x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

21 Mar 2005   •   00:00

22 MARTIE 2005
Adina Mocanu, Constanta:
"Am 26 de ani si lucrez cu carte de munca de pe data de 15.01.2005. Am mai lucrat si anul trecut doua luni cu carte de munca in august si septembrie. Doresc sa am un copil, dar datorita meseriei sotului meu, nu cred ca o sa reusesc sa lucrez zece luni nici aici, in Constanta. As vrea sa beneficiez de acel ajutor de la stat, dar stiu ca este nevoie de cele zece luni lucrate. Indiferent de numarul de luni lucrate la locul actual de munca, dupa ce ne mutam din Constanta, pot sa platesc la Casa de Pensii asigurarea echivalenta, care am inteles ca este de 800.000/luna, pentru a beneficia totusi de acel ajutor? Mentionez ca intre cele doua locuri de munca am pauza de trei luni. Pot sa platesc asigurarea din urma pe aceste luni, ca sa prelungesc perioada si astfel sa mai scad din cele zece luni necesare?".

RASPUNS: Nu puteti plati retroactiv asigurarea ca sa beneficiati de indeminzatia de crestere a copilului. Trebuie fie sa platiti asigurarea timp de zece luni consecutiv, fie sa va angajati si sa aveti pe cartea de munca o vechime de zece luni.

Ghetan Viorica, Targu-Mures:
"La inceputul anului 1990 am depus la CEC 20.000 de lei, in carnete cu castig in autoturism si dobanda. Intre timp, CEC a sistat acest sistem si nu mai acorda masini. As vrea sa mi se restituie acea suma de bani pe care am investit-o atunci. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in acest sens".

RASPUNS: De la Casa de Economii si Consemnatiuni am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Conform statutului bancii noastre, operatiunile efectuate de CEC, numele depunatorilor si al titularilor depunerilor, sumele depuse si orice alte date in legatura cu operatiunile efectuate pe numele acestora sunt confidentiale. Astfel, trebuie sa va prezentati cu libretele la unitatea care le-a emis, unde sa faceti dovada ca sunteti titulara. Daca doriti sa lichidati libretele, la sold vi se vor adauga dobanzile atribuite anual, dobanzi pe care CEC le-a facut publice prin afisare, la loc vizibil, in cadrul tuturor unitatilor teritoriale. Precizam ca datorita reducerii continue a numarului de librete de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme ramase in circulatie, fondul total de castiguri s-a diminuat in permanenta, ceea ce a dus la imposibilitatea acordarii de castiguri atractive. Astfel, incepand din aprilie 2000, la acest tip de libret dobanda anuala se acorda numai sub forma de numerar, fara a se mai organiza trageri la sorti trimestriale".

Mocanu Alexe, Bucuresti:
"Mama mea, Mocanu V. Maria, locuieste in Bucuresti impreuna cu sora mea, amandoua fiind bolnave si in imposibilitatea de a se deplasa pe distante mai mari si a sta in picioare mai mult timp. Mama mea in prezent are o pensie IOVR in valoare de 1.054.000 de lei si una de fosta membra CAP de 496.000 de lei. La inceputul anului 2004, cand s-au dublat pensiile CAP, dansa nu a primit pensie dublata. La solicitarea telefonica, de la Casa de Pensii i s-a comunicat ca motivul pentru care nu a primit pensie CAP dublata il constituie faptul ca mai are o pensie, respectiv pensia IOVR. Din discutiile avute de dansa in luna octombrie acest an cu cei din satul natal a constatat ca sunt unii oameni care chiar daca au doua sau trei pensii tot le-a fost dublata pensia CAP. Avand in vedere imposibilitatea mamei mele de a se deplasa si de a sta la coada pentru a primi relatii va rog sa ma sprijiniti in a afla daca faptul ca nu i s-a marit pensia CAP intrucat are si pensie IOVR este corect, si daca nu este corect de ce norme ne putem folosi pentru a obtine drepturile ce i se cuvin".

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, "conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, pensiile provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor aflate in plata la data de 31 decembrie 2003 s-au majorat cu 100%. Aceasta masura s-a aplicat persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost stabilite conform legislatiei aplicabile in sistemul de asigurari sociale al agricultorilor pana la data de 1 aprilie 2001 si care nu beneficiau de alte categorii de pensii stabilite in sistemul asigurarilor sociale de stat. Pentru persoanele care beneficiau de doua categorii de pensii din sistemul asigurarilor sociale al agricultorilor, majorarea s-a aplicat numai pensiei stabilite pe baza activitatii proprii. Potrivit prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensile IOVR, pensionarii IOVR au dreptul, in mod gratuit, la asistenta medicala in spitale si ambulatoriu, la intretinere si medicamente pe timpul internarii, in conditiile legii. De asemenea, beneficiaza, potrivit legii, de trimitere la tratament in statiunile balneoclimaterice.

Lucian-Gabriel Borundel:
"Sunt absolvent al unui liceu cu profil tehnic (specializarea ´mecanic intretinere si reparatiiS - promotia 2003), dar pasiunea mea este electronica. As dori sa ma ajutati sa urmez un curs de calificare intr-o meserie din acest domeniu, in Bucuresti".

RASPUNS: Pentru a afla mai multe informatii despre diverse cursuri de recalificare trebuie sa mergeti la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cu sediul in Strada Sfantul Dumitru numarul 3, Sector 3, Bucuresti sau sa sunati la numarul de telefon: 021-313.91.40.

Pita Dumitra, Hunedoara:
"Nu m-am pensionat pe caz de boala deoarece s-a considerat ca nu indeplinesc conditiile necesare, desi sunt bolnava cu inima de peste 20 de ani. In prezent am si ulcer varicos si beneficiez doar de ajutorul social. As dori sa stiu daca pot beneficia de retete compensate. Pe de alta parte, mentionez ca am lucrat cam zece ani la CAP si vreau sa stiu ce ar trebui sa fac pentru a iesi la pensie?".

RASPUNS: Pentru a afla daca puteti beneficia de retete compensate trebuie sa va adresati la Casa de Asigurari de Sanatate Hunedoara, cu adresa in Bulevardul 22 decembrie 58, Deva, telefon 0254-218.911, 0254-218.921, fax: 0254-218.911, 0800.800.967 (telefon cu apelare gratuita). In legatura cu pensionarea va sfatuim sa va interesati la Casa Judeteana de Pensii pentru a oferi toate detaliile necesare.

Batariga Marin, Liman, Constanta:
"As dori sa obtin informatii cu privire la cresterea florilor de gradina, a altoirii vitei-de-vie, a trandafirilor, dar nu stiu unde sa ma adresez. Astept de la dumneavoastra unele lamuriri".

RASPUNS: Puteti gasi la librarie carti pe aceasta tema sau puteti cere informatii la serele din judetul dumneavoastra. De asemenea, exista pe piata reviste care trateaza si asemenea probleme.

OPERELE CINEMATOGRAFICE
SI ALTE OPERE AUDIOVIZUALE

Potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, opera audiovizuala este opera cinematografica, opera exprimata printr-un procedeu similar cinematografiei sau orice alta opera constand dintr-o succesiune de imagini in miscare, insotite sau nu de sunete.

Regizorul sau realizatorul operei audiovizuale este persoana fizica ce isi asuma conducerea crearii si realizarii operei audiovizuale, in calitate de autor principal. Producatorul unei opere audiovizuale este persoana fizica sau juridica ce isi asuma responsabilitatea producerii operei si, in aceasta calitate, organizeaza realizarea operei si furnizeaza mijloacele necesare tehnice si financiare.

Sunt autori ai operei audiovizuale, in conditiile prevazute de Legea nr. 8/1996: regizorul sau realizatorul, autorul adaptarii, autorul scenariului, autorul dialogului, autorul muzicii special create pentru opera audiovizuala si autorul grafic pentru operele de animatie sau al secventelor de animatie, cand acestea reprezinta o parte importanta a operei. In contractul dintre producatorul si regizorul sau realizatorul operei, partile pot conveni sa fie inclusi ca autori ai operei audiovizuale si alti creatori care au contribuit substantial la crearea acesteia.

Opera audiovizuala se considera finita cand versiunea definitiva a fost stabilita de comun acord intre autorul principal si producator. Este interzisa distrugerea suportului original al versiunii definitive a operei audiovizuale in forma copiei standard.

Autorii operei audiovizuale, altii decat autorul principal, nu se pot opune aducerii la cunostinta publica, precum si utilizarii specifice a versiunii definitive a operei, integral sau partial.

CESIUNE. Dreptul la adaptarea audiovizuala este dreptul exclusiv al titularului dreptului de autor asupra unei opere preexistente de a o transforma sau de a o include intr-o opera audiovizuala. Cesiunea dreptului se poate face numai pe baza unui contract scris intre titularul dreptului de autor si producatorul operei audiovizuale, distinct de contractul de editare a operei. Prin incheierea contractului de adaptare, titularul dreptului de autor asupra unei opere preexistente transfera unui producator dreptul exclusiv de transformare si de includere a operei respective intr-o opera audiovizuala. Autorizarea acordata de titularul dreptului de autor asupra operei preexistente trebuie sa prevada expres conditiile productiei, difuzarii si proiectiei operei audiovizuale.

EFECTE. Prin contractele incheiate intre autorii operei audiovizuale si producator, in lipsa unei clauze contrare, se prezuma ca acestia ii cedeaza producatorului drepturile exclusive privind utilizarea operei in ansamblul sau, precum si dreptul de a autoriza dublarea si subtitrarea, in schimbul unei remuneratii echitabile. In lipsa unei clauze contrare, autorii operei audiovizuale, precum si alti autori ai unor contributii la aceasta, isi pastreaza toate drepturile de utilizare separata a propriilor contributii, precum si dreptul de a autoriza si/sau de a interzice utilizari in afara celei specifice a operei, integral sau partial, cum ar fi utilizarea unor fragmente din opera cinematografica pentru publicitate, alta decat pentru promovarea operei.

Daca producatorul nu finalizeaza opera audiovizuala in timp de cinci ani de la incheierea contractului sau nu difuzeaza opera audiovizuala intr-un an de la finalizarea acesteia, coautorii pot cere rezilierea contractului, daca nu s-a convenit altfel.

REMUNERATIE. In lipsa unei clauze contrare, remuneratia pentru fiecare mod de utilizare a operei audiovizuale este proportionala cu incasarile brute rezultate din utilizarea operei.

Producatorul este obligat sa remita autorilor, periodic, situatia incasarilor percepute dupa fiecare mod de utilizare. Autorii primesc remuneratiile cuvenite fie prin intermediul producatorului, fie direct de la utilizatori, fie prin organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor, pe baza contractelor generale incheiate de acestea cu utilizatorii. Pentru dreptul de inchiriere, autorii primesc remuneratia.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

ANUNT UMANITAR

Larisa are 4 ani si este blonda, cu ochii albastri. Frumoasa ca un inger, n-a auzit niciodata vocea mamei care-i ingana cantece de leagan. Si n-a putut sa-i rasplateasca noptile nedormite, spunandu-i "ma-ma"... Cand avea 2 ani, medicii i-au pus fetitei diagnosticul de "surdomutitate congenitala". Si au recomandat purtarea unor aparate auditive. Nu i-au fost fetitei de nici un folos. Larisa nu poate vorbi, nu poate sa spuna parintilor ce o doare sau de ce plange. Uneori se uita la televizor si incepe sa danseze tinand jucaria in loc de microfon. Se joaca "de-a cantatul", fara sa fi auzit, in viata ei, macar un cantec de leagan... Singura ei sansa este implantul cohlear. In urma ultimelor teste realizate la Sibiu, pe calculator, medicii au spus ca la una din urechi canalul s-a inchis si ca numai la cealalta auzul ar putea fi salvat, prin operatie. Larisa este deja inscrisa pe lista de asteptare pentru implant gratuit la Spitalul din Timisoara, dar lista e lunga si fiecare luna care trece ii apropie sentinta. Cu bani, operatia se poate realiza in timp util, dar costurile sunt ridicate - 21.000 euro in Timisoara sau 12.000 euro in Ungaria. Parintii Larisei nu au acesti bani si sunt disperati. Cei care vor sa o ajute pot face donatii in conturile deschise la BRD Timisoara, pe numele mamei, Tintoi Camelia Eugenia: RO26BRDE360SV16804473 600 (EURO); RO47BRDE360SV1680 3083600 (LEI). Mai multe relatii puteti obtine la telefoanele: 0256-42.49.02, 0745.80.72.19.
×