x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

16 Mar 2005   •   00:00

17 MARTIE 2005
Paraschiv Emil, Buzau:
"Socrul meu, care locuieste in localitatea Dunaveni din judetul Constanta, a fost diagnosticat in anul 1991 cu glaucom secundar, disfunctie oculara, adica mai pe scurt handicap de gradul I, nevazator, cu insotitor. De atunci, din pensia primita ca nevazator anual da la Societatea de Nevazatori Constanta o suma care in timp a ajuns la doua milioane de lei. Aceasta suma este achitata in doua transe sub denumirea de cotizatie si ajutor pentru sinistrati. Este normal?"

RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Datele prezentate nu dau suficiente elemente asupra carora sa ne putem pronunta. Certificatul domnului Paraschiv, fiind din 1991, nu face obiectul acordarii drepturilor cuvenite persoanelor incadrate in grad de handicap. Incadrarea in grad de handicap se face de Comisia de expertiza medicala a persoanelor adulte cu handicap, in baza Ordinului nr. 726/2002, cuprinzand criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru adulti si se aplica masurile de protectie speciala a acestora. Reveniti cu detalii referitoare la data eliberarii certificatului de persoana cu handicap".

Bratu Adrian, Onesti, jud. Bacau:
"Am lucrat la Termocentrala Borzesti, sectia electrica, si am fost pensionat legal la 57 de ani, in 1994, si beneficiez de o cota de energie electica de 1.200 kW pe an, adica 100 kW pe luna. Dar nu pot beneficia de acest drept, fiind respins de Electrica SA, centrul Onesti. Locuiesc cu chirie la o doamna, unde la acel contor electric eu am platit si platesc corect la zi consumul de curent electric. Am primit de la CRC Onesti raspuns conform caruia reiese ca pot beneficia de dreptul meu daca proprietara ma va imputernici sa fac contract la SC Electrica pe numele meu. Dar problema este ca proprietara doreste sa vanda apartamentul in vara si de aceea nu doreste sa faca contract pentru contor pe numele meu. Va rog sa-mi spuneti daca nu pot fi despagubit pe anul 2004-2005 in bani pentru cei 1.200 kW la care am dreptul?"

RASPUNS: Potrivit Electrica SA, "ca pensionar din sistemul energetic, conform HG 1041/08.2003, puteti sa beneficiati de cota de energie electrica numai in conditiile in care sunteti titular al unui contract de energie incheiat cu SC Electrica SA. Pensionarii care provin din sistemul energetic beneficiaza de cota de energie electrica datorita faptului ca valoarea acesteia este suportata de unitatile la care au fost salariati. Ca urmare, contravaloarea cotei de energie la care aveti dreptul sa beneficiati conform HG 1041/08.2003 este suportata, conform legii, de Termocentrala Borzesti. Societatea se obliga sa achite sumele respective numai in situatia in care facturile de energie electrica sunt emise de Electrica Moldova - SDFEE Bacau pe numele dumneavoastra, ca titular al contractului de energie electrica. Conform HG 1041/08.2003, cota de energie nu poate fi acordata sub forma de sume in lei. Va puteti adresa Termocentralei Borzesti pentru stabilirea, daca este posibil, a unei despagubri din partea acestei unitati".

Gheorghita Constantin, com. Broscauti, jud. Botosani:
"Am 30 de ani. In anul 1985, la varsta de 11 ani am suferit un grav accident la reteaua electrica, in care mi-am pierdut bratul drept, care este amputat din umar. Iar la bratul stang am tendoanele arse in proportie de 75%, de aceea nu ma pot folosi deloc de brat. Dupa accident, statul roman m-a incadrat in persoana cu grad de handicap gradul I de invaliditate. In februarie 2002 am depus la RomTelecom Botosani o cerere de instalare a unui post telefonic, precum si o adeverita de la ISTH Botosani, dar nu am primit nici un raspuns de la RomTelecom. Am mers la RomTelecom Botosani si m-au trimis la RomTelecom Dorohoi, si acolo mi-au spus ca nu sunt conditii tehnice pentru telefon. Va rog mult sa ma ajutati sa-mi rezolv aceasta problema".

RASPUNS: Potrivit RomTelecom, "cererea de instalare a unui post telefonic, pe care ati depus-o in data de 6 februarie 2002 si la care faceti referire, a fost solutionata, dupa un prim raspuns negativ, in data de 17 decembrie 2002, cand a fost emis ordinul de instalare. Din motive pe care nu le-ati facut cunoscute, ati refuzat instalarea liniei telefonice la acel moment. Ca urmare a refuzului dumneavoastra, cererea a fost scoasa din evidenta RomTelecom. In acest moment, dupa ce ati revenit cu o noua solicitare, cererea a fost analizata, dar, pentru moment, nu exista conditii tehnice care sa permita instalarea. De asemenea, adeverinta de persoana cu handicap, care a fost atasata la prima cerere, din anul 2002, are termenul de valabilitate expirat, motiv pentru care va trebui sa o reactualizati pentru ca solicitarea sa fie tratata prioritar".

Barbu Codrin, Caransebes, Caras-Severin:
"V-am scris in speranta ca ma veti ajuta cu un sfat. Sotia mea este angajata la o societate de mai multi ani. Aici, programul de lucru cu clientii este de la ora 8:30 la 17:30 de luni pana vineri, iar sambata de la 8:30 la 12:30. De aici rezulta ca programul saptamanal este de 49 de ore, dar in realitate nu este asa. Ziua de lucru incepe de la 8:00 si se termina in cel mai fericit caz la 20:00, iar in unele zile termina programul la miezul noptii. Nu sunt recompensati in nici un fel pentru orele suplimentare. Va rog sa ma indrumati catre o autoritate abilitata care sa poata rezolva acesta situatie, deoarece simt cum familia mea se destrama fara ca eu sa pot face ceva".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca Caras-Severin, cu sediul in Resita, Strada Traian Lalescu numarul 27, telefon: 0255-21.44.19 sau fax: 0255-21.56.08.

Rodica Supeala, Breaza:
"Daca o femeie este studenta la zi, dar are un copil poate beneficia de indemnziatie pentru cresterea copilului? Femeia nu a lucrat niciodata".

RASPUNS: Persoana in cauza nu poate sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, deoarece nu a lucrat timp de zece luni consecutiv cu conctract de munca. Ar fi putut sa primeasca idemnizatia daca ar fi terminat facultatea si si-ar fi luat licenta.

Morosanu Marius, Brasov:
"Am auzit mai demult ca s-ar da 200 de euro pentru cei aflati la prima casatorie. Stiti ceva despre acest lucru?"

RASPUNS: Acordarea la prima casatorie a unui sprijin financiar de 200 de euro pentru constituirea familiei fiecaruia dintre soti a fost una dintre promisiunile electorale ale actualului Guvern. Din pacate, nu s-a mai intreprins nimic in acest sens.

CONTRACTUL DE EDITARE

Prin contractul de editare, titularul dreptului de autor cedeaza editorului, in schimbul unei remuneratii dreptul de a reproduce si de a distribui opera. Nu constituie contract de editare conventia prin care titularul dreptului de autor il imputerniceste, pe cheltuiala sa, pe un editor, pentru a reproduce si, eventual, a distribui opera.

Titularul dreptului de autor poate ceda editorului si dreptul de a autoriza traducerea si adaptarea operei. Cesiunea catre editor a dreptului de a autoriza alte persoane sa adapteze opera sau sa o utilizeze in orice alt mod trebuie sa faca obiectul unei prevederi contractuale exprese.

CONTINUT. Contractul de editare trebuie sa cuprinda clauze cu privire la:
  • a) durata cesiunii;
  • b) natura exclusiva sau neexclusiva si intinderea teritoriala a cesiunii;
  • c) numarul maxim si minim al exemplarelor;
  • d) remuneratia autorului;
  • e) numarul de exemplare rezervate autorului cu titlu gratuit;
  • f) termenul pentru aparitia si difuzarea exemplarelor fiecarei editii sau, dupa caz, ale fiecarui tiraj;
  • g) termenul de predare a originalului operei de catre autor;
  • h) procedura de control al numarului de exemplare produse de catre editor.

    PRIORITATE. Editorul care a dobandit dreptul de publicare a operei sub forma unui volum are fata de alti ofertanti similari, la pret egal, dreptul prioritar de publicare a operei in forma electronica. Editorul trebuie sa opteze in scris, in cel mult 30 de zile de la primirea ofertei scrise a autorului. Acest drept este valabil timp de 3 ani de la data publicarii operei.

    Editorul este obligat sa permita autorului sa aduca imbunatatiri sau alte modificari operei in cazul unei editii noi, cu conditia ca aceste imbunatatiri sau modificari sa nu mareasca esential costurile editorului si sa nu schimbe caracterul operei, daca in contract nu se prevede altfel. Editorul va putea ceda contractul de editare numai cu consimtamantul autorului.

    Editorul este obligat sa inapoieze autorului originalul operei, originalele operelor de arta, ilustratiile si orice alte documente primite pentru publicare, daca nu s-a convenit altfel. In lipsa unei clauze contrare, contractul de editare va inceta dupa expirarea duratei stabilite sau dupa epuizarea ultimei editii convenite. Se considera epuizate editia sau tirajul al caror numar de exemplare nevandute este mai mic de 5% din numarul total de exemplare si, in orice caz, daca este mai mic de 100 de exemplare.

    Daca editorul nu publica opera in termenul convenit, autorul poate solicita, potrivit dreptului comun, desfiintarea contractului si daune pentru neexecutare. In acest caz, autorul pastreaza remuneratia primita sau, dupa caz, poate solicita plata remuneratiei integrale prevazute in contract. Daca termenul pentru publicarea operei nu este prevazut in contract, editorul este obligat sa o publice in termen de cel mult un an de la data acceptarii acesteia.

    DISTRUGERE. In cazul in care editorul intentioneaza sa distruga copiile operei ramase in stoc dupa o perioada de doi ani de la data publicarii si daca in contract nu se prevede o alta perioada, acesta este obligat sa le ofere mai intai autorului la pretul pe care l-ar fi obtinut prin vanzarea pentru distrugere. In cazul distrugerii operei din cauza fortei majore, autorul este indreptatit la o remuneratie care ii va fi platita numai daca opera s-a publicat.

    Daca o editie pregatita este distrusa total din cauza fortei majore inainte de a fi pusa in circulatie, editorul este indreptatit sa pregateasca o editie noua, iar autorul va avea drept de remuneratie numai pentru una dintre aceste editii. In cazul in care o editie pregatita este distrusa partial din cauza fortei majore inainte de a fi pusa in circulatie, editorul este indreptatit sa reproduca, fara plata remuneratiei catre autor, numai atatea copii cate au fost distruse.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • APEL UMANITAR

    Sava Florin, de 35 de ani, sufera de o grava afectiune ce necesita o interventie chirurgicala intr-o clinica de specialitate din Paris. Boala este insuficienta cardiaca datorata unei hipertensiunii pulmonare post-embolice extrem de grave, in stadiul IV conform clasificarii NYHA. Pronosticul referitor la durata de viata pentru acest pacient este de cateva saptamani. Doar o endarterectomie pulmonara cu oprirea circulatiei in hipotermie profunda poate vindeca aceasta boala. Se face un apel disperat pentru strangerea sumei de 35.000 EUR. Pentru donatii: Cont: RO 58 RNCB 18 000 00 486 380 002 (Euro); RO 31 RNCB 18 000 00 486 380 003 (Lei) la BCR sucursala Brasov, COD SWIFT: RNCB RO BU, telefon 0722.63.30.87.
    ×