x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

20 Feb 2006   •   00:00
Scrisori

20 februarie 2006

Prevenirea si combaterea violentei in sport


In Monitorul Oficial nr. 83 din 30 ianuarie 2006 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 11/2006 pentru prevenirea si combaterea violentei in sport. Prin acest act normativ se urmareste concertarea eforturilor tuturor institutiilor si organismelor cu atributii in acest domeniu, in vederea stoparii producerii in apropierea si in locurile de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive a unor asemenea acte de violenta.

Potrivit ordonantei, organizatorii competitiilor si jocurilor sportive si fortele de ordine angrenate au obligatia sa asigure spectatorilor, jucatorilor si oficialilor protectie si securitate si sa ia toate masurile pentru prevenirea si inlaturarea oricaror incidente care s-ar produce pe traseele de afluire/defluire si in interiorul locurilor de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive, inainte, in timpul si dupa terminarea competitiei sau jocului. In acest sens, organizatorii vor incheia contracte de prestari de servicii, in conditiile legii, cu structuri specializate din Ministerul Administratiei si Internelor sau cu societati de paza si protectie.

ORDINE. Asigurarea ordinii publice pe traseele de deplasare catre stadioane, sali si alte locuri destinate desfasurarii competitiilor si jocurilor sportive se realizeaza in mod nemijlocit de organele de politie si unitatile de jandarmi competente teritorial, care actioneaza si pentru desfasurarea normala a circulatiei pe drumurile publice.

Asigurarea ordinii publice in zona stadioanelor, salilor de sport si a altor locuri destinate desfasurarii competitiilor si jocurilor sportive, pana la perimetrul zonei delimitate de portile unde se controleaza biletele de acces si se executa controlul corporal preventiv si al bagajelor, se realizeaza de unitatile de jandarmi competente teritorial.

OBLIGATII. Spectatorii sunt obligati sa respecte cu strictete masurile stabilite de organizatori si fortele de ordine pe traseele de deplasare catre locurile de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive, in apropierea si in incinta stadioanelor si a salilor de sport. Astfel, spectatorilor le este interzis:
  • a) sa introduca in stadioane, sali de sport sau in alte locuri de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive bauturi alcoolice, faclii, artificii, petarde, torte, sticle, materiale explozive, incendiare ori fumigene, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene sau paralizante ori alte obiecte care pot fi folosite la actiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot conduce la producerea actelor de violenta;
  • b) sa introduca sau sa afiseze inscriptii, embleme, pancarte, banere, steaguri ori alte materiale de publicitate vizuala care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta publica;
  • c) sa arunce cu obiecte in teren sau in directia altor spectatori;
  • d) sa escaladeze gardul ce delimiteaza spatiul de joc sau sa intre pe spatiul de joc, cu exceptia cazurilor de forta majora;
  • e) sa deterioreze sau sa distruga mobilierul, instalatiile ori amenajarile existente in interiorul locurilor de desfasurare a manifestarilor sportive;
  • f) sa ocupe alte locuri decat cele prevazute pe biletele de acces, abonamente, invitatii sau alte documente de acces, fara permisiunea organizatorilor, cu exceptia cazurilor de forta majora;
  • g) sa impiedice prin orice mijloace actiunea fortelor pentru asigurarea sau restabilirea ordinii publice.

    RASPUNDERE. Incalcarea dispozitiilor ordonantei atrage, dupa caz, raspunderea civila, disciplinara, contraventionala sau penala. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de politisti, jandarmi si de persoane special abilitate din cadrul Agentiei Nationale pentru Sport.

    Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane constituie baza de date cu persoanele sanctionate pentru fapte savarsite in legatura cu competitiile si jocurile sportive, precum si cu persoanele cunoscute ca turbulente sau potential turbulente. Cu ocazia declararii competitiilor si jocurilor sportive, unitatea de jandarmi competenta teritorial comunica organizatorilor competitiei sau jocului sportiv datele de identitate ale persoanelor carora le-a fost interzis accesul la competitia sau jocul sportiv, precum si ale persoanelor turbulente sau potential turbulente.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

  • Raicu Marian, Bucuresti: "As dori si eu adresa de la institutia Avocatul Poporului pentru consiliere juridica. Va multumesc".
    RASPUNS: Va puteti adresa la Avocatul Poporului de luni pana joi, intre orele 9:00 si 6:00, si vineri, intre orele 9:00 si 12:00, la adresa din Bucuresti, Strada Eugeniu Carada 3, Sector 3, telefon: 021 - 312.71.34, 021 - 312.94.62, e-mail: avp@avp.ro.

  • Dumitru Tudor, Ilfov:

    "Am lucrat la o societate in Bucuresti pana la 23.08.2005, cand a incetat contractul colectiv de munca prin concediere colectiva, conform articolelor 65-68 din Legea 53/2003 din Codul Muncii si articolului 80 din Legea 138/2004 cu decizia numarul 117 din 22.08.2005. Am fost disponibilizat si pe doi ani am primit doua salarii a 7.400.000 de lei, dar in fond am fost platit numai cu 4.160.000 de lei. Nu inteleg de ce am fost platit cu aceasta suma? Va rog sa-mi spuneti unde ma pot interesa pentru a afla cum sa-mi rezolv aceasta problema".
    RASPUNS: Puteti incerca sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca Ilfov, cu adresa in Bucuresti, Soseaua Giulesti numerele 6-8, Sector 6. Tel.: 021 - 220.36.62, 021 - 220.35.16. Idil Olimpia: "Sunt o pensionara si va rog mult de tot sa imi raspundeti unde as putea sa ma interesez pentru o retributie lunara de la Trustul Constructii Montaj 3, cu sediul in Splaiul Unirii, vizavi de Tribunalul Mare, unde am lucrat in perioada 1959-1960-1961, fiindu-mi necesar pentru a fi adaugata perioada aceasta la dosarul de pensii".

  • Miclea Adrian, Tulcea:
  • "Doresc o adeverinta pentru perioada lucrata, 05.04 1981-30.06.1981, in functia de contabil-sef. Am facut cereri la primarie, dar mi s-a raspuns ca nu detin arhiva asociatiei respective".
  • Udrea Constantin, Suceava: "Sunt pensionar din anul 1985 si la recalculare la Casa de pensii Suceava mi s-a calculat pensia CAS la bugetul asigurarilor sociale ca nu au fost trecute in cartea de munca veniturile obtinute, in acele perioade trecandu-se venitul minim pe economie si astfel nu mi s-a marit pensia. De profesie sunt inginer minier si am lucrat la o intreprindere care azi nu mai are aceeasi titulatura si nu mai stiu unde sa gasesc arhivele. Mentionez ca am 81 de ani si sunt nedeplasabil".
    RASPUNS: Trebuie sa stiti ca, in general, salariile sunt inscrise in carnetul de munca existent - in original sau in copie. Daca salariile nu sunt inregistrate, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie. Pentru mai multe amanunte, va indrumam sa va adresati Casei Judetene de Pensii sau Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline: 021 - 250.91.11 sau 800.826.727 (linie telefonica gratuita).

  • Pletea Lenuta, Constanta:
  • "As dori sa stiu unele lucruri referitoare la plecarea la munca in strainatate. Ce locuri de munca sunt disponibile si in ce perioade. Mentionez ca am 40 de ani".
    RASPUNS: Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa se inregistreze in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de catre fiecare solicitant. De asemenea, trebuie avut in vedere ca va fi necesar sa participe la selectii, efectuarea controlului medical, legalizari si traduceri de acte. A pleca la lucru in strainatate mai presupune ca persoana in cauza sa cunoasca insa ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte, care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, control medical, cheltuieli de transport etc. Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minimum urmatoarele documente: copie de pe buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minimum sase luni de la data depunerii dosarului; copie de pe pasaport, cu o valabilitate de minimum sase luni; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos sau ca nu figurati in evidenta cu boli cronice, in original; cazier judiciar cu o valabilitate de 30 de zile, original; copie de pe certificatele de calificare sau absolvire, legalizat la notariat; copie de pe carnetul de munca sau declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti carnet de munca, legalizata la notariat; curriculum vitae, fisa personala, care va fi o pagina dactilografiata cu date personale; dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei din care sa rezulte ca nu aveti interdictie legala de a parasi localitatea sau alte limitari ale executarii dreptului de libera circulatie in alte tari. Daca angajatorul strain va dori si alte documente, solicitantul de locuri de munca trebuie sa le depuna, el fiind anuntat de agentul de ocupare. Pentru a pleca la munca in strainatate, puteti apela la o firma care se ocupa de intermedieri de agest gen sau o puteti face prin Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca, cu adresa in Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon 021 - 312.91.55, 021 - 315.50.64.
  • ×