x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

27 Feb 2005   •   00:00

28 FEBRUARIE 2005
Preda Lucian, Popesti-Leordeni:
"Sunt handicapat gradul II. In urma bolii am suferit cateva amputari ale degetelor de la picioare, motiv pentru care ma deplasez foarte greu. Am auzit ca pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe cladire si a terenului aferent. Ce sa fac pentru asta?".

RASPUNS: Pentru a afla daca beneficiati de scutire de la plata impozitului si ce acte trebuie sa contina dosarul, trebuie sa mergeti la Directia de Taxe, Impozite si alte Venituri, la care sunteti arondat.

Claudiu Loredan, Baia-Mare:
"Lucrez la o societate pe o perioada nedeterminata. Va intreb daca pot sa lucrez ca angajat al societatii, eu sunt pensionat cu anticipatie, adica am plecat cu ordonanta in anul 2000 (nu la cererea mea sau a societatii, aceasta era falimentara). Varsta mea este de 58 de ani, iar la vremea pensionarii, in anul 2001, aveam 56 de ani. Am parcurs toate etapele: somaj, ajutor somaj, pensionarea. Acum se vehiculeaza in mass-media ca nu am voie sa lucrez pana la varsta de pensioanre, adica 63 de ani. Eu am pensia foarte mica si vechimea de 34 de ani si patru luni. Va rog sa-mi dati un raspuns".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Potrivit prevederilor art. 94 din Legea nr. 19/ 2000, pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective: copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la implinirea varstelor legale; nevazatorii; pensionarii pentru limita de varsta; pensionarii de invaliditate de gradul III. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie. In concluzie, intrucat dvs. beneficiati de pensie anticipata, nu aveti dreptul de a cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala".

Georgeta Marinescu, Brasov:
"M-am casatorit in stainatate, iar sotul meu este tot roman, dar nu am preluat numele lui. As dori sa fac chiar acum aceasta schimbare, dar problema este ca nici eu, nici sotul meu nu vom reveni in tara pentru cativa ani buni. Pot imputernici pe altcineva, o ruda sau un prieten, pentru a depune documentele necesare schimbarii numelui in locul meu, in tara".

RASPUNS: Toate aceste demersuri trebuie facute in tara unde v-ati casatorit.

DURATA PROTECTIEI DREPTULUI DE AUTOR

Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare. Daca opera este creata, intr-o perioada de timp, in parti, serii, volume si in orice alte forme de continuare, termenul va fi calculat pentru fiecare dintre aceste componente.

MOSTENIRE. Drepturile patrimoniale de autor dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostinta publica in mod legal. Daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectiva mandatat in timpul vietii de catre autor sau, in lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectiva cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creatie. Persoana care, dupa incetarea protectiei dreptului de autor, aduce la cunostinta publica pentru prima oara, o opera nepublicata inainte, beneficiaza de protectia echivalenta cu cea a drepturilor patrimoniale.

PERIOADA. Durata protectiei acestor drepturi este de 25 de ani, incepand din momentul in care a fost adusa pentru prima oara la cunostinta publica, in mod legal. Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor aduse la cunostinta publica, in mod legal, sub pseudonim sau fara indicarea autorului este de 70 de ani de la data aducerii la cunostinta publica a acestora. Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor realizate in colaborare este de 70 de ani de la moartea ultimului coautor. In cazul in care contributiile coautorilor sunt distincte, durata drepturilor patrimoniale pentru fiecare dintre acestea este de 70 de ani de la moartea fiecarui coautor. Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor colective este de 70 de ani de la data aducerii operelor la cunostinta publica. In cazul in care aceasta nu se realizeaza timp de 70 de ani de la crearea operelor, durata drepturilor patrimoniale expira dupa trecerea a 70 de ani de la crearea operelor. Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 70 de ani. Modificarile neesentiale, adaugarile, taieturile sau adaptarile aduse in vederea selectiei ori aranjarii, precum si corectarea continutului unei opere sau colectii, care sunt necesare pentru continuarea activitatii colectiei in modul in care a intentionat autorul operei, nu vor extinde termenul de protectie a acestei opere sau colectii. Termenele se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator mortii autorului sau aducerii operei la cunostinta publica, dupa caz.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
×