x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

08 Ian 2007   •   00:00
Scrisori
  • Costache Elena, Buzau: "Sunt gravida in sapte luni si in momentul de fata vreau sa intru in concediu prenatal. Va rog sa-mi spuneti valoarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si ce se va schimba in acest an. Eu urmeaza sa nasc in doua luni si vreau sa stiu. Va multumesc."
    RASPUNS: Incepand de la data de 1 ianuarie 2007, in conformitate cu prevederile OUG. nr. 148/2005, parintii pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in valoare de 600 de lei. Se va modifica alocatia de stat pentru copii, de la 24 de lei la 200 de lei pentru copiii pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap. Daca va intoarceti la serviciu pana la varsta de 2 ani a copilului, veti primi stimulentul in valoare de 100 de lei si nu de 300 de lei ca anul trecut."

  • Caplescu Pavel, Drobeta Turnu- Severin:
  • "Problema mea este ca din anul 2005 caut adresa fostei mari intreprinderi bucurestene ICMB (TCMB), la care am lucrat prin anii 1963-1965 ca maistru constructor la Grupul de Santiere Turnu-Magurele. De aici, eu vreau sa obtin o adeverinta cu sporurile salariale neconsemnate in cartea de munca, necesara pentru recalcularea pensiei. Va rog sa ma indrumati."
    RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurile cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi in mod automat salariul minim pe economie.

  • Constantinescu P. Florenta, Orsova:
  • "Am 55 de ani, sunt pensionata anticipat si am o pensie sub 200 RON. De la data de 18.06.1006 sunt vaduva. Sotul meu a avut o pensie militara. Am auzit ca as putea renunta la pensia mea si as primi jumatatea din cat a fost pensia sotului meu pana la data decesului. Daca acest lucru este adevarat, atunci as putea beneficia de la data de 01.01.2007 de acel ajutor lunar fix in valoare de 90 RON? Va rog sa-mi spuneti ce pot face in cazul meu si unde sa ma adresez."
    RASPUNS: Intr-adevar, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege potrivit caruia, incepand de la 1 ianuarie 2007, in cazul decesului unui pensionar, sotul supravietuitor va beneficia de o pensie de urmas in valoare fixa de 90 RON, in cazul asiguratilor din sistemul public, si de 34 RON in situatia celor din agricultura, daca veniturile sale sunt sub o anumita limita. Referitor la faptul daca dumneavoastra ati putea sa renuntati la pensia pe care o aveti in prezent si sa primiti jumatate din pensia avuta de sot pana in momentul decesului, va rugam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii din Orsova sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a primi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Necula Ion, Turnu-Magurele:
  • "Am unele probleme legate de imobilul in care locuiesc. In cazul meu, Prefectura judetului Teleorman sustine ca art. 10 din OUG nr. 27/30.04.2005, HGR nr. 1095/2005 si titlul al VII-lea al Cancelariei primului-ministru publicate in Monitorul Oficial nr. 653/ 22.07.2005 nu-mi solutioneaza problema. In consecinta, as dori sa ma adresez forurilor internationale in materie ale Uniunii Europene pentru a-mi rezolva aceste probleme. Va rog mult sa-mi dati o adresa. Va multumesc."
    RASPUNS: Iata adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO): Monsieur le Greffier de la Cour Euro-peenne des Droits de l’Homme, Conseil de l’Europe F-67075 STRASBOURG CEDEX, tel: 33(0)3.88.41.20.18, fax: 33(0)3.88.41.27.30.

    Iancu Petre, Bucuresti: "Sunt pensionar si veteran de razboi si am dreptul in fiecare an la mai multe bilete de tren gratuite. Am inteles ca din 2007 ar fi posibil sa primesc contravaloarea acestora in bani. Este adevarat si, daca da, unde ma pot adresa?"
    RASPUNS: Da, din 2007 batranii care nu folosesc documentele de transport acordate de Casa Nationala de Pensii vor primi contravaloarea lor in bani. Pentru mai multe informatii va rugam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a primi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Popa Mirela, Craiova:
  • "Doresc un raspuns la problema mea. Mi-a expirat permisul de conducere la data de 05.05.2002. Am avut motive personale si de aceea nu mi-am schimbat permisul in acest timp. Acum am inceput demersurile pentru schimbarea lui si am aflat ca s-a emis o hotarare cum ca s-ar fi prelungit valabilitatea lor inca cinci ani. Este adevarat?
    RASPUNS: Actele necesare in cazul preschimbarii permisului de conducere sunt: actul de identitate (carte de identitate, buletin de identitate sau carte de identitate provizorie, in original si copie); fisa detinatorului permisului de conducere, completata prin dactilografiere; permisul de conducere care trebuie preschimbat si copie; chitanta de plata reprezentand contravaloarea permisului de conducere (CEC); fisa medicala pentru conducatorii auto, completata la policlinica (daca permisul de conducere este in termenul de valabilitate, aceasta fisa nu este necesara); in cazul schimbarii numelui, copie de pe certificatul de casatorie sau hotararea judecatoreasca definitiva de divort etc. Pentru mai multe informatii, va rugam sa va adresati la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vechiculelor al Municipiului Bucuresti, din Strada Logofat Udriste Nasturel nr. 9-11, Sector 3, luni-joi, intre orele 08:00 si 20:00, vineri intre orele 08:30 si 16:30; sambata intre orele 08:00 si 12:00, sau la Politia Rutiera din Craiova.

    AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Apelez la dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat, deoarece nu mai stiu ce trebuie sa fac pentru a pune capat unor comportari pe care eu le consider abuzive. Bunicii mei, Pusta Gheorghe si Tanta, in varsta de 92 de ani si respectiv 87 de ani, pensionari si bolnavi, sunt chiriasi in case nationalizate si urmeaza sa fie evacuati. Locuiesc intr-o garsoniera dintr-un imobil situat in Brasov, Strada Sirul Livezii numarul 24, imobil care dupa patru ani de procese a fost restituit prin Decizia Curtii de Apel Brasov proprietarilor. Desi statul este vinovat pentru toate necazurile lor, deoarece nu si-au intabulat corect dreptul de proprietate, acum cand sunt in pragul disperarii continua sa-i ameninte si sa-i hartuiasca. In loc sa-i ajute sa gaseasca solutii, asa cum s-au laudat la Audienta Radio din data de 12.12.2006, le cere sa le plateasca si chirie pe perioada 1996, atunci cand le-a vandut apartamentul, pana in prezent, adica suma de 2119,68 lei. Toate acestea, desi din hotararile instantelor rezulta clar ca au vandut fara sa aiba calitatea de proprietari. In plus, bunicii mei si-au platit corect si la timp impozitele ca proprietari in aceasta perioada. Au cerut o alta locuinta primarului si RIAL-ului si in loc de raspuns au primit factura pentru chirie fara sa li se trimita un contract de inchiriere pentru siguranta zilei de maine. Atunci cand s-a prezentat bunicul meu la casieria RIAL din Strada Cuza Voda numarul 29, la data de 11.12.2006, a fost amenintat ca ar fi bine sa stea la azilul de batrani din comuna Noua. Probabil ca au de gand sa-i arunce in strada sau sa-i cheme in judecata, ca parca nu ar fi ajuns cat au patimit pana acum. In situatia lor sunt si alte 14 familii din imobil, oameni in varsta, pensionari cu pensii de mizerie. Cu toate ca eu locuiesc cu parintii, incercam sa-i aducem la noi, dar se despart greu de casa in care si-au investit economiile de o viata de munca, dar mai ales se tem sa se indeparteze de locul lor de veci din cimitirul central Brasov. Va rog mult sa ma ajutati sa determin organele locale sa-i lase in pace, acum, cand sunt atat de batrani si de bolnavi. "
    Cosmin Morariu
    Bucuresti

    APEL
    "Am 32 de ani. Sunt bolnav de leucemie acuta promielocitara si, ca sa ma mai pot bucura de lumina zilei de maine, trebuie neaparat sa fiu supus unei operatii de transplant de maduva osoasa. Cum se stie, astfel de operatii nu se fac la noi in tara, ci doar in strainatate. De aceea, am nevoie urgenta de bani. Ii rog pe toti acei de buna-credinta care vor citi apelul meu disperat sa ma ajute cu cat pot. Orice suma conteaza, orice ajutor de la cei cu sufletul mare si nepasatori in fata unei lovituri date de viata. Ganditi-va ca dvs. ati putea sa ma ajutati sa ma nasc a doua oara.
    Pentru donatii exista urmatoarele conturi:
  • RO 62 BTRL04401201821355XX - ROL,
  • RO 11 BTRL04404201821355 - EURO,
    deschise la Banca Transilvania, si conturile:
  • RO10RNCB0077062100140001 - ROL
  • RO80RNCB0077062100140002 - EUR,
    deschise la Banca Comerciala Romana.
    Puteti sa-mi trimiteti bani si prin mandat postal, la adresa Str. Valea Oltului nr. 139-141, bl. H, et. 1, ap 28, Sector 6. Pot fi contactat la telefoanele: 0723-58.32.28; 0726-67.25.11. Va multumesc din suflet!"
    Stegaru Ionel Elvis
    Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul cazul să-i conducere