x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 26 mai 2005

Scrisori - 26 mai 2005

25 Mai 2005   •   00:00
Ciureanu Ana, com. Plugari, Iasi:
"Sunt pensionara din anul 2000. In fiecare an primesc tichete pentru tren cu reducere de 50%, pe care nu le pot folosi. La inceputul anului, noua guvernare a promis ca va da tichete de masa pensionarilor care nu le folosesc pe cele de tren. Va rog sa imi spuneti care este adevarul si unde ma pot adresa".

RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, de unde am aflat faptul ca modalitatea de inlocuire a tichetelor de calatorie cu alimente sau tichete de masa nu a fost inca reglementata legal. Acest lucru se va intampla la finele acestui an, iar dumneavoastra veti putea beneficia de inlocuirea tichetelor de calatorie probabil la inceputul lui 2006. Mai multe amanunte puteti obtine la telefonul institutiei, 021-250.91.11.

Gherghina Ion, Gorj:
"Am lucrat sase ani in domeniul petrolului si in urma unui accident vascular cerebral m-am pensionat cu gradul II de invaliditate, cu o pensie de 1.200.000 de lei. Va rog sa-mi spuneti daca gigantismul si acromegalia - boli de care sufar eu - se incadreaza la handicap si daca pot beneficia de pensie de handicap in paralel cu pensia de invaliditate".

RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Nu faceti precizarea varstei. Prezentati-va la Comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti din judetul Gorj, care se va pronunta asupra incadrarii dvs. in grad de handicap. Documentele care va sunt necesare pentru prezentarea la Comisia de expertiza sunt: copie de pe BI, trimitere de la medicul de familie, referat de la medicul specialist si adeverinta de venit. In cazul in care obtineti certificatul de incadrare in grad de handicap si aveti si certificatul de invaliditate, puteti beneficia de drepturi in functie de varsta si statutul social".

Olteanu Constantin, com. Gavanesti, jud. Olt:
"Am depus la societatea comerciala Petro Brazi, din comuna Brazi, judetul Prahova, cu certificat de actionar numarul 703873, eliberat la data de 8.07.1996. De asemenea, Ghita Paun, socrul meu, are actiuni cu certificatul de actionar numarul 0527810, eliberat la 12.08.1997 la Dacia Pitesti. Vrem si noi sa stim valoarea actiunilor si cu ce societati s-au asociat. Mentionez ca nu am primit dividende niciodata".

RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru societatile cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

Cutocheras Eron, Braila:
"Am 73 de ani si sunt pensionar, cu 46 de ani pe cartea de munca, si sunt total nemultumit de modul cum se emit retetele compensate. In ziua de 6.01.2005 am primit dupa consultatie de la medicul de familie, avand recomandarea si doctorului de specialitate ORL, o reteta compensata de 90% pentru trei feluri de medicamente: clorzoxazon 250 mg, (25 comprimate), clavinton 5 mg (60 de comprimate), calmepan 3mg (30 tablete). In aceeasi zi, m-am prezentat la o farmacie din Braila, unde am achitat pentru cavinton si calmepan suma de 345.000 lei. Daca as fi cumparat cele doua medicamente cu reteta necompensata as fi platit 499.200 lei. Facand diferenta (499.200 - 345.000 = 154.200) rezulta 154.200 compensat, adica reprezinta o reteta compensata cu 31%, si nu cu 90%. Am avut unele discutii cu farmacista, dar aceasta a spus ca nu farmacia ar fi de vina. Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema".

RASPUNS: Pentru a afla "cine este de vina" trebuie sa va adresati la Casa de Asigurari de Sanatate Braila, cu adresa in Strada Ana Aslan 27, Braila, telefon 0239-627.700, 0239-627.701, fax: 0239-627.800, 0800.800.990 (telefon cu apelare gratuita).

Vasile Ursu, Bucuresti:
"Sunt veteran de razboi. Mi-am cumparat un apartament in baza Legii 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a imobilelor cu destinatia de locuinte trecute in proprietatea statului. Apartamentul are si un teren in afara constructiei, care la nationalizare a trecut in proprietatea statului. La vanzarea apartamentului, fostele ICRAL-uri au trecut in proprietatea cumparatorului si terenul aferent sau ceea ce a considerat ICRAL-ul de cuviinta, adica terenul de sub constructie. Mi-a fost emis un contract de inchiriere pentru terenul din afara constructiei care se cuvenea apartamentului. Am solicitat Primariei municipiului Bucuresti si Prefecturii ca in loc sa fiu despagubit pentru cei 500 metri patrati obtinuti in urma Legii 44/1994, cu care autoritatile administrative erau obligate sa despagubeasca veteranii de razboi, sa mi se elibereze un titlu de proprietate pentru suprafata din afara constructiei de 363,77 mp. In anul 2003 prin HG nr. 1.217 se acorda veteranilor o despagubire in valoare de 15.600.000 lei, inclusiv celor ce optasera pentru terenul de 500 mp. Am refuzat si astfel s-a anulat dreptul meu de optiune".

RASPUNS: Din moment ce dumneavoastra ati refuzat suma de bani stabilita conform legii, nu aveti cum sa reveniti pentru a primi teren. Pentru mai multe informatii, puteti apela Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, telefon 021-315.75.60.

ACTUL JURIDIC CIVIL

In Codul Civil roman nu exista o definitie generala a actului juridic civil. Doctrina a impartit in doua categoriile definitiilor date actelor juridice civile.
  • una din categorii este formata din definitiile fiecarui act juridic civil in parte, in cadrul diferitelor specii de acte juridice civile, contracte sau acte juridice unilaterale (spre exemplu: definirea contractului de vanzare-cumparare, definirea testamentului etc.);
  • cealalta categorie cuprinde definitiile generale ale actului juridic civil.

    Din aceasta categorie, vom desprinde doua tipuri de definitii date actului juridic civil. Intr-una din opinii, autorii inteleg prin act juridic "o manifestare de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica ori stinge un raport juridic". In cealalta opinie se diferentiaza actul juridic civil de faptul juridic licit, care este gestiunea de afaceri. Aici, "actul juridic civil este o manifestare de vointa - unilaterala, bilaterala sau multilaterala - savarsita cu intentia de a stabili, modifica sau stinge, potrivit dreptului obiectiv, raporturi juridice.

    In doctrina si chiar in legislatie, expresia de "act juridic civil" se intrebuinteaza in doua sensuri, de fiecare data rezultand, din context, semnificatia atribuita.

    Intr-unul din sensuri se desemneaza manifestarea de vointa cu intentia de a produce efecte juridice civile (asa cum s-a aratat in definitiile de mai sus), in celalalt este desemnat inscrisul constatator al manifestarii de vointa, un exemplu in acest sens gasind in art. 1.171-1.174 Codul Civil.

    CONDITII. Prin conditiile actului juridic civil intelegem elementele (componentele) din care este alcatuit un asemenea act. In doctrina, conditiile actului juridic civil se impart dupa anumite criterii. Spre exemplu, dupa criteriul aspectului la care se refera, se disting conditiile de fond (care privesc continutul actului juridic civil) si conditiile de forma (care se refera la exteriorizarea vointei).

    Dupa criteriul obligativitatii ori neobligativitatilor, conditiile actului juridic se impart in: esentiale (cerute pentru chiar valabilitatea actului) si neesentiale (sau intamplatoare, adica cele care pot fi prezente ori pot lipsi, fara sa puna in discutie valabilitatea actului).

    Dupa sanctiunea nerespectarii lor, se disting conditiile de validitate (a caror nerespectare se sanctioneaza cu nulitatea actului juridic civil) si conditiile de eficacitate (a caror nerespectare atrage inopozabilitatea, spre exemplu).

    Conditiile de fond, esentiale pentru validitatea unei conventii, sunt prevazute in art. 948 Codul Civil; ele sunt:
  • capacitatea de a contracta;
  • consimtamantul valabil al partii ce se obliga;
  • un obiect determinat;
  • o cauza licita.
  • ×