x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 5 octombrie 2006

Scrisori - 5 octombrie 2006

06 Oct 2006   •   00:00
Puscasu Alexandru, Ploiesti:
"Am lucrat in perioada 1959-1961 ca inginer in santierele de constructie la o intreprindere de stat. In perioada lucrata am beneficiat de urmatoarele sporurui: spor de santier 20%, spor pentru regimul de lucur de zece ore/zi. Am avut si alte sporuri. Vreau sa stiu cum pot sa fac sa-mi fie recunoscute aceste sporuri si de unde pot procura o adeverinta cu referire la salariul pe care l-am avut in acea perioada, cat si cu sporurile aferente."

Tita Ionica, Constanta:
"Sotul meu a lucrat la CFR regionala Constanta. Eu am intocmit toate actele necesare pentru penisa de urmas, dar tot nu am intrat in posesia unui raspuns. Va rog sa ma ajutati macar cu un sfat, deoarece nu stiu unde sa ma adresez."
RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11, sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita). Pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

Teodorescu Valentin, Bucuresti:
"As dori sa stiu la cat se pot ridica sumele ce se platesc pentru restantele la intretinere".
RASPUNS: Potrivit Ordonantei nr. 85 din 30 august 2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari penalizarile pentru intarzierea platii cotelor de intretinere hotarate potrivt legii de adunarea generala a proprietarilor, nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Acestea se aplica pentru fiecare cota de intretinere lunara numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma cotei de intretinere lunare la care s-a aplicat.

Georgescu Mariana, Ilfov:
"Fratele meu a decedat recent si noi nu stim de unde putem lua banii de la stat pentru inmormantare. Va rugam sa ne ajutati, sa ne spuneti daca este adevarat".
RASPUNS: Potrivit art. 126 din Legea 19/2000, ajutorul de deces se acorda la cerere, in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie aflat in intretinerea acestora. Trebuie sa stiti faptul ca acest ajutor nu este conditionat de indeplinirea stagiului de cotizare. In cazul decesului unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces se acorda unei singure persoane (sotul, sotia, copilul, parintele, tutorele etc) sau, in lipsa acesteia, oricarei persoane care dovedeste ca a suportat cheltuielile de inmormantare. In cazul decesului unui membru de familie care nu are drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea cuiva, ajutorul de deces se acorda acestei persoane. Valoarea sumei pentru un membru de familie reprezinta jumatate din valoarea prevazuta pentru asigurati si nu poate fi mai mica decat salariul mediu brut pe economie. Ajutorul de deces se plateste in termen de 24 de ore de la momentul solicitarii si poate fi solicitat in maximu trei ani de la data decesului. Pentru plata ajutorului de deces solicitantii trebuie sa se adreseze angajatorului (in cazul salariatului), institutiei care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj (in cazul somerilor) sau casei teritoriale de pensii (in cazul decesului unui pensionar). Acte necesare: cerere-tip, certificat de deces, actul de identitate al solicitantului, acte de stare civila ale solicitantului sau actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator etc., acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuielile ocazionate de deces, certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap (dupa caz).

Petru Mihai, Dolj:
"In urma unei hotarari judecatoresti definitive s-a ajuns la iesirea din indiviziune. Dupa consumarea acestui act si dupa trecerea unui termen care nu mai permitea vreo cale de atac se constata o eroare materiala evidenta in contradictie cu hotararea judecatoreasca. Se mai poate face ceva?"
RASPUNS: Potrivit art. 281, Cod Procedura Civila "erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarari sau incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cerere. In cazul hotararilor, indreptarea se va face in ambele exemplare ale hotararii". Cererea de indreptare a erorilor materiale se judeca in aceeasi compunere ca si fondul. Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri. In ceea ce priveste termenul in care poate fi solicitata indreptarea greselilor materiale strecurate intr-o hotarare/incheiere, art. 281 nu prevede nici o limitare in timp. Astfel, se apreciaza ca partea care ar justifica un interes poate solicita oricand indreptarea. Partile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de indreptarea hotararii. Intrucat cititorul nu a mentionat in ce consta eroarea astfel incat sa puteam aprecia caracterul acesteia, subliniem ca procedura prevazuta de art. 281 Cod Procedura Civila nu poate fi folosita pentru remedierea greselilor de judecata. Oricat de evidente ar fi acestea.
AM PRIMIT LA REDACTIE
"Salariatii care au lucrat in institutiile de stat pana in anul 1960 - si care in prezent au in jur de 80 de ani intampina mari greutati in obtinerea adeverintelor care sa ateste salariile pe care le-au avut, necesare recalcularii pensiilor conform legislatiei in vigoare. Se stie faptul precum acele carnete de munca au intrat in vigoare in anul 1960, cand nu se cerea in mod expres sa se treaca, in afara de vechimea in munca si functia si salariul tarifar lunar. Asa ca cei in cauza, batrani si bolnavi, fac demersuri peste demersuri la unitatile unde au lucrat, daca acestea mai exista si solicita arhivele de la ministere de care au apartinut aceste unitati sau Arhivelor Nationale, precum si cotidienelor centrale sau locale ajutorul in obtinerea adeverintelor de salarii pe care le-au avut pana in anul 1960.

In majoritatea cazurilor rezultatele acestor demersuri sunt negative. Raspunsul unitatilor respective este unul singur: «Ne pare rau, dar nu dispunem de arhiva din acea perioada; sau unitatea unde ati lucrat s-a desfiintat si arhiva s-a pierdut, distrus, a ars sau s-a furat». Cotidienele centrale raspund: «Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ca in situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie».

Oare cu ce sunt de vina pensionarii in cauza ca legimitorul din perioada respectiva nu a prevazut obligativitatea trecerii in carnetul de munca si a salariilor pe care le-au avut sau ca in legislatia din acea perioada privind arhivele nu s-a prevazut obligativitatea pastrarii statelor de plata ale salariilor timp de 50-70 de ani? Este o absurditate ce se cere in prezent prin Legea 19/2000, art. 161, alin. 2 si Hotararea de Guvern nr. 1550/2004 - norme metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public... art. 7 - in cazul in care nu prezinti adeverinte de salariu din acea perioada sa fii trecut cu salariul minim pe economie, care este cuprins intre 166 si 400 de lei.

De subliniat ca multi dintre pensionarii care se afla in aceasta situatie au fost ingineri, economisti, ofiteri de constructii in Directia Generala a Serviciului Muncii, care au avut salarii de 6-10 ori mai mari decat salariile minime pe economie din acea perioada.

In numele pensionarilor aflati in aceasta situatie solicitam Guvernului si Parlamentului Romaniei sa gaseasca de urgenta o solutie acceptabila de evaluare a pensiilor pentru aceasta categorie de pensionari, daca acestia prezinta adeverinte din care rezulta functiile avute, care pot fi asimilate cu cele prevazute in Decretul nr. 300/22.08.1949 si HCM nr. 1360/11.06.1956. Acest lucru se poate realiza printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului pana la finele anului 2006."
P.M., Bucuresti

"Vreau sa fac si eu o sesizare in legatura cu faptele grave care se petrec la Primaria Municipiului Marghit, Bihor, pentru ca nu mai putem suporta aceasta situatie. Angajarile in primarie se fac pe criteriu etnic, adica daca vrei sa ocupi un post trebuie sa cunosti neaparat limba maghiara, altfel esti exclus din start. Din cunostintele mele, la ultimul recensamant, numarul romanilor era mai mare decat cel al etnicilor maghiari. Si oricum, nu mi se pare corect ca intr-un stat in care limba oficiala este limba romana sa se puna conditia cunoasterii limbii unei minoritati la angajarea intr-o institutie de stat. Situatia este tensionata si nimeni nu ia nici o masura. Va multumesc."
N.P., Bihor
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cazul deces perioada