x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

01 Dec 2005   •   00:00
1 decembrie 2005

Popa Lenuta, Bailesti:
"Am o matusa care locuieste cu mine si care este nevazatoare din nastere. Din 1993 este inscrisa in Asociatia Nevazatorilor din Romania si tot din acelasi an primeste pensie de nevazator gradul I. In 2003 am primit o citatie ca pe data de 19.09.2003 sa ne prezentam la comisia de expertiza cu actele notate pe citatie. Dupa trecerea prin comisie a primit gradul I revizuibil anual. In anul 2005 am fost anuntati de o vecina ca trebuie sa ne prezentam la Biroul de Asistenta Sociala Bailesti in legatura cu matusa mea. Ajunse acolo ni se spune ca trebuia sa depunem un nou dosar, in urma cu 30 de zile. Fara insa sa fim anuntati. Cei de la asistenta sociala ne-au spus ca nu au trimis pentru ca au crezut ca matusa mea a decedat. Am depus, pana la urma, dosarul, insa pensia pe luna mai nu a mai venit. Cei de la asistenta sociala ne-au zis ca dosarul s-a dus la Craiova. Acolo ne-a spus ca pe numele matusii mele nu a ajuns nici un dosar si sa mergem la Bailesti ca este acolo. Si ne-au plimbat de la Bailesti la Craiova si tot asa. Pana au facut altul si l-au bagat pe calculator. In iulie, pensia iar nu a venit. Ni s-a spus ca avem acte lipsa la dosar si ca el trebuie completat corect. Dupa care ni s-a spus sa facem altul. Am cerut sa ni se arate vechiul dosar si am constatat marea «neregula». Numarul de decizie de pensionare nu corespundea cu cel de pe cuponul de munca. Am rezolvat si aceasta problema. In aceeasi zi am mers la Asociatia Nevazatorilor, unde doamna directoare tinea o sedinta in care eram anuntati ca la toate certificatele de handicap eliberate in 2004 s-a gresit si in loc de gradul I cu indemnizatie de insotitor s-a dat fara indemnizatie de insotitor si sa revenim in august. In august am fost anuntati ca in septembrie trebuie sa ne prezentam la comisia de expertiza si ca pensia va veni in luna septembrie si retroactiv. La 15 septembrie am trecut prin comisie. Matusii mele i s-a dat gradul I cu insotitor, nerevizuibil. Ea are varsta de 70 de ani. In octombrie, acum, sotul meu vorbeste la Asociatia Nevazatorilor, care ne spune ca dosarul nu a venit de la politie, dar sa stam linistiti ca vom primi bani retroactiv luna viitoare. A doua zi am sunat din nou la Craiova si am discutat cu o doamna care nu a binevoit sa-si spuna numele si care mi-a zis ca pensia o sa vina retroactiv incepand cu luna august. Incercand sa vorbesc cu dansa mi-a zis ca are dosarul in fata si stie despre ce e vorba, ca dosarul atunci a fost depus. Cu o zi inainte era la politie si a doua zi era in fata doamnei? Ce sa mai facem? Suntem disperati. Din ce sa mai traiasca matusa mea?".

RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Situatia de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj (DGASPC) este complexa. Verificarile efectuate au constatat mari nereguli - cazul este si in atentia politiei, care a deschis o ancheta in acest caz. Pana la finalizarea anchetei, ANPH nu poate interveni. Urmeaza ca drepturile sa fie acordate retroactiv pentru perioada in care nu au fost efectuate plati. Va rugam sa mentineti legatura cu DGASPC Dolj".

Stirbu Niculae, comuna Obreja, Caras-Severin:
"Doresc sa fac abonament la Jurnalul National pe sase luni incepand cu anul 2006. Oficiul Postal Obreja refuza insa".

RASPUNS: Va rugam sa sunati la serviciul Difuzare, la numarul: 021-318.20.29.

Amariei Stefan, Bucuresti:
"Din data de 02.12.1996 suntem posesori a certificatelor de actionari numarul 13014914 si 13014915 la o societate. De cand am primit certificatele de actionari am primit dividende, 120.000 ROL si 60.000 ROL. Din anul 2000 nu am mai primit nimic insa. Noi consideram ca nu este normal ca alti actionari de la alte companii sa primeasca dividende in fiecare an si noi nu".

RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte bursele unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. De asemenea, puteti consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica RASDAQ) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice, conform legii.

Gherbovet Elena, Bucuresti:
"Sunt pensionara si am absolvit Facultatea ASE. Am intocmit documentatia necesara si am depus-o la Casa de Pensii a Sectorului 1, pentru a beneficia de prevederile legii potrivit careia absolventii facultatilor cu licenta, la curs de zi, pana in 1972, beneficiaza de o indemnizatie de 50.000 de lei pe an de studiu. Pentru cei patru ani ar trebui sa beneficiez de 200.000 de lei. Mi s-a spus sa astept, dar a trecut un an. Pentru mine, suma aceea conteaza destul de mult. Cum sa rezolv aceasta problema?".

Movila Florica, Fetesti:
"Fiind salariata la o societate in data de 18.10.2002 am suferit un accident de munca. Acesta a fost musamalizat de catre societatea respectiva. Am dat in judecata societatea la Tribunalul Slobozia si am avut castig de cauza. Casa de pensii a facut recurs la Curtea de Apel din Bucuresti unde, de asemenea, am castigat. M-am prezentat la Casa de Pensii pentru a intra in drepturile ce mi se cuvin conform sentintei judecatoresti insa nu mi s-au acordat aceste drepturi. Ce acte imi sunt necesare pentru pensionare pe caz de boala? Dar pentru o pensionare din cauza unui accident de munca?".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

TULBURAREA DE POSESIE
Constituie infractiune, potrivit art. 220 Cod Penal: "ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda. Daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar a unui imobil aflat in posesia altuia, pedeapsa este inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la unu la sapte ani. Daca imobilul este in posesia unei persoane private, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala".

OBIECTUL JURIDIC SPECIAL. Infractiunea de tulburare de posesie are ca obiect juridic special relatiile sociale referitoare la posesia asupra bunurilor imobile. In cazul formei agravate, cand fapta se savarseste prin violenta sau amenintare, obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la integritatea corporala sau libertatea persoanei. In cazul ocuparii imobilului prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, infractiunea are ca obiect juridic secundar relatiile sociale referitoare la integritatea bunurilor.

OBIECTUL MATERIAL. Infractiunea are ca obiect material, in primul rand, bunul imobil aflat in posesia altuia, dar ocupat pe nedrept de faptuitor. Prin imobil, in sensul art. 220, se intelege atat constructia, cat si terenul (o casa de locuit, dependinte, curte sau gradina, un teren agricol etc.).

Daca faptuitorul a folosit violenta pentru ocuparea imobilului, infractiunea are ca obiect material, in al doilea rand, corpul victimei. Daca ocuparea imobilului s-a facut prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, semnele de hotar desfiintate sau stramutate constituie si ele obiect material al infractiunii. Desfiintarea nu presupune neaparat distrugerea, ci poate semnifica luarea din acel loc si transportarea in alt loc a semnelor, astfel incat sa nu mai existe nici o demarcatie fata de terenurile vecine. Stramutarea presupunea deplasarea semnelor de hotar in interiorul terenului, astfel o parte din acel teren facand obiectul ocuparii.

Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana, chiar si proprietarul imobilului, daca acesta se gaseste in posesia legitima a altei persoane. Tulburarea de posesie poate fi savarsita cu participatie penala sub toate formele. Agravanta privind savarsirea infractiunii de doua sau mai multe persoane impreuna presupune atat coautoratul, cat si varianta instigarii sau a complicitatii.

Subiectul pasiv al infractiunii este persoana fizica sau juridica in a carei posesie legitima se afla imobilul.

Elementul material al infractiunii consta in actiunea de ocupare, care este definita ca actiunea de luare din stapanirea, puterea altuia si punerea sub stapanirea faptuitorului. Astfel, legiuitorul a avut in vedere atat intrarea fara drept, cat si ramanerea fara drept in imobil.

Infractiunea de tulburare de posesie se realizeaza din punct de vedere al laturii obiective printr-o actiune de ocupare a unui imobil aflat in posesia altuia, in primul rand. A ocupa un imobil inseamna a-l lua in stapanire. Este necesar ca luarea in stapanire a imobilului sa fie efectiva, adica sa aiba o anumita durata si sa se faca fara drept.

SANCTIUNEA. Infractiunea de tulburare de posesie se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda. Daca imobilul se afla in posesia unei persoane private, cu exceptia cazului in care acesta este in intregime sau in parte al statului, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul posesia imobil