x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

23 Mar 2005   •   00:00

24 MARTIE 2005
Staicu Stefania, Bucuresti:
"Fiica mea, in varsta de 24 de ani, a nascut anul trecut o fetita care are acum 6 luni. Doresc sa stiu daca fata mea poate beneficia de indemnizatie tinand cont de faptul ca este studenta. De la Casa de Pensii ni s-a spus ca nu are dreptul deoarece nu are cele zece luni de vechime necesare, insa la o emisiune radiofonica am auzit ca anii de facultate se considera vechime in munca si ca ar putea primi acea suma".

RASPUNS: Intr-adevar, facultatea este considerata vechime in munca, dar pentru ca o persoana sa poata beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani trebuie sa aiba facultatea terminata si licenta luata.

Branduse Petru, Arad:
"Sunt ospatar din anul 1972, absolvent al scolii comerciale Arad, actualmente pensionar de boala din 1990, cu o pensie de un milion. Am suferit unele evenimente mai ciudate, am fost victima unor erori si am fost internat la psihiatrie, iar in cele din urma pensionat. Am 49 de ani, sunt casatorit si am doi copii. Acum imi gasesc foarte greu de lucru din cauza bolii dar si a varstei. Poate imi dati o solutie sa pot pleca in strainatate sa lucrez ca ospatar, mentionez ca vorbesc curent limba germana".

RASPUNS: In vederea plecarii la munca in strainatate trebuie, in primul rand, sa va inscrieti in banca de date a Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca (OMFM) cu sediul in Strada Valter Maracineanu numerele 1-3, Sector 1, Bucuresti. Trebuie sa stiti ca va trebuie un fond minim banesc pentru a va acoperi cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, teste, control medical, participari la selectii, cheltuieli de transport. Pentru a putea sa lucrati in strainatate trebuie sa depuneti personal la OMFM un dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente: copie de pe buletin (cu o valabilitate de minimum 6 luni); copie de pe pasaport (cu o valabilitate de minimum 6 luni); cazier judiciar sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti antecedente penale; copie de pe actele de studii si certificatele de calificare absolvite - legalizate la notariat; copie de pe cartea de munca (toate paginile scrise) sau declaratie pe propria raspundere ca nu aveti carnet de munca - legalizata la notariat; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos si ca nu figurati in evidenta cu boli cronice; curriculum vitae (modelul se afla la sediul Oficiului); fisa personala (modelul se afla la sediul Oficiului); 1 fotografie tip pasaport. Dupa ce veti fi inregistrat in banca de date si daca conditiile dumneavoastra corespund cu cerintele solicitate de angajator, vor fi instiintate de OMFM sa se prezinte la selectiile si preselectiile organizate in cooperare cu ambasada tarii din Romania si reprezentantii angajatorilor straini.

Irina Mirodone:
"Am si eu o intrebare referitoare la baza de calcul a concediului medical. Luna aceasta ar trebui sa merg la serviciu, dar problemele de sanatate ma obliga sa imi iau concediu medical in continuarea celui de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani fara a mai merge la scoala. Indemnizatia mea de maternitate a fost stabilita in februarie 2003 ca fiind 85% din salariul meu. Intrucat lucrez in invatamant si salariul era mic, am cotizat sase luni (patru luni o suma fixa, iar doua luni o suma minima) suplimentar pentru ca indemnizatia de maternitate sa fie mai mare. Am inteles ca din aceasta mi se opresc asigurari sociale. Intrebarea mea e care este baza de calcul pentru concediul medical?".

RASPUNS: Pentru a afla ceea ce va intereseaza trebuie sa mergeti la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii, daca sunteti din Bucuresti. Adresa acesteia din urma este: Strada Latina 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11.

Trifan Elena:
"Sunt pensionara, cu decizia 166131 din 15.09.2004, si am pensie pentru limita de varsta si vechime integrala. In urma calcularii pensiei, mi s-a stabilit un punctaj de 1,23360, deci o pensie de 3.403.898 lei. Deoarece colegii mei pensionati in anii anteriori si 1998, 2000, 2001, colegi ce au lucrat pe un post similar si cu un salariu similar cu al meu, au o pensie de cel putin 4.000.000 de lei, m-am adresat Casei de Pensii a Sectorului 5 si am cerut eliberarea buletinului de calcul. Mentionez ca intre anii 03.07.1970-01.04.2001 am fost incadrata in grupa a II-a de munca, iar intre anii 01.04.2001-01.08.2004, in conditii deosebite de munca. In urma eliberarii buletinului de calcul am constatat ca in perioada 01.11.1976-01.04.2001 mi s-a luat in calcul la stabilirea drepturilor de pensie salariul de baza din cartea de munca, nu suma contributiva ca in anii 01.04.2001-01.08.2004. Deoarece art. 78 pct. 1 din Legea 19/2000 arata ca «numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile», va rog frumos sa-mi spuneti daca pensia mi-a fost calculata corect".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Drepturile de pensie nu ar putea fi comparate decat in situatia in care elementele pe baza carora acestea au fost determinate ar fi identice (anul de nastere, anul deschiderii drepturilor de pensie, vechimea in munca, anii care au facut parte din baza de calcul, perioada de contributie la pensia suplimentara, veniturile salariale utilizate la calculul pensiei). Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata, decizia emisa de casa teritoriala de pensii poate fi contestata la instanta judecatoreasca competenta in a carei raza teritoriala se afla domiciliul asiguratului, in termen de 45 de zile de la comunicare. Decizia casei teritoriale de pensii, necontestata in termen, este definitiva".

Gheorghe Constantin, Dascalescu C., Stancu R., Preoteasa C., Barbu G., Ramnicu-Valcea:
"Suntem 200 de angajati ai unei firme care nu ne-am primit salariile. De asemenea, nu ne-a fost trecuta vechimea in cartea de munca. Nu vrea nici sa ne dea in somaj. Noi vrem sa primim banii pe concediul de odihna din 2004 si pe decembrie, sa ne plateasca somajul si CAS. Va rugam sa ne ajutati".

RASPUNS: Pentru a va rezolva problema trebuie sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca Valcea cu sediile in Strada Tudor Vladimirescu 72 (telefon 0250-73.26.57) si Calea lui Traian 157-159 (telefon 0250-73.02.59), Ramnicu-Valcea.

Todea Gheorghe, Ramnicu-Valcea:
"In articolul publicat in ziarul dumneavoastra din data de 7.01.2005, ati scris ca vor beneficia de indemnizatia pentru cresterea copiilor si femeile care nu au contribuit la bugetul asigurarilor sociale. Am fost la Casa de Pensii Ramnicu -Valcea si cei de acolo mi-au raspuns ca de aceasta indemnizatie beneficiaza numai femeile care au contribuit cel putin zece luni. Care este adevarul?"

RASPUNS: Aceasta prevedere era cuprinsa in programul de guvernare insa in momentul de fata nu este valida. Prin urmare, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copiilor numai persoanele care au contribuit la asigurarile de sanatate cel putin zece luni consecutiv.

OPERELE DE ARTA PLASTICA, ARHITECTURA SI FOTOGRAFICE

Potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, persoana fizica sau juridica organizatoare a expozitiilor de arta raspunde de integritatea operelor expuse, luand toate masurile pentru inlaturarea oricarui risc.

CONDITII. Contractul de reproducere a unei opere de arta trebuie sa contina indicatii care sa permita identificarea operei, cum ar fi o descriere sumara, o schita, un desen, o fotografie, precum si referiri la semnatura autorului. Reproducerile nu vor putea fi puse in vanzare fara ca titularul dreptului de autor sa fi aprobat exemplarul ce i-a fost supus spre examinare. Pe toate exemplarele trebuie sa figureze numele ori pseudonimul autorului sau orice alt semn convenit care sa permita identificarea acestuia.

Modelele originale si alte elemente ce au servit celui care a facut reproducerile trebuie sa fie restituite detinatorului cu orice titlu al acestora, daca nu s-a convenit altfel. Instrumentele special create pentru reproducerea operei trebuie sa fie distruse sau facute inutilizabile, daca titularul dreptului de autor asupra operei nu le achizitioneaza si daca nu s-a convenit altfel.

ARHITECTURA. Studiile si proiectele de arhitectura si urbanism expuse in apropierea santierului operei de arhitectura, precum si constructia realizata dupa acestea, trebuie sa poarte scris la loc vizibil, numele autorului, daca prin contract nu s-a convenit altfel. Construirea unei opere de arhitectura, realizata total sau partial dupa un alt proiect, nu poate fi facuta decat cu acordul titularului dreptului de autor asupra acelui proiect.

FOTO. Sunt considerate opere fotografice si fotogramele peliculelor cinematografice. Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor, fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice si altele asemenea.

Dreptul autorului unei opere fotografice de a utiliza propria opera, nu trebuie sa prejudicieze drepturile autorului operei de arta reproduse in opera fotografica. Drepturile patrimoniale asupra operei fotografice, care a fost creata in executarea unui contract individual de munca sau la comanda, se prezuma ca apartin, pentru o perioada de 3 ani, celui care angajeaza sau persoanei care a facut comanda, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.

Instrainarea negativului unei opere fotografice are ca efect transmiterea drepturilor patrimoniale ale titularului, dreptului de autor asupra acesteia, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.

Fotografia unei persoane, atunci cand este executata la comanda, poate fi publicata, reprodusa de persoana fotografiata sau de succesorii sai, fara consimtamantul autorului, daca nu s-a convenit altfel. Daca numele autorului figureaza pe fotografia originala, el trebuie sa fie mentionat si pe reproduceri.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

DRAGA REDACTIE

Sunt tehnician IA la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc". Scriu aceste randuri pentru a face cunoscuta o situatie care cel putin mie, mi se pare de-a dreptul bizara. Lucrez in aceasta scoala din 1976. La inceput am fost laborant principal, iar din 1996 am fost promovat in functia de tehnician IA. Totul a fost bine pana in anul 2004, mai precis pana la aparitia OUG 68/2004 care prevede unele masuri in domeniul invatamantului, mai precis cresteri salariale pentru personalul didactic si pentru functiile didactic auxiliare din invatamant. Aceasta ordonanta este o rusine pentru cei care au aprobat-o si care si-au pus semnatura pe ea. Daca cei care au elaborat-o au fost incompetenti, atunci cei care au semnat-o au fost si iresponsabili.

Mai precis, de cresteri salariale au beneficiat numai circa 75 de functii didactice auxiliare din cele peste 240 prevazute in ordonanta. Si acesta este numai un aspect. Pana acum functia de tehnician IA, in ordonanta la pozitia 85, avea salariul egal cu cel al functiei de bibliotecar IA, in ordonata la pozitia 59. Mai mult, functia de laborant I, la pozitia 94, are acum salariul mai mare decat functia de tehnician IA. Am dat aceste detalii pentru a demonstra niste neconcordante: eu am avut functia de laborant cu gradul maxim, am fost promovat ca tehnician IA, dar am salariul mai mic decat laborantul. Promovand la o functie superioara este normal, cred eu, sa beneficiez si de un salariu mai mare decat al functiei de la care am promovat. Dar probabil ca responsabilii cu logica in Romania au un alt mod de a gandi.

Fata de cele aratate mai sus imi pun intrebarea: cei care au semnat aceasta ordonanta au verificat continutul ei, sau aveau atentia concentrata asupra cresterii veniturilor personale si a campaniei electorale care se apropia? Oricum,ca intotdeauna, ei nu aveau decat de castigat. Ceea ce este foarte grav, chiar nepermis de grav, este faptul ca si actualii guvernanti au preluat aceleasi minciuni.

Alexandru Stancu, Bucuresti
×