x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

01 Sep 2005   •   00:00

1 septembrie 2005

Druica Gheorghe, Barlad, jud. Vaslui:
"Am o pensie pentru limita de varsta cu vechime integrala de 43 de ani si 4 zile - conditii normale de munca. Am depus in august 2001 la Casa de Pensii Barlad doua cereri pentru recalcularea pensiei prin valorificarea grupei a II-a de munca, grupa de munca dovedita prin adeverintele: 3232/06.08.2001, eliberata de SC Rulmenti SA, pentru 1 an, 2 luni si 19 zile, respectiv, 14 ani, 10 luni si 29 zile, si 307/30.08.2001, eliberata de SC Agromec SA Zorleni, pentru 1 an si 10 luni."

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Intrucat adeverintele pentru dovedirea grupei superioare de munca au fost depuse dupa data de 1 aprilie 2001 (data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000), grupa de munca a influentat modificarea vechimii in munca, fara a modifica si cuantumul pensiei. La data de 28.04.2002, Casa Locala de Pensii Barlad a constatat ca la stabilirea initiala a drepturilor de pensie s-a strecurat o greseala, in sensul ca perioada in care domnul Druica a beneficiat de ajutor de somaj a fost luata in considerare la stabilirea bazei de calcul, desi nu trebuia. Astfel, prin stabilirea noii baze de calcul a pensiei - 01.12.1987-01.12.1992 - , baza de calcul initiala a fost translatata cu sase luni, cuantumul pensiei a scazut si s-a creat un debit in valoare de 6.439.138 lei aferent perioadei 01.08.1999-01.08.2002. Intrucat la momentul corectarii bazei de calcul a fost luata in considerare grupa a II-a de munca, pensia a fost recalculata in baza Legii nr. 3/1977, prin luarea in calcul a intregii vechimi in grupa a III-a de munca. Deoarece adeverintele privind grupa a II-a de munca au fost emise si depuse dupa abrogarea acestei legi, acestea nu au putut fi luate in calcul, astfel incat cuantumul pensiei s-a diminuat cu 75.000 de lei. Grupa a II-a de munca a fost valorificata in temeiul Legii nr.19/2000 prin decizia nr. 44718/02.12.2003, cuantumul ramanand, asa cum am mai precizat, neschimbat. Incepand cu luna ianuarie 2004, suma ramasa de recuperat din debitul constituit a fost scutita de plata in temeiul art. 1, alin. (1), din Legea nr.544/2003."

Ulmeanu Georgeta, Calafat, jud. Dolj:
"In 2003 am absolvit Colegiul de institutori - limba franceza. In 2004 am primit o catedra de opt ore. Dar doamna directoare nu a vrut sa-mi dea o ora suplimentara si nu indeplinesc norma de noua ore pentru a mi se face carte de munca (cu jumatate de norma). Mie, fiind platita cu ora, nu mi se opresc bani decat pentru sanatate si mi se opreste si un impozit, dar nu stiu pentu ce. Mai am o adeverinta de vechime cu patru luni, din luna mai 2004 pana in septembrie 2004, la o unitate privata. Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul in care as ramane insarcinata, as beneficia de concediu de maternitate. In caz contrar pot cotiza personal la Casa Judeteana de Pensii?"

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon Infoline - 021-250.91.11 pentru a va oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

DOBANDIREA CALITATII DE COMERCIANT
Orice persoana majora este capabila sa devina comerciant. Actele de comert incheiate de un minor, precum si cele incheiate de majorii fara capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa sunt nule.

Persoana majora cu deplina capacitate de exercitiu poate deveni comerciant daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
  • sa savarseasca fapte de comert;
  • sa savarseasca fapte de comert cu titlu de profesie, in mod obisnuit;
  • sa savarseasca fapte de comert in nume propriu, independent si pe riscul sau.

    Realizarea de fapte de comert in mod accidental nu confera persoanei care le savarseste calitatea de comerciant. Trebuie sa ne aflam in prezenta unei profesiuni, inteleasa ca o activitate exercitata in mod obisnuit de o persoana in scopul de a-si procura resursele necesare existentei. In plus, pentru a fi comerciant, persoana respectiva trebuie sa-si asume riscurile comertului sau.

    Mandatarii, gerantii nu devin comercianti, fiindca ei incheie acte pe seama si in contul altor persoane care suporta riscurile comertului.

    PERSOANE JURIDICE. Societatile comerciale dobandesc calitatea de comerciant la data constituirii lor, fara a fi nevoie sa realizeze efectiv o fapta de comert obiectiva. Prin inscrierea in obiectul de activitate a faptelor de comert dobandesc in baza legii calitatea de comerciant.

    Si alte persoane juridice au calitatea de comerciant: regiile autonome, societatile nationale, organizatiile cooperatiste.

    Regiile autonome se infiinteaza prin hotarare a Guvernului sau prin decizia organului administratiei publice locale si savarsesc o activitate de interes public. Societatile nationale prezinta particularitatea de a avea ca unic actionar statul si de a detine monopolul unei activitati economice. Organizatiile cooperatiste desfasoara o activitate de producere si desfacere de marfuri si de prestari de servicii, urmarind obtinerea de profit comercial. Pentru toate aceste persoane juridice, Legea nr.26/1990 prevede obligativitatea inregistrarii lor la Registrul Comertului. Calitatea de comerciant se dobandeste de la data infiintarii lor, in conditiile legii.

    Organizatiile non-profit nu au insa calitatea de comerciant si nu sunt inregistrate la Registrul Comertului. Acest lucru se explica prin faptul ca activitatea pe care o desfasoara nu urmareste un scop lucrativ. Legea permite insa acestor persoane juridice sa indeplineasca si fapte de comert, in masura in care profitul rezultat va fi utilizat pentru realizarea scopurilor si obiectivelor pentru care au fost infiintate.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • DRAGA REDACTIE
    LOCATARUL TURMENTAT

    Eu cui platesc intretinerea? Am nefericirea sa traiesc intr-un bloc in care exista si locatari. Locatarii sunt si proprietari. Proprietarii sunt, la randul lor, cetateni. Asta e ghinionul meu, ca sunt cetateni romani si se comporta ca atare. Adica de neinteles, ca sa ma exprim eufemistic. In blocul de care spuneam sunt doua asociatii de proprietari: una care exista, si una care nu exista. Si iata deja primul paradox. Mai departe incepe nebunia: timp de doi ani, adica pana in ianuarie 2005, asociatia care nu exista a functionat, iar asociatia care exista nu a functionat, pentru ca cea care nu exista n-a lasat-o. Iar eu, timp de doi ani, am platit intretinerea la asociatia fictiva. Initial, situatia mi s-a parut amuzanta. Pana a disparut interfonul si a inceput sa nu mai mearga liftul (precizare: stau la etajul zece). Iar cand au inceput sa vina aurolacii sa innopteze la casa liftului si sa-si mai faca si nevoile acolo, nu m-am mai amuzat deloc. Ba chiar m-am enervat, mai ales cand am constatat ca plateam la intretinere mai mult decat consumam. Brusc, mi-am dat seama ca nu am pe cine sa trag la raspundere, pentru ca asociatia la care imi achitam darile nu exista, de drept... Si acum, ca sa nu para literatura tot ce am spus, sa explic faptele: la data de 19.12.2002, la initiativa majoritatii proprietarilor de pe scara A a blocului 23, de pe strada Barbu Lautaru nr. 8, s-a constituit, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, Asociatia Bloc 23 Scara A. Adica s-au separat scarile. Prin mecanismul legii, vechea asociatie (Bloc 23 Scara A+B) a devenit nula de drept ca atare, ea urmand sa functioneze doar pentru proprietarii de pe scara B. Asa ar fi trebuit sa fie, dar n-a fost asa. O parte din cei care semnasera de separare s-au razgandit si nu au mai recunoscut asociatia pe care o infiintasera. Iar vechea asociatie a refuzat sa predea actele. Politia a fost sesizata dar n-a intervenit. A mai fost sesizata o data. Si inca o data... Asta pana in ianuarie 2005 cand furnizorii au trimis, in sfarsit, facturile la asociatia care exista de drept. A urmat un adevarat "razboi civil", cu excremente plantate in fata apartamentelor din tabara "legalistilor", cu urina pe usi, cu avizierul spart in nenumarate randuri etc... In paralel, asociatia inexistenta continua sa incaseze bani de la o parte din proprietarii scarii A. Fara facturi, evident, caci ele vin pe adresa asociatiei de drept. Primaria Sectorului 1 stie, Sectia 4 de Politie stie. Cea dintai s-a implicat de nu s-a vazut, iar in cele din urma a spus ca problema e de competenta Justitiei. Politia a fost la fel de prompta:

    - Domnule comisar-sef - i-am spus, intr-o discutie telefonica, comandantului sectiei 4 - se afla, la dumneavoastra din 2002 un dosar despe o asociatie de proprietari care incaseaza ilegal bani de la locatari.

    - Dar de unde stiu eu care asociatie este legala si care nu? - m-a intrebat el, dovedind ca stia de dosar.

    - Simplu (am incercat eu s-o dau pe logica). Daca doua persoane isi declara aceeasi identitate, nu le cereti buletinele? Asa si cu asociatiile: le cereti actele.

    - Dar amandoua au acte.

    - Si nu stiti sa faceti deosebirea dintre un buletin bun si unul fals sau expirat?... Iar daca eu imi pun haine de politist, inseamna ca sunt politist? Si daca nu sunt, nu ma aresteaza nimeni pentru port ilegal de uniforma?

    - E-e, nu-i chiar asa...

    - Ba chiar asa este. Si oricum ai lua-o, o persoana sau o institutie care incaseaza bani in mod ilegal comite o infractiune. Cel care comite o infractiune se numeste infractor. Iar dumneavoastra, care cunoasteti cazul, mi se pare ca-l tolerati...

    Discutia s-a intrerupt aici, pentru ca domnul comisar sef Marinescu a fost chemat urgent la o sedinta. As fi vrut sa-i mai spun ca subsolul tehnic al blocului e ocupat abuziv de un locatar care si-a facut acolo depozit de piese auto, carburanti si mai stiu eu ce... Dar toate acestea le cunostea, desigur, din dosarul nr. 520.229, la care "se lucreaza", din 2002. Sunt curios ce va zice dl. comisar-sef, daca ar izbucni, doamne fereste, vreun incendiu sau, si mai rau, s-ar declansa vreo explozie. Despagubeste Politia? Sau Primaria Sectorului 1? Dumneavoastra ce credeti, domnule ministru Blaga? Dar dumneavoastra, domnule primar Chiliman? Si, intrucat sunt unul dintre cei care va asigura lunar salariile, imi mai permit, respectuos, inca o intrebare: eu cui platesc intretinerea? Sunt convins ca mi-ati putea da raspunsul in mai putin de doi ani. Lecturarea cu atentie a unei hotarari judecatoresti dureaza cam cinci minute... (Miron Manega)
    ×