x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 12 august 2006

Scrisori - 12 august 2006

12 Aug 2006   •   00:00
D. Vasile, Bucuresti: "Doresc sa va spun ca la tipografie se lucreaza la negru, ceea ce contravine standardelor Uniunii Europene. Va rog sa-mi spuneti ce sa pot face in acest caz?".
RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti cu adresa in Strada Radu-Voda, numarul 26-26A, Sector 4, telefon: 021 - 331.76.14, 021-331.13.30, 021-331.76.15.

Calugaru Adrian, Gorj: "Am lucrat la o intreprindere cu sediul in Bucurestii Noi (Intreprinderea nr. 1 Constructii Lucrari speciale). Aceasta intreprindere s-a transformat intre timp in unitate de constructii intretinere si reparatii. Am lucrat ca fierar-betonist in perioada 01.10.1952-24.09.1954, perioada pentru care mi s-a trimis adeverinta de vechime, dar in ea nu s-a trecut salariul pe care l-am avut in acea perioada pentru recalcularea pensiei. Am trimis memorii la Arhiva Nationala, dar am primit raspunsuri negative. De aceea, va rog pe dvs. sa ma ajutati pentru identificarea unitatii sau arhivelor acestei unitati unde s-ar putea gasi aceste documente".

Bobeica Gheorghe, Bacau: "Sunt nascut la data de 18.04.1943 si va rog sa ma ajutati pentru a intra in posesia unei adeverinte pentru perioada lucrata la intreprinderea de drumuri si poduri. Am lucrat acolo in perioada 1957-1959. M-ar interesa unde pot gasi arhiva acestei intreprinderi".

Soare Nicolae, Ploiesti: "In perioada august 1952-ianuarie 1958 am lucrat ca ofiter activ in cadrul MFA. In cartea de munca am trecuta perioada respectiva, dar fara salariile avute. Am trimis o scrisoare recomandata la unitatea militara 02405 din Ploiesti, prin care ceream o adeverinta cu salariile avute in acea perioada, adeverinta necesara la recalcularea pensiei, dar nu am primit raspuns de la dansii".

Blejdea Constantin, Gorj: "V-am scris in speranta ca ma veti ajuta in rezolvarea unei probleme complicate pe care singur nu pot sa o solutionez. Sunt pensionar cu peste 40 de ani vechime in campul muncii, iar Ordonanta de Urgenta nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor ne-a pus pe drumuri spre Casele de pensii unde trebuie sa ducem adeverintele cu sporuri care au caracter permanent. Acestea nu sunt trecute in carnetele de munca, desi am beneficiat de ele. Problema este ca nu pot gasi aceaste adeverinte, deoarece unele dintre institutiile la care am lucrat s-au desfiintat si nu stiu unde pot sa le gasesc arhivele".
RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.

EXECUTAAREA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII
Potrivit legislatiei in vigoare, pentru a se putea construi este nevoie de obtinerea autorizatiei de construire. Autorizatia de construire este un act emis de primaria pe raza careia se afla amplasamentul si se elibereaza pe baza unui proiect, precum si pe baza unei serii de avize si acorduri. Toate documentele necesare obtinerii autorizatiei de construire sunt specificate in Certificatul de urbanism.

Certificatul de urbanism este un act de autoritate publica eliberat de primarie, la cerere, pentru un imobil, teren sau teren si constructii. Actele necesare certificatului de urbanism sunt: planuri ale terenurilor, acte de proprietate, precum si un memoriu care sa cuprinda o descriere a terenului, a constructiilor, precum si a lucrarilor ce se vor executa.

Certificatul de urbanism, o data eliberat, stipuleaza conditiile in care se pot face lucrari de constructii, amenajari, demolari etc. pe un teren: functiuni, retrageri si alinieri obligatorii, regim de inaltime, precum si lista avizelor si acordurilor necesare eliberarii autorizatiei de construire.

Certificatul de urbanism concretizeaza stipularile Regulamentului Local de Urbanism pentru terenul in cauza. Pentru anumite terenuri sunt prevazute obligatii de detaliere prin Planuri Urbanistice de Detaliu sau prin Planuri Urbanistice Zonale. Acestea au menirea de a institui un regulament precis pentru anumite zone. Aceste planuri se intocmesc de arhitecti cu drept de semnatura si sunt aprobate de administratia locala.

ACTE SI STUDII. Pentru autorizarea constructiei unei cladiri sunt necesare urmatoarele: actul de proprietate asupra terenului, intabulat la judecatorie, planul cadastral, o declaratie pe proprie raspundere ca terenul nu face obiectul nici unui proces aflat pe rol si, uneori, o ridicare topometrica intocmita de un topometrist autorizat si un studiu geotehnic.

In cazul, destul de des intalnit, in care terenul face parte din circuitul agricol, trebuie scos din acest circuit, pentru a se putea construi pe el. Daca terenul este foarte mare, dar nu se intentioneaza construirea decat pe o anumita portiune din el, este recomandabila impartirea terenului in mai multe loturi, pentru evitarea impunerii de catre primarie a realizarii unui plan urbanistic de detaliu.

INALTIME. Autorizarea executarii constructiilor se face cu respectarea inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracterului zonei, fara ca diferenta de inaltime sa depaseasca cu mai mult de doua niveluri cladirile imediat invecinate. Sunt considerate cladiri imediat invecinate cele amplasate alaturat, de aceeasi parte a strazii. Fac exceptie de la aceasta regula constructiile care au fost cuprinse intr-un plan urbanistic zonal, aprobat conform legii.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

APEL UMANITAR
"Am 18 ani si locuiesc aproape de Ploiesti. Dumnezeu a vrut ca eu sa cunosc puterea Lui si sa Ii slujesc in felul meu simplu de adolescent. Dupa ce am cunoscut lucrarea Lui am incercat sa recuperez timpul pierdut in intunecimea pacatului. Astfel, am ajuns sa ma spovedesc la Parinte Ieromonah si sa cunosc viata monahala. Duhovnicul meu a fost transferat cu un alt parinte la o manastire din judetul Arges cu scopul de a se ocupa de restaurarea si de inflorirea unei frumoase zidiri a lui Radu Paisie Voievod, fiul binecunoscutului Vlad Tepes. Zidirea pana acum a fost ingrijita de oameni simpli, ce nu au stiut ce inseamna un lucru de valoare. Intre lucrurile neglijate am putea enumera: icoane vechi, sfesnice, straturi succesive de pictura de o rara frumusete, o catapeteasma despre care nu stie aproape nimic, dar se presupune ca ar duce in spate povara secolelor ce le-a strabatut. Aceste lucruri pot fi intalnite in biserica manastirii ce se numeste «Sfanta Treime - Valea Manastirii», ce a fost construita in anul 1530. Ea a fost initial prevazuta cu ziduri groase de protectie, ca si in cazul multor altor constructii domnesti ale timpului. Multe date nu se cunosc inca, documente exista, dar ele vor fi cercetate in curand. Se stie doar ca a fost permanent manastire de calugari.

Este destul de greu pentru cei doi monahi care au venit de la Manastirea Cetatuia Negru-Voda Arges, de abia de doua saptamani, sa se descurce singuri intr-un loc atat de prielnic rugaciunii, dar, din pacate, inca ostil incercarilor de repunere in drepturi a frumosului. Eu am vizitat aceasta manastire si va voi descrie ce am vazut aici. Drumul era ca in multe parti ale tarii: cu multe gropi. Zidurile stateau sa cada, erau in paragina. Dezolant!

Biserica impresioneaza prin frumusetea arhitecturii si a picturii. Are un altar destul de micut ca suprafata utila. Ultimul strat de pictura, realizat la 1800, te uimeste prin simplitatea liniilor dar, totodata, prin expresivitatea aparte. Am descoperit in pridvor scene - unice pentru mine - legate de protoparintii nostri Adam si Eva: zidirea lui Adam, a Evei, bucuria lor in Rai, ascunderea de Dumnezeu, alungarea din Rai si deprinderea lucrului pamantului. Acum, va rog, urmatorul lucru: cei doi parinti au nevoie de ajutorul nostru in vederea renovarii si a restaurarii manastirii.

Stiu ca lumea are necazuri, stiu ca ortodocsii au bani putini si necazuri multe, dar totusi incerc... Parintii trebuie sa puna cat mai repede ferestre noi, pentru ca pictura sufera datorita maselor de aer ce aduc umezeala padurii inauntrul bisericii si un acoperis nou, pentru ca in putin timp sindrila va ceda si infiltratiile vor fi iminente. Nu vreau sa supar, dar sfintii din pridvor nu mai au ochi pentru ca oamenii nu au auzit de Dumnezeu sau poate ca si-au scrijelit numele pe pictura. Dar ce este cel mai dureros este sa privesti ochii scosi ai sfintilor.

Aceasta situatie nu ma lasa indiferent si nu pot sa nu scriu: Ajutati Sfintii sa vada iar! Din acest motiv indraznesc: daca aveti dragoste, dar si posibilitati financiare, va rog sa ajutati Manastirea Sfintei Treimi sa redevina ceea ce a fost. Daca aveti doar dragoste, va rog sa va rugati macar un pic pentru cei doi calugari ce incearca sa faca ceva bun pentru Hristos. Adresa manastirii este: Manastirea Sfanta Treime - Valea Manastirii, sat Valea Manastirii, comuna Titesti, judetul Arges, cod postal 11 77 53, iar Parintele Staret se numeste Daniil Nita. Pentru a verifica veridicitatea informatiilor oferite puteti suna la manastire, la 0248-29.90.50, sau il puteti suna pe parintele staret la 0742.42.05.50. Dumnezeu sa va ajute sa luati decizia cea mai buna!"
Apostol Cornel, Ploiesti
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul perioada