x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

14 Noi 2006   •   00:00
  • Badescu Nicolae, Turnu Magurele: "Ca urmare a seismului de la data de 4.03.1977, consemnat in Decretul nr. 187/1977, s-a dispus prin decretul Consiliului de Stat nr. 136/16.05.1977 de expropierea imobilului, a suprafetei de 780 mp teren intravilan si 174.54 mp constructie pentru care nu s-au obtinut masurile reparatorii in conditiile stabilite de legile tarii. In cazul meu, prefectura judetului Teleorman sustine ca art. 10 din OUG nr. 27/30.04.2005, HGR nr. 1095/2005 si titlul VII-a a Cancelariei Primului Ministru publicate in Monitorul Oficial nr. 653/ 22.07.2005. In consecinta, as dori sa ma adresez forurilor internationale in materie ale Uniunii Europene pentru a-mi rezolva aceste probleme. Va rog mult sa-mi comunicati o adresa. Va multumesc."
    RASPUNS: Iata adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO): Monsieur le Greffier de la Cour Euro-peenne des Droits de l’Homme, Conseil de l’Europe F-67075 STRASBOURG CEDEX, tel: 33(0)3.88.41.20.18, fax: 33(0)3.88.41.27.30.

  • Zaharia Ovidiu, Constanta:
  • "La data de 28.08.2006 am primit o decizie de desfacere a contractului de munca incepand cu data de 1.09.2006 conform art. 61, lit. e. din Legea 53/2003. Decizie in prezent retrasa pana cand pot sa-mi strang de la doua unitati unde am lucrat adeverintele cu veniturile mele sau sa aduc cartea de munca pe care am lasat-o la una din cele doua unitati mentionate mai sus, pentru a mi se completa corect sporul de vechime si o alta adeverinta care sa ateste veniturile mele in perioada 1.08.2002 - 1.09.2006. Mentionez ca in 1.08.2002 am solicitat pensie anticipata, dar decizia de pensionare a fost refuzata intrucat in calculul pensiei nu fusese luat in calcul sporul de vechime de 25% si cel de conducere de 15%-25%. Este legal ca adeverinta eliberata cu venituri sa nu trebuiasca inaintata de unitate poate chiar o data cu dosarul de pensie care mi-a fost intocmit la data respectiva? Exista posibilitatea legala ca pana la primirea deciziei de pensionare sa fiu salarizat in continuare, fara a apela la mila unui conducator? Va multumesc".
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii Constanta sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11, sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Adam Stancu:
  • "Va rog mult sa-mi spuneti cum se procedeaza pentru efectuarea AND-ului. Ce teste trebuie facute si la ce institutie? Mentionez ca varsta copilului este de 28 de ani. Va multumesc".
    RASPUNS: La noi in tara, testele ADN se efectueaza la cererea persoanelor interesate sau la solicitarea instantelor de judecata civile. Testul se efectueaza la Institutul National Medico-Legal "Mina Minovici" din Capitala. Costul unui test ADN de paternitate, stabilit de catre Ministerul Sanatatii, este de 26.488.000 lei. In cost este cuprinsa prelevarea probelor biologice de la mama, copil si prezumtivul tata biologic, prelucrarea celor trei probe si redactarea raportului de expertiza medico-legala. Costul analizei creste atunci cand sunt testate mai mult de trei probe biologice. Trebuie sa stiti totusi ca pana sa se ajunga la testul ADN, cuplurile trebuie sa treaca si alte etape de analizesi chiar si printr-o simpla analiza de grupa sangvina se poate da un raspuns de excludere. Rezultatele la testul ADN se pot obtine dupa doua saptamani sau chiar mai mult de la prelevarea probelor.

  • Vernescu Emilia, Bucuresti:

  • "Am auzit ca se vor face niste modificari incepand de luna aceasta la plata pensiilor, nu am inteles despre ce este vorba. Va rog, daca puteti, sa ma ajutati cu niste informatii".
    RASPUNS: Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si SC Bancpost SA au informat ca plata drepturilor de pensii prin conturi deschise la banca se va efectua si in aceasta luna, in aceleasi conditii ca si pana in prezent. Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 69/13.09.2006 vor permite CNPAS sa achite drepturile de pensii prin intermediul conturilor curente sau de card, deschise de beneficiari la diverse banci, in conditii negociate prin conventii pe care CNPAS urmeaza sa le incheie cu bancile interesate. Taloanele de plata a drepturilor nu vor mai fi distribuite de Bancpost, aceasta operatiune urmand sa fie efectuata lunar de catre casele teritoriale de pensii, prin intermediul CN Posta Romana SA, indiferent de modalitatea de plata pentru care s-a optat. Taloanele, de culoare mov, vor fi transmise la domiciliul beneficiarului/mandatarului. Pentru a se facilita plata drepturilor cuvenite incepand cu luna noiembrie 2006 si pentru a se evita aglomeratia din zilele de plata pana la data de 20 octombrie, toti clientii Bancpost beneficiari de conturi curente, cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, vor putea opta pentru plata drepturilor prin card Bancpost. Cei care nu opteaza pentru aceasta solutie urmeaza a se adresa caselor teritoriale de pensii pentru a alege varianta dorita de achitare a drepturilor, respectiv: mandat postal, conturi curente sau conturi de card deschise la alte banci cu care CNPAS urmeaza sa incheie conventii pentru plata pensiilor. Clientii Bancpost, pensionari ai sistemului public care au domiciliul in strainatate, isi vor incasa drepturile cuvenite potrivit procedurii utilizate pana in prezent, pe baza procurii speciale prevazuta in Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu completarile si modificarile ulterioare. In aceasta perioada, Bancpost nu va mai deschide noi conturi curente pentru pensii. Exceptie fac cererile adresate de pensionarii cu domiciliul in Israel.

    AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Va scriu atat in numele meu, cat si al altor proprietari din blocul 37 A si B, situat in Strada Eufrosina Popescu 54. La data de 7 septembrie a anului curent am gasit pe usa garajului din spatele blocului, la fel ca toti ceilalti locatari, o somatie sa daramam garajele in 72 de ore. Intamplarea a facut ca in urma cu trei zile sa trec pe la punctul informativ al primariei Sectorului 3 aflat in apropiere, unde ma dusesem cu alte probleme. Cu aceasta ocazie am primit un buletin informativ din care rezulta clar ca se intentioneaza sa se demoleze toate constructiile ilegale din sector.
    Garajele la care fac referire au fost construite de ICRAL cu autorizatie de instalarea curentului electric in anul 1975. Ulterior au fost prinse si in planul urbanistic. Ele au fost ridicate pe o portiune din locul viran aflat intre zidul cimitirului Izvorul Nou si blocul nostru, dintre care un rand lipite de acest zid. Mentionez ca in spatele blocului era o ruina pe care nu crestea nici un fir de iarba. Dupa obtinerea autorizatiei, cu munca patriotica, s-a plantat mai intai o perdea de plopi care sa separe garajele de spatiul ramas pana la bloc. In acest spatiu am plantat pomi si flori si pentru ca multi dintre noi avem copii mici, am amenajat si un loc de joaca pentru acestia. Repet, cu ajutorul primariei, dar cu munca noastra.
    Azi, pe spatiul verde amenajat atunci de noi, au ramas arborii si verdeata, restul s-a furat. Mentionez ca si drumul dintre cele doua randuri de garaje a fost realizat tot pe cheltuiala noastra. Pentru aceste garaje s-au platit timp de 30 de ani chirie pe teren si impozit, iar unii proprietari si-au onorat aceste taxe pana la sfarsitul anului curent. Este adevarat ca dupa revolutie s-au mai alipit cateva garaje la cele doua extremitati, unele din metal, dar majoritatea au autorizatie de constructie. Anul trecut, primaria sectorului a asfaltat drumul dintre cele doua randuri de garaje si a facut trotuare. Ne-am bucurat foarte mult, deoarece era prima data dupa 35 de ani de la darea blocului in folosinta cand primaria se ocupa de zona. Aceste garaje nu deranjeaza pe nimeni, daca ar fi deranjat atunci chiar Asociatia de Proprietari ar fi intervenit. Apreciem ca unii proprietari au fost preveniti si au vandut in primavara - vara garajele cu sume mari, si apoi noi am primit somatie fara a ni se oferi alternative. Nu consideram ca aceste garaje ar deranja pe cineva si am vrea sa nu fie demolate. Va multumim."

    Patrinichi Sica, Bucuresti

    "Va scriu din nou, din Drobeta Turnu Severin, in numele mai multor colege de la o firma, salariate care ne aflam in subordinea directorului economic. V-am mai scris si ati publicat in luna mai nemultumirea noastra in ceea ce priveste programul la care suntem supuse: de la ora 08:00 pana seara la orele 22:00, 23:00. Stimabila noastra sefa, care este din Arad si care are inchiriat un apartament in orasul nostru, nu are nici o alta preocupare in oras, adica nu are familie, sot, copii, spre deosebire de noi, care trebuie sa ne ocupam si de familie.
    Toate nemultumirile noastre aratate catre sefa noastra se incheie de fiecare data cu fraza «cui nu-i convine e liber sa plece». Suntem tratate cu neseriozitate si chiar as zice ca isi bate joc de noi. Nu discuta cu noi, pentru ea suntem «nimeni». Nu avem unde sa plecam, ca am face-o la prima ocazie, asa cum au facut-o si alte colege in decursul timpului. Doamna directoare soseste dimineata, dupa ora 11:00, bineinteles odihnita, si ne tine pana noaptea, asa cum am aratat mai sus, de multe ori total nejustificat. Am protestat si la inspectia muncii, insa fara nici un rezultat.
    O singura data a sosit un control de la Bucuresti, iar la expirarea celor opt ore de program, am fost scoase efectiv afara de catre insasi presedinta, pentru a arata celor veniti in control ca se respecta programul. Cand au fost in control cei de la judetul nostru, am fost inchise in birouri si ni s-a interzis sa raspundem la telefoanele fixe, pentru a nu fi gasite de catre inspectori, care nici macar nu au vorbit cu noi fata in fata. Le-am spus ca nu avem condica de prezenta in care sa evidentiem orele lucrate si ne-a raspuns ca nu are ce sa faca. Am cerut sa verifice cineva la calculatoare, pe parolele fiecareia, cand am deschis calculatorul si cat am lucrat efectiv, dar fara rezultat.
    Am sunat la Inspectoratul Teritorial de Munca sa spun acelui inspector ca statusem seara ce trecuse pana la 1:00 noaptea si i-am cerut sa vina seara inopinat sa verifice si mi-a raspuns ca el are program pana la ora 16:00 si nu poate face controale seara si noaptea. Aceasta ar fi pe scurt batjocura la care suntem supuse si va rugam cu insistenta sa ne faceti din nou publica nemultumirea si poate cei de la Bucuresti se vor ocupa cu mai mare seriozitate."

    Cu multumiri anticipate, un grup de salariate

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul pensii plata