x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

04 Noi 2005   •   00:00

4 noiembrie 2005

PROTECTIA DREPTURILOR PERSOANELOR CU HANDICAP


Organele si organismele Natiunilor Unite au adoptat masuri speciale pentru protectia si sprijinirea unor categorii de persoane defavorizate, pentru ca asupra acestor persoane se inregistreaza si cele mai frecvente violari ale drepturilor omului. Prin Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite 3.447 din 9 decembrie 1975 s-a proclamat Declaratia drepturilor persoanelor cu handicap. S-a cerut ca statele membre sa adopte masuri in acest sens, pentru "a ajuta persoanele cu handicap sa-si dezvolte aptitudinile in cele mai diverse domenii de activitate in vederea promovarii integrarii lor in viata sociala normala".

DREPTURI. Principiile enuntate in Declaratie sunt:
  • persoana cu handicap trebuie sa se bucure de toate drepturile enuntate in Declaratie. Aceste drepturi trebuie recunoscute tuturor persoanelor cu handicap fara nici o exceptie si fara distinctie sau discriminare bazate pe rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, origine nationala sau sociala, de avere, nastere sau de orice alta situatie;
  • are dreptul la respectarea demnitatii umane; are, indiferent de originea, natura si gravitatea deficientelor sau tulburarilor sale, aceleasi drepturi fundamentale ca si concetatenii de aceeasi varsta;
  • are aceleasi drepturi civile si politice ca si celelalte fiinte umane, in masura in care are discernamant;
  • are dreptul la masuri menite sa-i permita obtinerea unei cat mai largi autonomii posibile;
  • are dreptul la tratamente medicale, psihologice si functionale, acestea cuprinzand si aparate de proteze si orteze, la readaptare medicala si sociala, la educatie, la pregatire si readaptare preferentiala, la diverse ajutoare, servicii, sfaturi care ii pot asigura punerea in valoare maxima posibila a capacitatilor si aptitudinilor sale;
  • are drept la securitate economica si sociala, la un nivel de viata decent;
  • are dreptul, dupa posibilitatile sale, sa obtina sau sa-si pastreze o ocupatie utila si de a face parte din sindicate;
  • are dreptul ca nevoile sale particulare sa fie luate in consideratie de catre societate;
  • are dreptul sa traiasca in mijlocul familiei sale sau intr-un camin specializat, dupa caz;
  • are dreptul sa fie protejat impotriva oricarei exploatari, oricarei reglementari sau tratamente discriminatorii abuzive sau degradante;
  • are dreptul sa beneficieze de o asistenta legala calificata.

    GRAD. Masurile de protectie speciala se aplica pe baza incadrarii in categorii de persoane cu handicap, in raport cu gradul de handicap, stabilit in urma evaluarii efectuate de comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti. Pentru copiii cu handicap, criteriile de incadrare in gradele de handicap se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sanatatii si Familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie.

    Realizarea masurilor de protectie speciala a persoanelor cu handicap este organizata, coordonata si controlata de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap, organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei. Protectia speciala a persoanelor cu handicap se realizeaza prin acordarea de prestatii in bani sau in natura, precum si de servicii sociale, la domiciliu sau in cadrul institutiilor de protectie sociala.

    ASISTENTA. Protectia speciala a persoanelor cu handicap, in forma institutionalizata, se realizeaza prin acordarea de servicii sociale in cadrul institutiilor de asistenta sociala pentru persoanele cu handicap.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

    RASPUNSURI
  • Marica Maria, Arges: "Sotul meu a decedat in urma cu un an. El a lucrat ca modelier la o intreprindere din Campulung Muscel, cu o vechime de peste 32 de ani. In 2003, a iesit la pensie. Eu am varsta de 56 de ani si trei copii in viata. In casa sotului am o casnicie de 30 de ani, dar ea este legitima din 14.04.1997. Ce sanse am sa capat pensie de urmas si ce acte imi trebuie? Mentionez ca eu nu mai am nici un fel de venit. Va multumesc".

  • S.M., Oradea:
  • "Sunt profesoara, pensionara din anul 1989. Am aflat ca profesorilor care au terminat o facultate la cursurile de zi li se considera vechime in munca perioada respectiva de patru, cinci ani, la pensie. Eu am terminat o facultate la cursuri fara frecventa (1957-1961) si as vrea sa stiu daca ma bucur de aceleasi drepturi ca aceia care au facut facultatea la zi, avand in vedere ca pe perioada facultatii am intrerupt activitatea la catedra, pentru a ma putea pregati cat mai bine".

  • Tudor Marin, Bucuresti:
  • "In luna mai 2004 am depus la Casa de Pensii a Sectorului 1 actele necesare pentru recalcularea pensiilor. Nici pana la data la care va scriu nu mi s-a rezolvat cazul".

  • Turnea Ionela:
  • "Tatal meu are 52 de ani si ar dori sa stie daca se poate pensiona legal. Data angajarii este 01.08.1970, iar stagiul militar a fost satisfacut intr-un an si patru luni. A lucrat doi ani in industria alimentara pana a plecat in armata. Dupa aceasta perioada a lucrat in industria metalurgiei timp de 15 ani, avand grupa I de munca, iar in prezent lucreaza la Directia Judeteana de Posta (factor postal) de 16 ani".

  • Ana Georgescu, Bucuresti:
  • "As dori sa aflu la ce varsta ma pot pensiona dupa 22 de ani de cartografie, avand in vedere ca, pana nu demult, aceasta profesie se incadra in grupa a II-a de munca. Eu am implinit 52 de ani".

  • Aurelia Voicu, Ploiesti, Prahova:
  • "Potrivit Legii nr. 128/1997 si articolului 41 din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, incepand cu data de 1.09.2005 indeplinesc cumulativ conditiile de varsta si stagiu de cotizare. La respectiva data imi inceteaza contractul de munca. Printre cunostintele mele, unii pensionari au beneficiat in momentul iesirii la pensie de o anumita suma de bani. Nu stiu din ce fonduri s-au dat acesti bani si cui trebuie sa-i adresez o cerere. Va rog sa ma lamuriti daca exista vreun act normativ care sa stipuleze acest lucru. Mentionez ca sunt invatatoare si am o vechime neintrerupta de 36 de ani in invatamant".

  • Simion Mia, Bucuresti:
  • "Sunt operata de cancer la san. Am depus dosarul de pensionare pe caz de boala la Casa de Pensii a Sectorului 3, la data de 06.06.2005 si nu am primit nici un raspuns. Ce s-a intamplat?".

    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa de Pensii de care apartineti sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021 - 250.91.11 sau 0800.826. 727 (linie telefonica gratuita) pentru a oferi toate amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Haiducu Petru, Alba Iulia:
  • "As dori sa donez un rinichi unei persoane cu probleme de sanatate grave. Mentionez ca eu nu am fost niciodata bolnav si am analizele facute la zi. Cei interesati ma pot contacta la adresa Str. Morii, numarul 7-9, Aiud".
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Institutul Clinic Fundeni, cu adresa in Soseaua Fundeni 258, Sector 2, Bucuresti, la Clinica de Chirurgie Urologica si Transplant Renal, telefoane: 021 - 240.20.25, 021 - 240.20.20, 240.70.70, 021 - 240.88.43.

  • Maria Concea, Ilfov:
  • "Avem in familie niste actiuni la o societate, nu-i dau numele, ca n-are rost, desi sunt neseriosi si ar trebui sa li se faca reclama negativa, si nu am primit cele cuvenite de la dansii. Cum ne putem interesa despre ei, daca mai exista?...".
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni.

    DREPT LA REPLICA
    Referitor la scrisoarea deschisa a doamnei Ursan Valeria din Braila, aparuta in Jurnalul National in ziua de 11.10.2005 privind SC REVITAL CASIMES SRL, precizam urmatoarele:

    Doamna Ursan Valeria nu a avut nici o legatura cu Centrul de Sanatate REVITAL, in calitate de pacienta sau cursanta. Cele exprimate in scrisoare sunt afirmatii calomnioase atat la adresa societatii REVITAL, cat si a directorului general - Carmen Saenciuc, si intra sub incidenta Codului Penal, in acest sens formulandu-se plangere penala.

    REVITAL este primul centru specializat in reflexoterapie din Romania care a format personal pentru meseria de masor masaj reflexoterapie si care a aplicat aceasta metoda de tratament recunoscuta deja la nivel mondial. Seriozitatea si profesionalismul Centrului de Sanatate

    REVITAL, condus de doamna Carmen Saenciuc, au determinat dezvoltarea permanenta a societatii, ajungand de la un cabinet la 25 de cabinete de reflexoterapie si masaj terapeutic, in prezent.

    SC REVITAL CASIMEX SRL functioneaza din anul 1993, acordand o mare atentie dezvoltarii, diversificarii activitatii si crearii de noi locuri de munca. Multi dintre absolventii cursurilor organizate lucreaza in strainatate, REVITAL primind multumiri de la numerosi angajatori din tara si din strainatate pentru pregatirea exceptionala a persoanelor formate la REVITAL.

    SC REVITAL CASIMEX SRL nu are nici o datorie la bugetul statului, motiv pentru care a fost an de an premiata pentru valoarea impozitelor platite, cat si pentru dinamica dezvoltarii si numarul de locuri de munca create. Dintre premii amintim: locul 1 in Topul Firmelor 2003 din municipiul Bucuresti; locul 1 in Topul Firmelor 2003 din Setorul 1 Bucuresti; locul 6 pe tara in Topul National al firmelor private 2003; locul 1 in Topul Firmelor 2004 din municipiul Bucuresti; locul 1 in Topul Firmelor 2004 din Sectorul 1 Bucuresti; locul 4 pe tara in Topul National al Firmelor Private.

    REVITAL face si munca de cercetare, fiind la curent cu noutatile aparute in domeniu din punct de vedere al teoriei si practicii. Doamna Carmen Saenciuc a deschis primul cabinet specializat in reflexoterapie din Romania dupa zece ani de studiu si dupa vizita a numeroase "oaze" ale medicinei neconventionale: Singapore, Malaezia, Thailanda, China, Rusia, Egipt, Uzbekistan si a numeroase centre din Europa Occidentala, unde reflexoterapia este foarte apreciata.

    Ar fi trebuit ca doamna Ursan Valeria din Braila sa se fi documentat la Registrul Comertului despre situatia financiara a societatii inainte de a face afirmatii calomnioase care prejudiciaza imaginea REVITAL, pentru care va raspunde in instanta. Este posibil ca doamna Ursan Valeria, in varsta de 70 de ani, sa fi fost recompensata material de cineva si folosita pentru a semna scrisoarea respectiva, avand in vedere ca nu a calcat niciodata in cabinetul Revital - Braila, de pe Strada Frumoasa nr. 16. Reclamatiile facute catre ITM si Garda Financiara s-au dovedit nefondate. Este regretabil ca o persoana de varsta doamnei, care in mod normal ar fi beneficiat cu succes de tratament reflexogen si terapeutic pentru intretinerea sanatatii si vitalitatii, s-a pretat la asemenea actiuni. Am fi preferat sa o avem pe doamna Ursan Valeria drept unul dintre miile de pacienti multumiti de serviciile Centrului de Sanatate REVITAL, decat sa ii cerem daune in instanta, pe care in mod cert le vom obtine.
  • ×