x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

19 Aug 2006   •   00:00
Scrisori

INFORMAREA PUBLICULUI ASUPRA MODALITATII DE INTERPRETARE PLAY-BACK DE CATRE ARTISTI

Legea nr. 298/2006 reglementeaza obligativitatea si modalitatile prin care publicul spectator, telespectator sau radioascultator trebuie informat asupra modalitatii de interpretare play-back de catre artistii interpreti vocali in timpul spectacolelor sau concertelor.

Obligatia de a informa publicul spectator asupra modalitatii de interpretare play-back de catre artistii interpreti vocali revine producatorilor, organizatorilor ori prezentatorilor spectacolelor muzicale sau concertelor, dupa caz. Aceasta obligatie se refera la informarea publicului spectator, telespectator sau radioascultator, atat prin mijloacele de publicitate si promovare, cat si direct de prezentatorii spectacolelor ori emisiunilor.

MODALITATI. Informarea publicului spectator, telespectator sau radioascultator se realizeaza dupa cum urmeaza:
  • a) prin tiparirea pe afisele de prezentare a spectacolelor sau concertelor, langa numele artistilor interpreti vocali sau langa denumirea formatiilor muzicale in care evolueaza artistii interpreti vocali, a cuvintelor "play-back";
  • b) prin anuntarea de catre prezentatorii spectacolelor sau concertelor, in fata publicului, a modalitatii de interpretare play-back;
  • c) in cazul emisiunilor de televiziune, specificatia "play-back" va fi reprodusa langa numele artistilor interpreti vocali sau langa denumirea formatiilor muzicale in care evolueaza artistii interpreti vocali, atunci cand acestea sunt subtitrate pe ecran, sau, dupa caz, de prezentatorii de concerte, spectacole ori emisiuni realizate in studio, preluate in direct sau inregistrate si difuzate ulterior;
  • d) in cazul emisiunilor care sunt realizate in studiourile de radio sau sunt transmise in direct, anuntarea modalitatii de interpretare play-back se face de prezentatorul transmisiunii sau emisiunii.

    CONTRAVENTIE. Incalcarea dispozitiilor acestei legi de catre producatori, organizatori sau, dupa caz, prezentatori se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON). Incalcarea, in mod repetat, a dispozitiilor legii de catre producatori, organizatori sau, dupa caz, prezentatori se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 8.000 lei (RON) la 15.000 lei (RON).

    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, precum si de persoane imputernicite in acest sens prin ordin al ministrului Culturii si Cultelor.
    Sumele incasate se constituie ca venit in bugetul Fondului cultural national.
  • Stefanica, Dutu & Asociatii
    societate de avocati

  • Cireasa Petrache, Braila: "Sunt propietar a 3,5 ha de teren agricol extravilan, dat fiind faptul ca indeplinesc conditiile cerute de programul rentei viagere, doresc sa trec pamantul in acest program. Problema mea este ca nu stiu daca, dupa moartea proprietarului de drept, mostenitorii mai au dreptul la acest pamant sau numai la renta, nu si la pamantul dat in arenda. Va rog sa ma lamuriti".
    RAPUNS: De la societatea de avocati Stefanica, Dutu & Asociatii am primit urmatorul raspuns: "In conformitate cu art. 7, Titlul XI din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, renta viagera agricola este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol. Art. 8. din Lege prevede ca, dupa decesul rentierului, mostenitorii vor incasa ultima rata scadenta la data decesului, in cel mult trei luni dupa deces pe baza certificatului de mostenitor si al carnetului de rentier agricol. Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat. Astfel, legea prevede alternativ posibilitatea pentru cel care doreste sa beneficieze de renta viagera fie de a instraina terenul, fie de a-l arenda. Sub aspectul dreptului mostenitorilor asupra terenului in conformitate cu prevederile Legii nr. 247/2005, in cea din urma situatie a arendarii, masa succesorala a rentierului agricol va cuprinde si terenul exploatat, astfel incat imobilul se va transmite pe cale succesorala mostenitorilor".

  • Petre Marinica, Bucuresti:
  • "Am de mult timp niste actiuni la o societate comerciala. La inceput am primit cate ceva de pe urma lor, apoi s-au sistat toate platile. Cum pot afla cate ceva despre acea societate, despre activitatea ei?".
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

  • Moldovan Petru, Harghita:
  • "Am depus o cerere la unitatea unde lucram prin care solicitam o adeverinta cu toate sporurile si salariile brute pentru perioada in care am lucrat la dansii. Pana in prezent nu am primit nici un raspuns. Adeverinta imi este necesara pentru completarea dosarului de pensionare, pentru vechimea integrala. Va rog sa ma ajutati".
  • Blandu Stanca, Buzau: "Va rog sa ma ajutati sa obtin o adeverinta din care sa reiasa ca am fost salariata la o anumita firma in judetul Giurgiu in perioada 15.08.1952-17.06.1954. Am avut cartea de munca, dar in ea nu era trecut salariul, iar acum am nevoie de el pentru recalcularea pensiei".
  • Caplescu Pavel, Drobeta Tr. Severin: "Va rog sa ma ajutati sa identific fosta intreprindere TCM Bucuresti, deoarece singur nu am reusit sa dau de ea. Am lucrat acolo in perioada 21.10.1963-15.10.1965. Am nevoie de o adeverinta cu sporurile salariale necesare la recalcularea pensiei si singura speranta in gasirea arhivei acestei intreprinderi sunteti dvs".
  • Chiriac Andrei, Buzau: "De mult timp caut adresa unde se afla arhiva grupului de Santiere Turnu Magurele al intreprinderii de Constructii Montaje Bucuresti, unde am lucrat ca inginer constructor in perioada 3.06.1964 - 9.10.1965. Caut aceasta arhiva deoarece pentru recalcularea pensiei imi trebuie o adeverinta care sa arate sumele incasate de mine pentru sporul de santier si pentru orele suplimentare lucrate, regim de zece ore. Eu am facut numeroase memorii la diferite institutii ale statului fara sa am un raspuns concludent".
  • Bobu Traian, Timis: "Am 78 de ani si sunt pensionar. Trebuie sa procur trei adeverinte salariale de la trei intreprinderi unde am lucrat, deoarece imi sunt necesare la recalcularea pensiei. Va rog mult sa ma ajutati sa fac rost de aceste adeverinte".
    RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi in mod automat salariul minim pe economie.
  • AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Sunt o locuitoare a orasului Onesti, judetul Bacau. Va scriu pentru ca avem nevoie de ajutorul mass-media. Solicit acest lucru deoarece la noi, in Onesti, se petrec lucruri ciudate. Astazi stateam linistita in balcon cand am vazut trei, nu stiu cum sa le zic, "braconieri", "criminali"... cum ucideau cainii! Eu nu cred ca ii strang pentru adaposturi, deoarece aici nu stiu sa existe vreun adapost pentru caini. Problema este urmatoarea si va rog pe dumneavoastra sa ne ajutati. Cainii nu sunt stransi pentru sterilizare sau pentru adoptare, ci sunt serviti drept hrana pentru leii din Gradina Zoologica a orasului, gradina de care noi nu avem nevoie si care din cate se vede nu o viziteaza nimeni avand in vedere conditiile in care "stau" bietele animale. Problema e si mai mare, deoarece nu sunt stransi toti cateii de pe strada, ci doar cei de talie mare, cei mici sau puii sunt lasati sa creasca, pentru ca mai tarziu sa poata fi buni de vanat. Am scris un e-mail si la SPCA si sunt decisa sa scriu si la Consiliul European.Va rog frumos sa verificati informatia mea, deoarece este o rusine sa se intample asa ceva intr-o tara care are pretentia sa fie integrata in Europa. Mentionez ca am fost in strainatate si am vazut cum stau lucrurile in privinta animalelor fara stapan."
    Culcer Karla
    Onesti
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul deoarece play-back