x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

de Anca Ardeleanu    |    25 Sep 2006   •   00:00
Scrisori
  • Popa Elena, Buzau: "Sunt pensionara la limita de varsta, cu vechime completa, si am iesit la pensie la data de 30.03.2003. In perioada 01.10.1948-10.11.1951 am lucrat la o fabrica. Problema mea este insa aceea ca la realizarea cartii de munca mi-au trecut doar vechimea, nu si salariul pe care l-am avut. Mentionez ca am beneficiat si de spor de noapte pe o perioada de trei luni. Va rog mult sa ma ajutati sa descopar adresa arhivelor acestei unitati, pentru a putea obtine adeverintele cu salariile respective".
    RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi in mod automat salariul minim pe economie.

  • Drujba Vasile, Bucuresti:
  • "Am lucrat 40 de ani ca inginer la o intreprindere. Am iesit la pensie in 1982, la limita de varsta. Am asteptat mult timp sa mi se recalculeze si mie pensia, dar a fost in zadar. Dupa recalcularea pensiilor, mie nu mi s-a modificat venitul absolut deloc. Am facut doua cereri de recalculare a pensiei mele la Casa de Pensii, iar cei de acolo mi-au dat raspunsuri evazive. Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a-mi rezolva aceasta problema destul de importanta pentru mine".
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Vasiliade Adela, Suceava:
  • "Am lucrat la o fabrica in perioada 1975-1998. Ca urmare a unei boli a trebuit sa ma pensionez medical cu handicap de gradul II accentuat. As dori sa stiu ce facilitati au cei pensionati medical cu handicap de gradul II accentuat, pentru ca aici, la Suceava, nu iti da nimeni nici un raspuns concret".
    RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si dansii au nevoie de date suplimentare - anul in care v-ati pensionat si in baza carei legi (daca sunteti pensionara de invaliditate - pensionata de Comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca sau sunteti persoana cu handicap - incadrare stabilita de comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap) pentru a va putea oferi informatii exacte. De aceea este mai bine sa va adresati direct ANPH, cu adresa in Calea Victoriei nr. 194, Sector 1, Bucuresti, telefon 021-212.54.38.

  • Marcu Aurelia, Tulcea:
  • "Am lucrat timp de un an si doua luni la o intreprindere, cu carte de munca. In prezent sunt insarcinata si trebuie sa nasc la sfarsitul lunii octombrie. As dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani. Ce acte trebuie sa duc si unde. Va multumesc".
    RASPUNS: Pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa faceti dovada realizarii unui stagiu de cotizare de 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Puteti beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 - publicata in Monitorul Oficial la data de 14 noiembrie 2005 - cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu handicap) este de 800 de lei in 2006. In cazul in care decideti sa lucrati in intervalul in care vi se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului veti primi - alaturi de salariu - 300 RON (3 milioane de lei vechi) pana la implinirea varstei de 2, respectiv 3 ani de catre copil. In aceasta perioada, plata indemnizatiei se suspenda. Alocatia de stat pentru copii, acordata lunar, va fi in cuantum de 200 lei (doua milioane lei vechi) pana la implinirea de catre copii a varstei de 2 ani sau 3 ani, in situatia copiilor cu handicap. De acest drept beneficiaza si persoanele care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii, precum si cele care nu desfasoara o activitate, indiferent ca sunt parintii naturali ai copilului, persoana care a adoptat sau careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoanele care au copilul in plasament, precum si tutorele (optional). Dosarul pentru indemnizatia de 800 RON trebuie sa contina in copie, conform cu originalul, urmatoarele acte: cerere de acordare a drepturilor, inregistrata la angajator; certificatul de nastere al copilului; CI a parintelui care primeste indemnizatia, declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte ca nu ia si el bani; declaratie pe propria raspundere a parintelui care creste copilul ca nu mai munceste, in cazul in care mamicile isi depun singure actele, ele trebuie sa aduca un dosar cu sina si delegatia de imputernicire de la angajator. Mamele care au nascut inainte de 31 decembrie 2005 trebuie sa depuna actele la directiile de munca. Cele care nasc dupa 1 ianuarie 2006 le depun la primarie.

    APEL UMANITAR
    "Ma numesc Tenea Mariana, din Brasov, sunt mama Iuliei, o fetita vesela atunci cand se simte bine, jucausa si foarte inteligenta pentru varsta ei, insa un copil bolnav. Are 4 ani si prezinta hipotrofie statuto-ponderala, cunoscuta cu MCC cianogena din perioada de nou-nascut, prezentand boala membranelor hialiene. A facut un prim cateterism la data de 26.03.2002, la Clinica de Cardiologie Pediatrica Targu-Mures, care evidentiaza DSV subaortic mare, colaterale aorto-pulmonare, atrezie de artera pulmonara, arterele pulmonare dreapta si stanga conflueaza 4 mm, aorta pe dreapta, insuficienta tricuspidiana, hipertrofie biventriculara, vena cava superioara dilatata, restrictia umplerii VD, prolaps de valva mitrala. Se efectueaza sunt sistemico-pulmonar tip Blalock-Taussing la 13.02.2003 - artera carotida dreapta - artera pulmonara dreapta, proteza GoreTex nr. 4. Al doilea sunt pe dreapta se efectueaza in Spania, la Barcelona, la data de 13.01.2004. Evolutia este dificila, cu mentinerea cianozei centrale (saturatia de oxigen=75%), cu degete hipocratice si crestere lenta in greutate. Este reexaminata in Clinica de Cardiologie din Barcelona in mai 2005, fara eliberare de documentatie medicala sau recomandari. Prezinta cianoza permanenta, cu hipoxemie severa, dar cu toleranta satisfacatoare la efort; in ultima luna, repetate episoade de bronhospasm. A fost internata in perioada 30.06.2005-07.07.2005 cu diagnosticul: pneumopatie acuta; BDA cu SDA 7%, Tetralogie Fallot operata, sunt sistemico-pulmonar drept si stang. Fetita are un certificat de handicap de gradul I si este in evidentele Serviciului pentru Persoane cu Handicap din Brasov. Are urgent nevoie de bani pentru deplasari la operatii. Pana la varsta de 15 ani, Iulia va trebui sa mearga la consultatii si interventii chirurgicale in Spania de doua ori pe an si avem nevoie de ajutor si donatii pentru a o salva pe micuta, deoarece mai avem un copil minor si nu dispunem de banii necesari. Pe aceasta cale facem un apel disperat catre toate persoanele care pot si doresc sa o ajute pe micuta, suntem convinsi ca si ea are dreptul, ca toti copiii, la o viata normala. Suma necesara pentru deplasare in Spania (transport, cazare si masa) este de 10.000 E. Pentru ajutor in lei am deschis contul: RO30 RNCB 1800 0003 1094 0001 la BCR Filiala Brasov pe numele: Tenea Mariana Corina, iar pentru orice informatii si documentatii putem fi contactati la tel. 0268-52.68.76 sau 0727-38.60.72. Va multumim."
    Fam. Tenea

    AM PRIMIT LA REDACTIE...
    Vlad Zdrentu: "Locuiesc in Sectorul 2, Intrarea Fundeni nr. 4, impreuna cu sotia si cu fetita noastra in varsta de 3 saptamani. In luna septembrie 2005, toti locatarii (sunt 15 case in total) am strans bani si am incercat sa facem un contract cu Apa Nova pentru a ne furniza apa si canal, insa ne-am lovit de un raspuns negativ, pe motiv ca nu au in plan extinderea retelei in acea zona. In disperare, am contactat o firma particulara si am facut noi reteaua, bransamentul facandu-se la cismeaua de la coltul strazii. Am sperat ca astfel vom putea incheia contract cu Apa Nova. Am sperat inutil. Ne-am lovit de acelasi refuz, si pana acum trei zile am stat asa, bransati la cismea, apa curgand cu o presiune uluitor de mica. Acum au inceput lucrarile de extindere a retelei de apa, lucrari executate de o firma, lucrari ce vor dura trei luni. In urma cu o luna, Apa Nova a oprit si acel firisor de apa de la cismea, pe motiv ca exista o avarie la conducta de apa si cum pe Sos. Fundeni sunt doua lucrari in derulare, Apa Nova nu poate interveni pentru a remedia avaria. Acest raspuns l-am primit dupa ce in prealabil Primaria Sector 2 a spus ca nu ne poate ajuta, iar Apa Nova mi-a spus ca reteaua de cismele nu este in patrimoniul sau, asa ca au inchis robinetul. Semnificatia acestui gest, pe care nu il pot califica in alt fel decat inuman, este ca toate strazile din acest perimetru nu mai au o picatura de apa! Pe strada noastra sunt patru copii mici, cu varste cuprinse intre 3 saptamani si 14 luni, iar lipsa apei face ca noi, parintii, sa fim disperati - copiii acestia trebuie spalati, trebuie sa le asiguram hainute curate, biberoane sterile, etc. Si noi, parintii, trebuie sa fim in permanenta curati pentru a nu le transmite vreun microb, iar toate acestea necesita apa. Nu se poate trai asa; nu stam la tara sau in varf de munte, nu traim in Evul Mediu, traim in Bucuresti, in anul 2006. Va rog, si in numele celorlalti locatari afectati, dar mai ales in numele copiilor nostri, sa ne ajutati.
    Va multumesc."

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul copilului handicap apa nova