x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 4 septembrie 2006

Scrisori - 4 septembrie 2006

04 Sep 2006   •   00:00
Apreutesei Nicoleta, Pascani:
"Potrivit Hotararii Consiliului Local Pascani nr. 29/22.02.2006 - drebransarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice se poate face numai la nivel de scara, si doar daca toti locatarii de pe acea scara se debranseaza de la agentul termic si fac dovada achitarii debitului la zi fata de regie. Hotararea aceasta, luata din luna februarie a anului in curs, tocmai atunci cand facturile catre Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani au explodat, in sensul ca au venit facturi intre 400 si 500 RON si chiar depasind aceasta suma la un apartament de doua camere. Ca iarna aceasta a fost grea este foarte adevarat, numai ca temperatura locuintei mele a fost sub 17 grade, cauza din care s-a desprins tencuiala de pe pereti, iar mama mea, o persoana de 70 de ani, s-a imbolnavit in repetate randuri. Apa calda menajera este sub 20 de grade, mai exact platesc apa rece in contul apei calde, pe buzunarul meu. Mai mult, facturarea s-a facut incorect, in sensul ca nu s-a tinut cont de faptul ca apartamentul meu are doi pereti exteriori asigurand izolarea termica a celorlalte apartamente. Pe temeiul acestei hotarari luate de Consiliul Local, Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani mi-a refuzat cererea de reziliere a contractului individual pe care il am cu acest agent termic. In solicitarea de reziliere a contractului eu am mentionat ca nu mai am posibilitatea financiara de a achita contravaloarea facturilor aferente energiei termice consumate. Dar cum ramane cu ceilalti locatari din bloc si din alte blocuri din orasul Pascani, care s-au debransat pana acum? Nu inteleg de ce mie mi se ingradeste libertatea de a consimti liber renuntarea la agentul termic. Ce pot face din punct de vedere legal pentru a-mi rezolva acesta problema?".

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat "in masura in care considerati abuziva si nelegala hotararea Consiliului Local privind conditiile in care se poate face debransarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, puteti sa o atacati in Contencios administrativ, solicitand anularea acesteia. Cu privire la calitatea serviciilor furnizate puteti face o sesizare la furnizorul de servicii, protectia consumatorului sau puteti solicita verificarea instalatiei comune si a celei din apartamentul dumneavoastra pentru a vedea daca tevile sunt infundate si colmatate".

Ilie Panaite, Ilfov:
"As dori foarte mult sa lucrez in strainatate, dar nu stiu cum sa fac, pentru ca nu am gasit astfel de informatii si nu stiu cui trebuie sa ma adresez. Trebuie cumva sa merg la Ministerul Muncii?".

RASPUNS: Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa se inregistreze in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de fiecare solicitant. De asemenea trebuie avut in vedere ca va fi necesar sa participe la selectii, efectuarea controlului medical, legalizari si traduceri de acte. A pleca la lucru in strainatate mai presupune ca persoana in cauza sa cunoasca faptul ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte, care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, control medical, cheltuieli de transport etc. Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minimum urmatoarele documente: copie de pe buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minimum sase luni de la data depunerii dosarului; copie de pe pasaport, cu o valabilitate de minimum sase luni; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos sau ca nu figurati in evidenta cu boli cronice, in original; cazier judiciar cu o valabilitate de 30 de zile, original; copie de pe certificatele de calificare sau absolvire, legalizat la notariat; copie de pe carnetul de munca sau declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti carnet de munca, legalizata la notariat; curriculum vitae, fisa personala, care va fi o pagina dactilografiata cu date personale; dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, din care sa rezulte ca nu are interdictie legala de a parasi localitatea sau alte limitari ale executarii dreptului de libera circulatie in alte tari. Daca angajatorul strain va dori si alte documente, solicitantul de locuri de munca trebuie sa le depuna, el va fi anuntat de agentul de ocupare. Pentru a pleca la munca in strainatate, puteti apela la o firma care se ocupa de intermedieri de agest gen sau o puteti face prin Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca cu adresa in Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon telefon: 021-315.88.44, 021-312.46.70, 021-312.91.55.

Maria Teodosiu, Bucuresti:
"Se mai pot face cereri de restituire a proprietatii, ca nu am mai citit nimic in presa despre acest lucru si noi suntem direct interesati".

RASPUNS: Termenul-limita de depunere a cererilor a fost decembrie 2005, deci nu se mai pot depune si nici nu vor mai fi luate in considerare astfel de cereri. Pentru detalii va indrumam catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor cu adresa in Calea Floreasca 202, telefon: 231.54.21.

CREDITUL IPOTECAR SI GARANTAREA LUI
Potrivit Legii nr. 190/1999, creditul ipotecar pentru investitii imobiliare desemneaza acel tip de credite acordate de institutii financiare autorizate, destinat sa finanteze construirea, cumpararea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala.

Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare se acorda pe o perioada de minimum cinci ani pentru persoanele juridice si de minimum 10 ani pentru persoanele fizice, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita in mod expres acordarea creditului pentru o perioada mai scurta.

Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare va fi garantat prin ipoteci sau privilegii asupra imobilului teren sau constructii - pentru care se acorda creditul. Pana la rambursarea integrala a creditului, imobilele ipotecate vor putea fi instrainate numai cu acordul prealabil al creditorului ipotecar. Contractele incheiate cu nerespectarea acestei dispozitii sunt lovite de nulitate absoluta.

Pot acorda credite ipotecare bancile, Agentia Nationala pentru Locuinte, Casa de Economii si Consemnatiuni si alte institutii financiare abilitate prin lege, inclusiv fondurile ipotecare. Institutiile financiare autorizate se afla sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei si sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare cu privire la activitatea emiterii de obligatiuni. Institutiile financiare autorizate sunt supuse controlului institutiilor abilitate prin lege. Pot beneficia de credite ipotecare persoanele fizice care au cetatenia romana si domiciliul in Romania si persoanele juridice romane care au ca obiect de activitate construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa, industriala sau comerciala, precum si persoanele juridice romane care doresc sa construiasca locuinte de serviciu sau de interventie pentru salariatii lor.

CLAUZE OBLIGATORII. Cu cel putin 10 zile inainte de semnarea contractului de credit ipotecar imprumutatorul va pune la dispozitie imprumutatului o oferta scrisa care va cuprinde toate conditiile contractului, precum si termenul de valabilitate a acestuia. Suma creditului acordat poate fi prevazuta in contractele de credit ipotecar in lei sau intr-o valuta liber convertibila si va fi pusa la dispozitie beneficiarului de credit ipotecar esalonat sau integral, plata facandu-se direct catre vanzator in cazul cumpararii unui imobil sau catre constructor in celelalte cazuri.

In cazul in care lucrarile pentru care s-a acordat creditul ipotecar vor fi efectuate in regie proprie de catre beneficiarii acestuia, sumele de bani se vor transmite acestora conform unui plan de finantare stabilit prin contract. Este interzisa conditionarea acordarii unui credit ipotecar de obligatia beneficiarului creditului de a cumpara sau de a subscrie valori mobiliare ale imprumutatorului, indiferent sub ce forma. Imprumutatii au dreptul de a rambursa anticipat creditul primit, in conditiile stabilite de parti prin contractul de credit ipotecar. In sarcina imprumutatului vor fi puse numai cheltuielile aferente intocmirii dosarului si constituirii ipotecii.

CESIUNE. Creantele ipotecare si privilegiate conform Codului civil, care fac parte din portofoliul unei institutii financiare autorizate prin lege, pot fi cesionate unei alte institutii de acelasi tip ori unor alte institutii autorizate sa administreze portofolii de creante ipotecare si sa emita valori mobiliare pe baza acestora. Cesiunea de creante ipotecare si privilegiate este o operatiune de investitii financiare care poate avea ca obiect creante ipotecare sau privilegiate individuale ori portofolii de creante care prezinta caractere comune sub aspectul naturii, originii si riscurilor lor. Caracterele comune vor fi stabilite prin contractul de cesiune de creanta. Indiferent de tipul institutiei cesionare, contractul de credit ipotecar din care a rezultat creanta ipotecara sau privilegiata si fiecare dintre contractele de garantie aferente isi pastreaza calitatea de titlu executoriu.

ASIGURARE. Imprumutatul va incheia un contract de asigurare privind bunurile ipotecate, valabil pe toata durata creditului ipotecar. In contractul de asigurare imprumutatorul va figura ca beneficiar al politei de asigurare. In cazul in care despagubirile acordate vor depasi valoarea creditului ipotecar ramas de rambursat si a celorlalte sume datorate imprumutatorului, diferenta se cuvine beneficiarului creditului sau mostenitorilor acestuia. Primele de asigurare vor fi achitate de catre imprumutat, o data cu rambursarea ratelor privind creditul ipotecar primit.

In cazul in care imprumutatul este o persoana juridica, acesta va trebui sa incheie un contract de asigurare pentru riscul nefinalizarii constructiilor pentru care s-a acordat creditul ipotecar, beneficiarul fiind imprumutatorul.

NEPLATA. In cazul intarzierii la plata, imprumutatorul va trimite beneficiarului imprumutului o notificare prin scrisoare recomandata, prevenindu-l asupra consecintelor incalcarii contractului de credit ipotecar. In cazul in care, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii, beneficiarul creditului nu executa obligatiile, contractul de credit ipotecar se considera reziliat de plin drept si intreaga suma a ratelor de credit cu dobanzile aferente devine exigibila. Contractul de credit ipotecar, precum si garantiile reale si personale subsecvente constituie titluri executorii, urmand sa fie investite cu formula executorie de catre instanta locului unde este situat imobilul. Executarea debitorilor se va face fara conditionarea ei de atribuirea unui alt spatiu de locuit.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
×