x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 14 martie 2006

Scrisori - 14 martie 2006

14 Mar 2006   •   00:00
Mantoiu Elena, Prahova:
"Am depus actele competente pentru a primi ajutorul legal la caldura si am primit doar patru tichete, deci s-a exclus luna noiembrie. De ce? Unde trebuie sa ma adresez?".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati la primaria de care apartineti.

Poenar Magdalena, Hunedoara:
"Sunt bolnava si stau la pat, iar fata mea se ocupa de mine. Va rog sa-mi spuneti daca ea poate primi un ajutor de insotitor. Mentionez ca sunt operata de cataracta."

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, "au dreptul la ingrijirea unui asistent personal persoanele care sunt incadrate in gradul de handicap grav si au mentionat acest drept pe certificatul de incadrare in grad de handicap".

Murgea Vasile, Ilfov:
"As dori sa plec si eu in afara si sa lucrez, ca nu ma mai descurc cu banii astia pe care ii primesc aici. Ce pot sa fac, pentru ca la firmele care ofera locuri de munca in afara imi e frica sa ma duc sa nu raman fara bani?".

RASPUNS: Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa se inregistreze in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de catre fiecare solicitant. De asemenea, trebuie avut in vedere ca va fi necesar sa participe la selectii, efectuarea controlului medical, legalizari si traduceri de acte. A pleca la lucru in strainatate mai presupune ca persoana in cauza sa cunoasca ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, control medical, cheltuieli de transport etc. Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minimum urmatoarele documente: copie de pe buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minimum sase luni de la data depunerii dosarului; copie de pe pasaport, cu o valabilitate de minimum sase luni; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos sau ca nu figurati in evidenta cu boli cronice, in original; cazier judiciar cu o valabilitate de 30 de zile, original; copie de pe certificatele de calificare sau absolvire, legalizat la notariat; copie de pe carnetul de munca sau declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti carnet de munca, legalizata la notariat; curriculum vitae, fisa personala care va fi o pagina dactilografiata cu date personale; dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei din care sa rezulte ca nu are interdictie legala de a parasi localitatea sau alte limitari ale executarii dreptului de libera circulatie in alte tari. Daca angajatorul strain va dori si alte documente, solicitantul de locuri de munca trebuie sa le depuna, el va fi anuntat de agentul de ocupare. Pentru a pleca la munca in strainatate puteti apela la o firma care se ocupa de intermedieri de acest gen sau o puteti face prin Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca, cu adresa in Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon 021-312. 91.55, 021-315.50.64.

Carmen Stauceanu:
"Indexarea pensiei cu rata inflatiei pe anul 2005 se acorda tuturor pensionarilor? Tatal meu are o pensie de 5.000.000 de lei si in luna ianuarie 2006 nu a primit nici o indexare. Ce sa facem?".

Danescu Felicia, Bucuresti:
"Tatal meu, Vlad Alexandru, in varsta de 91 de ani, a primit pensia pe luna aceasta fara sa fie marita cu acei 9,3%. Va rog sa-mi spuneti ce pot face in acest caz. Mentionez ca tatal meu apartine de Casa de Pensii a Sectorului 2 Bucuresti".

Dan Mihale, Constanta:
"Pot beneficia de pensie anticipata ori pensie anticipata partial conform Legii 19/2000? Mentionez ca sunt nascut la data de 17.07.1951 si am inceput activitatea la data de 15.08.1968 si pana in prezent. Am activat in grupa II-a de munca 20 de ani si grupa I de munca timp de 10 ani, restul anilor in grupa normala de munca. In perioada decembrie 2005-martie 2006 varsta standard de pensionare pentru barbati conform anexei 3 din Legea pensiei 19/2000 era de 62/9 ani. Pot beneficia de aceasta anexa acum?".

Simionas Florian, Bihor:
"Sunt beneficiar al Ordonantei 105/99 cu urmatoarele precizari: am aflat despre existenta acestei ordonante abia in 2004, cand mi-am si depus actele necesare si am intrat in drepturi. Va rog sa-mi spuneti daca sunt indreptatit sa-mi primesc retroactiv drepturile care mi se cuvin incepand cu luna noiembrie a anului 2000, cand a aparut Ordonanta? De asemenea, mentionez ca mai am o problema care consta in urmatoarele: in timpul activitatii mele au fost perioade cand am prestat foarte multe ore suplimentare peste programul normal de munca, acestea fiind platite ca si restul orelor si nu cu sporuri, conform Codului Muncii. Daca as face dovada acestor ore prin adeverinte m-ar ajuta cu ceva la recalcularea pensiei? Aceste ore nu sunt evidentiate la castigul lunar in cartea de munca de-a lungul activitatii mele. Am activat in perioada 1958-1996 in cele trei grupe de munca".

Todor Nicolae, Alba:
"Am avut nesansa de a ma pensiona in anul 1997 conform deciziei de pensionare 139442 din 28.03. 1997, dupa o activitate in munca de peste 43 de ani cu o pensie de 261.661 lei, care s-a indexat si majorat ajungand inainte de recalculare la 3.980.000 de lei, iar dupa ultima recalculare, la 461 lei RON. La emiterea deciziei am facut o contestatie, la care nu mi s-a raspuns. Eu fiind bolnav, au trecut 45 de zile si nu am mai putut sa-mi exprim nemultumirile. De ce la calculul pensiei nu se ia salariul brut realizat? De asemenea, sotia mea, nascuta la data de 13.10. 1951, a lucrat 27 de ani, actualmente este pensionata pe caz de boala cu o pensie de 250 lei noi, a lucrat sapte ani in grupa I de munca. As dori sa stiu daca se incadreaza la pensia anticipata sau la cea de batranete".

Pop Petru, Ludus:
"De la data de 1.12.1976 pana la data de 15.05.1979 am fost trimis in Libia la spitalul din garian de catre Ministerul Sanatatii de serviciul relatii externe cu adresa nr. VI/C 8.I.82 din 02.04.1975. Am solicitat sa mi se trimita venitul obtinut pe acesta perioada, in vedera recalcularii pensiei. La aceasta adresa am primit un raspuns nemultumitor. Din cauza acestui raspuns am fost dezavantajat la calcularea pensiei. In data de 07.01.1988 pana in 04.07.1991 am fost trimis din nou in Libia de catre Ministerul Sanatatii, Directia de cooperare internationala, cu adeverinta 24.012/ 23.08.1991. Nici pentru aceasta perioada nu am primit actele necesare pentru recalculare. Mentionez ca in aceasta perioada am fost platit in valuta. Nu stiu cum sa fac rost de aceste adeverinte".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau de sector sau, daca nu sunteti multumit, la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon Infoline 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita).

LIMITARI ADUSE DREPTURILOR DE AUTOR IN CAZUL PROGRAMELOR IT
Autorilor programelor de calculator le sunt recunoscute, prin art. 73 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, urmatoarele drepturi patrimoniale de a realiza si de a autoriza: 1. reproducerea permanenta sau temporara a unui program, integral sau partial, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv in cazul in care reproducerea este determinata de instalarea, stocarea, rularea sau executarea, afisarea sau transmiterea in retea; 2. traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alte transformari aduse unui program pentru calculator, precum si reproducerea rezultatului acestor operatiuni, fara a prejudicia drepturile persoanei care transforma programul pentru calculator; 3. distribuirea si inchirierea originalului sau a copiilor unui program pentru calculator sub orice forma.

Dar legea aduce si limitari in ceea ce priveste drepturile patrimoniale mai sus-enumerate. Astfel, constituie limitari ale drepturilor autorilor de programe de calculator:
  • utilizarea conform destinatiei;
  • conform art. 76, in lipsa unei clauze contrare, reproducerea, traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alte transformari aduse unui program pentru calculator nu sunt supuse autorizarii titularului dreptului de autor, daca acestea sunt necesare pentru a permite dobanditorului legitim sa utilizeze programul pentru calculator intr-un mod corespunzator destinatiei sale, inclusiv pentru corectarea erorilor;
  • copia pentru arhiva sau de siguranta - in baza art. 77 din lege, utilizatorul autorizat al unui program pentru calculator poate face, fara autorizarea titularului dreptului de autor, o copie de arhiva sau de siguranta, in masura in care aceasta este necesara pentru asigurarea utilizarii programului;
  • observarea, studierea, testarea - acelasi art. 77, alin. 2, permite utilizatorului autorizat al copiei unui program pentru calculator sa analizeze, sa studieze sau sa testeze functionarea acestui program, in scopul de a determina ideile si principiile care stau la baza oricarui element al acestuia, cu ocazia efectuarii oricaror operatiuni de instalare, afisare, rulare sau executare, transmitere ori stocare a programului, operatiuni pe care este in drept sa le efectueze;
  • decompilarea programelor - decompilarea reprezinta o operatiune ce consta in traducerea codului unui program pentru calculator intr-o versiune inteligibila ce permite utilizatorului analizarea programului. Art. 78 din lege prevede ca autorizarea titularului dreptului de autor nu este obligatorie atunci cand reproducerea codului sau traducerea formei acestui cod este indispensabila pentru obtinerea informatiilor necesare interoperabilitatii unui program pentru calculator cu alte programe pentru calculator. Tot art. 78 prevede ca situatia decompilarii autorizatia titularului nu este necesara, doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
  • a) decompilarea sa fie indeplinita de o persoana care detine dreptul de utilizare a unei copii a programului sau de o persoana care indeplineste aceste actiuni in numele celei dintai, fiind abilitata in acest scop;
  • b) informatiile necesare interoperabilitatii sa nu fie usor si rapid accesibile persoanelor care efectueaza decompilare;
  • c) decompilarea sa se limiteze la partile de program necesare interoperabilitatii.

    Totusi, descompunerea programului fara autorizarea autorului nu este permisa daca se cauzeaza un prejudiciu titularului dreptului de autor sau utilizarii normale a programului pentru calculator.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul program calculator munca