x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sfantul care da rod graului

Sfantul care da rod graului

05 Iul 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Sfantul Pricopie sau Procopie, sarbatorit de credinciosi la data de 8 iulie, este protectorul lanurilor de grau. El "pricopeste" graul, adica ii da puterea sa infloreasca si sa faca rod. Din acest motiv, Sfantul Pricopie se bucura de mare pretuire in fata agricultorilor. Dar ca orice divinitate populara - inzestrata cu toate insusirile omenesti, desi la un alt nivel -, Pricopie se supara atunci cand nu este cinstit cum se cuvine. Atunci "pricheste" graul, adica il face sa se usuce inainte de vreme, inaintea secerisului. Si nu se razbuna doar pe recoltele oamenilor.

PEDEPSE. In unele zone, Sfantul Pricopie tine in pastrare fulgerele si tunetele si le trimite asupra celor care lucreaza pe camp dupa-amiaza. Tot el inmoaie piatra (grindina), fierband-o bine intr-o oala cu apa clocotita. Dar uita sa mai faca acest lucru atunci cand se infurie prea tare si-i loveste pe cei prea semeti. Iar daca ii nesocotesti puterea si ai scapat de fulgere si de grindina, atunci fereste-i pe copii de lupi. Sfantul Pricopie trimite lupii sa fure copiii celor care nu-l respecta. Atunci cand vin vara vijelii mari, tot oamenii sunt de vina, pentru ca nu au stiut sa-i castige bunavointa. De ce ii pedepseste atat de crunt Pricopie pe cei care lucreaza pe camp dupa ce soarele a ajuns la mijlocul boltii ceresti? O explicatie este legata de simbolistica bobului de grau. Se crede ca in mijlocul verii, inainte de seceris, pe bobul de grau apare desenat chipul lui Iisus Hristos. Din faina de grau se fac painea, prescura de la biserica, anafura, cozonacii si pasca de la Pasti. Painea este trupul lui Iisus, la fel cum vinul simbolizeaza sangele Mantuitorului. In acest chip, bobul de grau insoteste toate practicile religioase.

La inceputul lumii, Dumnezeu a plantat primele seminte de grau, dar din ele nu crestea nimic. Atunci Dumnezeu a creat vantul care sa ajute graul sa creasca si sa-i hraneasca apoi pe oameni. In viziunea populara, vantul este un om bun la suflet, care-si face treaba pe care i-a dat-o Dumnezeu. Pentru asta trece prin copaci, prin maracinis, ranindu-se de fiecare data. Atunci cand vantul "urla" la geam, de fapt plange din cauza ranilor. Nu este bine sa vorbesti de rau vantul, nici macar atunci cand bate cu putere mare, pentru ca datorita lui avem paine pe masa.

LUNA, VANTUL SI SOARELE

O poveste populara spune ca, intr-o zi, luna, vantul si soarele s-au luat la cearta. Luna a spus ca ea este cea mai puternica. Soarele i-a raspuns ca nu e asa, pentru ca noaptea se poate ascunde oricine sub un gard si nu-l vede nimeni, pe cand ziua nimeni nu se poate face nevazut. Vantul a spus ca el este cel mai puternic, pentru ca muta toate lucrurile din loc. Soarele i-a raspuns si lui ca poate oricand sa-l imblanzeasca, trimitand ploaia. Si chiar asa este: atunci cand ploua, vantul nu mai are aceeasi putere.

19 - 25 APRILIE

"Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in duh si adevar"
Ioan, capitolul 4, versetul 24

  • 5 M 〠Cuv. Atanasie de la Aton; Cuv. Lampadie; Cuv. Mucenic Ciprian
  • 6 J Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia; Sf. Arhip si Filimon
  • 7 V Sf. Mc. Chiriachi; Cuv. Toma din Maleon si Acachie
  • 8 S Sf. Mare Mc. Procopie; Sf. Mc. Epictet si Astion
  • 9 D Sf. Sfintiti Mucenici: Pangratie si Chiril; Sf. Mc. Andrei si Prov
  • 10 L Sf. 45 Mucenici din Nicopolea Armeniei; Sf. Mc.: Apolonie, Vianor si Siluan
  • 11 M Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Olga, imparateasa Rusiei; Cuv. Leon din Mandra
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul vantul