x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

scrisori

23 Ian 2006   •   00:00
scrisori

23 ianuarie 2006

VIZA DE LUNGA SEDERE


Viza de lunga sedere se acorda strainilor, la cerere, pe o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii, pentru urmatoarele scopuri:
  • desfasurarea de activitati economice: strainilor care urmeaza sa desfasoare activitati economice in mod independent sau in cadrul unor asociatii familiale, in conditiile legii privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice;
  • desfasurarea de activitati profesionale: strainilor care au dreptul de a exercita in mod individual profesii pe teritoriul Romaniei in baza unor legi speciale;
  • desfasurarea de activitati comerciale: strainilor care sunt sau urmeaza sa devina actionari sau asociati cu atributii de conducere si administrare a unor societati comerciale din Romania;
  • angajare in munca: strainilor care urmeaza sa intre in Romania in vederea incadrarii in munca. Viza acordata in acest scop se va elibera si sportivilor care urmeaza sa evolueze in cadrul unor cluburi sau echipe din Romania, in baza unui contract individual de munca;
  • studii: strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a urma cursuri in invatamantul preuniversitar, universitar sau postuniversitar, dupa caz, ori pentru obtinerea unor titluri stiintifice in cadrul institutiilor de stat sau particulare acreditate, potrivit legii;
  • reintregirea familiei: strainilor care urmeaza sa intre in Romania in scopul redobandirii unitatii familiale;
  • intrarea in Romania a strainilor casatoriti cu cetateni romani;
  • activitati religioase sau umanitare: strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a desfasura activitati in domeniul cultelor recunoscute, la cererea acestora, sau in scop umanitar;
  • alte scopuri: strainilor detasati de catre companiile straine, lucratorilor stagiari sau sezonieri, strainilor care urmeaza tratament medical de lunga durata, strainilor a caror prezenta pe teritoriul Romaniei este necesara din interese de securitate nationala si celor care desfasoara alte activitati care nu contravin legilor romane.

    CONDITII. Viza de lunga sedere permite strainilor intrati pe teritoriul Romaniei sa solicite prelungirea dreptului de sedere temporara si sa obtina un permis de sedere. Valabilitatea documentului de calatorie in care urmeaza sa fie aplicata viza trebuie sa depaseasca valabilitatea vizei solicitate cu cel putin 6 luni. Pe cale de exceptie, pentru motive de urgenta, cu caracter umanitar sau de interes national ori in virtutea unor obligatii internationale asumate de Romania, pot fi acordate vize si strainilor care se afla in posesia unor documente de trecere a frontierei de stat, a caror valabilitate este mai mica decat cea prevazuta sa nu o depaseasca pe cea a documentului.

    Cererea de acordare a vizei trebuie sa fie insotita de documentul de trecere a frontierei de stat valabil in care sa poata fi aplicata viza, de documente care sa justifice scopul si conditiile calatoriei, precum si de dovada ca poseda mijloace de intretinere pe timpul sederii in Romania si pentru a parasi teritoriul Romaniei.

    La solicitarea vizei de intrare in Romania, strainii trebuie sa se prezinte personal la autoritatile competente sa acorde viza.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

  • Ion Tudose, Harghita: "Am citit ca, incepand din 1.11.2005, de abonamentul tip social la energia electrica pot beneficia doar abonatii care au un venit mediu lunar net pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul mediu pe economie. M-am prezentat la o filiala Electrica, unde mi s-a spus ca nu este adevarat, ca acest criteriu este de 3.100.000 de lei, adica venitul minim pe economie si nu venitul mediu. Care este realitatea?".
    RASPUNS: Incepand cu data de 1 noiembrie 2005, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 28/2005 pentru aprobarea tarifelor la energia electrica livrata consumatorilor captivi, tariful social se acorda numai daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii: 1) consumatorul are un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. In prezent, salariul minim pe economie este conform HG 2346 din 14.12.2004, de 310 RON, respectiv 3.100.000 lei vechi; 2) locul de consum pentru care solicita aplicarea tarifului social este domiciliul stabil al acestuia.

  • Badescu Nicolae, Turnu Magurele:
  • "Am lucrat in perioadele 15.11.1958 - 12.12.1962, de la 12.12.1962 - 03.07.1964 si din 01.10.1964 - 01.03.1968. M-am adresat Arhivelor Nationale ale regiunii Bucuresti, dar corespondenta a fost indrumata la Arhivele Nationale de Istorie care mi-au raspuns ca nu poseda arhivele raioanelor Alexandria si Zimnicea, unde am lucrat eu. De asemenea, m-am adresat si la Primaria Videle, unde era sediul Oficiului Fondului Funciar Gospodarie a Apelor Imbunatatiri Funciare pentru obtinerea datelor din perioada 01.09.1969 - 01.07.1971 privind drepturile de pe statele de plata conform Legii numarul 78/07.04.2005. Primaria Videle mi-a facut cunoscut ca nu poseda dosarele de la unitatea mentionata. Nu stiu unde trebuie sa ma adresez pentru a obtine datele salariale, pentru ca in cartea de munca nu sunt mentionate."

  • Silasi Ianos, Bihor:
  • "Am o pensie foarte mica, de 400 lei RON, dupa 33 de ani de munca pe santiere in conditii grele, numai in grupa a II-a de munca. Am asteptat recalcularea pensiilor, dar nu am primit nici un ban in plus, pe motiv ca nu am salariul trecut in cartea de munca in perioada 1961-1966. Eu consider ca aceasta nu este greseala mea, ci a celor care au operat in cartea de munca, in perioada cand se trecea categoria de incadrare si nu salariul. Acum eu nu pot afla adresa acelor firme si nu pot sa fac rost de adeverintele care mi-ar servi la recalcularea pensiei."

  • Dobran I. Tanase, Bucuresti:
  • "Sunt pensionat din data de 1.12.1985 si va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac sa-mi obtin drepturile mele dupa o munca de 36 de ani vechime. Mentionez ca pentru recalcularea pensiei trebuie sa duc de la fabrica unde am lucrat o adeverinta cu sporurile permanente si sporuri de noapte. Am 80 de ani si, deoarece nu ma pot deplasa, am rugat-o pe nora mea, care a depus o cerere si o copie a carnetului de munca la data de 24.08.2005 si i s-a spus sa revina in doua luni pentru a ridica adeverinta. Dar adeverinta nu a fost eliberata pana in prezent. Am depus o cerere la directorul fabricii, dar nu am rezolvat nimic. Ce trebuie sa fac?". Bazan Dumitru, Giurgiu: "Am lucrat in Libia in perioada 4.03.1989 - 6.05.1992 si mi-am platit toate impozitele catre stat. Mentionez ca am avut un accident la locul de munca si am fost pensionat pe caz de boala in anul 2002. Problema mea este ca firma unde lucram si care m-a trimis in Libia, la munca, nu recunoaste ca as fi platit impozitele catre stat. Am nevoie de o adeverinta de vechime pentru anii in care am lucrat in Libia, dar nu pot sa fac rost de ea. Ce pot sa fac pentru a-mi recupera anii de vechime lucrati in Libia?".

  • Hauer Maria, Timis:
  • "Va rog sa ma ajutati sa gasesc din perioada subliniata pe cele doua adeverinte ale nepotilor mei, care acum locuiesc in Germania. Ei au plecat acum multi ani si au venit in vara lui 2005 pentru a-si rezolva actele pentru a se pensiona. Dar perioadele 01.09.1974 - 01.01.1986, cand au lucrat ca tehnician proiectant principal, si 01.01.1986 - 01.06.1986, cand au lucrat tot ca tehnician proiectant principal, nu le-au gasit. Nimeni nu i-a putut indruma spre o unitate de unde sa poata ridica cele doua adeverinte".
    RASPUNS: Trebuie sa stiti ca, in general, salariile sunt inscrise in carnetul de munca existent - in original sau copie. Daca salariile nu sunt inregistrate, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie. Pentru mai multe amanunte va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline 021-250.91.11 sau 800.826.727 (linie telefonica gratuita). V

  • laicu Simion, Bucuresti:
  • "De mai bine de jumatate de an, vecinul meu sparge si gaureste pereti intre orele 15:00 si 22:00. Stiu ca si-a montat centrala de apartament acum doi ani. Ce se intampla in acest apartament si cu acest «om de afaceri», asa cum mi-au relatat organele competente atunci cand am cerut sprijin? Ba mai mult, si-a scos tubulatura de evacuare a gazelor de la centrala sub geamul de la dormitorul meu si, prin urmare, curentii ascendenti imi introduc monoxidul de carbon evacuat in casa. Ce pot face?".
    RASPUNS: De la Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat am primit urmatorul raspuns: "Daca nu se iau masuri de Asociatia de Proprietari, in sensul consolidarii cladirii si pastrarii sigurantei folosintei, ii sfatuim pe toti cei care se afla in situatii asemanatoare sa se adreseze urmatoarelor foruri: primaria de sector - Serviciul pentru relatii cu Asociatiile de Proprietari; Inspectoratul de Stat in Constructii - caruia i se poate solicita analizarea situatiei de catre un specialist, precum si efectuarea unei expertize tehnice ce poate fi folosita ulterior, ca proba, in instanta".
  • ×