x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

de Anca Ardeleanu    |    15 Dec 2006   •   00:00
Scrisori

Stancu Ion, Bucuresti: "La data de 03.07.1969 m-am angajat la o intreprindere din Bucuresti, unde am lucrat pana la 22.10.1969, cand am fost incorporat. Am facut stagiul militar pana la data de 12.10.1971. M-am angajat la aceeasi intreprindere la data 01.11.1971, unde am lucrat pana la data de 07.06.1972, cand m-am transferat in interes de serviciu. Aici am lucrat pana la data de 02.04.1974, cand am fost transferat in interes de serviciu la o unitate militara ca salariat civil, unde am lucrat pana la data de 01.04.2006, cand am fost disponibilizat in baza Legii 76/2002. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de pensie anticipata sau limita de varsta, si incepand cu ce data?". Popescu N. Paul, Calimanesti: "As dori lamuriri juridice cu privire la indemnizatiile care se iau in calcul la pensii. Va multumesc".

Mirzan Petre, Dolj: "Am lucrat 34 de ani, 8 luni si 13 zile, din care categoria II 21 ani, 2 luni si 20 de zile. Va rog sa-mi spuneti cu ce data pot trece la pensie pentru limita de varsta, acum fiind pensionat pe caz de boala". Ionescu Rodica, Constanta: "Sunt invatatoare pensionara si doresc sa va cer ajutorul, aducandu-va la cunostinta faptul ca, dupa doua procese cu Casa Judeteana de Pensii, nu am reusit sa primesc diferenta de pensie, 2003-2005, neplatita si neacordata. Mentionez ca am intrat in posesia banilor ce reprezentau cheltuieli de judecata".

Motoanga Maria, Olt: "Sunt pensionara in varsta de 71 de ani si vreau sa fac cunoscut urmatoarele: la data de 2 noiembrie 2006 am primit decizia nr. 98648 privind pensia recalculata. Sunt nemultumita de felul cum mi s-a stabilit perioada de vechime, care este prea mica in raport cu realitatea. Perioada de vechime este urmatoarea: 16 ani si 9 luni in cooperativa de consum; 9 ani in sectorul agricol; 1 an in cooperativa de consum. De ce la vechimea pe care o am pensia este atat de mica (163 lei). Cui trebuie sa ma adresez pentru rezolvarea problemelor mele?"

L. S., Sibiu: "Din septembrie 1969 m-am transferat de la Uzina Independenta Sibiu la Scoala Profesionala Toplita in functia de maistru instructor. Intre timp, am avut si alte functii ca tehnician de productie, maistru principal, sef de atelier. Din lipsa de personal calificat, in fiecare an scolar (din 1969-1998, cand am iesit la pensie) mi se repartiza peste norma didactica cate 500-600 de ore de instruire practica. Contravaloarea rezultata dupa calculare era impartita la 10 si mi se platea lunar aceasta suma, cu specificatia plata cu ora. Intrucat pana in anul 1990 impozitul cu toate elementele lui, inclusiv CAS, se retinea din valoarea totala de retributie a unitatii, deci si pe venitul suplimentar ce mi se cuvenea pentru orele efectuate, va rog sa imi comunicati daca suma respectiva intra in recalcularea pensiei. Mentionez ca din septembrie 1976 personalul din cadrul atelierelor de productie ale scolii, era angajat si retribuit de IMFF Odorheiul Secuiesc, care era intreprinderea patronatoare".

Kis Viorel, Ialomita: "Am fost pensioant in anul 1998 conform Legii nr. 80/1995, art. 85, lit. e, si a Ordonantei de Guvern nr. 7/1998, art. 6, lit. b, cu drept de pensie militara de stat. In urma ajustarii Legii 164/2000 cu HG nu am beneficiat de aceleasi drepturi cu cei pensionati dupa anul 2001, astfel: nu beneficiez de sporul de vechime conform grupei I de munca de 100% pentru perioada 1978-1990; nu beneficiez de drepturile stipulate in HG nr. 633/18.05.2006. In calitate de pilot militar clasa I pe elicopter MI - 8 in perioada desfasurarii activitatii in unitatea militara 01878, am beneficiat de urmatoarele sporuri: clasa I - 23%; spor de radiatii - 10%; spor de zgomot - 10%; spor de periculozitate - 10%. In urma executarii a 2.000 de ore de zbor atat in conditii normale, cat si in conditii speciale, ore de zbor care au fost impozitate la momentul respectiv, la pensie nu beneficiez de drepturile cuvenite. Ceilalti colegi au pensii cu 250% mai mari decat mine. Fata de cele relatate, va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a mi se face dreptate".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

Steluta Catana, Slobozia: "Eu am doua atestate de limba spaniola si de asemenea am si un curs de barman-ospatar recunoscut de Ministerul Muncii. As vrea mult sa pot obtine un contract de munca legal pe cativa ani in Spania. Va rog sa ma ajutati sa-mi gasesc un astfel de contract".

RASPUNS: Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa se inregistreze in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de fiecare solicitant. De asemenea, trebuie avut in vedere ca va fi necesar sa participe la selectii, efectuarea controlului medical, legalizari si traduceri de acte. A pleca la lucru in strainatate mai presupune ca persoana in cauza sa cunoasca faptul ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte, care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, control medical, cheltuieli de transport etc. Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minimum urmatoarele documente: copie de pe buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minimum sase luni de la data depunerii dosarului; copie de pe pasaport, cu o valabilitate de minimum sase luni; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos sau ca nu figurati in evidenta cu boli cronice, in original; cazier judiciar cu o valabilitate de 30 de zile, original; copie de pe certificatele de calificare sau absolvire, legalizata la notariat; copie de pe carnetul de munca sau declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti carnet de munca, legalizata la notariat; curriculum vitae, fisa personala, ce va fi o pagina dactilografiata cu date personale; dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, din care sa rezulte ca nu are interdictie legala de a parasi localitatea sau alte limitari ale executarii dreptului de libera circulatie in alte tari. Daca angajatorul strain va dori si alte documente, solicitantul de locuri de munca trebuie sa le depuna, el va fi anuntat de agentul de ocupare. Pentru a pleca la munca in strainatate, puteti apela la o firma care se ocupa de intermedieri de acest gen sau o puteti face prin Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca, din Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon 021-315.88.44, 021-312.46.70, 021-312.91.55.

Magda Ianos, Slobozia: "Am mai multe certificate de actionar. In anul 1992 am fost inregistrat la o anumita societate din Bucuresti. Problema mea este aceea ca nu am primit nici un raspuns de la dansii de atunci si nici banii aferenti. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac si unde sa ma adresez?".

RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial, datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

Paula Dobre, Bucuresti: "Sunt nedumerita cu privire la ceea ce se spune la tv cu privire la cresterea pensiilor. Eu am iesit la pensie in anul 2002 si am o pensie pentru limita de varsta in valoare de 450 RON. Mentionez ca am facut diverse plangeri la Casa de Pensii, deoarece consider ca am fost medreptatita. Va rog sa-mi spuneti daca se vor mari sau nu pensiile si care vor fi criteriile dupa care se va face marirea".

RASPUNS: Majorarea pensiilor cu 16,8% trebuia sa aiba loc in luna ianuarie a anului 2007, dar, datorita sumelor suplimentare inregistrate prin executia bugetara, cresterea a fost devansata cu o luna, astfel acest proces va avea loc in decembrie 2006. Persoanele care nu beneficiaza de cresterea pensiei vor primi in luna decembrie un ajutor financiar. Astfel, pensionarii cu venituri mai mici de 210 lei vor primi un ajutor de 60 de lei, iar cei care au venituri intre 211 si 316 vor beneficia de un ajutor de 50 de lei. Cei ale caror venituri la 30 noiembrie se situeaza intre 317 si 435 de lei vor primi cate 40 de lei, iar cei cu pensii peste 435 de lei vor beneficia de un ajutor in valoare de 30 de lei.
Apel
"Locuiesc in orasul Targoviste. Am o fetita in varsta de 2 ani si trei luni, Andreea Marian Lefter, nascuta la data de 6.06.2004 cu SPINA BIFIDA SI HIDROCEFALIE INTERNA. Andreea a fost operata de doua ori aici in Romania, la Spitalul Bagdasar Arsenie, prima operatie a fost facuta la data de 2 august 2004 asupra hidrocefaliei, iar cea de-a doua operatie a fost facuta la data de 17 noiembrie 2004 asupra mielomeningocelului lombar. In urma interventiilor chirurgicale, organismul Andreei a reactionat foarte bine, dar, din pacate, ea nu isi simte si nu isi poate misca picioarele. A urmat un program de proceduri si de recuperari de cand Andreea avea varsta de 7 luni, in urma programului de recuperari, ea a inceput sa aiba ceva reflexe, misca degetelele de la picioare si incordeaza un pic picioarele. As dori sa stiu daca oamenii de bine care vad acest apel disperat ne pot ajuta cumva, deoarece orice fel de ajutor este binevenit. Daca doriti sa ne ajutati, ne puteti contacta la tel. nr. 0726855261, 0723649108, 0245640539, adresa: Dambovita, Targoviste, Strada Avram Iancu, bloc 17, scara B, apartament 35 Micro 9. Va multumim anticipat.Lefter Marius"
×