sector 6, Bucuresti, telefon 021-413.88.00, 021-413.88.03, 021-413.77.50.

ACTUL JURIDIC CIVIL (continuare a articolului publicat la data de 2 iunie 2005)
Dupa scopul urmarit la incheierea lor, actele civile se impart in: cu titlu oneros si cu titlu gratuit. Potrivit art. 945 Cod Civil, este oneros contractul in care "... fiecare parte voieste a-si procura un avantaj" si, potrivit art. 946 Codul Civil, este gratuit contractul in care "una dintre parti voieste a procura, fara echivalent, un avantaj celeilalte".

TITLU ONEROS. Este cu titlu oneros acel act juridic civil in care, in schimbul folosului patrimonial procurat de o parte celeilalte, se urmareste obtinerea altui folos patrimonial. Un asemenea act este contractul de vanzare-cumparare (art. 1294 Codul Civil), cel in care vanzatorul urmareste pretul in schimbul bunului vandut, iar cumparatorul urmareste obtinerea bunului cumparat in schimbul pretului. Actele cu titlu oneros se subclasifica in comutative si aleatorii. Este comutativ acel act cu titlu oneros la a carui incheiere partile cunosc existenta si intinderea obligatiilor lor. Un asemenea act este contractul de vanzare-cumparare ori contractul de antrepriza. Este aleatoriu acel act cu titlu oneros la a carui incheiere partile nu cunosc intinderea obligatiilor, existand sansa unui castig si riscul unei pierderi, datorita unei imprejurari viitoare incerte. Sunt aleatorii: contractul de renta viagera, contractul de vanzare cu clauza intretinerii, jocul sau prinsoarea.

TITLU GRATUIT. Este cu titlu gratuit acel act juridic civil prin care se procura un folos patrimonial fara a se urmari obtinerea altui folos patrimonial in schimb: donatia, comodatul, imprumutul fara dobanda, mandatul gratuit, depozitul neremunerat, legatul. Actele cu titlu gratuit se subclasifica la randul lor in liberalitati si acte dezinteresate. Este liberalitate acel act cu titlu gratuit prin care dispunatorul isi micsoreaza patrimoniul prin folosul patrimonial procurat. Sunt liberalitati donatiile (art. 800 Codul Civil) si legatele. Este act dezinteresat actul cu titlu gratuit prin care dispunatorul procura un avantaj patrimonial fara a-si micsora patrimoniul. Sunt acte dezinteresate: mandatul gratuit, depozitul neremunerat, comodatul etc. Dupa modul de incheiere, actele civile se impart in: consensuale, formale si reale.

SOLEMN. Sunt solemne sau formale actele pentru validitatea carora legea cere expres respectarea unei forme determinate. Astfel de acte sunt testamentul, donatia, ipoteca, casatoria etc. In cazul acestor acte, inscrisul se cere nu numai pentru probarea lor, ci si pentru validitatea acestora "ad validitatem", cum ar fi, de exemplu, inscrisul notarial. In unele cazuri, solemnitatea poate sa constea si in alte formalitati decat forma autentica. Partile pot stabili, prin conventia lor, ca un act concret dat sa fie valabil numai daca a fost intocmit intr-o anumita forma; in asemenea cazuri, solemnitatea are caracter conventional, insa, de regula, solemnitatea e dictata de lege. Nu sunt solemne actele in care conditiile de forma sunt prevazute in scop probator ori pentru publicitate, spre exemplu art. 1705 Cod Civil, care prevede ca "tranzactia trebuie sa fie constatata prin act scris". Actele solemne nu pot fi modificate in continutul lor si nu pot fi ratificate expres decat tot prin acte solemne. Actele solemne neintocmite in forma ceruta imperativ de lege sunt lovite de nulitate absoluta, chiar daca s-ar recunoaste ca, de pilda, s-a dat consimtamantul in fata functionarului de stat competent sa instrumenteze in cazul respectiv.

CONSENSUAL. Actul consensual este actul juridic civil care se incheie prin simpla lor manifestare de vointa a partilor. In Dreptul roman, formarea actelor juridice este dominata de principiul consensualismului, ca, de altfel, si in dreptul altor state, de aceea majoritatea actelor juridice are caracter consensual. De regula, inscrisul este folosit la acest tip de act doar ca mijloc de proba, daca cealalta parte va nega incheierea contractului sau continutului acestuia, deci forma scrisa a contractului este indeplinita de parti fara a fi ceruta de lege.

REAL. Actul real nu se poate incheia prin simpla manifestare de vointa, trebuie sa aiba loc si remiterea materiala a lucrului (predarea lui). Contractele reale sunt contracte consensuale, deoarece incheierea lor nu e supusa de lege unor forme speciale, dar obligatiile lor nu iau nastere decat din momentul transmiterii lucrului.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

APEL
Nistor Bogdan, Suceava: "Sunt profesor de geografie la o scoala cu clasele I-VIII, Zamostea, judetul Suceava. In clasa in care sunt diriginte, din decembrie, un loc in banca de la geam a ramas gol, iar de fiecare data cand intru in cabinetul de geografie, la ai mei, un sentiment de neputinta ma cuprinde. In banca de la geam a stat pana in decembrie elevul Andrei Oniciuc. Acest copil a suferit un transplant de ficat la Iasi, dar ficatul nu a fost perfect sanatos si a facut hepatita B. El sufera acum de osteosarcom peroneu stang - op recid. In ianuarie, a suferit o operatie pentru a stopa boala si i s-a amputat piciorul stang. E greu de descris in cuvinte prin ce trec parintii acestui copil. Va rog sa acordati o sansa acestui copil ca macar de acum incolo sa rasara soarele si pe ulita sa. Ma puteti contacta la numarul: 0230-51.10.10,0742-96. 30.29 sau la adresa de mail: nistorbobo@yahoo.com".
×