x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

23 Aug 2005   •   00:00
Scrisori

23 august 2005

Contractul de transport


In doctrina s-au dat diverse definitii ale contractului de transport in functie de obiectul pe care acesta il are in vedere si anume transportul de marfuri, calatori sau bagaje. Unii autori au dat o definire generala a contractului de transport, care include toate cele trei categorii de transporturi (marfuri, calatori si bagaje). Intr-o astfel de viziune Contractul de transport este definit ca fiind acel contract prin care o persoana (fizica sau juridica), numita caraus, se obliga, in schimbul unui pret ce reprezinta taxa sau tariful de transport, sa transporte pana la destinatie, intr-un anumit termen, calatorii si bagajele lor, sau sa transporte, pazeasca si sa elibereze destinatarului, marfurile sau bagajele ce i-au fost incredintate in acest scop.

TIPOLOGIE. Contractul de transport de marfuri isi gaseste reglementarea si in Codul comercial in art. 413-441, iar contractul de transport maritim de marfuri si calatori, in art.557-600, sub denumirea de contract de incheiere.

Caractere juridice ale contractului de transport reies chiar din definitia generala data acestuia mai sus. Aceste trasaturi esentiale sunt:
a) Contractul de transport este un contract bilateral, deoarece se incheie intre doua parti. Contractul se mai poate numi si sinalagmatic intrucat prin incheierea sa da nastere la obligatii reciproce de ambele parti contractante si anume: carausul se obliga sa transporte dintr-un loc in altul marfurile, calatorii sau bagajele, iar expeditorul sau calatorul are obligatia sa plateasca pretul transportului.
b) Contractul de transport este un contract cu titlu oneros, deoarece fiecare parte contractanta urmareste obtinerea unei contraprestatii in schimbul obligatiei asumate, si anume carausul transporta lucrurile in schimbul unui pret.
c) Contractul de transport este un contract comutativ deoarece partile cunosc intinderea obligatiilor pe care si le asuma chiar din momentul incheierii contractului, spre exemplu: in contract se stipuleaza exact suma ce reprezinta pretul transportului.
d) Contractul de transport de persoane este un contract consensual, deoarece el se incheie valabil prin simplul consimtamant al partilor, insa dovada incheierii lui se face printr-un inscris (biletul sau legitimatia de calatorie).
e) Contractul de transport de marfuri este un contract cu caracter real, deoarece pentru incheierea sa valabila, o data cu consimtamantul partilor, trebuie sa fie predate si marfurile care urmeaza sa fie transportate de catre caraus.

FORMA. Desi contactul de transport se poate incheia prin simplul acord de vointa al partilor, este necesara forma "ad probationem", adica forma scrisa, pentru a se putea face dovada incheierii lui (scrisoare de trasura, bilet sau legitimatie de calatorie etc.).

Forma, continutul, precum si denumirea documentelor de transport variaza de la o categorie la alta de transport, de exemplu:
- scrisoare de trasura in transporturile pe cale ferata si fluviale;
- scrisoare de transport aerian;
- conosament in transportul maritim etc.

Pentru fiecare expeditie se intocmeste un singur document de transport, prin care face dovada incheierii si a continutului contractului de transport.

Stefanica, Dutu & Asociatii, societate de avocati

RASPUNSURI
  • Gheorghe Ion, Brasov: "Sunt pensionar si port livret de economii CEC, la purtator de suma simbolica, din anul 1948. Am incercat sa lichidez CEC-ul la Agentia CEC Brasov. Am fost indrumat la sucursala BNR Brasov unde m-au trimis la sediul BNR Bucuresti insa nici acolo nu am reusit. Doresc informatii despre cum as putea sa lichidez acest CEC".
    RASPUNS: ne-am interesat pentru dumneavoastra la Casa de Economii, Cecuri si Consemnatiuni de unde am aflat ca, prin Decretul nr. 224/1 emis in septembrie 1948, de infiintare a CEC, "depunerile pe livretele de economii si depozitele de orice fel, nereclamate timp de 30 de ani, se prescriu in folosul CEC, impreuna cu dobanzile lor. In toate cazurile, termenul de prescriptie incepe din ziua in care s-a facut ultima depunere sau restituire. Astfel, libretul pe care il aveti din anul 1948 nu mai are decat valoare istorica.

  • Popescu I. Elena, comuna Barbuletu, Dambovita:
  • "As dori sa stiu unde ma pot duce pentru a ma trata prin acupunctura de boli intalnite in lobul urechii. Am citit in Jurnalul National despre astfel de acupuncturi facute de doctorita Liana Comsa si as vrea adresa exacta a cabinetului, unde o pot gasi pe doctorita si pretul tratamentelor. Si eu sufar de anumite boli".
    RASPUNS: Pe doamna doctor Liana Comsa, medic primar medicina generala, competenta acupunctura si homeopatie, o puteti gasi la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie cu adresa in strada Visarion nr. 4-6, sector 1, Bucuresti, telefon: 021-212.79.06 sau 021-212.79.03.

  • Iamandu Spirica:
  • "Am doua fete cu handicap gradul II si vreau sa devin insotitorul lor insa de la primarie mi se spune ca nu se poate. Este corect? Ce sa fac?"
    RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am aflat ca "dreptul la asistent personal il au persoanele incadrate in gradul 1 de handicap care au mentionat pe certificat acest lucru. Persoanele incadrate in gradul de handicap accentuat (2) nu au dreptul la asistent personal.

  • Gavrila A., Brasov:
  • "Socrul meu a suferit acum trei ani un infarct si ca atare urmeaza un tratament prescris de medicul cardiolog. De cateva luni reteta compensata prescrisa de medicul de familie este insotita de tichetele participante la programul «Inimi pentru inimi» (tichete primite de la medicul cardiolog). Problema este urmatoarea: reteta este de la Casa de Sanatate a transportatorilor, nu de la Casa Nationala de Sanatate si in fiecare luna trebuie sa caut farmacii care sa elibereze retete de la Casa Transportatorilor si care sa lucreze totodata si cu acest program. Retetele din lunile iunie si iulie nu le-am putut cumpara pentru ca nu am gasit o farmacie care sa accepte reteta socrului meu de la Casa Transportatorilor si tichetele respectivului program. Am gasit o singura farmacie care elibera retete de la Transportatori, dar care nu lucra cu programul «Inimi pentru inimi». Intrebarea si rugamintea mea este: cum pot afla care farmacii din Brasov elibereaza retete de acest gen, fara sa fiu nevoita sa bat in fiecare luna la usa farmaciilor si sa capat raspunsul: «incercati in alta parte»."
    RASPUNS: Singura varianta ar fi sa va adresati la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a afla care farmacii din Brasov elibereaza retetele de care aveti nevoie. Datele de contact sunt: B-dul Mihai Kogalniceanu 11, Brasov, telefon: 0268-322.011, fax: 0268-322.829, Tel Verde: 0800.800.978.

  • Dobra Marian, Bucuresti:
  • "Locuiesc intr-un bloc cu o singura scara. Blocul are 65 de apartamente, este contorizat, iar fiecare apartament plateste apa conform consumului indicat de contor. La intretinerea pe o luna fiecare apartament a platit in plus 1 metru cub de apa calda si 1,5 metri cubi de apa rece. Administratia spune ca acestea sunt pierderile din retea - 30%. Este legal ca intretinerea sa fie incarcata la fiecare apartament cu 50.000 lei la apa calda si 24.000 lei la apa rece?"
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat, "Hotararea Consiliului General nr. 41/14.02.2002, Anexa 1 - Regulamentul privind contorizarea consumurilor de apa rece, apa calda menajera si caldura in apartamentele din cadrul Asociatiilor de locatari/proprietari din Municipiul Bucuresti - art.5 reglementeaza modul de calcul al pierderilor din retea. Diferentele dintre suma contoarelor pe apartament si contorul de bransament sunt considerate pierderi pe parti comune si se repartizeaza proportional cu cota indiviza (conform Hotararii de Guvern 400/2003, modificata prin Hotararea de Guvern nr. 1386/2003). In orice situatie, Adunarea Generala trebuie sa aprobe modalitatile de calcul".

  • Muceru N. Ileana, Dambovita:
  • "In noaptea de 1 iulie mi-a ars casa cu toate bunurile, casa nefiind asigurata. Ma adresez dvs. pentru a-mi scrie catre cine ma pot adresa pentru a lua masuri care sa-mi faciliteze existenta."
    RASPUNS: Singura solutie este sa va adresati primariei de care apartineti.

  • Panaitescu Nicolae, jud. Valcea:
  • "Avem certificate de actionar la o societate si din 12.08.1996 si pana astazi, aceasta societate nu a fost capabila sa ne onoreze si pe noi, pensionari si bolnavi, cu un leu dividente ca alte societati comerciale. Puteti sa ne indrumati in aceasta situatie?"
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat, poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru ele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

  • Diaconu Elena, Bucuresti:
  • "In urma recalcularii, primesc pensia cu 900.000 lei mai putin (decizia nr.34207/ 28.02.2005). M-am adresat cu cerere inregistrata la MAI nr. 5494 pentru acte de vechime si la MAN cu cererea nr. 10116, la data de 24.03.2005. Am facut mai multe sesizari, dar nu am primit nici un raspuns. Cui sa ma adresez?"
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon Infoline - 021 - 250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare.
    ×